Skip to Content

Gezonde Sint Maarten traktaties om te maken voor 11 november

Gezonde Sint Maarten traktaties om te maken voor 11 november

Op 11 november mogen de kinderen weer langs de deuren met hun lampionnen. Het moment om te genieten van hun zangkunsten en ook wat lekkers uit te delen. Wil je eens een gezonde traktatie geven?

Iets anders als een berg snoep? Er zijn super leuke alternatieve traktaties. Gezond én lekker, want die twee gaan echt wel samen. 😊 We kennen allemaal de mandarijn.

En deze is lekker, maar als kinderen 20 mandarijnen krijgen is dit ook best een gewicht om te dragen. Naast het lampionnetje. Hierbij een top 8 van gezonde traktaties voor Sint Maarten zónder mandarijn.

Lees ook: Traktatie school ideeën

Bekertjes warme chocomel

Een beetje out-of-the-box is deze traktatie. Maar ideaal voor kinderen om zich lekker op te warmen én goed voor de keel. Want van al dat zingen krijg je beste dorst. Je kunt warme chocomel gemakkelijk zelf maken. Wat melk koken van en mengen met cacaopoeder.

Of ga voor de luxe variant en meng wat melk met een paar blokjes (pure) chocola. Heerlijk! En helemaal met slagroom, niet zo misschien maar het geeft wel sfeer!

Banaanpannenkoekjes bakken als gezonde traktatie

We blijven zelfs op de creatieve toer. Zet een partytent buiten met een vuurkorf erbij. Prak een banaan en een ei en kluts dit door elkaar. Zelfs opbakken en je hebt echt een heerlijk ei/banaan pannenkoekje. Smullen! Lekker met wat geraspte kokos en kaneel erop.

Gezonde vlinders

Deze gezonde vlinder vraagt ​​wat knutselwerk. Maar wat een gaaf resultaat geeft dit! En hoe leuk is het, als een kind deze zelf uit de mand kan pakken! Trek op stevig papier een vlinder uit, tip: de Action heeft heel veel blokken met super leuk en stevig kartonpapier. Dat zit vaak in een boekje aan elkaar gelijmd. Zelfs bij de knutselspullen zoeken als je voor deze wilt gaan.

In deze vlinder zit een voorverpakte salmaniaklolly. Maar je kunt er ook een gedroogd rolletje fruit in doen. Plak op de vleugel een doosje rozijnen (tip: Hema). Nog wat leuke stickers en klaar is de vlinder!

Gedroogd fruit aan een prikker

Rijg eens aan een satéprikker wat gedroogd fruit. Bijvoorbeeld gedroogde abrikozen, ananas, appel en dadel. Je kunt ervoor kiezen om het met een cellofaantje te verpakken en er een strikje aan te doen. Dan gaat er geen gedroogd fruitje van het prikkertje af!

Bananenchips in een bakje

Bij de Albert Heijn kocht ik laatst bananenchips. Lekker!! Echt heel anders als ik had verwacht. Het is een super leuk alternatief om wat gedroogde bananenchips in een gezellig bakje te stoppen en dit mee te geven.

Misschien dat het voor jonge kinderen, zonder volledig melkgebit, soms wat te hard kan zijn. Dan is een bakje rozijnen of gedroogd fruit een leuk alternatief.

Een banaan in een ander jasje

Of leef je uit op een echte kinderbanaan. Veel supermarkten verkopen een kleiner formaat van de banaan, ideaal voor kinderen.

En zo fijn, de schil leent zich goed om lekker met stift je creatieve geest los te laten. Maak er een echte Sint Maarten banaan van en ze zijn er weg van! Dit kan ook met peer of een kaki (ook heel lekker fruit).

Een zakje met noten

Het is hoe je het aankleedt.. Vul een zakje met nootjes en doe hier een leuk lintje aan. Een heel gezond alternatief voor Sint Maarten. Je kunt er ook balletjes van maken met wat honing, zoals op deze pin te zien is. Laat ze wel even rusten, anders plakt alles aan elkaar!

De gezonde fruitvlinder

Deze vlinder maken wij vaak voor traktaties. Koop een zipper (plastic zakje met zipsluiting vind je hier) en doe in het midden een knijper. V

ersier de knijper naar hartenlust! Aan de ene kant van de vlinder kun je bijvoorbeeld druiven doen en aan de andere kant snoeptomaatjes. Of gedroogd fruit en nootjes. Of rozijnen en biologische snoepjes.. Wat je ook leuk en gezond vindt en erin wilt doen.

Deze vlinder is gemaakt van fruittellasnoepjes en heeft als vulling blauwe M&M’s met groen. Het voordeel is dat dit verpakt is. Zo blijft het onderweg ook netjes intact.

Mirjam de Stigter