Skip to Content

Grote rekendag ideeën; materiaal en activiteiten

Grote rekendag ideeën; materiaal en activiteiten

De grote rekendag: misschien wordt het wel georganiseerd bij jouw kinderen op school. Een dag die helemaal in het teken staat van rekenen. Misschien dacht je dat het een leuke actie van jullie basisschool was, maar dan heb je het mis.

Het is wel degelijk een landelijke dag, waarbij meer dan duizend basisscholen deze dag organiseren! Niet alleen in Nederland, want ook Vlaanderen doet mee!

Wat is het, wanneer is het en wat kan je er verder nog meer mee doen?

Wat is de Grote Rekendag?

Het mag duidelijk zijn dat er op deze dag vooral wordt gerekend. Maar waarom er een speciale dag aan gewijd wordt? Rekenen moet naar een hoger niveau getild worden.

Het staat dan ook hoog op de agenda bij veel scholen. Niet alleen in het basisonderwijs, ook de middelbare scholen kregen een rekentoets voor hun kiezen.

Inmiddels is daar alweer van alles in veranderd. Maar met De Grote Rekendag wordt even alle aandacht gevestigd, op basisscholen, op rekenen.

Zo leren kinderen wat ze met rekenen allemaal kunnen en dat rekenen gewoon noodzakelijk is. Hierdoor zullen de kinderen geïnspireerd worden om goed hun best te doen!

De activiteiten die georganiseerd worden zijn er voor alle kinderen, dus zowel de kleuters uit groep 1 als de (bijna-)pubers in groep 8. En omdat het spelenderwijs gaat, leren ze daarnaast dat rekenen ook gewoon leuk kan zijn!

Wanneer is de Grote Rekendag?

Ergens in het voorjaar wordt De Grote Rekendag georganiseerd. In 2021 zijn er zelfs twee data aangewezen, om zo tegemoet te komen aan de basisscholen in deze vreemde tijden. De data zijn 24 maart en 23 juni.

Welk thema heeft de Grote Rekendag?

Ieder jaar is er een thema gekoppeld aan de dag. Voor 2021 is dat ‘Op Rekenreis’. Andere thema’s waren bijvoorbeeld De Getallenfabriek (2020) en ‘Uit Verhouding’ (2019). Scholen doen mee door het boek te bestellen van het betreffende jaar. Hiermee krijgen ze alle materialen die nodig zijn om deze dag te kunnen organiseren.

Welke activiteiten zijn er rondom de Grote Rekendag?

De activiteiten die op school plaats vinden zijn heel divers. Leuke, speelse opdrachten, bijvoorbeeld. En ook de kinderen zelf laten onderzoeken, want dat is niet alleen leuk, het kind leert er ook gewoon meer door.

Zelf ontdekken is een manier van leren wat veel beter blijft hangen dan alles voor zoete koek moeten slikken van de leraar. Door zelf te ontdekken wordt immers het eigen inzicht geprikkeld! En inzicht hebben is een groot goed in rekenland.

Je school doet niet mee?

Vind je het wel een supergoed idee om je kinderen op zo’n speelse manier met rekenen bezig te laten zijn? Maar helaas, je school doet nog niet mee? Waarom zou je het dan niet gewoon eens aankaarten bij de leerkrachten?

Er kunnen talloze redenen zijn waarom ze niet meedoen, maar als de ouders er om gaan vragen, willen ze misschien toch best van gedachten veranderen!

Ze kunnen zich hier opgeven op de site van De Grote Rekendag.

Zelf rekenactiviteiten organiseren

Naast de schooldag voor rekenen, kan je uiteraard ook zelf aan de slag met rekenen thuis. Door dit ook lekker speels te houden, wordt het alleen maar een leuke activiteit en is je kind ongemerkt met rekenen bezig. En oefening baart kunst, nietwaar?

Nu kan je dit aansluitend doen aan De Grote Rekendag, maar af en toe eens thuis ermee bezig zijn werkt nog veel beter. Herhaling is immers een groot goed.

Daarom hierbij enkele ideetjes om activiteiten rondom rekenen thuis te organiseren!

Paar tips vooraf

Om het geen schools gebeuren te laten worden, maar gewoon een leuke activiteit, een paar puntjes vooraf:

  • Dwing tot niks. Het is een spel, waardoor de kinderen rekenen juist leuk moeten gaan vinden. Bij dwang veroorzaak je juist antipathie.
  • Een wedstrijdelement erin kan leuk zijn. Bepaal zelf of dit het voor je kind juist leuker maakt, of juist helemaal niet! Ieder kind staat daar anders in en jij kent je kind het beste!
  • Leg de lat niet te hoog.
  • Varieer in de activiteiten. Iedere keer hetzelfde is saai…en minder speels.
  • Doe niet te ingewikkeld bij het verzinnen van activiteiten. In heel veel dingen kunnen rekenactiviteiten zitten of gestopt worden!
  • Kijk eens op sites voor leerkrachten. Wat zij speels in de klas kunnen, kan jij thuis ook prima doen!

Escaperoom!

Een heel leuke is een escaperoom opzetten, waarbij er allerlei rekenkundige aspecten zitten. De opdrachten zijn dus geen zoekopdrachten, maar rekensommen of andere inzichtelijke vragen.

Uiteraard aangepast aan de leeftijd/ontwikkeling van je kind(eren). Ook leuk om tijdens een kinderfeestje te doen, trouwens. Of gewoon op een regenachtige dag in de vakantie.

Tover je huis om tot een escaperoom. Laat de kinderen allerlei opdrachten doen. Is de opdracht volbracht, dan volgt er een nieuwe aanwijzing waar ze de volgende opdracht kunnen vinden (bijvoorbeeld in een andere kamer). Uiteraard betekent de eindstreep dat daar iets lekkers staat te wachten of misschien weet je een andere leuke beloning. Voor opdrachten kan je bijvoorbeeld kijken op Meesterplein, Juf Anke of je laat inspireren en past ze aan, aan je eigen situatie (thema).

Rekenraadsels

Leuk voor bijvoorbeeld in een escaperoom, maar ook om gewoon zo onder het eten voor je neus weg te vragen: rekenraadsels! Ook deze kan je vinden op internet of in speciale boekjes, maar waarom zou je ze ook niet eerst zelf verzinnen?

Zijn de kinderen wat ouder, dan zijn raadseltjes met instinkers erin gewoon leuk om tussendoor ook te doen. Zo houden we de lol er ook nog in. Dit soort dingen komen nogal eens op Facebook voorbij.

Heeft het nut? Eigenlijk best wel. Want hiermee leren je kinderen wel goed op te letten en dat niet altijd alles is zoals het op het eerste gezicht lijkt! Zeker de volgorde van hoe je een som moet uitrekenen veroorzaakt nogal eens verwarring.

Doe je een paar keer een dergelijk raadsel, dan zullen je kinderen zeker niet meer vergeten om daar goed op te letten!

Bewegend rekenen

Bewegen en rekenen gaan heel goed samen. Sterker nog: het blijkt zelfs dat bewegen het leren stimuleert. Dus ook het rekenen! Lijkt je het wel leuk om deze twee dingen te combineren?

Dan kun je op Pinterest kijken om op ideeën te komen. Een hinkelbaan, bijvoorbeeld, of met een strandbal. Bij laatstgenoemde schrijf je met een permanent marker getallen op de opblaasbal. Je gooit de bal naar je kind.

Deze moet de twee getallen (die onder zijn/haar handen zitten) bij elkaar optellen of aftrekken of net welke opdracht jullie afspreken. Weet hij/zij het antwoord, dan mag de bal gegooid worden naar een ander.

Midden in de zomer kan je het nog leuker maken door af te spreken dat als het antwoord te lang duurt het kind nat gegooid wordt… (als ze dat leuk vinden, natuurlijk. Maar het maakt het wel spannender!).

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)