Heel positief is het eigenlijk niet. Onze dochter is onlangs drie jaar geworden en nu heeft ze haar eerste (vlekjes) ziekte te pakken. Geen waterpokken of rode hond wat je bij de meeste kinderen ziet, maar krentenbaard.
Het begon met een wondje op haar wang, dat er uit ziet als een blaar waar het vel van af is gegaan. Dat was ondertussen een week geleden. Omdat het in haar mondhoek zat duurde het heel lang voordat er een korstje op kwam. Afgelopen weekend hebben we heel veel met water gespeeld zodat het korstje week bleef. Maar ook continu schoon spoelde.
Waarschijnlijk heeft ze daar een virus opgevangen wat er voor zorgde dat het wondje besmet raakte en dinsdag wakker werd met allemaal kleine wondjes.
Bij het ophalen van de peuterspeelzaal kregen we de tip om naar de huisarts te gaan. Dat we dan antibiotica zouden krijgen en het zo over zou zijn.
Donderdag konden we terecht op het inloopspreekuur, ondertussen was zoonlief ook wakker geworden met een wondje op zijn wang. Ondanks de maatregelen die we direct hebben getroffen zodra we er achter waren dat het zo besmettelijk was.
Echt ziek gedraagt ze zich echter niet. Ze was een middag wel wat hangerig en voelde warmer aan (gelukkig geen koorts), dan wil ze een pleister omdat ze au heeft. Pleisters op het gezicht zijn echter niet zo handig en trekt ze er zo vanaf.
In plaats daarvan mag ze even een kwartiertje met mijn telefoon op de bank hangen. En natuurlijk weer tussen de middag naar bed, dit wil ze niet, maar slaapt vervolgens wel vier uur achtereen…
Wel fijn dat dit nu aan het einde van het schooljaar is en ik tijdelijk geen opvangkinderen heb.
Krentenbaard
Krentenbaard, ook wel impetigo, impetigo vulgaris/contagiosa, of kinderzeer genoemd, is een meestal tamelijk onschuldige, maar besmettelijke, infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën.
In 80% van de gevallen is Staphylococcus aureus de boosdoener, in 10% van de gevallen Streptococcus pyogenes en in nog eens 10% van de gevallen beiden tegelijk.
De incubatieperiode is 1 tot 3 dagen en komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar.
Hygiëne
De eerste stap in de bestrijding van deze zeer besmettelijke ziekte is een goede hygiëne. Het virus wordt namelijk op een directe manier overgedragen.
Bijvoorbeeld via speelgoed of je handdoek. Dat wil zeggen; nog meer handen wassen. En de korstjes regelmatig losweken.
Iedereen zijn eigen handdoek, zeker met dit mooie weer en veel buiten spelen goed om op te letten dat ze niet even op de handdoek van een ander gaan liggen. Apart in bad.
Nageltjes kort knippen zodat ze zich niet kunnen krabben en het virus onder de nagels verspreiden en ga zo maar door.
Medicijnen
Bij krentenbaard kan de huisarts een zalfje voorschrijven of antibiotica die ingenomen moet worden. Nu is onze dochter geen held daarin, dus ben ik blij met de affusine crème die we hebben gekregen.
Voor het ene vlekje bij onze zoon zou dit zeker afdoende moeten zijn. Bij peuter twijfelde hij. En moest ik bellen als het niet over was als de tube leeg is. Deze crème moet ik drie keer per dag smeren.
Bij grotere korsten eerst even losweken met babyolie zodat de werkzame stoffen meer resultaat hebben. In totaal zou het na 10 tot 14 dagen smeren over moeten zijn.
Ik ben dus heel benieuwd. Het losweken vind ze niet fijn, maar over het smeren doet ze niet moeilijk.
Naar de kinderopvang
Vrijdag is de laatste dag op de peuterspeelzaal van dit schooljaar. Nu hebben we hier in huis nog een thematas liggen en bedankjes voor de juffen.
We gaan dus zeker even langs. In principe mogen ze kinderen met krentenbaard niet weigeren, maar blij zullen ze er niet mee zijn.
Zeker niet de andere ouders als die het al eng vinden als de kinderen in plassen gaan stampen of als je met de wandelwagen naar binnen rijdt. Dus dan mag ze gewoon weer mee naar huis.
Na het smeren van de crème duurt het 48 uur voordat het zeker niet meer besmettelijk is. Of als de wondjes geen vocht / gele troep meer uitscheiden. Daarna drogen ze langzaam in en verdwijnen ze totdat er niets meer van te zien is.
Kinderziekten
- Vlekken kinderziekten
- 5e en 6e ziekte
- Allergieën kind
- Apenpokken
- Astma
- Automutilatie
- Bloedneus
- CMV-virus
- Diabetes
- Diarree
- Dyscalculie
- Dyslexie
- Eczeem
- Flaporen
- Flauwvallen
- Geelzucht
- Groeipijn
- Hazenlip
- Hemangioom
- Hielpijn
- Hik baby
- Hooikoorts aanvallen kind
- Keelontsteking
- KISS-syndroom
- Kleurenblind
- Krentenbaard
- Koorts of verhoging
- Koortsstuipen
- Meningokokken
- Netelroos
- Obstipatie
- Oogafwijking
- Overgewicht
- Pseudokroep
- Roodvonk
- RS-virus
- Schimmelinfectie
- Spanningshoofdpijn kinderen
- Spina Bifida; open ruggetje
- Uitdroging
- Verkouden
- Verslaving
- Waterpokken
- Wormpjes
- Kind voorbereiden operatie
- Wratten
- Zonne-allergie
- De beste babyverzorgingsproducten: wat werkt écht? - 6 December 2024
- Feestelijke vegetarische kersthapjes voor kinderen - 5 December 2024
- Fruit kersthapjes voor kinderen - 4 December 2024