Skip to Content

Sloep huren Amsterdam; tips zelf varen en bezienswaardigheden in de grachten

Sloep huren Amsterdam; tips zelf varen en bezienswaardigheden in de grachten

Als je een bezoek brengt aan de hoofdstad valt het meteen op; de vele grachten die door het centrum heen lopen. Amsterdam is min of meer in / op het water gebouwd en een typisch voorbeeld van de drooglegging in Nederland.

Een bezoek aan de hoofdstad is dan eigenlijk ook niet compleet zonder de stad vanaf het water te bekijken. Dat kan door middel van een rondvaart; waarbij je op een grote boot zit en met een gids de stad gaat bekijken.

Of je kunt er voor kiezen om een sloep huren Amsterdam en zelf te genieten van de oude monumenten aan de grachten. Het mooie is dat je hier niet eens een vaarbewijs voor nodig hebt!

Amsterdamse grachtengordel als UNESCO-werelderfgoed

De Amsterdamse grachtengordel bestaat al meer dan 400 jaar en werd aangelegd tijdens de Gouden Eeuw (1600 – 1700) met als doel drainage en terugwinning van land.

In eerste instantie had het dus een praktische functie, later werd dit enorm populair toen rijke handelaren in de 17e en 18e eeuw veel geld neerlegden om de zogenaamde grachtenpanden en herenhuizen te laten bouwen aan het water om te wonen of voor de opslag.

Vandaar namen als Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. En nog steeds moet je diep in de buidel tasten wil je binnen de Amsterdamse grachtengordel wonen.

Hoogtepunten vanaf het water

Als je een rondvaart maakt door de stad zit je een stuk lager dan wanneer je over de straat loopt. Je ziet de stad dan ook op een andere manier.

Bijzondere bezienswaardigheden waar je langs kunt varen als je kiest voor een boot huren Amsterdam zijn:

 • Anne Frankhuis
 • 9 straatjes & Jordaan
 • Westerkerk
 • Oosterdok met Nemo Science Center & Scheepvaartmuseum
 • Westerkerk
 • Theater Carré (Amstel)
 • Magere Brug (Amstel)
 • De herenhuizen uit de Gouden eeuw
 • Hortus Botanicus
 • Hermitage Amsterdam (Amstel)
 • Eye filmmuseum & A’dam toren (vanaf het IJ)
 • Centraal Station (vanaf het IJ)

Evenementen op het water

Tegenwoordig is het een unieke plek die jaarlijks door miljoenen toeristen van over de hele wereld wordt bezocht en ademt het geschiedenis. Ook zijn er festivals waarop de grachten druk bevolkt worden zoals Koningsdag, Gay Pride en het Amsterdam Light Festival.

Uniek is ook het grachtenfestival met openluchtoptredens waarvan het Prinsengrachtconcert de afsluiter is. Of het traditionele Bevrijdingsconcert op de Amstel bij Theater Carré.

In plaats van op het water, kun je tijdens de Amsterdam City Swim 2028 meter door de grachten zwemmen. Of je kunt meedoen aan de Royal Amstel Swim van 2,5 km die al sinds 1841 gezwommen wordt!

In de winter wordt, als het een paar dagen gaat vriezen, de Keizersgracht afgesloten voor vaarverkeer zodat daar een laagje ijs op kan groeien zodat er geschaatst kan worden.

Eigen ervaringen

Zelf heb ik als kind een keer Amsterdam vanaf het water mogen bewonderen, toen waren we met een grote groep als een soort schoolreisje. Is weer eens wat anders dan te voet vanaf de ene plek naar de andere te gaan.

Zo werd de rondvaart gecombineerd met een bezoek aan het Anne Frank-huis en kwamen we meer te weten over de stad en haar geschiedenis.

In 2021 was ik weer in Amsterdam om de stad vanaf het water te bekijken; we waren daar speciaal voor het Amsterdam Light Festival, zodra de schemer valt is het prachtig om de stad vanaf het water te bekijken en langs de diverse luchtkunstwerken te varen die vanaf het water toch wel het beste te zien zijn.

Linda van Aken