Skip to Content

Beloningssysteem zindelijkheid voor peuter; op het potje & op de wc plassen

Beloningssysteem zindelijkheid voor peuter; op het potje & op de wc plassen

Tja kleine kinderen worden groot. En ook al zat ik er heel eerlijk niet echt op te wachten, had ik het stiekem al uitgesteld tot de zomervakantie. Het zindelijkheidsproces is stiekem best inspannend, ook voor ouders.

Extra dweilen, wassen, dat je met de jas aanstaat om zus op te halen van school en er dan opeens geplast moet worden met als gevolg dat je te laat komt. Maar ja, eeuwig een luier dragen gaat het ook niet worden. Hoog tijd dus voor een beloningssysteem.

Het potje hadden we de vorige zomer al geïntroduceerd. Echter zonder veel succes, óf het werd krijsen en drama omdat hij pertinent niet op de pot wilde. Een andere keer kreeg hij de waterpokken en ga zo maar door.

Een keer in de 1/2 maanden deden we een poging om de luier uit te laten en de laatste was zeer succesvol. Natuurlijk heet het niet voor niets ‘training’, maar hij was er nu ook zelf klaar voor. Tenminste in de ochtend protesteert hij nog wel even als we hem geen luier omdoen maar hij blijft wel de hele dag droog.

Zindelijkheids ‘training’

Beloningssysteem zindelijkheid voor peuter; op het potje & op de wc plassen
Beloningssysteem zindelijkheid voor peuter; op het potje & op de wc plassen

Van het zindelijkheidsproces van onze dochter hebben we veel geleerd. Wat was ik trots dat ze binnen een paar dagen zindelijk was!

Achteraf bleek dat toch iets te voorbarig, want toen kwam de obstipatie en de eerste weken naar school kwam ze vaker met andere kleding thuis dan waarmee we haar hadden weggebracht. Maar de aanhouder wint!

De eerste is toch een beetje je proefpersoon en broddellapje. Wat ik wel heb ‘geleerd’ is dat het beste werkt om gewoon de luier uit te trekken.

‘s Nachts nog wel, maar in de ochtend tijdens het uitkleden gaat ook de luier uit. De eerste dagen hebben we hem gewoon zijn romper aangehouden. En toen dat goed ging, hebben we ondergoed gekocht, dat gaat toch een stuk makkelijker en is voor hem ook duidelijk dat hij nu een grote jongen is.

Een andere les die ik heb geleerd is dat stickers leuk zijn voor een paar dagen, en daarna totaal zinloos zijn. Eigenlijk precies dezelfde ervaring als de kinderen van Lisette die het beloningssysteem hebben gehackt.

Hulpmiddel voor mama

Nu leert de ervaring ook dat je kinderen die aan het oefenen zijn in het begin regelmatig naar de wc moet sturen. Bij voorkeur zelfs om het uur / anderhalf uur. Niet omdat ze ieder uur moeten plassen, maar je geeft ze wel de gelegenheid.

En als ze ieder uur een paar druppels plassen, leren ze wel het gevoel herkennen en is het makkelijker om tussendoor ‘op te houden’. Daarnaast is het goed voor zijn zelfvertrouwen als hij aan het einde van de dag nog droog is en ervaart dat hij het wel kan.

Nu wil mama dat nog wel eens vergeten, daarom dus de kookwekker. Die kan maximaal op een uur. Dus ieder uur piept hij. Dan mag hij hem zelf uitzetten, en alvast weer aanzetten en gaan we naar de wc. Door dit kleine ritueel weet hij waar hij aan toe is en is het ook geen strijd om hem naar de wc te krijgen.

Na de eerste druppels is het gelijk al ‘geplast’ dus dan stimuleren we hem om even wat langer te blijven zitten om ook echt zijn blaas te legen. Dit doen we met een speelgoedje of boekje.

Belonen met snoepjes

De snoepjespot gebruiken we als beloning. Ja, eigenlijk kopen we hem om. Ik kan het wel mooier maken dan het is, maar dit is toch gewoon de harde waarheid. Tijdens het af en toe plassen op de wc werkt het nog prima met een sticker, maar als de luier uitgaat is het bijzondere daar vanaf.

Maar je moet een incentive hebben die voor hem loont. We hebben stickers geprobeerd en ik heb een Spidermanonesie en een winterjas gekocht en een dinospeeltje. Maar dat interesseert hem niet.

Snoepjes waren voor hem wel een reden om naar de wc te gaan. Sterker nog, vervolgens roept hij om het kwartier dat hij moet plassen en na twee druppels een snoepje wil neem ik dan maar even voor lief.

Nee. we zijn geen voorstander van snoep, maar als het werkt dan werkt het. Het gaat om het eindresultaat en is even een periode waar we doorheen moeten. Gelukkig is een appel of mandarijn soms ook goed.

Valkuil

De valkuil bij onze dochter was dat als we op pad gingen we haar toch voor de zekerheid een luier omdeden. Om situaties te voorkomen dat je in de auto of onderweg bent en je dan een kind moet verschonen of er een plas op de grond ligt. Daardoor duurde het ook langer.

Gelukkig leer je van je ‘fouten’ en hebben we bij hem meteen doorgepakt. Na twee dagen droog thuis eerst nog een dagje met een luierbroekje naar de peuterspeelzaal, en daarna gewoon helemaal zonder. Alleen in de nacht krijgt hij nu nog een luier, maar dat komt vanzelf.

Linda van Aken