Skip to Content

Niet meer trakteren op school 

Niet meer trakteren op school 

Trakteren op school. Ooit was het een feestje omdat een kind dan iets lekkers mocht trakteren. Maar het wordt steeds meer een gedoe. Want we moeten aan allerlei eisen voldoen. En hoe leuk is het dan nog? Maar het kan dus ook anders! Niet meer trakteren, maar een heel ander feestje vieren op school! Misschien wel dé oplossing voor een frustratie-loze leuke verjaardag op school!

Gezonde traktatie drama

De ene school heeft weinig eisen, de ander een hele waslijst. En buiten het feit om hoe gezond het moet zijn, zijn er ook nog al die allergieën waar we rekening mee moeten houden. Het kan soms veel hoofdbrekens geven en dan hebben we het nog niet eens over het creatieve aspect. Want ook dat kan voor sommige ouders echt een ramp betekenen. En hoe lekker vindt de jarige zelf het dan eigenlijk nog? 

Waarom trakteren?

Trakteren staat voor het vieren van je verjaardag op school. Het is hét momentje dat je als leerling even in de schijnwerpers wordt gezet. Dat we het hele traktatiedrama kunnen oplossen door op een andere manier een verjaardag te vieren, is eigenlijk helemaal zo dom nog niet.

En daar probeert de GGD dus scholen, BSO’s en kinderdagverblijven bewust van te maken. Het Algemeen Dagblad plaatste hierover een artikel, waarin ze vertellen dat het Dordtse kinderdagverblijf Zandvlinder en de Anne Frankschool in Gorinchem al verjaardagen vieren zonder trakteren! 

Niet trakteren, maar in het zonnetje zetten

Waar gaat het nu eigenlijk om bij een verjaardag? Inderdaad, even lekker alle aandacht krijgen. Even in het middelpunt staan omdat je jarig bent. Moet je daarbij trakteren? Welnee, iets leuks doen is net zo goed leuk. Het kind krijgt bijvoorbeeld een cadeautje, zoals ze bij De Zandvlinder doen. Het kind krijgt een versierde stoel, er zijn elektrische kaarsjes en natuurlijk wordt er gezongen.

Verder hebben zij een feestkist, die alleen opengemaakt kan worden door de jarige en daar zitten dan leuke materialen in waarmee de groep zich kan vermaken. Zo wordt het toch iets heel bijzonders, waarbij snoepen dus helemaal geen rol meer speelt! Heerlijk toch!

Wat vinden ouders ervan?

De reacties van de ouders zijn, zoals te verwachten is, verschillend. Er zijn ouders die vinden dat er een traditie wordt afgepakt. Terwijl anderen het juist een heel prima plan vinden. Vaak moeten ouders wel even wennen. Wat ook wel weer logisch is.

Maar alles hangt hierbij ook af van de invoering van het beleid! Er zullen ouders zijn die moeten wennen aan deze veranderingen. Maar vaak draaien ze wel bij als eenmaal blijkt dat het hartstikke leuk is voor de kinderen en veel kinderen het juist prachtig vinden dat ze op een heel andere manier in de schijnwerpers staan.

Een leuke activiteit uit mogen zoeken en een cadeautje krijgen: waarschijnlijk voelt het kind zich juist ontzettend jarig! Misschien wel meer dan alleen maar met iets lekkers rond mogen gaan!

Tips bij invoering

Manon deelt op Gezondeschool-inspiratie een aantal tips hoe je deze verandering kunt invoeren. Ze zegt hierbij dat het team goed geïnformeerd moet worden over het traktatiebeleid. Door het weg te zetten als ‘anders trakteren’ en niet als ‘stoppen met trakteren’ geef je het al een andere lading, waardoor de weerstand minder zal zijn.

Door goede voorbeelden te geven van hoe dan wel de verjaardag gevierd kan worden, hebben de leerkracht een beter idee. Maar ook de ouders worden zo gestimuleerd om het een goed idee te vinden. Maak bijvoorbeeld een filmpje, en laat die zien aan de ouders. Je kunt een overgangsperiode instellen om zo iedereen aan het idee te laten wennen.

Website met ideeën

Op Wiejarigisviertfeest.nl kun je allerlei tips en ideeën vinden om als school of andere instelling over te stappen naar een andere manier van een verjaardag vieren. Als ouder zou je die site natuurlijk ook kunnen raadplegen en het voorleggen op school!

Wat is er mis aan gezond trakteren?

Scholen waren net aan het overstappen op gezond trakteren. Wat is er mis aan? Op zich dus niks, alleen blijkt het in de praktijk niet echt te werken. Vaak komt er wel degelijk toch snoep met de traktaties mee. Uit protest of gewoon gaandeweg de tijd sluipt het er toch weer in.

En dan is er ook nog het gegeven dat niet alle kinderen gecharmeerd zijn van een gezond fruitje, waardoor de jarige zelf zijn eigen traktatie niet leuk vindt of er gewoon veel niet opgegeten wordt. En dan nog de allergische kindjes…

Kortom: eigenlijk is het vieren van een verjaardag zonder snoep of fruit gewoon fijner. Op veel meer vlakken. 

Voordelen van ‘anders trakteren’

  • Leuk voor de kinderen, want er worden andere leuke dingen gedaan.
  • Dit trakteren sluit geen allergische kinderen uit.
  • Je hoeft niet ingewikkeld te doen over een traktatie. Geen creatieve uitspattingen of hoofdbrekens over wát je dan moet trakteren.
  • Gezonder, omdat je kind niet steeds iets te snoepen krijgt.
  • Geen competitiestrijd meer wie de mooiste traktatie heeft! Waarschijnlijk een groter punt voor de ouders dan voor de kinderen zelf…

Wat kan een school dan doen?

Er zijn zoveel dingen die een school kan doen om het kind toch een leuke verjaardag te geven. We noemden al een aantal voorbeelden. Maar natuurlijk kan er nog veel meer:

  • Zingen voor de jarige in de kring. Bovenop de stoel…
  • De jarige mag zeggen wat er gedaan wordt
  • Of de jarige mag iets kiezen uit de speciale verjaardagskist om met de klas te gaan doen
  • Op Wiejarigisviertfeest.nl vind je feestkaartjes, waarop een activiteit staat om te gaan doen met de groep.
  • Voor de kleintjes is er een prentenboekje over feestjes en het kind mag kiezen welk feestje hij wil vieren. 
Linda van Aken