Je zoon of dochter is toe aan de volgende stap in zijn schoolcarrière. Dus moet er gekozen gaan worden naar welke middelbare school of vervolgstudie je kind zal gaan. Waar let je op bij het bezoeken van een open dag van een school of studie? Welke factoren neem je mee? Wat bepaal jij en wat je kind? En waar let je op bij een schoolbezoek?
Soort studie of niveau
Natuurlijk is de eerste stap voordat je een open dag gaat bezoeken weten naar welk soort onderwijs je moet gaan zoeken. Bij de middelbare school zul je moeten weten welk niveau je kind kan gaan volgen. En aan de hand daarvan kun je dan al een eerste selectie maken welke scholen in aanmerking komen.
Bij een studie of vervolgopleiding gaat dat natuurlijk nog verder. Er zijn zoveel richtingen die je kind kan opgaan, zodat de scholen waaruit te kiezen valt vanzelf al veel minder groot is.
Kwaliteit van de school
Uiteraard wil je dat je zoon of dochter goed onderwijs krijgt. Weten of de school die je uitkiest ook werkelijk goed onderwijs geeft kun je terugvinden op scholenopdekaart.nl. Hier vind je alle basis- en middelbare scholen in ons land. Verder kun jij je oor te luister leggen wat andere ouders erover te vertellen hebben!
Ondersteuning leerlingen
Heeft je kind extra zorg nodig door zijn ADHD of bijvoorbeeld dyslexie? Uiteraard is het verstandig als je daar ook goed naar kijkt. Sluit het aan bij jullie zorgvraag of kan het beter? Dan kun je beter op zoek gaan naar een school die meer aansluit.
Informeer bij je bezoek aan de school ook goed wat er aangeboden wordt aan leerlingen met een zorgvraag. Zo kom je meestal meer te weten dan enkel de schoolgids lezen. Je kunt zo ook specifiekere vragen stellen, die echt op jullie situatie van toepassing zijn.
Proef de sfeer van de school
Nu komt toch vooral je kind zelf om de hoek kijken, want hij of zij zal zich thuis moeten voelen op de school. Bezoek de open dagen en laat je kind meedoen met workshops en andere activiteiten die de scholen aanbieden voor leerlingen uit groep 7 en 8.
Zo kan het kind zelf aanvoelen of het een school is met een prettige sfeer. Hij moet er de hele dag vertoeven, dus zal hij zich er ook fijn moeten voelen.
De ligging van de school
Dit heeft niet zozeer te maken met het onderwijs op zich, maar is vooral van praktische aard. Waar ligt de school? Is de school voor je kind goed te bereiken? Met de fiets of anders met het openbaar vervoer?
En doet hij er dan niet heel erg lang over? Want hij zal toch ook nog tijd moeten hebben om huiswerk te maken én om lekker te ontspannen of lekker te gaan trainen. Je kunt ook nog kijken in welke wijk de school ligt als je er tijdens de open dag op bezoek bent. Zie je dat wel zitten?
Grootte van de school
Hoe is je kind? Zal hij het beter doen op een kleinere school? Of kan hij een grote school wel handelen en is het aanbod dan juist leuker voor hem? Laat je kind zelf hierin ook meedenken! Kleine scholen zullen over het algemeen genomen wat persoonlijker zijn, terwijl grote scholen meer kunnen doen qua aanbod en andere extra’s.
Extra’s
Welke extra dingen worden aangeboden door de scholen? Vaak hebben scholen leuke extra’s, vooral in de brugklas. Sportklassen, bijvoorbeeld, of extra muzieklessen. Maar ze kunnen ook andere extra’s hebben wat echt de lessen zelf betreft.
Dat je ook Chinees kunt leren, bijvoorbeeld. Of deel kan nemen aan een technasium. Tweetalig onderwijs kan ook een reden zijn om voor een bepaalde school te kiezen. Of leuke extra’s op creatief gebied.
Bezoek open dagen van meerdere scholen
Staar je niet blind op 1 school, omdat je daar dichtbij woont of omdat je daar zelf gezeten hebt, bijvoorbeeld. En ook zeker niet omdat ‘iedereen’ daar heen gaat. Jouw kind is uniek en jij hebt zelf ook je eigen wensen.
Ga langs bij meerdere scholen zodat je kunt vergelijken. Je kind mag hierin het laatste woord hebben, maar jij maakt alvast wel de voorselectie (bij de middelbare school).
Anders gezegd: natuurlijk kunnen er scholen zijn die om redenen als onderwijskwaliteit of criminaliteit op school voor jou afvallen. Maar zorg wel dat je een aantal scholen hebt die jij prima vindt en laat je kind dan zelf bepalen wat hij wil. Zo neem je zijn eigen keuze serieus, maar weet je ook dat het wel goed zit qua kwaliteit.
Prik wel door de open dag heen…want natuurlijk is een gewone schooldag heel anders dan een open dag waar alles voor uit de kast gehaald wordt. Toch kun je zo wel een goede indruk krijgen van de school op zich en de cultuur van de school.
Leerlingen van de school helpen bij alle activiteiten, dus kun je nu ook de kans waarnemen om juist die leerlingen te vragen hoe het op die school is!
Studie kiezen
Een studie of vervolgopleiding kiezen zal in de eerste plaats door de leerling zelf gedaan moeten worden. Is je kind al 18 of ouder dan heb je er eigenlijk ook niet veel meer over te zeggen…maar advies kan je natuurlijk prima geven.
Weet je zoon of dochter niet wat hij worden wil? Help hem of haar dan door bijvoorbeeld een beroep- of studietest te laten doen en ga ook met hem langs verschillende open dagen. Begin hier ruim op tijd mee.
Vaak kan hij ook al een dag komen proefstuderen (bij HBO of universiteit). Dat geeft natuurlijk helemaal een reëel beeld van de opleiding. Het beste kun je dan ook al beginnen met zoeken in het jaar voordat je kind examen doet.
Thuis blijven wonen of op kamers?
Bij het kiezen van een studie kom je ook nog eens op de vraag of je zoon of dochter eraan toe is om op zichzelf te gaan wonen. Niet alle studies zijn overal te volgen en de afstand kan dan dusdanig groot zijn dat hij wel op kamers of in een studentenflatje zal moeten gaan wonen.
Goed zoeken naar alle mogelijkheden kan dan wel fijn zijn. Misschien is er dichterbij een studie die net anders is, maar je kind toch wel opleidt voor het beroep van zijn dromen, bijvoorbeeld.
Andersom kan natuurlijk ook. Je dochter of zoon is er misschien juist helemaal aan toe om op kamers te gaan. Dan is het uiteraard geen enkel probleem waar je kind dan heen gaat…
Middelbare school
- Waarom is plezier op school belangrijk?
- Hoe kan je school leuk maken?
- Geen zin in school?
- Smoesjes niet naar school te hoeven
- Schoolziek
- Subculturen middelbare school
- Telefoonverbod middelbare scholen
- Scholen dicht na dreiging op snapchat
- Geweld op middelbare school
- Kosten middelbare school
- Vrijwillige ouderbijdrage school & schoolreizen
- Wat geven uitwisseling kind
- Stage middelbare school & MBO
- Profielkeuze middelbare school
- Magister
- Schoolfeest
- Afkortingen onderwijs
- Schoolvakanties & vrije dagen
Back-to-school
- Back-to-school tips
- Back-to-school tradities eerste & laatste vakantiedag
- Scholen zijn weer begonnen; gouden & zilveren weken
- Fietsroute oefenen school
- Veilig fietsen naar school
- Boeken kaften
- Schoolspullen middelbare school
- School artikelen collecties
- Betaalbare schoolspullen kopen
- Schoolagenda’s middelbare school
- Rekenmachine middelbare school
- Laptop middelbare school
- Schooltas; rugzak vs schoudertas
- Schooltas vs boekentas (België)
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024