Skip to Content

Wandelen met baby; wel of niet gezond en tips voor zomer en winter

Wandelen met baby; wel of niet gezond en tips voor zomer en winter

Ik houd ontzettend van wandelen. Het is goed voor de conditie en de frisse lucht helpt om het hoofd leeg te maken. Je komt daarnaast in de natuur de mooiste plekken en dieren tegen. Er is elke wandeling wel iets om je over te verheugen: een mooi meertje, een rennend hert, een zingende vogel of een heuveltje met leuk uitzicht.

Ruim duizend wandelkilometers later wil ik die ervaringen graag delen in de hoop dat het inspireert om te beginnen met wandelen met een baby of, als je al wandelt met je baby, het nog niets iets aangenamer te maken dan het al is. Daarom bij deze 9 tips:

Ervaringen wandelen met baby

Ik geniet al mijn hele leven van wandelen en ben ook tijdens mijn zwangerschap veel blijven lopen. Toen onze zoon eind november 2019 geboren werd kon ik niet wachten om ook met hem te gaan wandelen. Het leek me zo leuk voor hem om lekker rond te kunnen kijken en gezellig voor mijzelf om hem mee te dragen.

Maar toen kwamen de vragen. Wat moet ik allemaal meenemen? Wat als hij honger krijgt of gaat huilen? Wat als hij een schone luier nodig heeft? Heeft hij het niet te koud of te warm? Hoe kan ik hem het beste dragen? Is het wel echt leuk voor hem? Waar kan ik het beste wandelen? Hoe lang kunnen we wandelen? Ik vond het superspannend om te beginnen met wandelen.

Investeer in een goede uitrusting

Wij hebben de eerste maanden vooral in de directe omgeving gewandeld met een draagdoek. Toen onze zoon daar na 3-4 maanden te groot voor werd zijn we overgestapt op een tweedehands draagzak van Marktplaats (€20,-).

Momenteel lopen we sinds hij een maand of 9-10 is met een rugdrager waarvan we verwachten dat deze een jaar of drie mee gaat.

Je kunt rugdragers kopen in de prijsklasse €30-€300. In ons geval zijn we aan de bovenkant van de prijsklasse gaan zitten omdat we bijvoorbeeld ook in de regen wilden lopen.

Ook goede kleding is erg belangrijk. Als je in winters weer wilt wandelen, zorg dan voor warme basislagen, een goede tussenlaag en sluit af met een wind- en waterdichte bovenlaag.

Zowel voor draagdoeken, draagzakken, rugdragers en winterkleding geldt: er is veel beschikbaar op Marktplaats en vaak van goede kwaliteit.

Mocht je nou op een gegeven moment op vakantie zijn in een land waar ze strenge winters gewend zijn zoals Zweden, Zwitserland of Oostenrijk, loop dan eens een lokale tweedehands winkel binnen.

Maak een luiertas speciaal voor wandelingen

Maak het jezelf gemakkelijk en zorg ervoor dat er altijd een tas met essentiële spullen voor tijdens de wandeling klaar staat. Op die manier kun je als het even schikt zo naar buiten. Zonder dat je eerst alle spullen bij elkaar moet zoeken. Onze checklist:

  • Water/melk
  • Snacks (koekje, cracker, fruit)
  • Hydrofiele doek
  • Luiers
  • Billendoekjes
  • Speen
  • Schone kleding
  • Zonnebrand
  • Afhankelijk van het weer: muts, handschoenen, sjaal, petje

Kies een gunstig moment

Ons kindje heeft een behoorlijk wisselend slaappatroon. We proberen ons daarom zo flexibel mogelijk op te stellen en onze wandelingen te timen met het tijdstip waarom we verwachten dat hij een dutje in de rugdrager gaat doen.

Daarnaast zorgen we ervoor dat hij een schone luier heeft en een volle maag. Tot slot checken we altijd even de weersverwachting.

Ontwikkel een vertrekroutine

Vertrekken met een baby heeft nu eenmaal best wat voeten in de aarde. Het is daarom handig om een routine te ontwikkelen.

Als je bijvoorbeeld met je partner wandelt, gun jezelf dan even de tijd om op elkaar ingespeeld te raken: wie kleedt ons kindje aan? Wie verzamelt de spullen en stopt ze in de auto? Wie zorgt ervoor dat de luiertas gevuld is? Na een aantal keer gaat de voorbereiding steeds soepeler en sneller.

Wandelen met baby; wel of niet gezond en tips voor zomer en winter - Mamaliefde

Begin langzaam en neem je tijd

Wij begonnen met een rondje om het huis, toen door de buurt en uiteindelijk gingen we met de auto naar het strand en bos voor wat langere wandelingen. Elke keer dat we eropuit gingen werden we meer vertrouwd met wandelen met ons baby.

Wat we ook geleerd hebben is dat het belangrijk is om voldoende tijd uit te trekken voor een wandeling. Alles duurt nou eenmaal langer met een baby. Probeer dus niet een te lange wandeling in een krap tijdvak te proppen. Kies liever een korte wandeling met wat speling.

Leg jezelf geen druk op

Meestal gaan onze wandelingen prima, maar soms ook niet. Dan lekt ons kindje door zijn luier of hij heeft honger of hij poept na 5 minuten wandelen of hij heeft er gewoon geen zin in en doet niets anders dan huilen.

Deze dingen zullen gebeuren en hoe goed je ook voorbereid bent, je kan er niks tegen doen. Het komt zoals het komt en er is geen schaamte in naar huis gaan en het een andere keer weer te proberen.

Laat je ook niet afschrikken door de buurvrouw, een vriendin of iemand op Instagram die een week na de bevalling al kilometers aflegt, terwijl jij daar nog lang niet aan toe bent. Doe gewoon lekker wat goed voelt voor jou!

Geef niet te snel op

Ons kindje heeft altijd wat tijd nodig om te wennen aan nieuwe ervaringen. Dus toen hij wat ouder werd en het winter werd en hij een muts en handschoenen aan moest vond hij dit niet leuk.

Hij werd boos en ging huilen. Maar we zetten door en hij wende er snel aan. We hebben dit ook meegemaakt toen we overstapten naar een kinderdrager.

Hij huilde elke keer dat hij erin moest, maar als we eenmaal een stukje hadden gelopen ging hij lekker rondkijken en viel hij meestal in slaap. Dus zelfs als je kindje boos en verdrietig is, probeer het een paar minuten, misschien moet hij even wennen aan de nieuwe ervaring.

Maar zoals al eerder genoemd, als het er die dag niet inzit, ga lekker naar huis en probeer het later weer.

Blijf je inlezen

Je kindje ontwikkelt zich snel. Wat gisteren heel prettig was, kan morgen opeens totaal niet meer werken. Blijf daarom ervaringen lezen van ouders die met hun kindje wandelen (bijvoorbeeld op Instagram of blogs).

Wij lezen ons bijvoorbeeld altijd in over specifieke natuurgebieden en wat te doen bij bepaalde weersomstandigheden zodat we weten wat we kunnen verwachten.

Geniet ervan!

Het belangrijkste is dat iedereen het naar zijn zin heeft. Neem dus lekker pauze op een mooie plek. Laat je kindje, mits het weer het toelaat, even lekker spelen of wat eten/drinken.

Wissel de omgeving een beetje af en maak foto’s zodat je er later op terug kunt kijken. Geniet van je kleintje lekker warm tegen je aan en nodig eens iemand uit om gezellig mee te wandelen.

Bovenal: geniet van de frisse buitenlucht en met een beetje geluk van de zon. Het houdt je gezond.

Ik hoop dat ik erin geslaagd ben om je te inspireren om te gaan wandelen of je wandeling nog net iets aangenamer te maken. Wij hebben de smaak in ieder geval te pakken en zullen de komende jaren vele kilometers wandelen met ons kindje.

Wandelen met baby; wel of niet gezond en tips voor zomer en winter - Mamaliefde

Deze gastblog is geschreven door Olga Makina. Samen met haar 1-jarige zoon, 2-jarige hond en vriend heeft zij besloten om haar huis te verkopen en met de auto door Europa te reizen (voor nu even Nederland). Dit besluit komt voort uit een passie voor natuur, buitenleven en wandelen.

Volg haar avonturen op de Instagram-pagina @hike.baby of luister naar haar vertellingen op Ririo Kinderverhaaltjes.

Floortje