Skip to Content

14 Moeder zoon uitjes & activiteiten om samen te doen

14 Moeder zoon uitjes & activiteiten om samen te doen

Als moeder is het niet alleen gezellig om met je dochter op pad te gaan, maar ook om een op een momentjes te hebben met aandacht voor je zoon. Maar wat zijn nu typische of geschikte activiteiten om als moeder en zoon samen te doen?

Samen, maar toch ook wel een beetje stoer en uitdagend zodat ze na afloop vol vuur er over kunnen vertellen tegen hun vrienden.

Het klimbos

Jongens houden van ravotten. Ik zie het nu al bij onze zoon. Hij klimt op de bank, over leuningen en zou het liefst nog in zijn eigen ledikantje klimmen. Daarom is een klimbos uitermate geschikt als uitje.

Gemiddeld genomen kan dit vanaf 6 jaar. Er is dan een speciaal kinderparcours. Leuk om samen van boom tot boom te gaan. Zo ben je lekker bezig en is er ook nog persoonlijk contact. Deze staat zeker in mijn top 3.

Schilderen

En dat klinkt suf. Ik geef het toe. Maar schilderen bij Jack is absoluut niet suf. Als ik naar de foto’s kijk raak ik al enthousiast. Ik wil daar al een lange tijd naar toe. Het staat hoog op mijn verlanglijstje om als gezin bij hem een schilderij te maken.

En het kan natuurlijk ook alleen met je zoon wanneer jij dat graag wilt. Een origineel uitje waarbij je ook nog eens een blijvende herinnering mee naar huis krijgt.

Dierentuin

Kinderen vinden dieren te gek. Eigenlijk zijn dierentuinen voor alle leeftijden, dat is ook wat ze altijd in de reclames zeggen. Dus ook voor jullie zoon. Al zullen ze het in de jongere leeftijd leuker vinden dan wanneer ze in de puberteit zijn. In dierenpark Amersfoort hebben ze heuse klimroutes tussen de dieren door. Dat is helemaal geweldig. Een combinatie van dieren en klimmen, leuker kunnen we het niet maken.

Lees ook: De leukste dierentuinen van Nederland

Nemo Science Center

Nemo is het meest bekende wetenschappelijke museum van Nederland. Het is kindgericht en ook nog eens leuk voor de ouders. Samen met je zoon heb je alle aandacht voor elkaar en de wetenschap.

Je kunt hier de hele dag door brengen zonder je te vervelen. Zeker de moeite waard. Een museum dat je niet snel zal vergeten.

Lees ook: Nemo Science Center Amsterdam met kinderen 

Kasteel

Word donateur van Het Geldersch Landschap & Kasteelen. Zo help je het Gelders landgoed beheren, zodat iedereen er een lange tijd van kan genieten.

Daarnaast mag je zelf ook kastelen bezoeken. Tof om samen een kasteel te bekijken. Jij als jonkvrouw en je zoon als ridder.

Lees ook; De leukste kastelen in Nederland met kinderen

Spoorwegmuseum

In dit museum ontdek hoe de Koning & Koningin met de trein reisden. Ga je door middel van proefjes ondervinden hoe een trein remt.

En kun je buiten een treinritje maken zonder ouders! En er is nog veel meer te doen. Je bent hier gemiddeld 3,5 uur zoet en in de zomer nog wel langer!

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht

Het openluchtmuseum

Leer het vroegere Nederland samen met je zoon kennen in dit museum in Arnhem. Je kunt er fietsen op een fiets met één groot voorwiel en één klein achterwiel. Leuk om dit samen te oefenen, dat wordt lachen.

Ik weet nog dat ik 20 jaar geleden daar rondliep met een grote zuurstok. Bekijk samen hoe de smid hoefijzers smeed. En leer om te breien. Welke jongen uit zijn klas kan zeggen dat hij zijn eigen sjaal heeft gebreid?

Lees ook: Openluchtmuseum Nederland

Oud-Valkeveen

Speelpark Oud Valkeveen ligt in een prachtig, bosrijk natuurgebied tussen Huizen en Naarden. Het speelparadijs van Oud Valkeveen is één van de grootste speeltuinen van Nederland.

Ook heeft het speelpark een binnenspeeltuin met glijbanen, een ballenbak, touwbruggen en zelfs een bioscoop en theater waar voorstellingen worden gehouden.

De indoorspeelhal is maar liefst 1500m2, dus zelfs als het minder mooi weer is kun je toch nog spelen. Het park heeft ook een grote speelweide en een eigen strand aan het Gooimeer.

Lees ook; Attractiepark Oud Valkeveen

Paardrijden

Is je zoon een dierenfanaat? Ga dan lekker paardrijden door de bossen of over het strand.

De wind waait door je haren en wanneer jullie paarden in een draf lopen, dan is er tijd om eens lekker te praten over van alles en nog wat. Natuur, dieren en fijn gezelschap. Meer heb je niet nodig voor een blije ervaring.

Sprookjeswonderland

Enkhuizen! De stad om je in sprookjes te wanen. Het is een leuk park voor kinderen tot en met 8 jaar. Het is de Efteling in het klein. En dus ook de prijs van de Efteling in het klein. Je kunt er in lieveheerstbeestjes varen.

En durven jullie een kijkje te nemen bij de grote boze wolf? Wil je even bijkomen? Neem dan plaats op de grote bank, genietend van een lekker ijsje.

Lees ook: Sprookjeswonderland Enkhuizen

Goedkope uitjes als moeder en zoon

  • Trein; ben je op zoek naar een goed betaalbaar uitje? Kinderen genieten alleen al van alle aandacht van jou als moeder. En wil je toch nog iets doen wat ze zich later zullen herinneren? Een treinreis! Stap zonder plan met jouw zoon de trein in. Samen op avontuur, dat gaan jullie te gek vinden.
  • Strand; een goedkoop en te gek uitje in één. Het strand blijft een trekpleister voor alle leeftijden. Bekijk van te voren wanneer het een beetje goed weer is. Warm, zonnig of juist met veel wind. Tussendoor kunnen jullie even genieten van een drankje met bitterballen in een strandtent. Om vervolgens de golven te trotseren en zandkastelen te bouwen.
  • Hema ontbijten; deze is bij onze dochters favoriet. Beiden wilden ze graag bij de Hema uit eten toen ze een kleutertje waren. Het voelde voor hen alsof ze echt in een restaurant aan het eten waren. Zelf je eigen ontbijt samenstellen, samen aan een tafeltje zitten en met een servetje je snoet deftig afvegen. Dit gaat er met een zoon vast anders uitzien. Ik vermoed het volgende: er worden drie croissantjes op het bord gelegd, we zullen een chocolademelksnor rijker zijn en we zullen met diezelfde chocolademelksnor naar buiten gaan. Snoet afvegen is niets voor jongens ?.
  • Logeren; schop papa het bed uit en het bed is omgetoverd tot het bed voor jou en jouw zoon. Leg al zijn knuffels onder de dekens en houd een slaapfeestje. In de avond kunnen jullie spelletjes spelen, een film kijken en popcorn eten. Slaap lekker!
    Ik leg onze zoon over twee jaar een lijst voor met de meisjes- en jongensuitjes. Mag hij kiezen wat hij wil. Zul je net zien dat ik voor de derde keer bij de Hema mag ontbijten. Daar gaat het bomen klimmen voor mij. Misschien heb ik het jaar daarop meer geluk!

Wat is jouw favoriete moeder-zoonuitje?

Anita Schokker