Skip to Content

Newborn fotoshoot; wanneer, ideeën & tips kleding

Newborn fotoshoot; wanneer, ideeën & tips kleding

Negen maanden lang hebben jullie gewacht op dit speciale moment, de geboorte van jullie baby. Het krijgen van een baby is een heel bijzondere gebeurtenis in je leven. Het cliché klopt, de dagen en weken vliegen voorbij en voor je het weet is het pasgeborene alweer van jullie baby’tje af.

Daarom is het natuurlijk erg leuk om een mooie fotoreeks te hebben van deze bijzondere periode. Een newborn shoot wordt gedaan als een baby tussen de 8 en 14 dagen oud is.

Dit wordt al zo snel gedaan omdat een baby dan nog diep slaapt. Tijdens het slapen kan de baby in verschillende houdingen worden gelegd.

Hoe lang duurt een newborn shoot?

Voor een newborn shoot wordt ruim de tijd genomen, dit is ook zeker nodig. Een shoot duurt over het algemeen ongeveer 2 tot 3 uur.

Het moet een ontspannen omgeving en sfeer zijn om de baby rustig te krijgen. De baby zal dus ook tijdens de shoot het tempo bepalen.

Valt de baby snel in slaap na het opnieuw positioneren of heeft de baby wat meer tijd nodig om geknuffeld en gevoed te worden, dit is per baby heel verschillend en er is ook alle tijd voor.

Probeer als ouder zijnde rustig te blijven zodat de baby die rust ook voelt.

Wanneer plan je een newborn fotoshoot in?

Een newborn shoot is in deze tijd helemaal in. Het beste kan je daarom al een newborn fotograaf zoeken tijdens je zwangerschap en hier een reservering maken. De fotograaf kan dan een plekje rond je uitgerekende datum beschikbaar houden.

Zodra je bent bevallen is het slim om zo snel mogelijk contact op te nemen met de fotograaf om samen een datum en tijd af te spreken.

Hoe jonger de baby, des te dieper en langer een baby slaapt. Hierdoor is een baby ook makkelijker in een bepaalde setting te krijgen. Dit zorgt bovendien ook voor een sereen beeld, zeker in combinatie met het zachte daglicht en rustige tinten van de accessoires.

Natuurlijk is het ook leuk om een aantal wakkere foto’s te hebben dus is het geen probleem als de baby even geen zin heeft om te slapen.

Waar vindt de shoot plaats?

De meeste fotografen doen de shoot in hun eigen studio maar hebben ook de mogelijkheid om op locatie te komen. Hier wordt echter wel vaak een meerprijs voor gerekend.

In de studio weet de fotograaf namelijk precies hoe het licht binnenvalt en de studio is makkelijk op een goede temperatuur te krijgen zodat de baby niet afkoelt. Dit is op locatie ook heel goed mogelijk, maar is voor de fotograaf wat lastiger, vandaar de meerprijs die wordt gevraagd.

Ook is het helaas niet altijd mogelijk om de volledige collectie props mee te nemen op locatie. Je zou dan van tevoren kunnen aangeven welke settings je graag zou willen, op basis hiervan worden dan de benodigde props meegebracht.

Tips om je baby voor te bereiden voor de fotoshoot

Newborn baby’s hebben nog geen vast ritme, ze zijn erg flexibel en iedere dag kan het anders zijn. Het is bijvoorbeeld fijn om het zo te timen dat je baby voorafgaand aan de shoot lekker in badje is geweest en heeft gedronken, zo kunnen ze helemaal voldaan op de foto.

Meestal worden baby’s zonder kleren gefotografeerd. Het is dan slim om ongeveer een uurtje voor de shoot de luier wat losser om te doen en ook geen strakke sokjes of andere kledingstukken meer aan te geven.

Hierdoor voorkom je dat er rode streken op het lijfje ontstaan.

Tijdens de shoot is het handig om een extra setje kleertjes mee te nemen voor het geval er een ongelukje gebeurt. Daarnaast is het handig om luiertjes, billendoekjes, 1of 2 warme omslagdoeken, wat olie/vaseline, spuugdoekjes en een speentje mee te nemen.

Geef je flesvoeding? Zorg ervoor dat je voldoende voeding meeneemt voor het geval er een extra voeding nodig is. Voor shoots die op locatie zijn is het handig om al deze spullen ook vast bij de hand te hebben zodat ze snel gepakt kunnen worden.

Newborn baby’s hebben nog geen vast ritme, ze zijn erg flexibel en iedere dag kan het anders zijn.

Toch zit er in zekere zin een rode draad in. Zo is het bijvoorbeeld handig om ervoor te zorgen als je baby voorafgaand aan de shoot lekker kan drinken. Dan heeft het een vol buikje. Daarna een schone luier en hij of zij is klaar om de foto gezet te worden.

Als je de baby naakt wilt fotograferen, trek dan de luier op tijd uit om afdrukken van de rand in de huid te voorkomen.

Zorg ook dat je een hydrofiel of andere spulletjes klaar hebt liggen voor het geval er een ongelukje plaatsvindt. Dit kan trouwens ook gelden voor sokjes of andere kledingstukken.

Je kan je baby ook prima even in een wikkeldeken wikkelen om warm te houden tot de foto’s gemaakt worden. Mocht er een ongelukje plaatsvinden kan dat mee in de was.

Naast het zorgen voor aan aangename temperatuur als de foto’s gemaakt worden bij je thuis. Kan je als je kindje op een dekentje wordt gelegd kan je ook even het dekentje in de droger stoppen of over de verwarming hangen zodat het lekker warm aanvoelt. Een blije baby levert veel mooiere foto’s op!

Het beste werkt het als de foto’s gemaakt worden in een stille en rustige omgeving, zonder dat het te stil is omdat je baby dan sneller wakker kan schrikken. Een beetje achtergrond geluid zoals zachte muziek, wasmachine of zelfs een app met ‘witte ruis’ werkt prima.

Als de baby wakker wordt tijdens het fotograferen is het erg prettig voor de baby als er een bekend herkenningspunt dichtbij is. Het beste kan je daarom als moeder het beste plaatsnemen achter de fotograaf, zodat de baby richting de lens kijkt.

Heb je oudere kinderen die je graag samen met de baby op de foto gezet wil hebben? Zorg dan voor hun voor een oppas, zodat jij echt kan meekijken en helpen met je baby en de kinderen niet per ongeluk hun kleding helemaal onderkrassen.

Stop op tijd met je fotoshoot: heeft je baby er echt geen zin in en blijft hij huilen? Laat hem dan lekker met rust en probeer het desnoods een andere keer opnieuw.

Manieren om baby’s rustig te krijgen

Het is fijn als het een ontspannen omgeving is tijdens de shoot. Het liefst is er daarom ook niet te veel omgevingsgeluid. Alhoewel we het graag stil willen hebben vinden baby’s het niet fijn als het te stil is.

Bij mama in de buik was het ook nooit stil. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een babyshusher of een app ‘witte ruis’. Dit zijn eentonige geluiden die lijken op het bloedsuizen zoals dit in de buik klonk, dit is herkenbaar en baby’s worden hier vaak rustig van.

Als dit niet werkt dan kan er ook altijd nog een stofzuiger of föhn aangezet worden. Dit is ook zo’n zelfde eentonig geluid alleen wat harder.

Baby’s houden er niet van als ze het koud hebben. Baby’s kunnen heel snel afkoelen, zeker als ze een tijdje zonder kleren en deken liggen.

Daarom is het fijn om de lekker warme omslagdoek te gebruiken die je mee genomen hebt. Hier zit ook meteen een herkenbare geur aan.

Verschillende settings

Tijdens of voorafgaand aan de shoot wordt samen besloten wat voor foto’s er gemaakt gaan worden.

Ga je de foto’s bijvoorbeeld gebruiken voor een canvas op de kinderkamer, woonkamer of wil je een close-up van het gezichtje voor het geboortekaartje. Je kan dan aangeven wat voor kleur de omgeving is zodat deze kleur terug kan komen in de foto.

Je zou zelf ook online op Google of op de site van de fotograaf zelf naar voorbeeldfoto’s kunnen kijken en deze aan de fotograaf laten zien. Je bent de gehele shoot natuurlijk vrij om aan te geven als je iets wilt veranderen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de fotograaf bij een meisje een haarbandje om geeft terwijl je hier niet van houdt. Geef dit dan aan, het is zonde als je daardoor de foto’s minder mooi vindt.

Het gaat er immers om dat jullie de foto’s mooi vinden! Je zou ook zelf wat accessoires kunnen meenemen die een bijzondere betekenis hebben. Denk hierbij aan een dekentje of een knuffeltje zodat de baby hier mee op de foto kan.

Het aantal settings wordt voorafgaand aan de shoot afgesproken. Het aantal verschilt per prijsklasse. Het kan soms zijn dat er alsnog wordt afgeweken van het aantal settings tijdens de shoot.

Laat de baby duidelijk merken dat hij klaar is met de shoot, maar is het aantal settings nog niet gehaald? Dan wordt er alsnog gestopt, want de veiligheid van de baby staat uiteraard de gehele shoot op nummer 1.

We gaan er echter vanuit dat de baby het allemaal gewoon prima vindt, en dan kan het zomaar zijn dat dat er een aantal settings meer gedaan worden.

Het resultaat na afloop

Na de shoot heb je zoals het bij de meeste fotografen gaat een grote hoeveelheid foto’s waaruit je de beste foto’s van je baby kan selecteren. Voorafgaand aan de shoot wordt bepaald hoeveel foto’s er bewerkt gaan worden, daar wordt immers de prijs op berekend.

Uiteraard is het altijd nog mogelijk om extra foto’s bij te bestellen. De selectie die je hebt gemaakt wordt vervolgens bewerkt om het beste uit de foto’s te halen.

De uiteindelijke foto wordt zonder watermerk en in originele grote naar je gemaild. De foto’s krijg je in zwart-wit en in kleur. Bij de meeste fotografen kan je ook foto’s laten afdrukken.

Om de kosten laag te houden kun je ook zelf de foto’s laten afdrukken bij je favoriete drukker.

Femke’s newborn shoots

Zelf ben ik ook newborn-fotograaf. Het fotograferen doe ik naast mijn werk als kraamverzorgster. Het werken met baby’s doe ik met alle liefde. Maar naast die liefde had ik ook altijd nog de passie voor fotograferen.

Wat is nou een betere combinatie om dan te doen? Precies, newborn-fotografie. Na het volgen van verschillende workshops is deze droom uitgekomen.

Ik beschik over een eigen studio in Vlijmen (Noord-Brabant), maar heb ook de mogelijk om bij jullie thuis te komen.

Ben je geïnteresseerd? Leuk! Neem een kijkje op mijn website Femke’s Newborn Shoots.

Heb jij een newborn-fotoshoot gedaan met je baby?

Redactie Mamaliefde