Skip to Content

Baby beads review kralen rijgen

Baby beads review kralen rijgen

Onze dochter is inmiddels bijna 1,5 jaar. Het is niet zo’n heel snelle loper, maar des te meer van de dingen in haar handen houden en proberen op knopjes te drukken of in gaatjes. Ze heeft inmiddels haar eigen kastje in de woonkamer waar al haar speelgoed staat. In het verleden was de houten spatel haar favoriet.

De baby beads kon ze uren in haar hand houden terwijl ze aan het kruipen of andere mooie zaken aan het ontdekken was. Wij verdenken er wel eens van dat ze bewust de speeltjes in haar handen houdt omdat ze op de crèche leert dat er anders zomaar een ander kindje mee vandoor kan gaan.

Fascinatie voor gaatjes

Inmiddels heeft ze een nieuwe fascinatie erbij: Gaatjes. Het begon met de gaatjes van het stopcontact. Niet zo goed plan vonden wij. Vervolgens de gaatjes in haar gezicht (neusgaten, mond, oren) en inmiddels ook die van ons. Haar kleine vingertje kan overigens redelijk ver komen in je neus als je even niet oplet…

Haar favoriet is het melkdrinkpakje met een rietje. Ze vindt niets leuker dan het rietje erin en er weer uithalen. Ondertussen houdt ze het pakje een paar keer op de kop, dus je kan je voorstellen dat wij als ouders hier ook enorm van genieten…

Baby beads van Edushape

Zojuist heb ik baby beads van het merk Edushape uitgeprobeerd die te koop zijn bij Leuk van Lieke. Dit zijn plastic balletjes met een gaatje en een draadje waar je de balletjes aan kan rijgen. In het begin werden de balletjes vooral erg hard als nieuwe muziek instrumenten tegen elkaar aan geslagen.

Daarna moesten alle balletjes uit de doos en er weer in (jaja, ze ruimt zelfs een beetje op tegenwoordig!). Maar net zag ze de gaatjes en begon ze uit zichzelf zomaar te rijgen. Kortom de baby beads spreken goed tot de verbeelding en zijn in ieder geval tot nog toe mijn lievelings  “gaatjes- speel-spelletje” voor mijn dochter!

De reuzenkralen zijn voorzien van een sensopatische structuur zoals ringen, streepjes en andere patronen. Deze liggen bovenop de kralen zodat ze worden uitgedaagd om deze vast te grijpen (en in de mond te stoppen, ook een manier waarop kinderen veel ontdekken).

De baby beads zijn ook lekker groot, zodat je kindje ze makkelijk kan vasthouden in het knuistje en ze niet in de mond passen. Het is dus ook veilig speelgoed voor baby’s en kinderen onder de drie jaar, de schakels laten ook los als er spanning op komt te staan.

Ook als je kind ouder is, is dit erg fijn speelgoed voor kinderen. Je kan bijvoorbeeld gericht opdrachten geven zoals ‘rijg de rode kralen’ of ‘rijg de kralen met streepjes’. Hierdoor wordt ook de cognitieve ontwikkeling van je kind gestimuleerd.

Spelend oefenen met de fijne motoriek

De ontwikkeling van de motoriek is een belangrijke onderdeel van het opgroeien van je kind. Zo leert het bijvoorbeeld, zitten, kruipen, staan en lopen en kan zo zijn stukje bij beetje zijn wereld vergroten en nieuwe vaardigheden aangeleerd worden. Dit zijn voorbeelden van de grove motoriek.

Daarnaast oefenen ze ook met het grijpen van dingen, ze willen gaan stapelen, aan knopjes zitten en dingen ergens in doen. Ze zijn nieuwsgierig en leren door te doen. Dat kan voor ouders soms heel vermoeiend zijn, maar het hoort erbij.

Doordat je kind zichzelf uitdaagt leert het nieuwe dingen zoals oorzaak-gevolg; als ik op het lichtknopje druk gaat het licht uit. Daardoor is het beter in staat te bouwen, construeren en creatief bezig te zijn.

Het spelen met kralen en het rijgen is ook een goede oefening om de fijne motoriek te stimuleren. Daarnaast is het ook goed voor de oog-handcoördinatie, waar ze later veel baat bij hebben als ze bijvoorbeeld leren schrijven.

Ze zien de kralen en moeten hun hand zo aansturen dat de kraal door het touwtje gaat. De eerste keer misschien bij toeval, maar al snel zal het kind het spelletje doorkrijgen en dit bewust willen aansturen.

Andere spelletjes om het ‘gaatjes vullen’ te oefenen zijn; spelen met een vormenstoof (blokken in verschillende vormen in de geschikte gaten van een doos stoppen), stapelbekers en water- en zandspeelgoed.

miriam
Latest posts by miriam (see all)