Skip to Content

Papfles baby maken; vanaf wanneer en helpt het wel of niet voor doorslapen bij baby vanaf 4 maanden?

Papfles baby maken; vanaf wanneer en  helpt het wel of niet voor doorslapen bij baby vanaf 4 maanden?

De ene ouder is een groot voorstander, de ander ziet er weinig voordelen in. De papfles. De laatste fles voordat je baby naar bed gaat. Voorstanders zeggen dat het helpt om beter door te slapen. De voeding zorgt voor een vol buikje. En door dit verzadigde gevoel slaapt je kleintje lekker door. Ook fijn voor ouders!

Met de papfles geef je een fles waar kunstvoeding aan toegevoegd is. De melk is dikker door de toevoeging van bepaalde granen.

Ook krijgt je baby zo waardevolle voedingsstoffen binnen. Een papfles geven vraagt een klein beetje voorbereiding. Zo heb je er een andere speen voor nodig.

Doordat de voeding dikker is, kan deze niet door een normale flessenspeen heen. Over de bereiding van een papfles en de voor- en nadelen lees je in dit artikel meer.

Wanneer kun je starten met de papfles?

Vanaf 4 maanden mag je baby al een papfles. Borst- of kunstvoeding blijft het belangrijkste voedsel voor je baby. Maar een papfles geven vanaf 4 maanden heeft deze voordelen:

Papfles baby maken; vanaf wanneer en helpt het wel of niet voor doorslapen bij baby vanaf 4 maanden? - Mamaliefde
  • Je baby went aan een andere smaak als enkel melk
  • In de samenstelling van de papfles zitten belangrijke voedingsstoffen. Dit helpt voor de ontwikkeling en groei van je baby.
  • Een papfles is eenvoudig te bereiden.
  • Als je wilt starten met een papfles, overleg dan eerst met het consultatiebureau. Verder kun je deze opbouw in acht nemen:
  • Is je baby 4 maanden? Dan kan een papfles van rijstebloem gegeven worden. Dit is het makkelijkste verteerbaar voor de darmen van je baby. Rijstebloem bevat weinig vezels en is zacht van smaak.
  • Op de leeftijd van 6 maanden, kun je een opstapje maken qua fles. Is je baby gewend aan de papfles van rijstebloem? Je kunt dan kiezen voor een fles van haver- oer- of speltpap. Deze zijn lastiger verteerbaar. Ook is de smaak wat anders. Het buikje van je baby zal meer verzadigd raken door deze pap.
  • Vanaf 8 maanden is er kant-en-klare ontbijtpap te koop. Brinta en Havermout kunnen vanaf 1 jaar als papfles gegeven worden. Dit zijn granen die ‘zwaar’ op de maag en / of buik van je baby kunnen vallen. Wacht er daarom liever mee tot je kindje 1 jaar geworden is.

Wat zijn nadelen van een papfles?

Een papfles kan het risico op gaatjes in het melkgebit van je baby doen vergroten. Zeker als je je baby met papfles en al op bed ligt. Doordat er lang aan de speen gesabbeld wordt, wordt het tandglazuur bestookt met bacteriën.

Het gevolg is dat er gaatjes kunnen ontstaan. Wil je toch je baby met papfles op bed leggen? Poets de tanden dan een half uur nadat de papfles leeg is. En zorg ervoor dat de fles niet meer in bed ligt.

Pap met een lepel geven heeft als voordeel dat de mondmotoriek van je baby ook geoefend wordt. En dit komt weer de taal en spraakontwikkeling van je kindje ten goede. Een papfles is vrij passief. Kauwbewegingen worden met een fles niet geoefend.

Merk je dat je kindje een papfles heeft en rond de leeftijd van 2 jaar nog weinig zegt? Probeer dan allereerst alle spenen af te bouwen

Zowel van de fles als de speen voor het slapengaan. Ook kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een logopediste om de mondmotoriek te oefenen.

Hoe papfles bereiden

Doordat de voeding dikker is, heb je een andere speen op de fles nodig. Heb je bijvoorbeeld een dokterbrownfles? Er staat dan een klein cijfer op de speen van de fles. Als er een ‘2’ staat, betekent dit dat je met een speen van ‘3’ een grotere maat te pakken hebt.

Hierdoor kan de verdikte voeding beter uit de speen gezogen worden door je baby. Merk je dat de speen nog steeds lastig leeg te zuigen is voor je baby? Je kunt met een steriele naald een gaatje in de speen prikken. Ook met een lepel kun je de papfles geven.

De bereiding van een papfles verschilt per merk en per graansoort. En ook per baby. De ene baby houdt van meer melk en weinig rijstebloem, de ander heeft liever een zwaardere fles. Lees daarom de bereiding op het pak goed door. En probeer uit wat bij je baby in de smaak valt.

Je kunt ook kant-en-klare papflesjes kopen. Deze hoeven enkel opgewarmd te worden in de magnetron. Ze zijn gewoon bij de grotere supermarkten als de Coop en AH te koop.

Kijk ook even op het etiket of dit flesje niet bomvol suikers zit. Dat is voor het melkgebit van je kind ook niet heel goed. Als je geen kant-en-klare papfles opwarmt, gebruik dan het liefste opvolgmelk.

Als je borstvoeding geeft, kun je melk afkolven voor de bereiding van de papfles. Een papfles is wel makkelijker te bereiden met opvolgmelk. Deze bindt gemakkelijker met de granen waarmee je de fles maakt.

Pas na 1 jaar mag een baby ook (koeien)melk. Voor die tijd gebruik je kunstvoeding om de papfles te maken.

Baby beter doorslapen met papfles

Het is nooit bewezen dat baby’s door een papfles echt beter doorslapen. De gedachte erachter is dat ze een warme en volle buik hebben.

Het kan wel zijn dat een papfles een middel is om je kindje relaxed te krijgen. Net als een warm bad bijvoorbeeld. En dat dit helpt om fijn in slaap te vallen.

Welke papfles?

Papfles baby maken; vanaf wanneer en helpt het wel of niet voor doorslapen bij baby vanaf 4 maanden? - Mamaliefde

De Difrax papfles XL heeft een extra brede opening in de speen waardoor de fles geschikt is om (dikke) pap uit te drinken.

De papfles bevat handige handgrepen waardoor jouw kleintje makkelijk zelf leert drinken. De fles is magnetron- en vaatwasserbestendig. Kleur: neutraal wit met grijze handgrepen.

Mirjam de Stigter