Skip to Content

Pibaxa speelplank review; glijbaan plank voor binnen

Pibaxa speelplank review; glijbaan plank voor binnen

Houten speelgoed is populairder dan ooit, en dat verbaast me niets. Kwalitatief gezien gaat dat het langste mee. Zelfs na jarenlang plezier van je eigen kinderen kunnen er ook nog andere gezinnen blij mee gemaakt worden.

Niet alleen ben ik er blij mee, maar ook de kinderen vinden het geweldig. Onze nieuwste aanwinst is de speelplank van Pibaxa. Deze speelplank komt ook terug in de filosofie van Emmi Pikler.

Emmi Pikler

We maakten drie jaar geleden kennis met de speelplank bij Klieder, een soort concept store in Delft. Daar lag in het speelgedeelte een indoorglijbaan vanuit de vensterbank. Maar ook vanaf de salontafel, bankleuning, hocker of tussen twee stoelen is het een groot succes.

Nu hebben we hem dus zelf in huis. De kinderen zijn nu wel een paar jaar ouder dus aan de ene kant vroeg ik me af of ze het nog steeds wel leuk zouden vinden. Aan de andere kant is hun eigen fantasie en ondernemend vermogen ook flink gegroeid dus zullen ze er veel meer mee ondernemen.

Zelf spelen heeft een positieve invloed op het gevoel van autonomie van het kind: hij kan zelf bepalen waarmee hij speelt en hoe lang. Zo leert hij de eigenschappen van voorwerpen kennen op zijn unieke manier.

Hij ontdekt daarbij zijn interesses, zijn voorkeuren, zijn mogelijkheden en grenzen. Door deze vrijheid om zelf te kunnen spelen, ontwikkelt het kind zelfbewustzijn. Het voelt zich competent! Bron

Ik was erg nieuwsgierig naar de veelzijdigheid en waar ze zelf mee zouden komen. Daarom heb ik de speelplank in de woonkamer gezet, tegen de salontafel zodat het een glijbaan werd.

Iedere dag bedachten ze weer iets nieuws voor de glijbaan om hem te gebruiken in het spel. Zonder dat ik iets hoefde te sturen. Ideaal voor als het regent of koud is buiten, of ze na het eten nog even wat energie kwijt willen.

Ik merk ook dat als ze aan het spelen zijn ze soms even naar de glijbaan lopen om te glijden om daarna weer verder te spelen. Ze kunnen dan net even die overtollige energie kwijt.

De glijbaan

Pibaxa speelplank review; glijbaan plank voor binnen - Mamaliefde

Zoonlief was de eerste die de speelplank zag. Normaal mogen ze niet op de tafel klimmen maar nu moeten ze wel. Vonden ze natuurlijk heel erg ;-) Wat me opviel is ook dat je hun karakter eruit kon halen.

Waar dochterlief netjes op haar billen en gezicht naar voren naar beneden gleed, probeerde zoonlief van alles uit; zittend, liggend, achterstevoren, hoofd eerst, met zijn tweeën tegelijk en dan vooral nog een keer. Hij kan er geen genoeg van krijgen. Wat ook een groot succes is, is met de benen aan de zijkant, alsof ze net als de nanny in Mary Poppins van de trapleuning afglijden.

Lees ook: Recensie: Mary Poppins returns in de bioscoop

Het middelste gedeelte waar op gegleden kan worden is echt ontzettend glad. Zo kan je er heerlijk vanaf glijden, ook als hij niet heel schuin staat voor kleine kinderen.

Pibaxa speelplank review; glijbaan plank voor binnen - Mamaliefde

Warpbaan

Normaliter mogen ze van mij van een glijbaan alleen naar beneden glijden. Op deze speelplank kunnen ze ook weer omhoog klimmen / lopen. Dan moeten ze alleen wel even wat meer rekening houden met elkaar.

In American warriors heb je de warpbaan, nu is die vrijwel verticaal met een kromming, toch kunnen ze deze speelplank al gebruiken om te oefenen met het naar boven klimmen. In het begin vrij plat, maar dan steeds een stukje hoger. Als het niet meer lukt kan je gebruik maken van het klimtouw om je naar boven te trekken.

Rodelbaan

Toen ik de was aan het vouwen was en zij ondertussen van de glijbaan gleden kregen ze een hydrofiele doek te pakken die naar beneden gleed. Op zo’n doek glijd je natuurlijk nog net iets harder. Dochterlief durfde het zelfs aan om staand naar beneden te glijden.

Oké weliswaar met de handen vast. Alsof ze aan het surfen was. Met blote voeten kan je afremmen, maar met sokken aan of op een stuk stof glijd je zo naar beneden.

Een ramp

De speelplank kan ook gebruikt worden als een soort van ramp waar je van alles naar beneden kan laten glijden. Zoals autootjes die een wedstrijd doen wie het eerste beneden is, maar ook andere ronde voorwerpen met wieltjes. J

e kan er ook een wedstrijdje van maken wat het snelste glijdt. Ook een leuk experiment; wat glijdt bijvoorbeeld sneller; een rond potlood of een rubberen gummetje. Ik zag van alles op de glijbaan passeren.

Knikkerbaan

Naast auto’s rollen ballen en knikkers natuurlijk ook prima naar beneden. En als je ze een duwtje geeft, ook weer naar boven ;-) Dat vonden ze wel een erg leuk spelletje met de een boven en de ander beneden en dan naar elkaar blijven rollen.

Nu heb ik eerder een houten plank gebruikt om er een knikkerbaan van te maken met de Grimm’s regenboog. Natuurlijk heb ik dat ook geprobeerd op de speelplank. Daar is hij echter te glad voor. De bogen glijden zelf ook weer naar beneden.

Pibaxa speelplank review; glijbaan plank voor binnen - Mamaliefde

Catwalk

Als je de speelplank plat op de grond legt heb je een echte runway. Ideaal voor verkleedpartijtjes waarbij ze iedere keer in een andere outfit over de catwalk kunnen paraderen.

De ervaring leert dat het wel handig is om af te spreken dat ze op elkaar moeten wachten of er een eenrichtingsverkeer van te maken ;-)

Pibaxa speelplank review; glijbaan plank voor binnen - Mamaliefde

Evenwichtsbalk

Met de speelplank op de grond is hij niet alleen geschikt als catwalk maar werd de speelplank ook gebruikt als evenwichtsbalk. Heel voorzichtig, voetje voor voetje over de rand. Of proberen die voeten zo hoog mogelijk naar voren of achteren. Natuurlijk wel met een paraplu in de hand als een echte acrobaat!

Ze vinden het ook heel leuk als de speelplank iets hoger lag. Van de salontafel naar de bank. Niet te hoog, maar toch. Dat werd een mooie brug waar ze overheen liepen en paradeerden als echte prinsesjes en modellen op een catwalk. Eventueel kan je er een groot kussen onder leggen voor de veiligheid.

Tafel

Als je de plank ophangt tussen twee stoelen heb je ook een mooie tafel. Kunnen ze heerlijk met het speelgoed op spelen. Als evenwichtsbalk vond ik tussen twee stoelen niet zo geschikt.

Tunnel

Als de speelplank in de lucht hangt heb je natuurlijk ook een mooie tunnel ;-) Ideaal voor een hindernisbaan; kan je er zowel overheen als onderdoor.

Pibaxa speelplank review; glijbaan plank voor binnen - Mamaliefde

Hut

Met de plank van de tafel naar de bank kan je hem ook gebruiken als hut. Een kleedje van de bank erover en je hebt een mooie verstopplaats. En dan natuurlijk heel hard giebelen als mama je ‘niet’ kan vinden ;-)

Hindernisbaan

Oké, hier moet ik bekennen dat ik ze even heb geholpen om op het idee te komen. Natuurlijk is de speelplank ook heel goed te gebruiken in een hindernisbaan. Heerlijk voor als het buiten slecht weer is en ze wel wat energie kwijt moeten. Samen met een tunnel, wat stoelen waar ze rondjes omheen moeten rennen.

Een paar stapstenen, een tafel om onderdoor te kruipen en een rocker board als hindernis. Daarmee vermaken ze zich wel even! En als ze uitgespeeld zijn dan bedenken ze vanzelf wel weer iets nieuws om mee te spelen.

Pibaxa speelplank review; glijbaan plank voor binnen - Mamaliefde

Een trein, vliegtuig of boot

Als vervoersmiddel is de speelplank ook zeer geschikt. Als hij op de grond ligt gaan ze in een rijtje achter elkaar zitten met vriendinnetjes alsof het een trein is. Of improviseren ze met een pollepel als peddel dat het een boot is. Alles is mogelijk, wat hun fantasie maar bedenkt.

Supermarkt

Met een kassa en wat ingrediënten maak je in een paar seconden van de speelplank een supermarkt. De speelplank kan dienen als voorraadkast, lopende band en kassa.

Algemene informatie

De PIBAXA-speelplank is in eerste instantie ontworpen als indoorglijbaan, maar is, zoals je hierboven kan lezen, ook voor andere spelsituaties zeer geschikt. De speelplank is met de hand gemaakt van hout en is verlijmd.

Hij is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar (onder begeleiding). Zelfs als ze nog niet kunnen lopen, kunnen ze vaak al wel kruipen en klimmen naar boven om vervolgens naar beneden te glijden.

De speelplank is ook geschikt voor ‘kinderen’ tot en met 110 jaar (met een maximaal gewicht van 100 kg) zodat ook papa en mama en oma’s en opa’s ervan kunnen genieten. De maximale hoogte die wordt aanbevolen is 60 cm. Hoger hoeft ook niet omdat het dan al meer dan genoeg speelplezier oplevert.

De speelplank is 170 cm lang en 42 cm breed zodat ze ook met zijn tweeën tegelijk naar beneden kunnen glijden.

De plank is voor de kinderen te zwaar (13 kg), dus ik moet hem neerzetten. Dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo erg, weet je zeker dat er geen vingers onder komen te zitten. De speelplank is heel glad afgewerkt zodat je geen last hebt van splinters. De hoekjes zijn ook allemaal afgerond zodat er geen scherpe randen aan zitten.

Aan beide kanten zit er een soort rubber waarmee hij zich vastgrijpt aan welke ondergrond dan ook, hier zit modelrecht op. Bang dat hij wegglijdt hoef je niet te zijn.

Natuurlijk hebben we dat uitgebreid uitgeprobeerd, maar het blijft echt goed zitten. De kinderen krijgen hem zelf ook niet verschoven. Dat is ook wel een veilige gedachte.  Of het nu op een harde ondergrond is zoals hout of het zachte van het leer op de bank.

De speelplank is ook superglad afgewerkt en veilig voor kinderen. Hij kan ook behoorlijk wat gewicht hebben. Zelfs ik kan erop staan! En bij onverhoopte beschadiging of problemen zijn de mannen altijd bereikbaar en krijg je – mits noodzakelijk – een nieuwe plank!

Als het mooi weer is kan je hem natuurlijk ook meenemen naar buiten. Het advies is wel om hem alleen op een zachte ondergrond te gebruiken en niet op tegels. Vanwege het glijden, maar ook omdat het om een natuurproduct gaat. Na het spelen dus altijd weer meenemen naar binnen.

Even uitgespeeld? Je zet hem eenvoudig verticaal tegen de muur naast een kast. Dan neemt hij opvallend weinig ruimte in. Maar dat gebeurt niet heel erg vaak.

Alleen deze glijbaan is al goed voor uren plezier. En ze bewegen er ook nog eens lekker veel door zodat ze in beweging blijven en hun energie kwijt kunnen.

Linda van Aken
  1. Linda van Aken says:

    Wat een vervelende ervaring, deze review heb ik enkele jaren geleden al geschreven en destijds was er niets aan de hand.

  2. Daan says:

    Hi linda,

    Nav van jouw artikel de plank besteld in oktober maar nog steeds niets geleverd. De eigenaar van Pibaxa komt elke dag met nieuwe smoesjes en neemt zijn telefoon niet op/reageert niet. Ik zou je adviseren om geen reclame te maken voor dit soort oplichting. Ik doe ondertussen aangifte en hoop dat er niet meer mensen de dupe worden.

Comments are closed.