Skip to Content

Lenzen of een bril voor mijn kind: wat moet ik erover weten?

Lenzen of een bril voor mijn kind: wat moet ik erover weten?

Niet alleen volwassenen hebben een bril of lenzen nodig om scherp te kunnen kijken, maar ook kinderen kunnen bijziend of verziend raken en behoefte krijgen aan een bril of lenzen. Vaak is dit duidelijk te merken: op de hockey doet jouw kind het minder goed en op school merken ze dat er iets aan de hand is.

Een kind is in deze gevallen direct geholpen met een bril, maar veel ouders vragen zich af of het ook mogelijk is voor hun kind om lenzen te gaan dragen. Een goede vraag, die wij in deze blog zullen beantwoorden.

Mogen kinderen lenzen dragen?

Mensen mogen lenzen dragen vanaf een leeftijd van acht jaar, omdat de ogen van kinderen dan uitgegroeid zijn. Dat dit de leeftijd is dat kinderen lenzen mogen dragen, hoeft echter niet te betekenen dat jouw kind dat dan ook moet gaan doen.

Veel kinderen zijn nog niet klaar om een lens op hun vinger te leggen en deze in hun oog te doen en aan het einde van de dag dit proces omgekeerd te herhalen.

Met andere woorden, het dragen van lenzen vraagt om een zelfstandigheid en zorgvuldigheid waarover niet alle kinderen op een leeftijd van acht jaar beschikken.

De taak aan jou als ouder is om in te schatten of je kunt gaan oefenen met het dragen van lenzen of dat jullie beter nog even kunnen wachten.

De voordelen van het dragen van lenzen voor kinderen

Online contactlenzen bestellen is ontzettend eenvoudig, maar ook een leuke bril kun je zo online scoren. Wat dat betreft valt er evenveel te zeggen voor een bril als voor lenzen. Toch heeft het dragen van lenzen aanzienlijke voordelen.

Om te beginnen wordt het gezichtsveld van kinderen verbreed, omdat ze geen bril voor hun ogen hebben die beweegt bij het spelen en sporten. Deze bewegingsvrijheid is vooral voor kinderen een belangrijke factor om te kiezen voor lenzen.

Daarbij komt dat onderzoek heeft uitgewezen dat het zelfvertrouwen dat kinderen krijgen van het dragen van lenzen aanzienlijk hoger is dan van het dragen van een bril.

Ze voelen zich namelijk niet alleen zekerder over hun uiterlijk, maar ook verbeteren schoolprestaties en voelen ze zich sterker in de omgang met anderen. Om die reden is het dragen van lenzen voor kinderen zeker het overwegen waard.

Oefenen met het dragen van lenzen

Ouders en kinderen moeten er samen achter komen of het dragen van lenzen daadwerkelijk iets is dat jouw kind wil en aankan. Daarbij geldt uiteraard dat het oefenen, oefenen en nog eens oefenen is, maar wees hier als ouder wel realistisch in.

Merk je dat jouw kind grote moeite heeft om lenzen te dragen en ontstaan er kleine ruzies over het dragen van lenzen? Overweeg dan om je kind een bril te laten dragen en begin op een latere leeftijd weer eens het gesprek over de lenzen.

Vraag daarnaast advies aan de opticien. Hij of zij zal uiteraard uitleg geven over hoe jouw kind het beste de lenzen kan dragen, maar ook weet de opticien waar je het beste daglenzen online bestellen kunt.

Kies je namelijk voor daglenzen, dan hoeft jouw kind nog niet te beginnen met het schoonmaken van de lenzen. Dat scheelt weer een stap in het proces!

Redactie Mamaliefde