Skip to Content

Bloemenpers zelf maken van hout; stap voor stap uitleg

Bloemenpers zelf maken van hout; stap voor stap uitleg

In de herfst verkleuren de blaadjes van groen tot bruin, rood en geel. Er ontstaat een ware kleurenpracht waarna de bladeren gegrepen worden door de zwaartekracht. Waar ze de aarde beschermen tegen de wintervorst die er komen gaat.

Op de boekenbeurs kwam ik een bloemenpers tegen voor weinig. Met een beetje geluk passen hier twee bladeren per keer in. Manlief was zo lief om daarom deze DIY op zich te nemen en zelf een grotere en zwaardere bloemenpers te maken. Deze eerste DIY is dus om de mannen aan het werk te zetten, mogen ze legitiem hun speeltjes gebruiken.

Na een regenbui kan dit bladerdek voor slipgevaar zorgen waardoor menig huisvrouw (of man) zich genoodzaakt ziet de bezem ter hand te nemen. Onze buurvrouw is er daar een van. Zelf vind ik het een onbegonnen zaak dus probeer het zoveel mogelijk te beperken.

Met deze bladeren kan je natuurlijk ook hele mooie kunstwerken maken. Vorig jaar heb ik al geprobeerd een mobiel te maken met herfstbladeren. Ze waren echter niet gedroogd waardoor ze al snel omkrulden en verpieterden. Dit jaar pak ik dat dus beter aan.

Benodigdheden

  • Stevige houten plank
  • 4 bouten met schroefdraad
  • 4 vleugelmoeren
  • Karton, 2 x iets kleiner dan a4-formaat of een rol keukenpapier
  • Decoupeerzaag
  • Schuurmachine
  • Boormachine

Bloemenpers zelf maken

Bloemenpers zelf maken van hout; stap voor stap uitleg - Mamaliefde

Als eerste begin je met het zagen van de planken. Wij hebben gekozen voor a4-formaat. Daarna boor je in alle vier de hoeken een gat. Net iets groter dan de doorsnede van de bout.

Om het veilig te maken voor kleine vingerhandjes zorg je daarna dat alles goed glad geschuurd is en alle splinters verdwenen zijn. Nu nog in elkaar zetten en je bent alweer klaar.

Tip; maak een markering aan de zijkant. Omdat de gaten niet op exact de zelfde plek in de hoek zitten kunnen de planken maar op  een manier op elkaar.

Bloemenpers gebruiken; Bladeren drogen

Het drogen van bladeren is heel simpel, in dit voorbeeld heb ik proefgedraaid met de blaadjes van een roos. Door alle vier de gaten steek je een moer. Aan de binnenkant leg je een karton (of een vel keukenpapier) waar je de bloem- / boomblaadjes op uitspreid.

Nog een tweede vel karton, tweede plankje en goed stevig dichtschroeven. Het duurt minimaal twee / drie dagen voordat het blad goed droog is.

Als kind hadden we een iets andere methode. In die tijd werden er nog regelmatig telefoongidsen, gouden gidsen en meer van dat soort dikke boeken.

Geen hout of iets dergelijks in huis? Gebruik dan een oud boek of stapel boeken. Uit de bladeren komt vocht, dit kan dus in de bladeren van het boek trekken. Zelfs bij gebruik van keukenpapier.

Bloemenpers kopen

Ook bij bijvoorbeeld de Hema of Bol kan je een bloemenpers of bladpers kopen om te gebruiken om bladeren en bloemen te drogen.

Linda van Aken