Als je baby nog erg klein is, zullen zijn dagelijkse bezigheden waarschijnlijk vooral bestaan uit drinken, slapen, relaxen in de box of in een wipstoeltje en zich door jou laten rondrijden in zijn kinderwagen.
Maar vanaf een maand of drie, natuurlijk volledig afhankelijk van hoe snel je baby zich ontwikkelt, wordt het echt steeds leuker: hij gaat nieuwe dingen ontdekken en vindt zijn knuffels en speeltjes steeds interessanter!
Spelen met speelgoed is een heel leuke manier voor je baby om zich verder te ontwikkelen. Maar welk speelgoed is geschikt?
Lees in dit artikel welk leukste baby speelgoed je het beste kunt aanschaffen voor je baby in de leeftijdscategorieën drie tot zes maanden en negen tot twaalf maanden! Als ouder kan je door de bomen het bos niet meer zien.
Er is zoveel speelgoed op de markt voor baby’s dat het lastig te overzien is wat er nou het beste en leukste is voor je kind. Ik neem je mee in de wereld van baby speelgoed.
Waar moet baby speelgoed aan voldoen?
Alvorens je baby speelgoed gaat kopen, neem dan de volgende tips in achting:
- Let op de waarschuwing: niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar.
- Vermijd touwtjes of koordjes.
- Koop geen speelgoed met hard geluid, het kan gehoorschade toebrengen.
- Speelgoed mag geen scherpe randen, hoeken of punten hebben.
- Houten speelgoed mag niet splinteren, als het geschroefd is moet de schroef verzonken zijn. Houten speelgoed geniet de voorkeur met lijm.
- Koop sterk plastic speelgoed. Als het breekt zijn de randen ontzettend scherp.
- Koop nieuwe bijtringen, spenen en rammelaars. In verband met het speeksel van andere kinderen. En ook omdat de bijtringen die voor 2000 zijn gemaakt schadelijk kunnen zijn in verband met bepaalde weekmakers in het product.
- Wanneer je het speelgoed niet goed kunt zien in de verpakking, vraag aan de verkoopster of je het in mag zien.
Gebruiktips:
- Controleer het speelgoed regelmatig. Wees extra alert wanneer het speelgoed magneten bevat.
- Zorg ervoor dat kinderen nooit alleen zijn met onopgeblazen ballonnen in verband met verstikkingsgevaar.
- Zorg ervoor dat speelgoedgeluid niet dichtbij het oor van je kind komt.
- Bied niet meer dan drie speeltjes tegelijk aan. Anders is het onrustig voor je kind en weet hij niet wat hij moet kiezen.
- Wissel het speelgoed af. Leg elke week wat speelgoed boven en neem ander speelgoed naar beneden. En blijf dit rouleren. Zo is het speelgoed elke keer weer nieuw en blijft het leuk.
Algemene tips spelen met baby
- Als je wilt gaan spelen, neem hier dan de tijd voor. Baby’s doen veel op gevoel en hebben het direct door als je haast hebt.
- Probeer te volgen in plaats van te leiden / sturen; biedt iets aan en kijk hoe je baby dat spel oppakt.
- Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, kan jouw buurkindje dat een maand jonger is dingen die je eigen baby nog niet kan? Heb geduld. Het komt vanzelf.
- Probeer je baby te ‘lezen’. Gesproken taal is nauwelijks aanwezig, maar met zijn mimiek, armen en voeten kan je baby al heel wat duidelijk maken.
- Zorg voor een rustige omgeving, zodat je baby alle aandacht kan hebben voor het spel, speelgoed en jou.
Spelen baby’s van 0 tot 3 maanden
In de eerste drie maanden ontdekken baby’s veel met hun zintuigen. Dit is hun link met de wereld om hen heen. Ze ontdekken wat ze zien, horen, ruiken en voelen. Proeven volgt later.
Als pasgeboren baby is het zicht beperkt tot 20 cm, de afstand van borst tot hoofd van de moeder. Speelgoed met een hoog contrast; zwart / wit met felle primaire kleuren heeft daardoor de voorkeur.
Onder andere aan de hand van de geur herkennen baby’s hun ouders, en voelen ze zich vertrouwd.
Het gehoor ontwikkelt zich ook, zo zullen ze schrikken van harde onverwachte geluiden en kan een monotoon geluid zoals een zee of stofzuiger heel ontspannend werken. Ideaal als je baby moeilijk in slaap valt.
Voelen doen baby’s met hun hele lichaam. Ze vinden het fijn om opgepakt en geknuffeld te worden. Op dit contact is babymassage gebaseerd.
In het begin zal het leven vooral gericht zijn op gevoed worden en slapen, als ze richting de drie maanden gaan, kunnen ze een band opbouwen met mensen die ze veel zien en hierop reageren.
Baby speelgoed voor baby’s van 3 tot 6 maanden
Wat ontzettend leuk is voor jonge baby’s zijn speeltjes met niet te veel kleuren, maar van verschillende materialen.
Kies voor speelgoed met sprekende kleuren zoals wit, zwart, rood, blauw of geel. En zorg er ook voor dat het speelgoed niet te veel verschillende kleuren bevat, zodat je baby zich goed kan blijven concentreren op zijn speelgoed.
Baby’s vinden het vaak fijn om te voelen: kies dus voor speelgoed met verschillende stofjes, zoals een knuffeldoekje waar je baby lekker aan kan frunniken.
Bedenk wel dat baby’s steeds meer in hun mond zullen gaan stoppen naarmate ze ouder worden. Dit neemt na een paar maanden meestal weer af, maar zorg er voor dat het speelgoed geen kleine, losse onderdelen bevat en dat het geen kwaad kan als het in zijn mond belandt.
Vaak kun je knuffels en doekjes gewoon in de wasmachine doen of met de hand wassen, dus doe dit voor de zekerheid even voordat je het aan je baby geeft.
Geef je baby niet te veel speelgoed tegelijk! Hij kan gemakkelijk overprikkeld raken door te veel rommel om zich heen. Leg dus ook niet de hele box vol met speelgoed.
Het beste is ook om regelmatig de speeltjes in de box of in je speelgoedmand te verwisselen, zodat je baby steeds iets nieuws heeft om te ontdekken. De meeste baby’s vinden een babygym helemaal het einde: ze kunnen lekker op een kleedje op de grond liggen of in een wipstoeltje met het speeltoestel eroverheen.
Het is natuurlijk heel interessant die speeltjes die boven je hangen!
Spelen baby’s van 6 en 9 maanden
De ontwikkeling van ieder kind verloopt anders. Hier kan je dus geen peil op trekken. Op deze leeftijd breken de laatste babymaanden aan. Nog even en voor je het weet moet je achter je dreumes aan rennen, echt waar!
- Motorisch gezien kan je baby nu waarschijnlijk al goed zelfstandig zitten, en rollen, misschien zelfs al kruipen of met hulp gaan staan. Met speelgoed dat beweegt kan je dit stimuleren. Ook een harde ondergrond zoals een kleed op de vloer kan helpen.
- Je baby begint dingen te herkennen en aanwijzen. Speel hier op in door dit te benoemen.
- Misschien kan je baby al een beetje zelfstandig spelen, of daarmee beginnen. Beperk dan echter de hoeveelheid speelgoed die je aanbiedt, want dan raakt je baby het overzicht kwijt. Begeleid spel waarbij je de baby volgt in zijn spel is ook belangrijk.
- Op deze leeftijd begint je baby met het leggen van verbanden (zogenaamde sprong van relaties). Spelletjes of materiaal die een reactie uitlokken zullen daarom populair zijn.
- De eerste woordjes kunnen al een feit zijn en het zal beginnen om ‘nee’ te begrijpen. Probeer echter te variëren met nee, voor je het weet gebruikt je kind dit tegen je.
- Verlatingsangst kan op dit moment ook een rol spelen, ook hier kan je spelletje mee spelen om te leren dat iets of iemand weer terug kan komen.
- De zintuigen worden ook geoefend, en de mond is één van de zintuigen waarop je kindje heel veel leert. Er kan dus veel speelgoed in de mond belanden. Zorg er daarom voor dat er geen scherpe puntjes aan zitten, of kleine stukjes.
Baby speelgoed voor baby’s van 9 tot 12 maanden
Het spelen van baby’s wordt steeds leuker. In de leeftijd van negen tot twaalf maanden zul je merken dat je baby zich steeds beter zelf kan vermaken met wat speelgoed. Soms hoeft het niet eens speelgoed te zijn: een houten pollepel of een plastic drinkbekertje kunnen ook voor uren speelplezier zorgen!
Waarschijnlijk kan je baby rond deze leeftijd ook al kruipen, of misschien zelfs al een paar stapjes zetten. Op deze manier ontdekt hij steeds meer en zijn wereld wordt groter. Door zijn speelgoed aan de andere kant van de kamer te leggen, maak je het nog interessanter voor hem en stimuleer je dat hij op onderzoek uit gaat.
Je zult merken dat hij ook minder vaak in de box wil liggen, omdat dit zijn bewegingsvrijheid, die hij net had uitgevonden, beperkt. Hij leert dat hij blokjes op elkaar kan stapelen en dat hij, bijvoorbeeld door met een voorwerp tegen de tafel te slaan, geluiden kan maken!
Ook speelgoed dat geluid maakt als hij een bepaalde handeling uitvoert, vallen vaak goed in de smaak. Een boek dat hij open en dicht kan doen is reuze interessant, net als bekertjes die hij op elkaar kan stapelen. Er gaat een wereld voor hem open!
Speelgoed voor in de box
Het eerste spelen begint in de box. Vanaf dat de baby 6 weken oud is, kan hij kleuren onderscheiden en begint het volgen van bewegingen. Daarnaast begint het trappelen van de voetjes ook.
Een boxmobiel

Laat baby’s lachen met een vrolijke muziekmobiel en laat je kindje allerlei leuke figuren kennen zoals Nijntje of Woezel & Pip. Een muziekmobiel is verkrijgbaar in verschillende soorten materiaal zoals hout, kunststof en stof.
Wil je je baby lekker laten slapen? Dan is een rustgevend muziekdoosje een goede optie. Muziek en bewegende diertjes, ook een heel goede combinatie voor de ontwikkeling van je kind.
Meer informatie vind je hier.
Activiteiten paneel

Dit paneel kun je monteren aan de box en neemt dus geen ruimte in waar de baby ligt. Hij kan er met zijn voetjes tegenaan zitten om het te voelen. En later op zijn buik liggen om er naar te kijken en aan te raken met zijn handjes.
Je hebt deze in verschillende uitvoeringen en kleuren. Naast plastic versies, al dan niet met licht en geluid, zijn er ook houten speelborden.
Meer informatie vind je hier.
Projector

Een babyprojector helpt uw kind tot rust te komen. Er zijn verschillende soorten projectoren te vinden. Zo zijn er babyprojectoren die ook een rustgevend muziekje kunnen afspelen om uw kind in slaap te helpen in bed of de box.
Daarnaast zijn er veel verschillende vormen te bedenken. Denk daarbij aan babyprojectoren die op een nachtkastje te plaatsen zijn, knuffels, projectoren die je kunt ophangen en lantaarns.
Meer informatie vind je hier.
Knuffels

Zachte en goed vast te houden speelgoed: knuffels. Je baby is er dol op. Ze zijn er in diverse varianten. Daarom is er voor alle kinderen wel een lief en zacht knuffelvriendje te vinden.
Voor de allerkleinste knuffelaars zijn er extra zachte knuffels en knuffeldoekjes. Sommige spelen zelfs een liedje of maken geluid. Niet alleen leuk om te krijgen maar ook om te geven als kraamcadeau.
Meer informatie vind je hier.
Knuffeldoekjes

Knuffeldoekjes zijn ideaal om je baby te vertroetelen! Zachte kleuren en een heerlijk zachte stof stellen je baby gerust en troosten. De doekjes zijn vaak vierkant en lekker zacht en voorzien van een ‘hoofdje’.
Sommige knuffeldoekjes zijn voorzien van een kort koord zodat je kind niet kan verwarren of klittenband voor een speen of te bevestigen aan een buggy zodat je hem niet kan kwijt raken.
Meer informatie vind je hier.
Rammelaars

Je baby gaat op ontdekking en vindt het leuk om naar dingen te grijpen. Rammelaars, sleutelbossen, autospeeltjes en boxspiralen maken veel geluid en stimuleren alle zintuigen van je kleintje. Een rammelaar is een goed instrument voor een baby om zijn grove motoriek te ontwikkelen.
Ze zijn er in veel verschillende soorten. Zo heb je een rammelaar in de vorm van een dier, een zilveren rammelaar, of een houten rammelaar. Geef een rammelaar aan je baby en kijk hoe vrolijk het wordt van de geluidjes die hij maakt door de rammelaar heen en weer te schudden.
Meer informatie vind je hier.
Bijtringen

Deze gaan je redden tijdens de periode dat de tandjes doorkomen! Bijtspeelgoed kan verzachtend werken als je kindje tandjes begint te krijgen.
Een gekoelde bijtring kan voor verlichting zorgen.
Bijtringen vind je hier.
Motorisch speelgoed
Bewegen is niet alleen leuk voor je kind, maar ook nog eens waardevol voor de ontwikkeling van zijn motoriek. Er zijn verschillende producten die daarbij helpen. Zowel bij de grove (rollen, kruipen, zitten) als fijn motoriek (vasthouden).
Babygym

Perfect speelgoed voor de allerkleinsten! Babygyms zijn niet alleen vermaak voor baby’s, maar hebben ook een leerzame functie. Wanneer je baby een babygym gebruikt, bevordert het de ontwikkeling van vele vaardigheden. Een babygym is een vrolijk kleed met allerlei speelgoed boven het hoofdje van je kind. Allerlei kleurtjes, dieren en spiegeltjes zijn van de partij.
Er zijn diverse varianten, van simpele Activity-gyms tot heel uitgebreide versies met geluid en licht. Laat je kind hier overigens niet te lang onder liggen, want dan hij kan overprikkeld raken.
Meer informatie vind je hier.
Activiteiten centrum

Met een activity-center ontwikkelt een kind spelenderwijs zijn cognitieve en motorische vaardigheden. Een activity-center kan baby’s, peuters en kleuters urenlang zoet houden.
Of het nu fleurige kralenspiralen, speelsets of kubussen zijn, activity-centers bieden uitdagende opdrachten die blijven boeien: draaien, schuiven, sorteren, passen, meten en coördineren. Er zijn ook zachte varianten die geschikt zijn voor kleine handjes.
Meer informatie vind je hier.
Kruiprol

Te grappig speelgoed dit. Je kind kan lekker over de rol heen liggen en wanneer de rol door het gewicht van je kind gaat rollen, beweegt je kind vanzelf mee.
Natuurlijk bestaat er de kans dat je kind er ook af en toe vanaf valt. Dat stimuleert de volgende keer dat hij het voorzichtiger aan moet doen.
Meer informatie vind je hier.
De dieren draai bal

Deze bal draait met geluid en lichtjes willekeurig door de kamer.
Grappig om te zien en erg aantrekkelijk voor je kind om erachteraan te ‘tijgeren’ of kruipen.
Meer informatie vind je hier.
Looptrainer / duwwagen

Een baby looptrainer helpt je kindje leren staan en de eerste pasjes te zetten. Looptrainers zijn er in de vorm van een babywalker, een loopwagen of loopauto.
Velen zijn uitgerust met leuke activiteiten, licht en geluid. Wil je zelf de rolweerstand kunnen bepalen? Ga dan voor een looptrainer met een snelheidsschakelaar.
Een houten loopwagen valt niet snel om en de wielen kunnen strakker worden gezet, waardoor de wagen in het begin niet meteen vooruit schiet als je kind de wagen vast heeft. Deze duwwagen is ook nog eens leuk om naast te zitten om er mee te spelen.
Meer informatie vind je hier.
Loopauto

Met deze stoere loopauto racet je kind door de kamer. Is hij nog wat kleiner dan kan hij hem al kruipend voortduwen. Een loopauto komt goed van pas bij de ontwikkeling van je kind.
Dankzij de drie of vier wielen is de loopauto stabiel en kunnen kinderen rustig de beenbewegingen onder de knie krijgen. Is het mooi weer, dan kan hij mooi mee naar buiten. Is de herfst weer in aantocht?
Dan maak je hem gemakkelijk met een doekje schoon en kan hij je binnen weer van dienst zijn.
Let op! Onze dochters van 7 & 5 jaar spelen er ook nog graag op.
Meer informatie vind je hier.
Hobbelfiguren

Er zijn verschillende soorten hobbelfiguren. Zo zijn er hobbelfiguren die op hun plaats blijven schommelen en er zijn ook hobbelfiguren waar je, door middel van bewegingen daadwerkelijk vooruit gaat.
Kunststoffen hobbelfiguren kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden.
Houten en pluchen figuren zijn voor binnenshuis.
Meer informatie vind je hier.
Educatief speelgoed
Vormenstoof

Het is in het begin een beetje oefenen, maar met een vormenstoof leert je kindje de verschillende kleuren en vormen op een speelse manier te herkennen en te onderscheiden.
Door de vormen door de juiste opening te duwen, wordt de fijne motoriek gestimuleerd.
Ze zijn er in verschillende varianten. Hout, kunststof, in de vorm van een hamerbank, met licht en geluid, met blokken of sleutels.
Meer informatie vind je hier.
Blokken

Baby’s houden van blokken stapelen, maar ze omgooien is natuurlijk minstens zo leuk. Tijdens het spelen met blokken in allerlei vormen ontwikkelt je kleintje de fijne motoriek
. Stapelkubussen, stapeltorens, stapelbekers, zachte blokken, houten blokken, blokkenkarren. Je vindt ze allemaal hier.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Blokken bouwen
Stapelbekertjes

Wie dit speelgoed bedacht heeft? Zo simpel en toch zo goed op meerdere fronten.
Onder andere inzicht en motoriek. Is het stapelen nog te moeilijk? Dan kan je altijd de bekertjes vasthouden en in je mond steken ?
Meer informatie vind je hier.
Houten Tuimelringentoren

Dit speelgoed hadden wij vroeger in het plastic in de kleuren: rood, oranje, geel groen en blauw. De kleuren van toen.
Nu heb je deze in verschillende varianten, waaronder de houten. Het stimuleert het inzicht en de motoriek om de ringen over de paal heen te doen.
Meer informatie vind je hier.
Badspeelgoed

Maak van badderen een extra spetterende belevenis met badspeelgoed. Badeendjes, waterspeelschildpadden en meer grappige diertjes zorgen voor een vrolijke beestenboel. Je kind kan ook creatief aan de slag met speciale badkrijtjes.
Verder zijn er ook speelsets beschikbaar, zodat je kindje bijvoorbeeld in bad kan vissen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Badspeelgoed
Zelf speelgoed maken / spelen met loose parts
Je kunt ook zelf speelgoed maken van producten die je al in huis hebt. Of je kind helemaal vrij laten om zelf zijn materialen uit te kiezen.
Dit wordt ook wel de loose parts theory genoemd.
- Stop wat blokjes in een leeg flesje
- Pan en lepel doet ook wonderen
- Verstop een knuffeltje onder een pan en laat je baby zoeken naar deze knuffel. Voor de moeilijkheidsgraad kun je twee pannen op zijn kop zetten, zodat je baby moet kiezen waar hij is.
Samen spelen
Geniet van je kleine baby en speel lekker samen. “Deze tijd gaat snel voorbij”, zei mijn moeder altijd. En ze had gelijk.
Baby speelgoed
- Speelgoed baby 3 – 6 maanden
- Speelgoed baby 6 – 9 maanden
- Babyspeelgoed baby 1 jaar
- Tummy time speelgoed op buik
- Uitdagend speelgoed 1 jaar
- Badspeelgoed baby’s
- Loopstoel baby
- Lievelingsknuffel
- Baby mobiel maken
- Babyboekjes
- Boekstart voorlezen babyboekje
- Voelbord baby maken
- Bontoy Friendimal loopwagen review
- Vintage Fisher price speelgoed
- Baby beads review
Leave a comment