Skip to Content

Speelgoed rotatie; hoe werkt toy rotation met speelgoed in kast rouleren

Speelgoed rotatie; hoe werkt toy rotation met speelgoed in kast rouleren

Speelgoed omruilen of met andere woorden ‘toy rotation’ kent veel voordelen. Zowel voor jou als voor je kind(eren) trouwens. Welke voordelen geeft dit dan en hoe pak je dit handig aan?

Wat is toy rotation?

Toy rotation wil niets anders zeggen dan dat je speelgoed omruilt. En dan niet met andere kinderen, maar het ene speelgoed van je kind ruil je om voor een ander attribuut van je spruit. Veel kinderen hebben veel te veel speelgoed. Door dit gedoseerd aan te bieden heb je veel voordelen te pakken!

Voordelen van het omwisselen van speelgoed

Speelgoed rotatie; hoe werkt toy rotation met speelgoed in kast rouleren - Mamaliefde

Minder wanorde in de kamer

Heel voor de hand liggend natuurlijk, maar zeker een voordeel: door niet al het speelgoed in de kamer of de kinderkamer uit te stallen, heb je veel meer leefruimte. Fijn voor jou, maar ook voor je wurm, want die houdt zo ook meer speelruimte over. Zeker op zijn eigen, vaak niet al te grote, kinderkamer.

Je bent sneller klaar met opruimen en dat is toch ook wel een groot voordeel. En nog iets: eindeloos moeten zoeken tussen een grote hoop speelgoed omdat er net 1 onderdeeltje mist, wordt zo ook overzichtelijker! De ‘hoop’ is immers een stuk kleiner!

Minder keuzestress

Veel kinderen hebben er moeite mee om nog te kiezen waar ze mee gaan spelen als ze te veel mogelijkheden hebben. Keuzestress dus eigenlijk. Ze hebben zoveel speelgoed waaruit ze kunnen kiezen dat ze niet meer weten wat ze moeten kiezen.

Een ander gevolg is dat ze niet meer echt tot spelen toekomen, omdat ze iedere keer weer iets anders zien wat ze ook leuk vinden, waardoor ze steeds wisselen van spel en overal maar vijf minuten naar kijken.

Door minder speelgoed aan te bieden, is deze stress een stuk minder en zal je kindje juist eerder gaan spelen!

Meer afwisseling!

Door iedere week of maand (moet je even zelf bekijken) speelgoed te wisselen met speelgoed uit de speciale kast, bied jij je kindje dus afwisseling. Een stuk speelgoed wat altijd wel in het zicht ligt, kan daar gewoon weken liggen zonder aangeraakt te worden.

Is het echter niet echt aanwezig en wordt het weer tevoorschijn getoverd, dan is het opeens weer interessant! Zo komt je kindje dus juist wel toe aan het spelen met ál het speelgoed!

Hoe pak je toy rotation aan?

Speelgoed rotatie; hoe werkt toy rotation met speelgoed in kast rouleren - Mamaliefde

Spreekt je dit wel aan? Dan moet je eerst op zoek naar een kast of een andere opbergplek die dus niet bereikbaar is voor je kind. Bepaal waar je kindje nu mee speelt en wat even opgeruimd wordt.

Het handigst is als je het speelgoed rangschikt, bijvoorbeeld in puzzels, boekjes, bouwblokken, auto’s, poppen enz. Zo kan je er iedere keer voor zorgen dat er wel genoeg afwisseling is in wat er aangeboden wordt. De ene keer zal je kindje immers liever met een pop spelen en de andere keer juist willen puzzelen.

Je kan het wisselen op een vast tijdstip doen, maar misschien is het wel een veel beter idee om je kind gewoon goed in de gaten te houden. De ene keer zal hij immers sneller uitgekeken zijn op het speelgoed dan een andere keer.

Ga je wisselen? Wen jezelf ook aan om meteen weg te gooien wat kapot is! En waar je kindje duidelijk te groot voor geworden is: daar zoek je een nieuwe gebruiker voor. Heb je nog een jonger kindje?

Leg het dan in een doos of een andere kast, waar het kan wachten tot het jongere broertje of zusje er mee wil gaan spelen!

Zorg er ook voor dat het speelgoed ‘aantrekkelijk’ wordt uitgestald zodat het visueel zichtbaar is voor je kind waar het uit kan kiezen.

Een grote kist met het speelgoed ruimt misschien snel op en zorgt ervoor dat het speelgoed uit het zicht is, maar zorgt er ook voor dat je kind minder snel zal gaan spelen omdat het niet direct zichtbaar is.

En als je iets wilt pakken je eerst in de grote kist moet gaan graaien, zeker het kleinere speelgoed valt dan sneller naar beneden.

Een plankje of bureautje waarop het speelgoed uitgestald kan staan zal er voor zorgen dat je kind er sneller mee zal gaan spelen. Of zet het ‘speelklaar’ neer zodat je zelf al iets van een huis bouwt of een weg aanlegt zodat je kind alleen nog hoeft te pakken.

De ruimte bepaalt mee, maar…

Speelgoed rotatie; hoe werkt toy rotation met speelgoed in kast rouleren - Mamaliefde

Natuurlijk zul je je kindje wel genoeg moeten aanbieden, wat afwisselend is. Daarnaast is het ook nog zo dat niet ieder huis evenveel ruimte heeft. Ben je klein behuisd dan zul je dus ook minder ruimte hebben voor het speelgoed. Máár: heb je wel genoeg ruimte? Denk dan aan de keuzestress van je kind!

Misschien heb je een heel grote kast die volgepropt mag worden met speelgoed. Heel leuk, maar je kindje zal dan niet profiteren van het voordeel van toy rotation. Het heeft dan immers gewoon te veel om uit te kiezen! Ook dan kun je dus toch beter even een deel op een andere plek opslaan. Heel erg handig zijn bijvoorbeeld de bakken van de Ikea, of de mandjes uit de Trofast kast. Als je die beneden ook hebt staan kun je heel eenvoudig doorwisselen.

Slim kiezen

Natuurlijk houd je goed in de gaten waarmee je kind speelt en kies je ook slim! Heeft je kind echt een bepaald favoriet speelgoed waar hij praktisch dagelijks mee speelt? Natuurlijk laat je die gewoon staan! Speelgoed waar hij zich niet in interesseert, kan je juist wat verder naar achteren schuiven, zodat het iets langer duurt voor hij dit weer aangeboden krijgt. Het kan zomaar zo zijn dat als hij iets ouder is, hij het opeens wel mooi vindt.

Aansluiten bij interesse

Op voorgaande verder bordurend: kies speelgoed wat dus echt bij zijn interesse past! Heb je een kind wat graag bij jou kijkt in de keuken en het dan heerlijk vindt om zelf ook in een pan te staan roeren op de tafel in de keuken? Kies voor je kleine kok leuke keukenspulletjes en/of geef hem een keukentje.

Maar je kunt ook oude pannen bewaren en hem een paar eigen pollepels geven. Kan zomaar goedkoper zijn én nog echter ook! En zo zijn er nog meer voorbeelden.

Is hij of zij geobsedeerd door zijn babybroertje of -zusje? Of heeft jouw zus een kindje gekregen en kan hij daar maar geen genoeg van krijgen? Dan is een babypop misschien wel het einde.

Voor welke leeftijd geschikt?

Toy rotation is vooral geschikt als de kinderen klein zijn. Zij zullen veel minder beseffen dat speelgoed opeens verdwenen is. De oudere kinderen zullen toch meer op zoek gaan naar alles wat ze hebben. Maar ook voor hen kan er best een principe gehanteerd worden dat er minder speelgoed echt uitgestald wordt in de kamer.

Alleen zal een achtjarige waarschijnlijk niet meer akkoord gaan dat jij bepaalt dat er met een bepaald speelgoed niet gespeeld mag/kan worden…

Gewoon minder speelgoed kopen?

Nu kun jij je zelf misschien afvragen of het dan niet gewoon handiger is om voor minder speelgoed te zorgen. Inderdaad zijn er veel kinderen die best wel eens iets minder speelgoed zouden kunnen krijgen.

Alleen is dit niet helemaal hetzelfde als wat er bij toy rotation gebeurt. Ja, je hebt inderdaad minder chaos en minder keuzestress.

Maar het leuke van toy rotation is natuurlijk ook de afwisseling die het spelen extra leuk maakt.

Een gezonde balans tussen deze twee mogelijkheden is dus inderdaad niet idioot veel kopen (hoeveel speelgoed verdwijnt er niet uiteindelijk nog totaal nieuw naar de kringloop…), maar wel kunnen afwisselen met vooral verschillende vormen van speelgoed!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)