Skip to Content

Waarom het beter is voor kinderen om ‘s ochtends geen beeldscherm te kijken

Waarom het beter is voor kinderen om ‘s ochtends geen beeldscherm te kijken

In de moderne samenleving zijn beeldschermen alomtegenwoordig geworden, en kinderen worden vaak blootgesteld aan digitale apparaten vanaf een jonge leeftijd. Zo wordt bijvoorbeeld een tablet gebruikt zodat het kind stil zit om de haren te vlechten, of mag er ontbeten worden voor de tv omdat ze dan sneller eten.

Een van de belangrijkste discussiepunten in de opvoeding van kinderen is of het wel of niet verstandig is om ‘s ochtends beeldschermen te gebruiken. In dit artikel gaan we in op de redenen waarom het beter is voor kinderen om ‘s ochtends geen beeldschermen te kijken en hoe deze praktijk hun algehele welzijn en ontwikkeling kan beïnvloeden.

Bevordering van een gezond ochtendritueel

‘S ochtends geen beeldschermen kijken kan bijdragen aan het bevorderen van een gezond ochtendritueel. In plaats van meteen naar een scherm te grijpen, kunnen kinderen zich concentreren op andere activiteiten die hun dag positief beginnen.

Dit kan onder meer het ontbijten met het gezin, lichaamsbeweging, meditatie of het lezen van een boek omvatten. Een gezond ochtendritueel kan de dag van een kind met een positieve en productieve noot beginnen.

Verbetering van de concentratie en aandacht

Beeldschermen kunnen bij sommige kinderen leiden tot afleiding en verminderde concentratie, vooral als ze ‘s ochtends meteen worden ingeschakeld. Kinderen die ‘s ochtends geen beeldschermen gebruiken, hebben de kans om hun concentratie en aandachtsspanne te verbeteren.

Dit is van cruciaal belang voor schoolprestaties en algemeen leren, omdat kinderen beter in staat zijn om zich te concentreren op hun taken en lessen.

Stimulering van creativiteit en verbeeldingskracht

De ochtenduren zijn een waardevolle tijd waarin kinderen hun creativiteit en verbeeldingskracht kunnen stimuleren. Door geen beeldschermen te kijken, worden ze aangemoedigd om hun geest te verkennen, te dagdromen en hun eigen ideeën te ontwikkelen. Dit kan bijdragen aan een bredere intellectuele en creatieve ontwikkeling.

Bevordering van familie-interactie

‘S ochtends geen beeldschermen gebruiken, kan de mogelijkheid bieden voor gezinsinteractie en communicatie. In plaats van dat iedereen gefocust is op zijn eigen scherm, kunnen gezinsleden de tijd nemen om met elkaar te praten, te genieten van een gezamenlijk ontbijt en hun dag te plannen. Dit versterkt familiebanden en creëert een ondersteunende en verbonden sfeer.

Voorkomen van ochtendstress

Het gebruik van beeldschermen in de ochtend kan leiden tot ochtendstress bij kinderen. Het controleren van sociale media, e-mails en berichten kan angst en stress veroorzaken, vooral als er negatieve of dringende informatie wordt aangetroffen. Door ‘s ochtends geen beeldschermen te gebruiken, krijgen kinderen de kans om in een rustige en stressvrije omgeving aan hun dag te beginnen.

Daarnaast scheelt het stress voor als je kind midden in een game zit of filmpje kijken, en nog even wil afkijken terwijl het eigenlijk al tijd is voor hem / haar om naar school te gaan.

Verbetering van de ooggezondheid

Langdurig staren naar beeldschermen kan schadelijk zijn voor de ooggezondheid van kinderen. Het kan leiden tot vermoeide ogen, droogheid en zelfs bijziendheid. Door ‘s ochtends geen beeldschermen te kijken, kunnen kinderen hun ogen rust gunnen en de kans op oogproblemen verminderen.

Ontwikkeling van tijdsbeheer

Het vermijden van beeldschermen in de ochtend kan kinderen helpen bij het ontwikkelen van tijdsbeheer en planning. Ze moeten leren hoe ze hun tijd ‘s ochtends kunnen indelen om hun taken en verantwoordelijkheden effectief aan te pakken zonder afgeleid te worden door digitale apparaten. Dit zijn waardevolle vaardigheden die hen in de toekomst zullen helpen.

Bevordering van fysieke activiteit

‘S ochtends geen beeldschermen kijken moedigt kinderen aan om actiever te zijn. In plaats van passief voor een scherm te zitten, kunnen ze deelnemen aan fysieke activiteiten zoals sporten, wandelen of fietsen. Dit draagt bij aan een gezonde levensstijl en fysieke fitheid.

Versterking van zelfdiscipline

Het vermijden van beeldschermen in de ochtend vereist zelfdiscipline van kinderen. Ze moeten de verleiding weerstaan om hun apparaten te gebruiken en in plaats daarvan hun aandacht richten op andere activiteiten. Deze zelfdiscipline kan hen helpen bij het ontwikkelen van belangrijke karaktereigenschappen zoals doorzettingsvermogen en zelfbeheersing.

Invloed op slaapkwaliteit

En tot slot kan de keuze om geen beeldschermen te gebruiken in de ochtend invloed hebben op de slaapkwaliteit van kinderen. Blootstelling aan het blauwe licht dat door beeldschermen wordt uitgestraald, kan het circadiaanse ritme van het lichaam verstoren en de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, belemmeren.

Dit kan leiden tot slaapproblemen, waaronder moeite met in slaap vallen en een onrustige slaap. Door ‘s ochtends beeldschermgebruik te vermijden, kunnen kinderen hun slaapkwaliteit verbeteren en uitgeruster wakker worden.

In conclusie, ‘s ochtends geen beeldschermen kijken kan tal van voordelen hebben voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Het biedt hen de kans om beter te slapen, hun concentratie te verbeteren, creatief te zijn, tijd door te brengen met hun gezin en meer zelfdiscipline te ontwikkelen. Als ouders en opvoeders is het belangrijk om bewust te zijn van het belang van een schermvrije ochtendroutine en deze te bevorderen voor het welzijn van onze kinderen.

Linda van Aken