Skip to Content

25 redenen voor een peuter om wakker te worden…en te blijven

25 redenen voor een peuter om wakker te worden…en te blijven

Peuters, je kan toch niet anders dan van ze houden?! Wat zijn ze gezellig en lief en wat zijn ze druk met een eigen willetje ontwikkelen. O ja..en wat is het toch heerlijk rustig als ze ‘s avonds na een tandenpoetsgevecht lekker in bed liggen!

Totdat…juist, totdat ze ontzettend veel redenen bedenken om wakker te worden en te blijven (en dan eigenlijk het liefst redenen waarvoor ze uit bed moeten komen).

25 redenen voor een peuter om wakker te worden…en te blijven

 1. Hij/zij hoorde een geluid (wat is het? Is het een monster? Was het de kat?), in ieder geval moet jij komen om te constateren wat het geweest is.
 2. Je peuter moest je nog eventjes iets vertellen; wist je bijvoorbeeld al dat de knuffelbeer die op de kast staat morgen jarig is? Je hebt daar toch zeker wel eventjes een taart voor gebakken?
 3. Dorst! Ontzettende dorst, want hij/zij heeft al UREN niets gedronken en móet nu echt een slokje water!
 4. Plassen, poepen…nou ja gewoon uit bed om eventjes op de wc te zitten en een liedje te zingen of een verhaaltje te vertellen, zonder dat er daadwerkelijk iets komt.
 5. Honger! O my god…wat een HONGER! Je peuter denkt dat er zeker wel 2 boterhammen met chocoladepasta in zijn/haar buikje passen. Ja…ook midden in de nacht!
 6. “Ik wil nog een kus”. Kusjes van mama (of papa) zijn natuurlijk de allerfijnste kusjes die er zijn en die hebben ze echt nodig om te kunnen slapen.
 7. Knuffel van papa of mama, ja..gewoon net zo belangrijk als die kus, weet je wel?!
 8. Broer of zus heeft vandaag iets stouts gedaan en dat moet nog eventjes gemeld worden, stel je voor dat je het morgen niet meer weet, dat zou rampzalig zijn.
 9. Wil weten wat jij aan het kijken bent op de televisie en waarom hij/zij niet mee mag kijken?
 10. Warm (of koud) op de kamer; of jij het even op wil lossen?! Of nog beter, misschien wil je je peuter wel in je eigen bed laten slapen!
 11. Of je wel zeker weet dat de voordeur op slot zit? Anders wil hij/zij het wel even voor je checken.
 12. “Waarom zie ik vlekjes als in een lamp gekeken heb?” en dat soort vragen….
 13. “Als de wereld er niet meer is…en je ziet geen kleuren meer (zelfs geen zwart of wit), wat zie je dan?” …Tja euh, niets…..ja maar wat is niets dan?! Zucht!
 14. Peuter denkt dat de kat/hond nog eten moet en doet dit overdag ook altijd…tja, nu hij/zij toch wakker is, dan kan deze taak gewoon uitgevoerd worden toch?
 15. Wat gaan we morgen eigenlijk eten vraagt ‘ie?? (Jij gaat steeds bozer kijken inmiddels).
 16. Dussuh, waarom je boos kijkt?!
 17. Och, hij/zij is verdrietig omdat je boos kijkt (OMG..wie wil hem/haar NU ophalen voordat ik er een rol behang overheen plak?).
 18. Toch nog een kusje…anders kan hij/zij niet slapen! Oh ja en een knuffel!
 19. En is het dan nu tijd voor een verhaaltje? Doen we toch altijd voor het slapen gaan?
 20. Nu moet er toch echt een drol uitgezwaaid worden…of je even mee gaat.
 21. Slokje drinken? Na al dat gepraat heeft hij/zij toch wel een beetje dorst gekregen. O, het liefste warme melk…of je dat eventjes wilt maken.
 22. Wanneer komt Sinterklaas trouwens weer? Er was zo’n leuke nieuwe fiets op de reclame, die past wel op de stoomboot toch? TOCH?!
 23. Moet de was nog worden gedaan? Hij/zij zal je wel eventjes helpen met sorteren en het in de machine doen.
 24. Zo moe…zo moe, dat hij/zij echt niet kan slapen…ogen doen er zeer van…
 25. ZzZzZzz…totdat hij zij wakker wordt om te vragen wat er voor ontbijt is morgenochtend.

Heeft jouw peuter ook wel eens zo’n excuus?

Amanda