Skip to Content

5 Hongersignalen baby in slaap of na voeding herkennen

5 Hongersignalen baby in slaap of na voeding herkennen

Of je nu borstvoeding of kunstvoeding geeft, het is altijd goed om te weten wanneer je je baby nou moet voeden. Bij een eerste kindje is alles nog nieuw en heb je daar waarschijnlijk dus nog geen ervaring mee. Borstvoeding wordt meestal op verzoek gegeven, dat wil zeggen dat je je baby aan de borst legt wanneer hij aangeeft te willen drinken.

Bij kunstvoeding wordt vaker gebruik gemaakt van een voedingsschema, maar ook hierbij is voeden op verzoek prima mogelijk! Maar hoe weet je nou of je baby wil drinken of toch behoefte heeft aan iets anders?

Kortom: hoe herken je de hongersignalen van je pasgeboren baby?

Wat zijn goede momenten om je kindje te voeden?

Je kunt je baby het beste voeden wanneer hij in een lichte slaap verkeert, slaperig is of rustig doch alert is. Een lichte of actieve slaap kenmerkt zich aan het feit dat je baby wel slaapt, maar af en toe even beweegt; na een lichte slaap gaat je baby over in een diepe slaap of begint juist wakker te worden en bevindt zich in een slaperige toestand.

Je zou misschien denken dat een baby niet om een voeding kan vragen wanneer hij slaapt, maar ook dan kunnen er sommige hongersignalen worden opgemerkt.

Je zou dan bijvoorbeeld een droomvoeding kunnen geven, waarbij je baby blijft slapen gedurende de voeding. Een droomvoeding kan ervoor zorgen dat je baby in een diepere slaap geraakt, door bepaalde hormonen in de borstvoeding die ervoor zorgen dat jij en je baby slaperig worden.

Een slaperige toestand is te herkennen aan het openen van de ogen en een ademhaling die wat onregelmatiger is dan normaal. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je baby net wakker is, of juist moe is en toe is aan zijn slaapje.

Als je je baby voedt wanneer hij slaperig is, is de kans groot dat hij door de melk lekker in slaap zal vallen; als je baby juist net uit zijn slaap komt, kan de melk er ook voor zorgen dat hij wakkerder wordt.

Wanneer je baby rustig en alert is, verkeert hij in wakkere toestand en heeft aandacht voor de dingen om hem heen. Hij ligt bijvoorbeeld rustig in de box te kijken naar de dingen om hem heen, of ligt in een wipstoeltje met een babygym te spelen.

Je baby heeft op dit moment genoeg energie om goed te kunnen drinken; vooral in het begin, wanneer de borstvoeding soms nog even wennen kan zijn, is het veel fijner om een uitgeruste baby aan de borst te hebben dan een baby die eigenlijk te moe is om goed te drinken.

In alle gevallen is het van belang dat je je baby voedt op het moment dat hij eigenlijk nog niet superveel honger heeft. Wanneer dat namelijk wel zo is, is de kans groot dat je baby bijvoorbeeld onrustig is, wat vervelend kan zijn bij het borstvoeden. Zo kan hij gefrustreerd raken als de melk niet snel genoeg stroomt. Wanneer je baby onrustig wordt of gaat huilen, heb je eerdere hongersignalen van je baby al gemist; ondanks dat dit niet het ideale moment is om je baby te voeden, moet dat uiteraard wel gebeuren.

Het beste is dan om je baby eerst te kalmeren door hem bijvoorbeeld te knuffelen. Het huilen zorgt er namelijk voor dat de tong naar achteren gaat, terwijl dat er voor zorgt dat hij niet goed kan aanhappen.

Een onrustige of huilende baby wordt waarschijnlijk snel weer rustig nadat hij heeft gedronken, maar de truc is eigenlijk om deze situaties vóór te zijn door goed te letten op hongersignalen die je baby laat zien terwijl het verkeert in lichte slaap, een slaperige toestand of een rustig, alerte toestand.

Veelvoorkomende hongersignalen

Je baby kan op verschillende manieren aangeven dat hij honger heeft. Vaak gaat het dan om deze signalen:

Zuigen op speen of vinger

Je baby heeft bijvoorbeeld zijn duim in zijn mond en sabbelt hierop, of hij sabbelt op jouw eigen pink. Een speen kan er voor zorgen dat je een hongersignaal mist en kun je dus beter met mate gebruiken.

Het is echter wel goed om in gedachten te houden dat baby’s ook veel zuigbehoefte hebben en niet altijd honger, en in dat geval kan het wel zinvol zijn om je kindje een fopspeen te geven.

Zuigbewegingen maken met de lippen

Sommige baby’s zie je dit in hun slaap doen en dit kan er heel schattig uitzien! Meestal geeft dit al aan dat ze gevoed willen worden, bijvoorbeeld als ze in een lichte slaap verkeren, maar soms maken ze deze beweging ook net nadat ze hebben gedronken en in slaap zijn gevallen.

Sabbelen op de handjes

Je ziet vaak dat je baby zijn vingers of vuistjes in zijn eigen mond probeert te stoppen of er veel op kwijlt. Hiermee geeft hij dus aan dat hij gevoed wil worden.

Zoekende bewegingen maken, met name als je je baby dichtbij je hebt

Je baby zal zich vanzelf een beetje richting je borst willen bewegen en met zijn mond proberen aan te happen.

Bewegen van armen en benen

Je baby begint honger te krijgen en wordt daardoor iets actiever met zijn ledematen. Een goed moment om te voeden, voordat hij onrustig wordt of gaat huilen!

Het mondje gaat open zodra er iets bij in de buurt komt

Je kunt zo bijvoorbeeld met je pink of een fopspeen checken of je baby daar op reageert door zijn mond te openen. Als dat het geval is en de vorige voeding is alweer even geleden, kun je je baby maar beter weer gaan voeden.

Bedenk wel dat pasgeboren baby’s vaak willen drinken, dus het kan ook zomaar zijn dat je baby na een uur alweer hongersignalen vertoont. Omdat hongersignalen erg kunnen lijken op zuigbehoefte, kun je dus altijd eerst proberen of je baby met een speentje tevreden is als hij heel kort na de vorige voeding weer honger lijkt te hebben. Probeer hierbij ook een beetje te vertrouwen op je eigen intuïtie, want vaak heb je na een tijdje echt wel door wat honger is en wanneer hij alleen wil sabbelen.

Je baby begint zich te roeren of wakker te worden

Je baby slaapt nu al een paar uur rustig door en je krijgt eindelijk de kans om zelf ook wat rust in te halen. Net als je op het punt staat in te dommelen, hoor je je kleintje roeren. Eerst probeer je het te negeren, in de hoop dat hij weer in slaap zal vallen.

Maar dan begint hij te huilen, en je realiseert je dat hij waarschijnlijk honger heeft. Het kan verleidelijk zijn om te denken dat je baby langere stukken zou moeten kunnen slapen, vooral als hij net een paar uur geleden gegeten heeft.

Het is echter belangrijk te onthouden dat baby’s vaak moeten eten. Dus zelfs als het voelt alsof ze net een maaltijd gehad hebben, kan het zijn dat ze toe zijn aan meer voedsel. Als je baby zich roert of wakker wordt nadat hij een tijdje geslapen heeft, is dat waarschijnlijk omdat hij honger heeft.

Aarzel niet om ze te voeden, ook al betekent dat op korte termijn minder slaap voor jou. Je kleintje zal je later dankbaar zijn!

Maakt zuigende bewegingen

Als je een ouder bent, dan weet je dat honger een van de weinige dingen is die zelfs de vrolijkste baby in een gillende, huilende puinhoop kan doen veranderen. Maar hoe kun je zien wanneer je baby echt honger heeft en niet alleen maar kribbig is?

Een klassiek hongersignaal dat je misschien in films of TV-programma’s gezien hebt is wanneer baby’s hun handen naar hun mond brengen en op hun vingers of vuist zuigen.

Dit is omdat zuigen rustgevend voor ze is en ze helpt zich rustig te voelen. Dus als je je baby dit ziet doen, is dat een goede aanwijzing dat ze toe zijn aan een maaltijd. Natuurlijk is elke baby anders en sommige laten dit bijzondere signaal misschien niet zien. Maar als je ooit onzeker bent, bedenk dan dat je baby voeden altijd de beste oplossing is.

Je baby huilt (dit is vaak het eerste signaal dat ouders opmerken)

Je baby huilt en je probeert uit te zoeken waarom. Is het omdat ze honger hebben? Hoe kun je dat weten? Baby’s communiceren hun behoeften op verschillende manieren, en huilen is vaak het eerste signaal dat ouders opmerken.

Er zijn echter verschillende soorten gehuil, en sommige kunnen meer op honger wijzen dan andere. Zo kan een “huilbui” eerder voorkomen als een baby honger heeft.

Andere tekenen dat je baby honger kan hebben zijn bovendien de handen voor de mond houden, met de lippen smakken, of het hoofdje van links naar rechts draaien. Als je niet zeker weet of het gehuil van je baby door honger komt, probeer hem dan eerst een fopspeen of een droge luier aan te bieden.

Als ze blijven huilen nadat deze tekenen aangepakt zijn, dan is het waarschijnlijk dat ze inderdaad honger hebben.

Je baby maakt zoekende beweging

Maakt je baby een zoekende beweging naar de fles of de borst? Heeft hij honger? Het is mogelijk. Een manier om te zien of je baby honger heeft is door zijn reactie op de fles of je borst te observeren. Als hij zijn hoofd in de richting hiervan draait, is dat een goede aanwijzing dat hij klaar is om te eten.

De baby beweegt met zijn mond

Zoals elke ouder weet, zijn baby’s ongelooflijk bedreven in non-verbale communicatie. Nog voor ze kunnen praten, laten ze je via hun lichaamstaal weten wat ze willen. Een veel voorkomende manier waarop baby’s communiceren is door hun mond te bewegen.

Als je baby honger heeft maar er is geen eten in zicht, zal hij vaak bijtende bewegingen maken om zijn behoefte kenbaar te maken.

Dit kan frustrerend zijn voor ouders die proberen uit te zoeken wat hun baby wil, maar het is eigenlijk een heel duidelijke manier van communiceren. Dus, als je je baby zijn mond ziet bewegen, is de kans groot dat hij je vertelt dat hij honger heeft en graag wil drinken.

Is onrustig met armen en benen

Is je kleintje onrustig? Zwaait hij met zijn armen en benen? Zo ja, dan is het misschien tijd voor een voeding. Honger kan je kleine onrustig maken en ervoor zorgen dat hij beweeglijker wordt. Dus als je merkt dat hij veel beweegt, kan dat een teken zijn dat hij honger heeft.

Natuurlijk is elke baby anders, dus je weet zelf het beste wanneer het tijd is om je kleintje te voeden. Maar als je ooit onzeker bent, let dan gewoon op signalen als verhoogde rusteloosheid of beweeglijkheid. Dit kunnen tekenen zijn dat het tijd is om je baby iets te eten te geven.

Mond gaat open zodra je deze aanraakt

Het is een bekend tafereel voor elke ouder van een jonge baby: je reikt je hand om de wang van je kind aan te raken, en zodra je vinger over zijn huid strijkt, gaat zijn mond wijd open in afwachting dat hij gevoed wordt.

Deze reflex, bekend als de wroetreflex, is een van de vele manieren waarop baby’s leren hun behoeften kenbaar te maken. De wroetreflex helpt pasgeborenen om de borst of de fles te vinden als ze honger hebben, en het geeft ze ook belangrijke zintuiglijke input.

Door hun mond aan te raken en te verkennen, leren baby’s over textuur, temperatuur, en smaak. De wroetreflex verdwijnt meestal met 4-6 maanden, maar in sommige gevallen kan het langer aanhouden. Dus als je merkt dat je voortdurend in je vingers gebeten wordt, maak je dan geen zorgen – het is gewoon de manier van je baby om te zeggen “geef me eten!”

Steekt zijn tongetje uit

Hij steekt zijn tong uit. Het uitsteken van zijn tong maakt het voor je baby gemakkelijker om zich aan je tepel of de fopspeen vast te klampen. Dit geeft aan de baby het signaal dat hij honger heeft en gevoed wil worden.

Het is een primitieve reflex die ook bij sommige dieren gezien wordt, zoals honden en kikkers. Als ze iets zien dat ze willen hebben, steken ze hun tong uit om erbij te kunnen.

Bij mensen is deze reflex niet zo sterk, maar hij wordt nog steeds gezien bij baby’s. Het uitsteken van de tong is ook een manier voor je baby om te communiceren dat hij honger heeft en gevoed wil worden. Als je ziet dat je baby zijn tong uitsteekt, is het een goed idee om hem voeding of een fopspeen aan te bieden.

Jisca