Skip to Content

Opbergzak zelf maken; van speelkleed tot speelgoed opbergen

Opbergzak zelf maken; van speelkleed tot speelgoed opbergen

Ze zijn al een paar jaar op de markt, en iedere keer kijk ik er weer een beetje hebberig naar. De opbergzakken van play & go. Ronde kleedjes met een elastiekje zodat je ze kan samentrekken. Ideaal als speelkleed, maar ook als opbergzak om op te ruimen.

Voor de blokken, Lego, Playmobil of waar je kind op dat moment maar mee wil spelen. Maar ook om snel op te ruimen maar ook om mee te nemen, bijvoorbeeld naar het strand of een logeerpartijtje. Regelmatig komen er ook nieuwe designs op de markt, zo heb je sinds kort heel leuke varianten met Mickey Mouse erop. 

Zelf een speelkleed met opbergzak naaien

Wil je graag een combinatie speelkleed en opbergzak,  deze kan je heel eenvoudig zelf maken. Hiervoor heb je het volgende nodig;

  • Stof; zowel vuil- en waterafstotend voor de buitenkant als een zachte voor de binnenkant
  • Touwtje met krijtje
  • Stofschaar
  • Naaimachine
  • Koord (5 meter van 5 mm)
  • Veiligheidsspeld
  • knoopspelden
  • optioneel: ca. 1,5 meter fiberfillvulling (bij de meeste stoffenwinkels verkrijgbaar)

Je begint met het tekenen van een cirkel. Dit doe je door in een punt het touwtje vast te houden en vervolgens met het krijtje rond te gaan. Om het jezelf makkelijk te maken kan je hem in een kwart vouwen en in het vouwpunt beginnen met vasthouden. Dan hoef je maar een kwart te knippen.

Je kan er ook voor kiezen om hem in totaal vier keer door midden te vouwen zodat je een achtste overhoudt van het origineel (moet je wel een goede stofschaar hebben). Dan meet je op wat de kortste lengte is en meet dit ook af op de langere vouw. Eventueel zet je in het midden nog een stipje zodat je door kan knippen. Als je hem weer uitvouwt heb je een mooie cirkel.

Wil je extra stevigheid creëren voor de speelmat dan leg je tussen de twee laagjes een stuk fiberfillvulling. Is ook lekker zacht. Als je wilt voorkomen dat deze gaat schuiven kan je deze het beste vaststikken zodat de vulling op zijn plaats blijft.

Van de stof die overblijft knip je strookjes van circa 7 cm breed met de lengte die gelijk is aan de omtrek van het speelkleed. Hiervan vouw je de rand ongeveer met 1 cm om, die speld je vast aan het speelkleed, en vouw je dubbel en aan het einde nog een keer met een cm. Zodat je geen rafels krijgt aan de buitenkant.

Daarna naai je dit vast aan het ronde kleed zodat er een soort lus ontstaat voor het koord.

Het koord maak je vast aan een veiligheidsspeld zodat je hem makkelijk door de lus kan halen. Als hij helemaal rond is knoop je het einde dicht. Het koord moet lang genoeg zijn dat als je hem openlegt, hij blijft liggen en niet naar binnen trekt.

Heb je niet genoeg stof over voor de volledige omtrek, knip dan kleine stroken van 15 cm af. De matten naai je binnenstebuiten aan elkaar vast op een klein stukje na, zodat je de binnenkant naar buiten kan duwen en dan het laatste stukje kan vastnaaien.

De strookjes maak je hier rondom vast zodat je het koord er door kan rijgen. Het voordeel hiervan is dat je ook op twee plaatsen het koord kan aantrekken zodat je een soort schoudertas krijgt.

Top 5 Play & Go speelkleed

Opbergzak zelf maken; van speelkleed tot speelgoed opbergen - Mamaliefde

Play & Go Colour your bag OMY vind je hier.

Opbergzak zelf maken; van speelkleed tot speelgoed opbergen - Mamaliefde

Play & Go Classic roze ruiten vind je hier.

Opbergzak zelf maken; van speelkleed tot speelgoed opbergen - Mamaliefde

Play & Go Superhero vind je hier.

Opbergzak zelf maken; van speelkleed tot speelgoed opbergen - Mamaliefde

Play & Go Mickey Mouse cool vind je hier.

Opbergzak zelf maken; van speelkleed tot speelgoed opbergen - Mamaliefde

Play & Go anchor vind je hier.

De Play & Go speelkleden zijn gemaakt van een fijne katoenen stof en heel stevig en voorzien van mooie printjes. Hij kan gewoon in de wasmachine en is geschikt om buiten mee te spelen. Via aliexpress vind je betaalbare varianten.

Hebben jullie zo’n speelkleed in huis?

Linda van Aken