Skip to Content

Borst- of flesvoeding? Wat heb je nodig en moet je in huis halen?

Borst- of flesvoeding? Wat heb je nodig en moet je in huis halen?

Weet jij al welke voeding je straks gaat geven? Misschien ben je er al helemaal zeker van: dat wordt borstvoeding! Of juist helemaal niet. Helaas weet je met bevallingen en baby’s nooit helemaal zeker hoe het zal gaan. Goed voorbereiden kun je gelukkig wel! Wat moet je in huis hebben?

Voor de geboorte

Zoogcompressen

Voordat je baby geboren wordt, kun je al melk verliezen. Tijdens de zwangerschap groeien je borsten ter voorbereiding op het geven van borstvoeding. De melkkliertjes gaan aan het werk. Supermooi, want zo kan de borstvoeding na de geboorte op gang komen. Zelfs als je baby een paar weken te vroeg geboren wordt.

In de laatste 10 weken van je zwangerschap kunnen je borsten daardoor wel per ongeluk een druppeltje verliezen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je onder de douche staat. De warmte en het inzepen van je borsten kunnen daar de oorzaak van zijn. Maar ook als je slaapt of een vergadering voorzit… Vooral in dat laatste geval wil je géén natte plekken in je shirt hebben.

Zoogcompressen zijn dan een uitkomst. Een zoogcompres heeft de vorm van een koffiepad en leg je in je bh, tegen je tepel aan. Mocht je dan een druppeltje verliezen, zie je dat in ieder geval niet in je shirt.

Wil je borstvoeding gaan geven? Dan is het goedkoper om wasbare pads te kopen. Die zijn meestal van katoen of bamboe en kun je gewoon in de wasmachine gooien. Ze gaan lang mee en een pak is rond de 20 á 30 euro.

Als je flesvoeding wilt geven, is het goedkoper om wegwerpcompressen te kopen. Houd er wel rekening mee dat je na de bevalling meestal stuwing krijgt, dus dat je ze de eerste week na de bevalling ook nog nodig hebt.

Starterpakket

Je kunt van tevoren niet zeker weten of het borst- of flesvoeding wordt. Misschien wil je heel graag borstvoeding geven, maar lukt het niet. Of je wilt de fles geven, maar je baby is zo op zoek en hapt zo makkelijk aan dat je toch voor borstvoeding kiest. Daarom is het goed om een soort ‘starterspakket’ voor beide opties in huis te hebben. Wees gerust: het is geen hele waslijst en het zijn ook niet de duurste dingen.

Starterspakket borst/flesvoeding:

  • 1 of 2 new-bornflesjes. Die heb je sowieso nodig bij het geven van flesvoeding, maar ook om afgekolfde moedermelk mee te geven. Zo krijgen je tepels even rust of kan je wat meer slaap pakken. Sommige baby’s kunnen niet aanhappen en zo kun je via het flesje toch moedermelk geven. Het is slim om 2 verschillende merken te kopen, bijvoorbeeld Philips Avent en Difrax. Dat zijn 2 totaal verschillende spenen en de meeste baby’s snappen de ene speen veel beter dan de andere.
  • Flesborstel. Dat is een handige borstel waar je de fles mee schoon kunt maken.
  • Pak flesvoeding. Uiteraard nodig als je flesvoeding wilt geven, maar ook een uitkomst om in huis te hebben als je borstvoeding wilt geven. Borstvoeding komt soms niet goed op gang en een schreeuwende baby die huilt van de honger helpt niet echt om te ontspannen als het niet lukt. Je kunt de flesvoeding dan gebruiken als bijvoeding. Ondertussen kun je even tot rust komen en bijvoorbeeld vast kolven voor het volgende flesje. Komt het opeens wel goed op gang, en heb je net die flesvoeding gegeven? Dan bewaar je de moedermelk gewoon in de koelkast of vriezer, net hoe lang je het wilt bewaren. Een pak flesvoeding in huis kan al een hoop stress bij de moeder wegnemen, waardoor de borstvoeding juist kan lukken.
  • SPUUGDOEKJES en hydrofielluiers. Die heb je echt nodig… Tip: wil je je kindje laten boeren op je schouder? Leg dan een 3 keer dubbelgevouwen hydrofielluier over je schouder, en dan je baby met een spuugdoekje. Dat voorkomt veel vlekken, want meestal geven ze een mondje terug precies náást het spuugdoekje. Als je één keer in de week wast, zou ik 10 spuugdoekjes kopen en 8 hydrofielluiers. Als je baby een spugerd blijkt te zijn, komen daar vanzelf nog wel een aantal bij…
  • Voedingskussen. Dit is een wat duurder item en niet persé nodig. Dat wil zeggen: je kunt echt zonder, maar als je hem eenmaal gebruikt hebt wil je niet meer zonder. Tijdens je zwangerschap kun je hem gebruiken om mee te slapen. Hij ondersteunt dan je buik en je rug, wat geen overbodige luxe is. Na de geboorte kun je hem om je heen vouwen zodat je lekkerder zit tijdens het voeden; en dat is fijn of je nu borst- of flesvoeding geeft.
  • Fles isolatietas. Jep, dat bestaat en het is een uitkomst! Zowel voor borst- als flesvoeding. Ga je op stap en heeft je baby over een uur zijn flesje nodig? Je maakt het flesje thuis, stopt hem in de isoleertas en na een uur kun je een warm flesje geven. Ook fijn als je niet in het openbaar borstvoeding wilt geven, je kolft van te voren en neemt het flesje mee in de isoleertas. Deze vind je hier.

Tip: Doe het flesje er wat warmer in dan je gewend bent, de isoleertas houdt hem warm, maar hij verliest in de loop van de tijd wel wat warmte. En de allerbeste truc die wij uitvonden: rol hem in een flanellen doek (wij gebruikten deze Tillgiven van de IKEA) en vouw de uiteinden om de isoleertas heen. Zo verliest hij bijna geen warmte voor 2 á 2,5 uur in plaats van 1 uur.

De lijst valt dus wel mee. Natuurlijk zijn er ook flessenverwarmers, flessensterilisators en dergelijke, maar eigenlijk heb je die niet nodig. Het is natuurlijk makkelijk om ze te gebruiken, maar als je een beetje op je portemonnee en het milieu wilt letten kun je prima zonder. Ik heb ze zelf nooit aangeschaft en mijn dochter kreeg even borstvoeding en uiteindelijk toch flesvoeding. Er zijn, nu bijna 10 maanden verder, dus heel veel flesjes gegeven met alleen bovenstaande spullen.

Ik kookte de flesjes uit in een pan water. Ik maakte de fles warm door kokend water te gebruiken in combinatie met kraanwater. Wil je hem achteraf warm maken? Dan leg je hem gewoon in een pan warm water. Dat kan zelfs bij een tankstation: Ik wilde de fles niet in een magnetron, wij hebben er thuis geen en ik wist niet eens hoe dat werkte. Daarom vroeg ik een grote beker thee zonder zakje, fles erin, 2 keer even schudden en na 10 minuten was hij ook warm.

Bij het geven van borstvoeding

Blijkt na de bevalling dat het geven van borstvoeding lukt? Superfijn en heel erg mooi. Het is dan handig om dit nog in huis te halen:

  • Meer zoogcompressen. Regelmatig de zoogcompressen verschonen verkleint de kans op spruw. Je kunt het niet voorkomen helaas, maar elke dag een set schone compressen verkleint de kans wel een beetje.
  • Borstvoedingsbh’s en -hemdjes. Een uitkomst… Tip: koop een leuk strikje of speldje en doe dat aan het bandje van je bh. Heeft je kindje aan de linkerkant gedronken? Dan doe je daar het strikje. Zo weet je straks welke kant al leeggedronken is. En trouwens: in shopwereld heet zo’n lintje ‘boobietag’. Het is maar dat je het weet!
  • Borstkolf. Een kolf kun je het beste ná de geboorte kopen. Je weet dan of de borstvoeding kans van slagen heeft, en je kunt met je kraamverzorgster rustig kijken welke bij jou past. Vaak kun je er eerst heen lenen of huren, en als hij bevalt kun je tot een koop overgaan. Er zijn handmatige en elektrische kolven, enkele en dubbele.
  • Tepelcréme. Ik heb even borstvoeding gegeven en mij was het meteen duidelijk: zonder kun je niet. Ze verlichten de boel snel en helpen je huid sneller herstellen. En dat is nodig, want 3 uur later is de volgende voedingssessie alweer.
  • Moedermelkbakjes of zakjes. Daar kun je je afgekolfde moedermelk in doen om te bewaren in de koelkast of vriezer. Zo kun je een voorraadje sparen! De bakjes van Avent zijn ideaal en kan je na de borstvoeding ook gebruiken om babyhapjes in te vriezen.

Genoeg, gezond en gevarieerd eten voor de moeder. Lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet. Het is voor ons allemaal belangrijk om genoeg, gezond en gevarieerd te eten, maar voor een borstvoedende mama helemaal.

Bij het geven van flesvoeding

Ga je flesvoeding geven na de bevalling? Helemaal prima en laat je niet gek maken door de borstvoedings’maffia’.

  • Flesvoeding. Er zijn veel soorten flesvoeding op de markt en de prijzen verschillen enorm. Natuurlijk wil je het beste voor je kindje en veel flesvoedende moeders voelen zich schuldig omdat ze geen borstvoeding geven. Als je dure flesvoeding wilt geven is dat natuurlijk prima, maar als je portemonnee dat niet toelaat is het goed om te weten dat álle flesvoeding aan extreme eisen moet voldoen. Ook de goedkope pakken en de supermarkthuismerkpakken. Je kunt dus het beste beginnen met een goedkoop pak, wij hebben de goedkoopste van de Kruidvat gebruikt. Er zijn ook pakken met allerlei extra’s, het is fijn dat die er zijn en kunnen een oplossing zijn als blijkt dat je baby die extra’s nodig heeft. De meeste baby’s hebben dat niet, dus je kunt het beste eerst voor standaard gaan. Op vaste tijden voeden, vitamine D-druppels en heel veel knuffelen doet wonderen. Heeft je kindje meer nodig? Dan kun je die pakken natuurlijk uitproberen. Wissel liever niet van merk, of in ieder geval niet meer dan 1 of 2 keer. De samenstelling kan dan net iets anders zijn waardoor je baby buikkrampjes heeft en steeds moet wennen aan de nieuwe voeding.
  • Poedertoren. Een poedertoren is een aantal bakjes aan elkaar gedraaid, in elk bakje doe je het poeder voor één fles. Aan de bovenkant zit een draaidopje, die draai je los en je kunt het poeder zo in de fles schudden. Heel handig voor op reis, of als je alle voedingen van een dag vast voor wilt bereiden!
Martine Pieters-de Wit
  1. Rob schreef:

    Vergeet bij flesvoeding niet om een “voorraadje” extra poederschepjes aan te leggen. Hier in huis raken die dingen altijd kwijt..

Comments are closed.