Skip to Content

De top 5 steden in Europa om er als vrouw even alleen op uit te trekken

De top 5 steden in Europa om er als vrouw even alleen op uit te trekken

Het is de laatste jaren dan ook meer en meer een heel normale zaak dat vrouwen alleen reizen. En waarom niet? Het kan zo bevrijdend zijn om er even helemaal tussenuit te zijn. Alles wat je herinnert aan je dagelijkse sleur blijft thuis, en je hebt de kans om je hoofd even helemaal leeg te maken.

Maar als vrouw alleen reizen naar andere steden doet nog steeds hier en daar wenkbrauwen fronsen en geeft bepaalde mannen verkeerde ideeën. Maar gelukkig is dat absoluut niet algemeen. Het zet je wel aan het denken wanneer je de bestemming uitkiest waar je heengaat. Zeker als het een citytrip betreft.

Top Steden Europa

Op Holidu, een zoekmachine voor vakantiewoningen, deden ze een onderzoek. Ze keken na wat de veiligste steden ter wereld zijn om er als vrouw alleen op uit te trekken. Veel van hun bevindingen zijn niet in het minst verrassend.

Ontdek het mee hier in deze bespreking waar we het houden bij de Top Vijf Europese steden waar je als vrouw die alleen reist een vrij en veilig gevoel kunt hebben.

Let vooral op het feit dat de meest populaire trekpleisters niet in het lijstje voorkomen. Parijs, Londen en zelfs ons eigen Amsterdam lijken niet de ideale plekken om als vrouw alleen op citytrip te gaan.

Op Vijf: Zagreb in Kroatië

Na het uiteenvallen van het communistische Joegoslavië van president Tito in 1992 werd deze poort naar de Balkan verdeeld in verschillende nieuwe Europese landen.

Na een bloedige burgeroorlog die destijds heel de wereld schokte is nu de rust en vrede er helemaal teruggekeerd.

Kroatië is bij onze landgenoten vooral gekend als een prachtig vakantieoord. De kustlijn is prachtig met duizenden kleine eilandjes op vaarafstand.

Meer in het binnenland, op een kleine twee uur rijden van de kust, ligt de hoofdstad van dit betrekkelijk nieuwe land, Zagreb. Er is heel wat te zien op gebied van historische gebouwen en musea. En wat jou als alleenstaande reizigster zeker zal interesseren is dat de stad weinig criminaliteit kent. Het enige waar je vooral op moet letten, zoals trouwens op alle drukke plaatsen, zijn zakkenrollers. En het moet gezegd worden: die maken geen verschil tussen mannen of vrouwen.

Op vier: Lódz – Polen

Dat Polen een rijke geschiedenis heeft, is hier misschien wat minder bekend. Maar het land telde 150 jaar geleden heel wat adel en beroemde koningshuizen.

Lódz dankt zijn groei en welvaart aan de textielindustrie tijdens de 19de eeuw en groeide uit tot de op twee na grootste stad in Polen.

Het zijn vooral de prachtige gebouwen in Jugendstil die de stad nu aantrekkelijk maken voor toeristen. Kunstliefhebbers zullen hier een vette kluif aan hebben.

Onderzoek wees ook uit dat het veilig is om zowel overdag als in het donker door de stad te wandelen. Er zijn heel weinig meldingen van agressiviteit en persoonlijke aanvallen. Ook beledigingen die seksueel getint zijn zul je in Lódz weinig ervaren.

Op drie: Linz – Oostenrijk

De Top Drie start in Oostenrijk. Dit Alpenland lijkt wel een rust uit te stralen die criminelen en agressievelingen weghoudt. Ook in Linz lijkt straatcriminaliteit heel weinig voor te komen. Ook zijn de inwoners heel voorkomend voor vrouwen.

Hoffelijkheid wordt er nog steeds hoog in het vaandel gedragen. Wellicht een overblijfsel uit het Habsburgse Rijk met steden die zich over een groot deel van Europa uitstrekte.

Linz is ook een van de steden waar je van design kunt genieten en waar heel wat mogelijkheden zijn om lekker te shoppen.

Op twee: Wenen – Oostenrijk

Het moet gezegd, Oostenrijk scoort geweldig wanneer het op veiligheid voor alleenreizende vrouwen aankomt. De zilveren medaille gaat naar de hoofdstad van dit prachtige bergland. En Wenen moeten we aan niemand meer echt voorstellen.

Dit is de stad die in de 18de en 19de eeuw de Europese trendsetters van de toen populaire muziek herbergde. Mozart klinkt bij iedereen, maar ook de Wiener walsen, gecomponeerd door de Strauss-familie, zijn legendarisch.

Hier wandel je ook als vrouw in alle veiligheid langs de paleizen en parken in de voetsporen van Keizerin Sisi.

Op één: Ljubljana – Slovenië

Onverwacht, maar aan de andere kant is deze niet zo bruisende stad wel de veiligste van Europa, en zelfs de derde op de wereldlijst.

Al zijn de meeste gebouwen wel uit de communistische Joegoslavische periode, de veel oudere ‘Stolnica’ of Sint-Nicolaaskathedraal en het Ljubljanski Grad (het kasteel) zijn absoluut de moeite waard.

En als het gaat om de veiligheid voor jou als alleenreizende vrouw: 76% van de ondervraagde vrouwen zeggen zich helemaal veilig te voelen wanneer ze ‘s nachts alleen in een van deze grote steden rondwandelen. Dat cijfer ligt hoger dan in heel wat landelijke steden in Nederland.

Floortje