Skip to Content

Newborn baby fotoshoot ideeën & tips voor thuis

Newborn baby fotoshoot ideeën & tips voor thuis

Een babyfotoshoot is een prachtig idee omdat je baby zo snel verandert en je hiermee een mooie herinnering maakt voor later.

Een fotoshoot laten doen door een professional geeft het grote voordeel dat hij of zij kwalitatief mooie foto’s maakt en de leukste ideeën heeft hoe jouw baby op een mooie manier gefotografeerd kan worden. Maar iedere maand een professional inhuren doe je ook niet zo snel. Dus daarom: mooie ideeën om thuis zelf aan de slag te gaan met een babyfotoshoot!

Inspiratie baby fotoshoot

Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl
Baby fotoshoot ideeën thuis - Mamaliefde.nl

Goede voorbereiding voor een baby fotoshoot

Je zult vast vaak een foto maken van de baby. Ook die foto’s zijn leuk omdat ze juist de gewone dagelijkse dingen van jullie gezin laten zien. Als je kindje net lief ligt te slapen en zo’n grappig gezichtje ondertussen trekt, bijvoorbeeld. Of het eerste hapje fruit krijgt.

Bij een baby fotoshoot wil je heel specifiek met fotograferen aan de slag gaan en zorgen dat je kleine zoon of dochter er heel mooi opstaat. Dat je juist heel goed zijn of haar gezichtje kan zien; om maar een voorbeeld te geven. Een goede voorbereiding zal daarbij zeker helpen. Niet alleen voor de foto, maar ook voor de baby!

Warme kamer voor de fotoshoot van de baby

Vaak worden er (ook) foto’s gemaakt van de baby met geen of weinig kleertjes aan. Maar ook met kleren aan is een pasgeboren baby snel afgekoeld. Zorg dus voor een lekker warm vertrek, zodat je kindje zich comfortabel voelt. Denk hierbij toch al snel aan een temperatuur van zeker 23 graden. Uiteraard wil je een tevreden baby op de foto. Dus zorg je ervoor dat:

 • Je baby het dus lekker warm heeft, zoals al eerder gemeld.
 • Geen honger heeft.
 • Niet moe is.
 • Een schone luier om heeft.
 • Er zo min mogelijk andere mensen bij zijn, zodat je baby rustig blijft.
 • Je kunt kiezen voor een achtergrondmuziekje of iets dergelijks. Anders kan het zo zijn dat je baby schrikt van geluiden van bijvoorbeeld de camera.

Forceren doe je nooit

Hoe leuk sommige foto’s er ook uit zien, die je langs ziet komen op internet of bijvoorbeeld de bekende foto’s van Anne Geddes, ga nooit aan het experimenteren met van alles. Zorg dat je kleintje gewoon lekker comfortabel kan liggen en dat zijn of haar houding gewoon normaal is! Een baby is heel kwetsbaar en je moet er toch niet aan denken dat je iets van je kindje forceert!

Veilige plekken kiezen

Uiteraard kies je enkel voor plekken en houdingen die veilig zijn. Dus nooit alleen op een commode laten liggen en dat soort zaken. 

Het juiste licht is belangrijk

Zorg dat de ruimte of de plek waar jij je zoontje of dochtertje wilt fotograferen goed verlicht is. Het liefst kies je voor zuiver daglicht. Vaak is dat mooier dan kunstlicht. Hoewel daar de meningen over verdeeld zijn.

Je zou van tevoren eens uit kunnen proberen om foto’s op verschillende plekken in huis te maken met zowel kunstlicht als daglicht. Aan de hand daarvan kun je dan kijken welke foto’s jij het mooiste vindt en op die plek de baby fotoshoot maken. 

Let op kleurgebruik

Natuurlijk is de plek waar het gaat gebeuren en de manier van liggen van je baby belangrijk voor de foto. Maar denk ook aan het kleurgebruik! Door te kiezen voor enkele kleuren, krijgt de foto een rustigere uitstraling, wat uiteraard prachtig bij een babyfotoshoot past.

Kies bijvoorbeeld voor enkel wit en natureltinten. Is je kleintje een meisje? Dan zou je ook voor oudroze, bijvoorbeeld, kunnen gaan in combinatie met wit. En uiteraard bij een jochie voor babyblauw. Niet alleen voor de kleren kan je deze kleuren gebruiken, maar ook voor de achter- of ondergrond.

Verschillende posities

Maak lekker veel foto’s, zodat je daarna heerlijk kunt kiezen welke je de mooiste vindt. Maak foto’s vanuit verschillende posities. Het kan zomaar zo zijn dat meerdere posities leuk zijn en je dus meerdere verschillende foto’s hebt, terwijl de kleine maar één keer neergelegd hoeft te worden!

Fijn voor je kleintje en jij hebt gewoon toch meerdere leuke en/of schattige foto’s! Fotografeer bijvoorbeeld van bovenaf, vanaf ooghoogte en van dichterbij of juist iets verder weg. 

Hoe poseert de baby?

Hoe jij je baby fotografeert is uiteraard helemaal aan jou, zolang jij je kindje maar in een natuurlijke houding laat liggen. Een aantal ideeën hierbij zijn:

 • Een grote mand.
 • Midden op het grote bed. Hierbij kun je een deken of plaid in de gewenste kleur als ondergrond gebruiken.
 • Bij een grote knuffel of naast een kleine knuffel.
 • Eventueel met je huisdier in de buurt (natuurlijk let je hierbij op).
 • Oudere broertjes of zusjes mogen uiteraard ook niet ontbreken.
 • Of papa of mama zelf.
 • Op een heerlijk pluizig kleed (op je bed, bijvoorbeeld. Op de grond is veel te koud!).
 • In het eigen wiegje.
 • Ook leuk om te fotograferen: naast de baby in zijn geheel op de foto te zetten, is inzoomen op iets specifieks ook heel leuk. Even die hele kleine voetjes of handjes erop zetten is echt heel mooi. Uieraard ook enkel het gezichtje! 
 • Als de baby wakker is.
 • Maar ook als de baby slaapt!

Zelf doen of toch maar niet?

Natuurlijk kunnen er genoeg redenen zijn waarom je toch liever voor een professional kiest. Misschien heb je geen camera die echt mooie foto’s maakt. Je kunt dan kiezen voor een fotoshoot in een studio, maar eigenlijk is thuis wel net zo leuk én veel minder inspannend voor je kleintje.

Zeker bij een pasgeboren baby is thuis veel fijner. Bedenk goed wat je zelf in gedachten hebt en overleg met de fotograaf je eigen wensen. Waarschijnlijk zal hij of zij zelf ook nog ideeën hebben en zitten daar heel leuke voorstellen bij. 

Tip bij een nieuwe camera

Nog even een tip als je speciaal voor dit doel een camera hebt aangeschaft. Zorg dat je al weet hoe de camera werkt en welke mogelijkheden je allemaal hebt. Dit pas uitzoeken op het moment van de fotoshoot is niet handig. De baby kan je immers niet uitleggen dat het nog even zo moet blijven liggen…

Tips voor het afdrukken

Nu je veel mooie foto’s hebt, zal je vast bepaalde foto’s willen gebruiken voor een canvas of een collage of een andere variant. Speel ook eens met de manier waarop je de foto’s afdrukt. Naast mooie kleurenfoto’s geven zwart-wit foto’s weer een heel eigen sfeer die heel mooi kan zijn. Of wat dacht je van sepia?

Linda van Aken