Skip to Content

Tips voor het moment dat jij je kind emotioneel moet loslaten als ze gaan studeren

Tips voor het moment dat jij je kind emotioneel moet loslaten als ze gaan studeren

Het moment waarop je kind gaat studeren en mogelijk zelfs het nest verlaat, is een mijlpaal die veel emoties kan losmaken. Het loslaten van je kinderen kan zowel een bron van trots als verdriet zijn. Hier delen we enkele tips en ervaringen van ouders die dit proces doorgemaakt hebben, zonder namen te noemen, om je te helpen dit emotionele moment beter te begrijpen en ermee om te gaan.

Erken je gevoelens

Het eerste wat je moet doen, is begrijpen en erkennen dat de gevoelens die je ervaart volkomen normaal zijn. Het kan een mix zijn van trots, liefde, verdriet, jaloezie, en meer. Eén van de ouders deelde: “Mijn oudste wil over twee jaar, als hij 18 is, emigreren naar Nieuw-Zeeland. Daar is hij heel duidelijk in.

Slik. Ik help hem zoeken naar beurzen en denk ondertussen ‘Engeland is ook leuk, lieverd!’ en ‘Straks gaat hij daar trouwen, neee!!!’ en ook: ‘Hoe kan ik hem manipuleren om hier te blijven?’ Ik doe er niks mee. Ik help hem zoeken en informatie vergaren en zijn eigen pad gaan. Trots op hem en SLIK…”

Laat je gevoelens toe

Een ander advies is om je gevoelens toe te laten en ze niet te onderdrukken. Het is belangrijk om te “doorvoelen, niet overheenwalsen”. Dit betekent dat je de tijd moet nemen om te begrijpen wat je voelt, waar je het voelt en hoe intens deze emoties zijn. Het kan helpen om je gedachten en gevoelens op te schrijven om ze beter te begrijpen.

Zelf losmaken

Terwijl je kind zich voorbereidt om te gaan studeren, is het ook belangrijk dat je jezelf geleidelijk losmaakt. Dit betekent niet dat jij je kind moet negeren, maar eerder dat jij je eigen leven opbouwt en invulling geeft terwijl zij hun eigen weg gaan.

Denk bijvoorbeeld aan met een partner / vriend / vriendin uit eten of een (paar) nachtje(s) weg… Bouw stapsgewijs een eigen leven op zodat het straks al vorm heeft als ze echt weg zijn.

Geniet van de tijd samen

Het besef dat je kind binnenkort het huis uit zou kunnen gaan, kan ervoor zorgen dat je meer waarde hecht aan de tijd die jullie samen doorbrengen. Het is een goed idee om quality time door te brengen met je kinderen en herinneringen te creëren die je voor altijd zult koesteren.

Ondersteun hun plannen

Als je kind plannen heeft om te studeren in het buitenland of verder weg, is het belangrijk om hun plannen te ondersteunen, zelfs als dit betekent dat ze ver weg zullen zijn en in het buitenland gaan studeren en misschien zelfs wel daar blijven en een leven opbouwen.

Creëer nieuwe tradities

Als je kind het huis uitgaat, kan het nuttig zijn om nieuwe tradities te creëren die jullie blijven verbinden. Dit kan variëren van regelmatige videocalls tot het organiseren van familiereünies tijdens vakanties. Het belangrijkste is dat je een manier vindt om betrokken te blijven bij hun leven, zelfs als ze ver weg zijn.

Wees trots

Bovenal, wees trots op de onafhankelijkheid en de stappen die je kind zet. Het is een teken dat je ze goed hebt opgevoed en hen de zelfstandigheid hebt gegeven om hun eigen weg te vinden.

Het emotioneel loslaten van je kind als ze gaan studeren kan een uitdagende, maar ook een lonende ervaring zijn. Het is een proces dat met veel verschillende gevoelens gepaard kan gaan, en het is belangrijk om deze gevoelens te begrijpen, te erkennen en toe te laten.

Door jezelf geleidelijk los te maken en je kinderen te ondersteunen in hun plannen, kun je dit moment met trots en liefde omarmen. Geniet van de tijd samen en koester de nieuwe tradities die jullie zullen verbinden, zelfs als ze verder weg zijn.

Linda van Aken