Een gezonde traktatie; de meningen zijn daarover verdeeld. Wat is gezond? In ieder geval geen snoep, of een overdaad aan suiker. Er zijn ook steeds meer kinderdagverblijven en scholen die ouders vragen om verantwoorde traktaties; geen wedijverij van de duurste cadeautjes die uiteindelijk op de vrijmarkt belanden of een overdaad aan vet en suiker. Bij gezond dan denk ik al snel aan fruit en groenten. Bij een verjaardag hoort taart. Daarom dat ik deze twee met elkaar heb gecombineerd. Een gezonde, suikervrije muffin met verstopte groenten die ook nog eens lekker is. Het was wel even zoeken in de supermarkt; allemaal ingrediënten die ik normaliter niet gebruik. Ik heb nog wel even getwijfeld. Ze zijn niet goedkoop en je gebruikt er maar weinig van. Uiteindelijk vond ik het een goede reden om wat meer dingen met deze ingrediënten te proberen. Niet dat ik nu een suikervrij leven ga nastreven of iets dergelijks, want suiker is ook goed voor je. Dit recept is gebaseerd op een aantal andere recepten en onder invloed van de al aanwezige ingrediënten aangepast.

Lees ook: Gezonde traktaties; voorbeelden van suikervrij tot fruit trakteren
Lees ook: Cupcake traktatie school; makkelijk muffins of cakejes trakteren

Volg jij mijn Youtube-kanaal al om in de toekomst geen filmpjes te missen?

Ingrediënten

  • 3 rode gekookte bieten
  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram oerzoet  (kokosbloesemsuiker kan ook)
  • 4 eetlepels cacao
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 theelepel vanille
  • 1 ei
  • 2 eetlepels honing
  • 150 gram kokosolie
  • 3 eetlepels lijnzaad (olie)
  • 100 mL melk (voor glutenvrij kan amandel of sojamelk)
  • chocolade naar smaak
  • Eventueel zout of kruidnagelpoeder

Bereidingswijze

Zoals alle ovengerechten begin je met de oven voor te verwarmen tot 190 graden.
Daarna rasp je de rode bieten.
In een beslagkom meng je de droge ingrediënten; speltmeel, zoetmiddel, cacao, baking soda, bakpoeder en vanille.
Meng het ei, honing, melk, de lijnzaadolie en de kokosolie (gesmolten) in een andere kom.
Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten
Roer de geraspte bieten erdoorheen
Doe het beslag in muffinvormpjes en zet ze 20 minuten in de oven. Ze zijn gaar als ze licht terugveren en je een satéprikker schoon uit het midden kan halen.
Even laten afkoelen en ze zijn klaar om genuttigd te worden.

Meer inspiratie? Op pinterest heb ik een speciaal bord met (gezonde) kindertraktaties. Voor een verjaardag op school of gewoon lekker als tussendoortje omdat het kan.

Volg het bord Kids: Treats van Mama op Pinterest.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.