Skip to Content

Oogafwijking kind; ogen testen op sterkte

Oogafwijking kind; ogen testen op sterkte

Het kan je overkomen dat je pas op je dertigste een bril neemt omdat je nooit wist dat je oogproblemen had. Wat je niet weet, wat niet deert is niet van toepassing hier, jammer genoeg: langere tijd een zichtafwijking onbehandeld laten is natuurlijk niet goed.

Maar als volwassenen al moeite hebben oogproblemen te herkennen, hoe zit het dan met je kind? Het Oogfonds meldde onlangs dat bijziendheid (myopie) enorm toeneemt onder kinderen in Nederland, maar hoe herken je dat? Wat doe je eraan? Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Herkennen, controleren, verhelpen

Er is een aantal typische aanwijzingen voor een oogafwijking, die vaak niet worden herkend: het regelmatig overslaan van woorden bij lezen, hoofdpijn na schooldagen of het dicht bij de TV zitten.

Vooral wanneer een kind moeite heeft met lezen, het vaak uit de weg gaat of slechter scoort op begrijpend lezen, wordt vaak aan dyslexie gedacht.

Dit hoeft echter zeker niet het geval te zijn. Vooral wanneer er sprake is van een onwel gevoel bij het kind, zoals hoofdpijn, dan wijst dat vaak op oogafwijkingen.

Het is ook belangrijk te onthouden dat het zichtvermogen sterk kan veranderen in relatief korte tijd, wat betekent dat regelmatige, bijvoorbeeld jaarlijkse, controle wenselijk is.

0-8 jaar: op naar het ziekenhuis

In ieder geval ondergaat je kind tweemaal een test, de eerste keer wanneer het drie jaar is, en een jaar later nog een keer. Dit gebeurt bij het consultatiebureau.

Tot acht jaar oud worden kinderen doorverwezen naar het ziekenhuis wanneer bijvoorbeeld bij de schoolarts wordt vastgesteld dat er niet hoog genoeg wordt gescoord op een test. Ook al wordt zo’n test wél gehaald, is het goed mogelijk dat door de groeispurt binnen een halfjaar het zicht vermindert en een bril nodig is.

8-12 jaar: optometrist

Vanaf acht jaar hoef je niet meer met je kind naar het ziekenhuis voor een controle, vanaf nu kan dat ‘gewoon’ bij een optometrist. Waar een opticien alleen de oogsterkte meet, kijkt een optometrist ook naar de afstand tussen de ogen, de gezondheid van het oog en verricht ook werk ter ondersteuning van de oogarts.

Een optometrist kan bijvoorbeeld ook herkennen of je kind in een vroeg stadium van een afwijking zit, zoals een lui oog. Des te eerder je erbij bent, des te hoger de kans dat het probleem kan worden verholpen!

12+: met de grote mensen mee

Vanaf twaalf jaar kan je met je kind naar de plaatselijke opticien, die vaak gratis een oogmeting verricht. En niet vergeten: als je er toch bent, waarom niet zelf een meting laten doen? Eén keer per jaar naar de opticien kan een hoop zorgen voorkomen, en je kan er met je kind een traditie van maken.

Een middag de stad in, en tussendoor snel bij de opticien langs. En als je naar een partneropticien van Mister Spex gaat, combineer je een oogmeting met het voordeel van een webshop. Het maakt het vinden van een eventuele bril wel zo makkelijk.

Tips

De belangrijkste tip: voorkomen is beter dan behandelen. Dat geldt ook voor oogproblemen. Twee uur per dag buitenspelen helpt enorm, en is natuurlijk goed voor de gehele gezondheid van je kind.

Maar, als het zover is en er toch echt een bril zal moeten komen: maak duidelijk dat het hartstikke OK is, en onderstreep dat het kind een bril ‘mag’ in plaats van ‘moet’!

Daarnaast is het door het grote aanbod aan brillen voor alle leeftijden nooit een lange zoektocht voor een passende, hippe bril. Vooral bij online specialisten vind je duizenden monturen en stijlen: gegarandeerd succes. En een laatste tip: check je zorgverzekering. Misschien krijg je wel een deel van de kosten terug!

Oogafwijking kind; ogen testen op sterkte - Mamaliefde
Linda van Aken