Skip to Content

Urbex locaties Nederland en Europa; de meest intrigerende verlaten gebouwen

Urbex locaties Nederland en Europa; de meest intrigerende verlaten gebouwen

Eén van de nieuwste trends is urbexen; het begon met youtubers die verlaten gebouwen bezochten en fotografen die hier intrigerende foto’s maakten. Maar steeds meer mensen; jong en oud, ontdekken de charmes. Tieners en pubers zullen dit ook echt geweldig vinden. In Nederland en Europa zijn er een aantal locaties die legaal zijn te bezoeken. Maar waar vind je die locaties dan?

Wat is urbexen?

Urbex, de afkorting van Urban Exploring is het bezoeken en fotograferen van verlaten en vervallen gebouwen en niet openbare gebouwen in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Er zijn zowel leegstaande gebouwen waar je speciaal hiervoor een rondleiding of een tijdblok kan boeken als plekken die illegaal betreden worden en je de wet overtreedt.

Liefhebbers van urbexen houden zich aan een belangrijke gedragsregel: “alleen voetstappen laat je achter en foto’s neem je mee”. Ga je een gebouw alleen of met kinderen bezoeken dan is het belangrijk dat niemand iets meeneemt en je het gebouw achterlaat zoals het er stond.

In Nederland zijn er een aantal, maar verspreid over Europa zijn vele urbexlocaties te vinden die soms vrij te bezoeken zijn, maar waar soms ook onder begeleiding een gebied kan worden doorkruist.

Urbex locaties Nederland; verlaten gebouwen en plekken

Radio Kootwijk, Barneveld

Radio Kootwijk Nederland is een voormalig zendstation op de Veluwe en behoort tot de bekendste urbexlocatie van Nederland. Door de rijke historie vinden er regelmatig evenementen en rondleidingen plaats voor het gehele gezin.

Meer informatie vind je hier.

Het Land van Ooit, Heusden

Een gesloten sprookjespark is een droom voor iedere liefhebber van urbexlocaties. In dit in 2015 gesloten park zijn de overblijfselen van de attracties nog aanwezig. Hoogtepunt is wel het kasteel dat is bewoond door poppen van opzichters en soldaten uit de tijd van Waterloo.

Meer informatie vind je hier.

Jezuïeten Klooster St. Jozef, Valkenburg

Dit in 1893 gebouwde Jezuïetenklooster staat sinds het vertrek van de kloosterlingen in 1985 leeg. Hier dwaal je door de lange gangen met zijn gotische bogenstructuur. Maak hier nog foto’s voordat de gemeente een nieuwe bestemming heeft gevonden voor dit historische pand. Let op, betreden van het pand is illegaal.

Meer informatie vind je hier.

Urbex locaties België

Gare de Montzen, Billeberg

Het verlaten station van Montzen is door de Duitsers gebouwd tijdens de 1e Wereldoorlog. Het deed dienst als knooppunt voor militairen en goederen. Sinds de jaren ’50 is het station buiten gebruik en raakt langzaam in verval. Het is eenvoudig te bereiken en is daardoor bekend als een urbexlocatie voor beginners.

Meer informatie vind je hier.

Spookstad Doel

Het Belgische Doel is een verlaten stad, net gelegen over de grens van Zeeuws-Vlaanderen. Waar bijna alle inwoners zijn verdwenen. De lege straten met dichtgetimmerde panden maken Doel tot een ware spookstad. Gelukkig weten vele bezoekers de plaats wel te vinden, die wel rekening moeten houden dat ze de rust van de laatste bewoners niet verstoren.

Meer informatie vind je hier.

Mijndepot Waterschei, Genk

Deze oude steenkolenmijn is momenteel in gebruik als museum. Vanaf 1907 tot 1987 is hier kolen gedolven in schachten met een diepte tot 1040 meter. Het industriële erfgoed geeft een bijzondere kijk in de kolenvoorziening van weleer en een hotspot voor fotografen.

Meer informatie vind je hier.

Fort Chartreuse, Luik

Chartreuse is een voormalig fort, in 1817 gebouwd als verdediging voor de stad Luik door het Hollandse leger. Gebruikt als ziekenhuis door de Amerikanen na de 2e Wereldoorlog is het sinds 1982 verlaten. Het terrein is gewoon toegankelijk en de vele afwisselende ruimtes geven mooie foto’s.

Meer informatie vind je hier.

Fort van Breendonk, Willebroek

Dit oorspronkelijke betonnen verdedigingsfort van Antwerpen is in de 2e Wereldoorlog gebruikt als “opvangkamp” voor joden, verzetslieden en gijzelaars. In 1947 kreeg het de status van 1947 Nationaal Gedenkteken. Het fort is toegankelijk voor publiek. Bijzonder zijn de in authentieke staat verkerende kamers.

Meer informatie vind je hier.

Urbexlocaties Duitsland

Vliegveld Tempelhof, Berlijn

Vliegveld Tempelhof behoorde in 1926 tot één van de drukste vliegvelden ter wereld. Na de Tweede Wereldoorlog is het vliegveld voornamelijk door de Amerikanen gebruikt totdat het in 2008 de deuren sloot. Wat overbleef is een 1,2 kilometer lang gebouw met veel authentieke details. Een mooie dagtrip voor het gehele gezin omdat je met een entreebewijs gewoon naar binnen mag gaan.

Meer informatie vind je hier.

Kolenmijnmuseum, Zollverein

Zollverein is een industrieel UNESCO werelderfgoed in het Ruhrgebied. Deze voormalige mijn- en cokesfabriek was in het verleden de grootste steenkoolmijn ter wereld. Bezoekers kunnen een ticket kopen en genieten van de industriële en zakelijke architectuur.

Meer informatie vind je hier.

Ziekenhuiscomplex Beelitz-Heilstätten, Beelitz

Beelitz-Heilstätten is een verlaten ziekenhuiscomplex en één van de grootste verlaten gebouwen in de omgeving van Berlijn. De ooit luxe kliniek heeft momenteel een wat obscure sfeer. Het terrein is afgesloten waardoor betreden wel illegaal is. De beloning is een bijzonder plek om urenlang te ontdekken en te fotograferen.

Meer informatie vind je hier.

Infanterie Schiessschule, Brandenburg ab der Havel

Verscholen in de Brandenburger bossen ligt een gigantisch groot voormalig militair complex van de Sovjet Unie. Het staat sinds het vertrek van de militairen in 1994 volkomen leeg. Tegen betaling kan er een tour worden gemaakt of kan de bezoeker zelf de geheimen het complex ontdekken.

Meer informatie vind je hier.

Landschaftspark Duisburg-Nord

Landschaftspark Duisburg-Nord is een voormalig hoogovencomplex dat tegenwoordig dienst doet als openbaar park. Door meerdere fascinerende lichtinstallaties in combinatie met industriële architectuur is het een geliefd gebied om bijzondere foto’s te maken. Het park is zowel overdag als ‘s nachts geopend voor publiek.

Meer informatie vind je hier.

Kent School, Schwalmtal

Kent School is een voormalig klooster dat slechts heeft bestaan tussen 1913 en 1937. Na een functie als militair hospitaal en schoolgebouw voor de kinderen van Britse militairen sloot het gebouw in 1992 zijn deuren. Tegen betaling zijn er dagelijks rondleidingen mogelijk door dit fotogenieke gebouw.

Meer informatie vind je hier.

Urbex Locaties Bosnië en Herzegovina

Bobsleebaan van Sarajevo

De bobsleebaan van Sarajevo is een vervallen herinnering aan de Olympische Spelen van 1984. Tijdens de Balkanoorlog kreeg de baan de functie artillerienest voor de Bosnisch-Servische troepen. Vandaag de dag is het verlaten, gedeeltelijk overwoekerd en voorzien van graffiti.

Meer informatie vind je hier.

Urbex Locaties Frankrijk

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane is een klein dorpje waar op 10 juni 1944 642 mensen door de Duitsers zijn vermoord, waarna het dorp is verwoest. Het dorp is nooit meer opgebouwd en is geworden tot een indrukwekkend monument. Het is voor de bezoeker alsof de tijd heeft stilgestaan en zeer interessant om te fotograferen. Voor kinderen heeft het dorp hierdoor een educatief karakter.

Meer informatie vind je hier.

Urbex Locaties IJsland

Solheimasandur Plane Wreck, IJsland

In 1973 maakte een DC-3 van de Amerikaanse marine een noodlanding strand Sólheimasandur in het zuiden van IJsland. De restanten van het wrak zijn nooit weggehaald en zo ligt het decennialang op een zwarte vlakte met een kilometers ver uitzicht. Het is niet de grootste urbexlocatie, maar als je toch in de buurt bent wel één van de bijzonderste. Om hier te komen moet je wel eerst een wandeling maken.

Meer informatie vind je hier.

Urbex Locaties Italië

Verlaten stad Consonno

Consonno is een verlaten stadje in Italië dat in de jaren ’60 leeg kwam te staan. Het hele stadje werd opgekocht om er het ‘Las Vegas’ van Italië van te maken. Door een overstroming werd echter de hele weg naar het stadje weggevaagd. Er is nog geprobeerd er een bejaardentehuis van te maken tot een grote rave in 2007 waarbij er een hoop is vernield.

Meer informatie vind je hier.

Urbex Locaties Roemenië

Beautiful Decay Boekarest

Beautiful Decay is de naam van een bijzondere stadswandeling door de Roemeense hoofdstad Boekarest. Hier ga je niet op zoek lang de mooiste huizen, maar op jacht naar bijzondere (street)art in en om verlaten panden. Hoogtepunt is een bezoek aan een 120 jaar oud pand waarbinnen niets is veranderd. Je kan deze alleen bezoeken met een gids.

Meer informatie vind je hier.

Urbex Locaties Oekraïne

Tsjernobyl

Tsjernobyl zal altijd bekend blijven staan als de plaats waar in 1986 een kernreactor explodeerde. Door het hoge stralingsniveau was het gebied tientallen jaren niet toegankelijk voor bezoeker. Tegenwoordig is een kortstondig bezoek mogelijk door dit spookachtige gebied waar de natuur langzaam maar zeker de plaats van de gebouwen inneemt.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken