Skip to Content

Krentenbaard baby; gevaarlijk bij zwangerschap / kraamvisite, besmettelijk kinderopvang of sudocreme

Krentenbaard baby; gevaarlijk bij zwangerschap / kraamvisite, besmettelijk kinderopvang of sudocreme

Heel positief is het eigenlijk niet. Onze dochter is onlangs drie jaar geworden en nu heeft ze haar eerste (vlekjes) ziekte te pakken. Geen waterpokken of rode hond wat je bij de meeste kinderen ziet, maar krentenbaard.

Het begon met een wondje op haar wang, dat er uit ziet als een blaar waar het vel van af is gegaan. Dat was ondertussen een week geleden. Omdat het in haar mondhoek zat duurde het heel lang voordat er een korstje op kwam. Afgelopen weekend hebben we heel veel met water gespeeld zodat het korstje week bleef. Maar ook continu schoon spoelde.

Waarschijnlijk heeft ze daar een virus opgevangen wat er voor zorgde dat het wondje besmet raakte en dinsdag wakker werd met allemaal kleine wondjes.

Bij het ophalen van de peuterspeelzaal kregen we de tip om naar de huisarts te gaan. Dat we dan antibiotica zouden krijgen en het zo over zou zijn.

Donderdag konden we terecht op het inloopspreekuur, ondertussen was zoonlief ook wakker geworden met een wondje op zijn wang. Ondanks de maatregelen die we direct hebben getroffen zodra we er achter waren dat het zo besmettelijk was.

Echt ziek gedraagt ze zich echter niet. Ze was een middag wel wat hangerig en voelde warmer aan (gelukkig geen koorts), dan wil ze een pleister omdat ze au heeft. Pleisters op het gezicht zijn echter niet zo handig en trekt ze er zo vanaf.

In plaats daarvan mag ze even een kwartiertje met mijn telefoon op de bank hangen. En natuurlijk weer tussen de middag naar bed, dit wil ze niet, maar slaapt vervolgens wel vier uur achtereen…

Wel fijn dat dit nu aan het einde van het schooljaar is en ik tijdelijk geen opvangkinderen heb.

Krentenbaard

Krentenbaard, ook wel impetigo, impetigo vulgaris/contagiosa, of kinderzeer genoemd, is een meestal tamelijk onschuldige, maar besmettelijke, infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën.

In 80% van de gevallen is Staphylococcus aureus de boosdoener, in 10% van de gevallen Streptococcus pyogenes en in nog eens 10% van de gevallen beiden tegelijk.

De incubatieperiode is 1 tot 3 dagen en komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar.

Hygiëne

De eerste stap in de bestrijding van deze zeer besmettelijke ziekte is een goede hygiëne. Het virus wordt namelijk op een directe manier overgedragen.

Bijvoorbeeld via speelgoed of je handdoek. Dat wil zeggen; nog meer handen wassen. En de korstjes regelmatig losweken.

Iedereen zijn eigen handdoek, zeker met dit mooie weer en veel buiten spelen goed om op te letten dat ze niet even op de handdoek van een ander gaan liggen. Apart in bad.

Nageltjes kort knippen zodat ze zich niet kunnen krabben en het virus onder de nagels verspreiden en ga zo maar door.

Medicijnen

Bij krentenbaard kan de huisarts een zalfje voorschrijven of antibiotica die ingenomen moet worden. Nu is onze dochter geen held daarin, dus ben ik blij met de affusine crème die we hebben gekregen.

Voor het ene vlekje bij onze zoon zou dit zeker afdoende moeten zijn. Bij peuter twijfelde hij. En moest ik bellen als het niet over was als de tube leeg is. Deze crème moet ik drie keer per dag smeren.

Bij grotere korsten eerst even losweken met babyolie zodat de werkzame stoffen meer resultaat hebben. In totaal zou het na 10 tot 14 dagen smeren over moeten zijn.

Ik ben dus heel benieuwd. Het losweken vind ze niet fijn, maar over het smeren doet ze niet moeilijk.

Naar de kinderopvang

Vrijdag is de laatste dag op de peuterspeelzaal van dit schooljaar. Nu hebben we hier in huis nog een thematas liggen en bedankjes voor de juffen.

We gaan dus zeker even langs. In principe mogen ze kinderen met krentenbaard niet weigeren, maar blij zullen ze er niet mee zijn.

Zeker niet de andere ouders als die het al eng vinden als de kinderen in plassen gaan stampen of als je met de wandelwagen naar binnen rijdt. Dus dan mag ze gewoon weer mee naar huis.

Na het smeren van de crème duurt het 48 uur voordat het zeker niet meer besmettelijk is. Of als de wondjes geen vocht / gele troep meer uitscheiden. Daarna drogen ze langzaam in en verdwijnen ze totdat er niets meer van te zien is.

Krentenbaard baby; gevaarlijk bij zwangerschap / kraamvisite, besmettelijk kinderopvang of sudocreme - Mamaliefde
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Martine schreef:

  Mijn dochtertje van net 12mnd had wat rode huid rond haar wangen.. Ik dacht dat t kwam door het 3de tandje dat doorkwam nu 1,5 week verder (wel dagelijks gesmeerd) heeft ze t nogsteeds. Morgen huisarts bellen. Haar vriendinnetje op t kdv had ook een rode hobbelig huidje rond de wangen maar zij had er meer last van. Arme meiden..

 2. Wilma schreef:

  Sjonge, sneu eh!

 3. Kimberley schreef:

  Mijn kindjes hebben dit nog nooit gehad, klinkt niet heel fijn. Wat een gedoe met alles nawassen en doen. En wel goed om te zien dat ze nog kan lachen, dat scheelt een hele hoop!

 4. Vlijtig Liesje schreef:

  Zoals gewoonlijk kan ik het me weer eens niet herinneren…. Raar hoe snel je dat soort mijlpalen ook weer vergeet!

 5. Anita Willems schreef:

  Je dochter kijkt wel vrolijk, dat scheelt nog :-)
  Mijn dochter heeft ook wel krentenbaard gehad. Inderdaad erg besmettelijk.
  In ieder geval beterschap en een gezellige laatste dag op de peuterspeelzaal.

  • Linda schreef:

   Dank je, echt ziek valt ook wel mee. Ze mag nu allemaal leuke dingen doen . Op ee peuterspeelzaal was ze niet welkom dus alleen even cadeautjes gebracht. In plaats daarvan naar de kinderboerderij geweest.

 6. Lilian schreef:

  Mijn neefje heeft dit ook gehad. Mijn dochter kreeg op haar 3e, na de kerstdagen (opluchting, want tijdens de kerst maak je juist veel mooie foto’s) waterpokken. Ze had er helemaal geen last van gelukkig. Ze besmette echter wel haar beste vriendinnetje en die en haar broertje waren er echt goed ziek van. Dus dat was wel een beetje zielig…

 7. Barbara schreef:

  Mijn dametje heeft alle mij bekende ziektes op de mazelen na dan gehad inmiddels… 4e, 5e en 6e ziekte, en uiteraard waterpokken. Krentenbaard gelukkig ook niet! Ze werd er goed ziek telkens. De waterpokken waren een 2tal maanden geleden nog, de rest rond haar 2e jaar.

  • Linda schreef:

   Dat moet vast niet fijn geweest zijn om het hele rijtje gehad te hebben. Gelukkig krijg je de meeste niet nog een keer.

 8. Daantje schreef:

  Krentenbaard is echt zo’n nare ziekte :( Hopelijk zijn ze er snel vanaf. Sterkte ermee!

 9. Marguerita schreef:

  Ah wat sneu, beterschap!

 10. Mechteld schreef:

  Manneke heeft de zesde (vlekjes)ziekte gehad, verder zijn ons de kinderziektes tot nog toe redelijk bespaard gebleven. Nu had nichtje echter waterpokken, dus die zullen de volgende wel zijn. Wel vervelend zeg, hopelijk zijn ze er snel weer af.

 11. kaboutertuin schreef:

  Oh wat vervelend! Kinderzeer is echt heel besmettelijk. Hier heeft F het rond kerst gehad. Ik herkende het direct en wij konden het nog met betadine af gelukkig.
  Beterschap voor je dochter!

  • Linda schreef:

   Fijn dat je er zo snel bij was. Ik dacht eerst aan een wondje dat ze openhield omdat het in haar mondhoek was. Totdat het ging verspreiden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.