Skip to Content

Egel kleien van zoutdeeg voorbeeld

Egel kleien van zoutdeeg voorbeeld

De herfst is weer begonnen, grote kans dat je kinderen alweer allerlei herfstschatten aan het verzamelen zijn zoals blaadjes en eikeltjes en kastanjes. Gezellig voor op tafel bijvoorbeeld op een etagière of in een grote vaas met kaarsen. Om het geheel af te maken kan je er egeltjes bij knutselen, echte herfstdieren.

Op de school van de kinderen hadden de juffen bedacht om dat te gaan doen, één met klei en de ander met zoutdeeg en kwam toen het recept tegen voor zoutdeeg. Dus kreeg ik de vraag of ik het deeg wilde gaan kneden. Natuurlijk, doen we wel ‘even’.

Twee uur later was ik klaar, maar had ik wel 3kg zoutdeeg ;-)  Natuurlijk kon ik het niet laten om meteen even een voorbeeldje te maken voor de kinderen. Die ik voor jullie ook op de foto heb gezet voor als je zelf egeltjes wil gaan knutselen.

Wat heb je nodig?

  • Klei of zoutdeeg (als je het standaardrecept gebruikt en kleurt met cacao en bruine voedingskleurstof krijg je een chocoladekleur-effect)
  • Satéprikkers
  • Oogjes

Dat is alles, eigenlijk best simpel dus!

Egel kleien van zoutdeeg voorbeeld - Mamaliefde

Stap-voor-stap herfstegeltjes maken

Je begint met de klei te verdelen in een groot bolletje voor het lijfje en vier kleine bolletjes voor de pootjes. Het bolletje van het lijfje maak je aan één kant een beetje spits aan de onderkant voor de neus en vervolgens rek je het een beetje uit zodat het een langwerpig lijfje wordt.

Vervolgens knijp je de vier kleine bolletjes een beetje plat en plakt die aan de onderkant van het lijfje; twee aan de voorkant en twee aan de achterkant.

Bij de neus plak je twee oogjes, deze kan je een beetje in de klei / deeg duwen. Vervolgens steek je de satéprikkers in het lijfje, ik heb ze door midden gebroken omdat ze anders te lang zijn.

En klaar is je herfstegeltje! Nu nog een leuk huisje maken met wat blaadjes en eikeltjes zodat hij zich helemaal thuis voelt. Of een wat groter en kleiner babyegeltje ;-)

Een andere tip is om een diy een houten egelhuisje te maken. Niet alleen voor deze geknutselde egeltjes, maar ook om egeltjes in de winter een veilige plek te bieden

Linda van Aken