Skip to Content

Mijn Grote Boomgaard spelletjesverzameling review

Mijn Grote Boomgaard spelletjesverzameling review

Naar mate je kind ouder wordt, groeit de interesse om gezamenlijk activiteiten te ondernemen. Ze krijgen ook steeds meer interesse in het samen spelen in plaats van naast elkaar.

De ideale leeftijd om ze kennis te laten maken met het spelen van een spel zoals van Mijn Grote Boomgaard. Ze kunnen in eerste instantie kennis maken met het spelmateriaal en vervolgens ook samen met een volwassene (of oudere broer of zus) het spel leren en bekend worden met spelregels.

Mijn eerste boomgaard

Mijn Grote Boomgaard spelletjesverzameling review - Mamaliefde

Als je peuters of kleuters in huis hebt, die graag een spelletje spelen dan kan je niet om Haba heen. Dit merk, vooral ook bekend vanwege het houten speelgoed en de gave knikkerbanen, heeft ook een heel fijn assortiment van spellen voor kinderen.

Ook als ze nog jong zijn zoals peuters en kleuters. Eén van hun populairste spellen is Boomgaard, een echte klassieker die al geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar!

Doordat de spelregels eenvoudig zijn en ze niet te lang duren, kunnen ze heel goed de concentratie vasthouden bij het spel. Het spelmateriaal is van hout en over het algemeen wat groter zodat het ook geschikt is voor de kleine peuterhandjes.

Doordat het spel coöperatief is ingesteld heb je ook niet direct te maken met het winnen en verliezen.

Hier vind je de spelregels voor het klassieke spel ‘De Boomgaard’

Spelletjesverzameling

Als je kind dit spel doorheeft is het een aanrader om eens te gaan kijken naar ‘Mijn grote boomgaard spelletjesverzameling’. In deze doos vind je naast het klassieke spel, ook nog negen andere spelideeën.

Zo zijn er onder andere geheugen-, kaart-, voel- en dobbelspellen. Deze speel je met dezelfde onderdelen als mijn eerste boomgaard waar je kind al bekend mee is.

Op die manier kan je het spelaanbod rustig uitbreiden zonder dat er meteen teveel nieuwe facetten bij komen kijken en het dus overzichtelijk blijft voor je peuter en kleuter.

Let op: Vanwege kleine onderdelen, zoals het fruit, wordt de spelletjesverzameling geadviseerd voor kinderen vanaf drie jaar die niets meer in de mond stoppen.

De tien spellen

Mijn Grote Boomgaard spelletjesverzameling review - Mamaliefde

Met de onderdelen die er in deze doos zitten kan je tien spellen spelen, althans daarvan zitten de spelregels in de verpakking. Je kan natuurlijk altijd je eigen creativiteit op de loop laten en iets bedenken. De spellen hebben ieder een eigen leeftijdsadvies zodat ze meer of minder uitdagend zijn.

  1. Boomgaard; coöperatief bordspel: de bomen hangen vol fruit en moeten worden geplukt. De raaf zit echter klaar om dit te jatten. Lukt het om alle vruchten te oogsten en de puzzel compleet te maken?
  2. Tuinmemo; geheugenspel vanaf 3 jaar: De tuin moet opgeruimd worden, van alle vruchten zijn er twee. Wie kan als eerste alles goed bij elkaar vinden?
  3. Let op, de tuinierster komt eraan; coöperatief dobbelspel vanaf 3 jaar: De raven hebben fruit gejat, de tuinierster heeft dit opgemerkt. Als een raaf betrapt wordt, verdwijnt deze. Lukt het om alle raven uit het nest te jagen?
  4. Op naar het nest; geheugenspel vanaf 3 jaar: De vruchten zijn verstopt onder de rotsen waarover de raven naar de overkant willen. Wie kan als eerste zijn raaf naar de overkant brengen?
  5. Fruitboomdobbelpuzzel; dobbelpuzzelspel vanaf 3 jaar: Er moet veel gedaan worden in de boomgaard, wie kan er met de dobbelsteen als eerste zijn boomgaard in elkaar puzzelen?
  6. Fruittaartenbakkerij; snel voelspel vanaf 4 jaar: De fruittaart is nog niet klaar; wie kan als eerste de vruchten die nodig zijn vinden (voelen) in het zakje?
  7. Voorraad voor de winter; dobbelspel vanaf 4 jaar: Alle vruchten zijn rijp en klaar om geplukt te worden. De dobbelstenen zijn nodig om de raven in de boom te krijgen. Wie verzamelt als eerste vier verschillende vruchten?
  8. Inkopen op de markt; tactisch dobbelspel vanaf 5 jaar: De tuinierster wil een taart bakken maar heeft vruchten nodig van de markt. Wie kan het beste de tuinierster helpen?
  9. Fruitrace; tactisch racespel vanaf 5 jaar: Welke sluwe raaf is sneller en pakt de grote mand met vruchten die steeds voller wordt?
  10. Bontgekleurd taartenbuffet; kaartspel vanaf 5 jaar. Er is een groot zomerfeest dus iedereen heeft taarten gebakken, die moeten echter wel in de juisten volgorde neergezet worden zodat het buffet er netjes uitziet. Welke bakker heeft als eerste al zijn taarten bij het buffet?

Wat vinden de kinderen ervan?

Mijn Grote Boomgaard spelletjesverzameling review - Mamaliefde

Toen ze de doos zagen konden ze niet wachten met het openmaken van de doos. Ze vinden het geweldig om spelletjes te spelen, dus natuurlijk moest hij direct opengemaakt worden. In de doos zitten diverse spelmaterialen, die onderzocht werden. Handig is dat er ook stoffen zakjes bij zitten om de onderdelen in op te bergen.

Zeker met grijpgrage kinderhandjes ideaal om het netjes te kunnen opbergen. Daarnaast zitten er diverse spelborden bij en spelkaarten. In de handleiding staat duidelijk beschreven wat je nodig hebt en vervolgens wat de spelregels zijn. Even een keertje doornemen, klaarzetten en spelen maar.

Mijn Grote Boomgaard spelletjesverzameling review - Mamaliefde

De spelregels zijn lekker simpel zodat de kinderen al snel doorhebben wat de bedoeling is en het spel mee kunnen spelen.

Hierbij is het wel zo dat er soms toch in meer of mindere mate een winnaar of verliezer is (lees iemand die als eerste aankomt en als laatste), dat vond zoonlief van vier soms toch wel een beetje lastig.

Al bleef hij iedere keer vragen of we een spelletje wilden spelen. Vooral hij is groot fan en kan geen genoeg krijgen van de spellendoos, het liefste blijft hij spelen.

In principe speel je alle spellen met twee tot vier spelers (afhankelijk van het spel, echter is één van de spellen een memoriespel dat je ook prima alleen kan spelen. Dat vindt hij dan echter weer minder leuk.

Leeftijdsadvies

Mijn Grote Boomgaard spelletjesverzameling review - Mamaliefde

De adviesleeftijd voor deze spellendoos is drie tot zes jaar. De oudste van zes speelt echter nog met veel plezier mee. Ze vindt het gezellig om met zijn vieren bezig te zijn.

Wel merk je dat ze eigenlijk wel iets meer uitdaging kan gebruiken en ze dus vooral vanwege het sociale aspect meedoet.

Nadat een paar keer het spel met een volwassene is gespeeld zijn ze in principe in staat om ook alleen het spel te spelen, zolang het gelijk opgaat en niet de één het gevoel heeft dat er iets oneerlijk is. Maar ja, dat hoort bij de leeftijd ;-)

Floortje