Morgen is het zo ver; er afscheid genomen van de peuterspeelzaal. Tijd dus voor traktaties! Drie jaar en drie maanden geleden kwam ik daar voor het eerst met onze dochter, en na volgende week gaan ze allebei naar de basisschool. Dat moet natuurlijk wel gevierd worden. Dus ging ik op zoek naar de leukste (en origineelste) traktaties om dit te gedenken. Aan de ene kant met wat lekkers (zonder zakken vol snoepgoed), maar aan de andere kant vind ik het ook leuk als er iets bij zit wat niet op gaat. Maar dan ook geen goedkope rotzooi wat na vijf minuten kapot is of in de prullenbak ligt. En omdat het niet alleen de vierde verjaardag is maar ook een afscheid, bij voorkeur ook met een grappige boodschap. En dan is het natuurlijk ook nog fijn als het realistisch is en je niet een dag kwijt bent. Hoezo veeleisend ;-) Nieuwsgierig naar wat de traktatie is? Kijk dan morgen op instagram!

Daaag, ik ga naar de basisschool

Ook erg leuk is deze popcorn traktatie met handjes van Voormijnkleintje, maar dan in de vorm van een kip met vrolijk gekleurde stekels!

Deze zwaaiende handjes van Tante Truus kan Alles zijn ook heerlijk doeltreffend. Je trekt de handjes over, uitknippen, cupcake of iets anders erbij, en klaar is je traktatie. Ook erg leuk om te gebruiken voor iets anders. Dit zijn natuurlijk de perfecte ‘labeltjes’. Moet je wel wat meer, tekenen, knippen en plakken maar ideaal als je geen printer hebt.

Lees ook: Cupcake traktatie school; makkelijk muffins of cakejes trakteren

Denk je nog eens aan mij, als je speelt met deze klei?

Deze traktatie met klei vond ik bij Moodkids; eenvoudig maar zeer doeltreffend en past ook goed bij onze zoon omdat hij heel graag met klei speelt. Juist omdat dit zo goed bij hem past, is het extra leuk om uit te delen. Het is een kwestie van printable downloaden, klei kopen, in zakjes doen en klaar. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Dino’s met schooltas

Als je naar school gaat heb je natuurlijk een rugzak nodig, en als dino’s je favoriete dieren zijn, dan is wat ik bij Webkim tegenkwam wel een heel toepasselijke traktatie. Alles wat je nodig hebt zijn dinosaurussen, iets in een doosje (cadeautje of snoepjes), inpakpapier en lint. Van de ingepakte doosjes maak je een rugzak met lintjes die je de dinosaurus kan aantrekken.

Natuurlijk kan je hem ook met dieren maken zoals Janske heeft gedaan!

Aju Paraplu

Bron

Deze traktatie zag ik in diverse vormen voorbij komen. Van een kaartje waarop een paraplu is geprikt tot en met deze. Doet een beetje zomers aan, maar ook in de herfst / winter kan je heel goed een paraplu gebruiken. We wonen tenslotte in Nederland. Nu is dit een ‘eenvoudige’ traktatie met cupcake waarin een paraplu is geprikt. Je kan het natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wil!

Loedermoeder traktatie afscheid peuterspeelzaal

Alleen bij de loedermoeder van het jaar Lisette kan je de inspiratie voor zo’n traktatie tegen komen. Hoe bedoel je niet teveel werk? Maar wel een groot succes. Het voordeel is dat je de taart zelf kan ‘opmaken’ en dus voorzien van een toepasselijke spreuk naar keuze. En smullen zullen ze!

Het zit d’rop

Oké, eerlijk is eerlijk het haken van de dropjes zoals crea met wol en stof heeft gedaan bovenop de potjes is mij iets teveel werk. Maar het idee is wel erg leuk. Tussen de dropjes kan je natuurlijk ook nog altijd een ander cadeautje verstoppen!

Er gaat er eendje naar de basisschool

Bron

Ook weer een heel leuke zin, met daarbij een badeendje om als cadeautje te geven.

Ik sluit de deur, want ik ga naar de basisschool

Niet alleen een leuke traktatie als je verhuist deze van Miranda’s borduurhoekje, maar ook als je de overstap maakt naar de basisschool.

In mijn kleine hartje…

Deze traktatie van Charly’s style of life ziet er wel heel erg instagramwaardig uit. Hiervoor heb je kleine zakjes nodig, briefjes met een mooi gedichtje en vervolgens wat hartsnoepjes. Klein maar fijn en met een heel mooie boodschap!

Ik peer hem naar de peuters

Dit is de perfecte traktatie als je op zoek bent naar een gezonde traktatie. Alles wat je nodig hebt is een peer, twee kraaloogjes, snoepmondje en wat eetbare lijm. Inpakken, lintje erom, labeltje eraan en klaar! Gevonden bij mamaweetjes.

Het is tijd om te gaan…

Voor deze traktatie van Made by Esther heb je vrolijk gekleurde stroken nodig en een traktatie in een doosje. Deze pak je in en je plakt daar vervolgens een klok op. Op de armband schrijf je de toepasselijke tekst en klaar is je traktatie!

Ik vlieg er op uit!

Bron

Ook een heel leuk cadeautje; voor alle kinderen een vliegtuigje met daaraan een vlag als boodschap. Eventueel in combinatie met wat lekkers.

Heel leuk ook met vliegtuigen van bellenblaas, of met vlinders. Of voor een knakworstje met daarop de vleugels en staart van kaas.

Ik vond het beregezellig met jou, maar nu ga ik naar de grote school.

Bron

Oké, het rijmt niet, maar het is wel een mooie positieve afsluiting van de peutertijd. Op kleine kaartjes teken je aan de ene kant een pandabeer met de eerste helft van de spreuk en aan de achterkant het tweede deel. Met natuurlijk de naam van het kind. Wat snoepjes erbij (of iets anders) en klaar is je traktatie!

Verhuisdoos

Niet alleen leuk als je gaat verhuizen qua woning, maar ook van ‘school’. Een verhuisdoosje met daarin een leuke verrassing. De printable kan je bij traktatie-maken downloaden.

Ik wil niet opscheppen hoor…

Als je naar de basisschool gaat is dat natuurlijk een grote stap waarover je toch wel een beetje mag opscheppen. En spelen met zand vinden veel kinderen erg leuk. Deze ‘opschepjes’ van Ik ga trakteren zullen dan ook vast worden gewaardeerd.

Ik ben vier en spring naar de grote school…

Ook een idee van de geschenkerij, een springtouw met daaraan wat lekkers!

Ik knijp hem er tussenuit

Bron

Een supersimpele traktatie, maar wel anders dan anders deze knijpzakjes met een labeltje erop.

Ik piep er tussenuit

Bron

Variant op de traktatie hierboven, en erg leuk als je toevallig ergens een grote hoeveelheid muizen bent tegengekomen (of op de dierenafdeling van een tuincentrum voor katten).

Hoera, ik ga naar de basisschool

Deze en ook andere leuke ideeën als je niet zo’n fan bent van lolly’s vind je bij LoveThat. Waaronder ook de hocus pocus versie of de tofste juf.

Dikke zoen

Bron

Met de chocolade zoenen kan je ook een heel leuke traktatie maken. In zelfgevouwen doosjes, of deze bamboedoosjes.

Hocus Pocus Pilatus Pas, ik ga naar de kleuterklas

 

Hoe leuk is deze traktatie? #kids #kinderen #traktatie

Een bericht gedeeld door Tamara|DigiMama.nl (@digimama.nl) op


Op de Instagram van Digimama zag ik deze traktatie voorbij komen; een soepstengel met dropveters en een vrolijke ster dat samen een toverstafje moet vormen. Perfect voor de goochelaars en toverfeeën onder de kinderen. Op de ster staat de toepasselijke spreuk.

Lees ook: Originele cadeautjes voor de juffen en meesters als bedankje aan het einde van het schooljaar

Goed Gejuft Juf

Voor de ‘Jufjes’ of eigenlijk pedagogisch medewerkers wil je natuurlijk ook iets leuks hebben om te trakteren. Daarvoor geldt natuurlijk hetzelfde; een reep chocolade is lekker en verzorgings/verwenpakketten komen ze in om aan het einde van het jaar. Bij Themommydiaries kwam ik deze originele plantenpot tegen. Even langs het tuincentrum; potjes, plantje.

Bedankt dat je me hebt laten groeien

Misschien heel cliché, Bedankt dat je me hebt laten groeien, maar ik vind het toch een mooie boodschap. Hiervoor kan je zaadjes of zaadbommen gebruiken die je mooi inpakt. Briefje erbij en klaar!

Je bent goud waard

Dat zijn de juffen zeker, deze gouden cavaflesjes zijn onder andere te koop bij de Hema. Of anders kan je ze zelf goud spuiten. Labeltjes erbij, kan je downloaden op JufJoycella en klaar is je bedankje.

Handige tips

Tot slot nog wat handige tips om je kindje voor te bereiden op de overgang naar de basisschool.


Wat hebben jullie gegeven bij het afscheid peuterspeelzaal / kinderopvang?

Bron uitgelichte afbeelding shutterstock

Lees ook

Linda van Aken