Skip to Content

Gelderland met kinderen wat te doen; 39 kinderuitjes en activiteiten

Gelderland met kinderen wat te doen; 39 kinderuitjes en activiteiten

In Gelderland vind je niet alleen de Veluwe met zijn schitterende natuur maar ook diverse dierentuinen, pretparken, kastelen en leuke musea met kinderen. Ideaal voor gezellige dagjes uit of leuke kinderactiviteiten.

De Apenheul – Apeldoorn

De Apenheul is natuurlijk onmisbaar tussen dit rijtje met leuke uitjes, want een park vol met dieren die wat van mensen weg hebben en waar je zo tussendoor kan lopen, hoort erbij. Meer dan de helft van de apen loopt namelijk los tussen de bezoekers en voor kinderen is er een gratis spotkaart op te halen waarmee je ze allemaal op kan zoeken. Of kijk hoeveel je zelf op een aap lijkt in het na-aaphuis.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit: Aapjes kijken in Apenheul Apeldoorn

Boschbad – Apeldoorn

Omringd door de Veluwse bossen ligt aan de rand van Apeldoorn het Boschbad; het grootste openluchtbad van Nederland. Het outdoor Boschbad heeft drie baden, een recreatiebad, wedstrijdbad en een waterspeeltuin. Zonnen, zwemmen, sporten, spelen of midgetgolfen? De snelle glijbanen, spetterende waterspeeltuin, beachvolleybalvelden en het springkussen zorgen voor genoeg activiteit in en om het zwembad.

Meer informatie vind je hier.

Julianatoren – Apeldoorn

Het pretpark, met méér dan 60 te gekke attracties, spectaculaire shows en grote evenementen biedt een onvergetelijke dag uit aan gezinnen met kinderen van 2 tot circa 10 jaar. En het is natuurlijk de plek waar je je favoriete TV-sterren Jul & Julia in het echt ontmoet! De echte stoere jongens en meiden maken een duizelingwekkende rit in Jul’s Rollerskates. Of ga je liever de hoogte in en stap je in het Reuzenrad? En de echte piraten onder ons varen over de woeste golven in de draaiende Piraat! Aan de allerkleinsten heeft de Julianatoren natuurlijk ook gedacht! Rijd mee in de Jul’s Stones Baan of stap als een echte cowboy op je eigen paard in de Paardenbaan! Nog nooit een kabouter in het echt gezien? Rijd dan mee op de rug van een egel door Kabouterwonderland.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje uit; Julianatoren Apeldoorn

Binky Malkenschoten – Apeldoorn

Kinderparadijs Malkenschoten is een echt familiepark. Op de speelboerderij kun je gezellig spelen met de dieren. Hoe leven de dieren op de boerderij en wat vinden ze leuk? Binky, de mascotte van Kinderparadijs Malkenschoten, laat alles zien. In onze speeltuinen kun je al je energie kwijt door te klimmen over het klimparcours, racen op de skelterbaan, schommelen, glijden, hutten bouwen en waterfietsen op onze reuzenvijver. Ben je moe van al het klimmen en spelen? Dan kun je even uitrusten in de BinkyBus die over het hele park rondrijdt.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Binky Malkenschoten; kinderparadijs met kinderboerderij en waterpark

Paleis ‘t Loo – Apeldoorn

In het hart van Nederland, aan de rand van Apeldoorn, ligt Paleis Het Loo. Sinds 1984 is dit voormalig Koninklijk Paleis opengesteld voor publiek. Ruim 30 jaar na de openstelling is groot onderhoud noodzakelijk en is het hoofdgebouw gesloten. Medio 2021 is het klaar en kun je in de ingerichte kamers en zalen zien hoe de Oranjes er 300 jaar lang woonden en werkten. Ook voor kinderen is Paleis Het Loo een heerlijke bestemming voor een dagje uit. Met een leuke familiespeurtocht vermaken ze zich kostelijk in deze historische omgeving. Om ze alvast in de stemming te laten komen, zijn er leuke kleurplaten voor thuis!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Paleis ‘t Loo met kinderen
Lees ook: Ontdek de kidsproof tentoonstelling Animalia bij het CODA Museum

Tuinen van Appeltern – Appeltern

Behalve dat je in de Tuinen van Appeltern inspiratie opdoet voor je tuin, is het ook gewoon een leuk dagje uit. Wandel door ruim tweehonderd voorbeeldtuinen, bezoek de plantenmarkt en decoratiewinkel en doe ideeën op voor je droomtuin. In de restaurants De Wintertuin, De Oranjerie en Het Glazen Paviljoen schuif je aan voor een lekker bakje koffie of thee. Voor de stevige trek staan er ook stokbroodjes, salades en soepen op het menu. Voor kinderen zijn er boomhutten, schommels en allerlei speeltoestellen. Er is een kabouterpad, een hagendoolhof en een natuurspeeltuin voor echte tuiniers.

Meer informatie vind je hier.

Burger’s Zoo – Arnhem

Tsjah, wellicht heel erg voordehandliggend maar de Burger’s Zoo is gewoon een enorm mooie dierentuin die voor jong en oud veel te bieden heeft. Wij hebben hier als gezin een abonnement op en het is zo leuk om regelmatig terug te komen, dieren te gaan herkennen, jongen op te zien groeien etc. en Shae kan zich er heerlijk vermaken in de speeltuin en/of het indoorspeelparadijs.

Meer informatie vind je hier.

Museonder – Arnhem

Heb je ooit al eens letterlijk een kijkje onder de grond genomen? In het Museonder in het bos bij Arnhem kan je door het ondergrondse museum een kijkje nemen van wat er allemaal onder het aardoppervlak leeft en vroeger geleefd heeft. De tentoonstelling neemt je zelfs mee tot in het middelpunt van de aarde. Echt een leuke, interessante en leerzame beleving voor jong en oud.

Hier vind je meer informatie.

Museumpark Orientalis – Arnhem

Hier wandel je door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark is een Rijksmonument en bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen, een woestijn en een vredespad. In de dorpen maak je kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten. Verder bevindt zich in het museumpark een binnenmuseum met de tentoonstellingen Eeuwige Verhalen en Toen God nog schreef.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museumpark Orientalis

Nationaal Openluchtmuseum – Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Je wordt meegenomen op reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Je komt er ogen te kort. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze jou met hun verhalen. Gaan de kinderen ‘aan het werk’ op het kindererf of toch liever spelen op het mooie Zaanse plein? Worden het poffertjes met poedersuiker, stevige huisgemaakte soep of toch die verse krentenbol van de bakker? En hoe reizen we vandaag? Pak de historische tram of wandel door de tijd.

Meer informatie vind je hier.

Roadhouse – Arnhem

Ontdek het geheim van dit gloednieuwe restaurant in Arnhem en geniet van de volle smaken van op de grill, vers bereide vlees en visgerechten. Unieke recepten in de authentieke sfeer van een echt Amerikaans Roadhouse. Bij Roadhouse Arnhem ontbreekt het de kids aan niets. Naast een zeer uitgebreid kindermenu, inclusief milkshake en leuke verrassing, is er volop kinderentertainment. De gehele kelder is omgetoverd tot een stoere speelruimte en zelfs een bioscoop, geschikt voor kinderen van 3 tot 16 jaar. En ook buiten is er een veilige speelgelegenheid. Want comfortabel uit eten doe je natuurlijk bij een kindvriendelijk restaurant, ook voor de gasten zonder kinderen die geen last hebben van rennende kinderen. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op ons grote terras. Er is altijd een plekje in de zon of schaduw te vinden. En ook buiten vermaken de kinderen zich uitstekend in de veilige speelgelegenheid, op comfortabele afstand van het terras.

Meer informatie vind je hier.

Watermuseum – Arnhem

Het Nederlands Watermuseum vertelt van alles over het water. Het museum is eigentijds, interactief en is geen museum voor mensen die alleen willen kijken. Hier mag je zelf veel doen! Speel met water, voer proefjes uit, maak je eigen shampoo en doe mee aan spelletjes. In de waterbibliotheek lopen mensen rond die veel van water weten. Heel handig dus om te bezoeken voor een spreekbeurt of een werkstuk. Als bezoeker kun je aan veel dingen meedoen: het museum is interactief.

Meer informatie vind je hier.

Speelboerderij De Happyfarm – Barneveld

Een echte boerenspeeltuin, met trekkertjes en skelters. En dieren natuurlijk, die je mag aaien. Met een leuke binnenspeelplek met klauterwerk, maar natuurlijk is er op een speelboerderij ook buiten veel te beleven. Voor de allerkleinsten is er een speciale soft-playruimte en de grotere kinderen kunnen klimmen en klauteren in de apenkooi of springen op het springkussen. Een leuk dagje voor alle weertypen dus.

Meer informatie vind je hier.

Afrikamuseum – Berg en Dal

Het Afrika Museum is een museum over mensen, gevestigd in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal, bij Nijmegen. Het bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Naast regelmatig wisselende exposities toont het museum traditionele Afrikaanse objecten en een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Voorwerpen, die vertellen over de gebruiken en gewoonten van verschillende Afrikaanse volkeren. Wandelend door het buitenmuseum maak je kennis met de traditionele architectuur van volkeren uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Kinderen kunnen in het kinderbeeldenbos, vol dieren uit Afrikaanse mythen, heerlijk klimmen en klauteren.

Meer informatie vind je hier.

Museumpark Orientalis

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis laat je de kleurrijke wereld zien van het Jodendom, christendom en islam. Hier wandelt u door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark is een Rijksmonument en bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen, een woestijn, een indtempel en een vredespad. In de dorpen maakt u kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museumpark Orientalis

Amusementspark Tivoli – Berg en Dal

Tivoli bij Nijmegen is een uitgebreid pretpark waar kindjes al vanaf 2 jaar welkom zijn. Er zijn traditionele attracties, maar bijvoorbeeld ook botsboten, een binnenspeeltuin, een regenboogreis, sona boog, waterdorpje en een kippenshow. Lekker afwisselende dingen om te beleven en vooral ook te doèn.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Amusementspark Tivoli; attracties en shows / evenementen

Jan Klaassen – Braamt

Een uniek pretpark voor kinderen met het grootste poppentheater van Nederland. Een groot buitenspeelpark, een indoorspeeltuin, waterspeeltuin en goede horeca zijn de ingrediënten voor een dag plezier. Het gezelligste pretpark van de Achterhoek is ideaal voor een compleet dagje uit, verjaardagsfeest of reünie/familiedag. Klim/klauter, schommel of rol, maak een treinreis of ga op een matje van de 4-baans turboglijbaan. Het park is ruim en overzichtelijk opgezet zodat de kinderen alles zelf ontdekken. Bij slecht weer is de indoorspeeltuin ideaal met zweefauto’s en een trein door de goudmijn. Bij warm weer spetteren de kinderen elkaar nat in de waterspeeltuin. Bezoek ook het poppentheater-museum en ontdek hoe een poppenkastverhaal en decor ontstaat. In het grootste poppentheater van Nederland ontmoeten de kinderen Jan Klaassen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Land van Jan Klaassen

De Spelerij & Uitvinderij – Dieren

Als laatste tip kan ik De Spelerij in Dieren aanraden. Dit is echt een stoer speelpark te noemen en het draait vooral om zelf doen en ontdekken. Hieraan gekoppeld is De Uitvinderij waar je zelf aan de slag kan om zelf dingen te maken die je aan het eind van de dag natuurlijk mee naar huis mag nemen. Wel echt meer geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren

SkyZone – Doetinchem

Binnen spelen, ook voor de oudere kids! SkyZone is een heel ander verhaal in de binnenspeeltuinen. Want SkyZone is niet een speeltuin, maar een belevenistuin. Superjump, Softplay, Crazyclimb, Active Cage, Speedsoccer en de High Rope Course: één groot avontuur dus. Klim in de kleurrijke torens, ga het actieve ‘doolhof’ door of klim op een hoogteparcours (zonder zipline, maar met valnetten…): het kan allemaal. En ja hoor, kinderen kunnen hier ook gewoon glijden, rennen en verstoppen…

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Doornenburg – Doornenburg

Het kasteel zelf is alleen te bezichtigen met een rondleiding, maar je kunt de voorburcht wel vrij betreden en hier wat drinken, bijvoorbeeld. Het kasteel zegt een echt familiekasteel te zijn. Zo is er bijvoorbeeld een sprookjesfestival tijdens de vakantie. Er zijn geen speciale kinderrondleidingen, maar volgens het kasteel zelf zijn de rondleidingen zeker geschikt voor kinderen! Ook is er een speeltuin in de directe omgeving.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Doornwerth – Doornwerth

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel en laat zien hoe vroeger op een landgoed werd geleefd. In de ingerichte vertrekken kun je de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Het thema ‘kasteel in bedrijf’ verenigt de geschiedenis, bosbouw en jacht. Speciale exposities worden afgewisseld met schilderijen van de Oosterbeekse School. Voor kinderen is er een leuke, educatieve speurtocht door het kasteel. De kasteelwinkel verkoopt lekkere streekproducten, boeken, kaarten, souvenirs, voor iedereen wat. Bij Kasteelcafé de Zalmen kunt u genieten van een hapje en een drankje. In kasteel Doorwerth is ook MuseumVeluwezoom gevestigd.

Meer informatie vind je hier.

De Zanding – Ede

De Zanding is een prachtig natuurgebied en grenst aan Het Nationale Park de Hoge Veluwe, met stuwwallen aan de zuidkant. Het gebied bestaat uit heide, zandverstuivingen, grove den, eiken, berken enz. Er leven edelherten, reen, zwijnen, dassen en komen er zeldzame vlinders en sprinkhanen voor. Er is ook een klein meertje met veel speel- en klimrekken voor de kinderen waar Judith graag komt met haar dochters. Ook kun je lekker op het strand liggen en een hapje eten. Dit gebied is eigendom van Gemeente Ede.

Meer informatie vind je hier.

Klimbos Simia – Ede

In Klimbos Simia in Ede kan je vanaf dat je 1.20 meter lang bent terecht om een geweldig avontuur te beleven in de bossen. Je begeeft je op flinke hoogtes door de bossen over klimroutes en hindernissen. Je zou je bijna zelf een aap of een Tarzan voelen. Oewhieoewhiehoooo!

Hier vind je meer informatie.

Hof van Eckberge – Eibergen

Binnen en buiten kan je hier avontuur beleven. Je vindt hier o.a. een lasergamejungle, een snoezelruimte, bowling, en natuurlijk een klim- en klauterstructuur. Maar daarnaast ook aquaria, een buitenspeeltuin en een kinderboerderij met een belevingspad. Ook voor de allerkleinsten erg leuk!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hof van Eckberge; speeltuin, dierentuin en restaurant

Landerij De Park – Elst

Landerij De Park is een centrum voor natuurbeleving, waar je op een verrassende manier met de natuur in aanraking komt. Naast de kinderboerderij, de natuurspeelplaats, het waterrad, en het struinpad is er nog veel meer te ontdekken en beleven.

Meer informatie vind je hier.

Heggies Speelschuur – Epe

Binnenspeeltuin Heggies Speelschuur zorgt voor droog en warm speelplezier. Er kan zowel in de binnenspeeltuin, maar ook in de buitenspeeltuin of op de sportvelden gespeeld worden. Nieuw in 2018 is het nieuwe speelplein. Een buitenspeeltuin was al aanwezig met schommels, klimtoestellen en een grote wipwap. Nu is dit uitgebreid met trampolines waar je superhoog op kunt springen, een airtrampoline zo groot dat er wel 20 kinderen tegelijk op kunnen en een stoere pannakooi om je voetbaltrucs nog beter te oefenen.

Meer informatie vind je hier

Kinderboerderij de Koperen Ezel – Epe

De Koperen Ezel is de grootste kinderboerderij van Nederland compleet met speeltuin. Er zijn maar liefst 40 ezels, maar ook cavia’s, konijnen, geiten, hangbuikzwijnen, kippen, schildpadden, parelhoenders, kalkoenen, fazanten, pauwen, schapen, chinchilla’s uilen en geregeld jonge kalfjes. Naast de boerderijdieren heeft de koperen ezel ook steeds meer exotische dieren waaronder wallaby’s, stekelvarkens, Mara’s, prairiehonden, sika herten, een zeboe en een dromedaris. Kortom: een kinderboerderij met heel veel dieren om te bewonderen en mee te knuffelen tegen een kleine vergoeding. Daarnaast kunnen kinderen klauteren en klimmen, springen op de springkussens, spelen in de overdekte apenkooi en skelteren op de skelterbaan! Bij de kinderboerderij is een binnen- en buitenspeeltuin waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven. En na afloop kan je terecht in het pannenkoekenrestaurant.

Meer informatie vind je hier.

Erve Brooks – Gelselaar

In Gelderland, ‘ver’ weg in de Achterhoek ligt Erve Brooks. Het is dus waarschijnlijk een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard. Want midden tussen de bossen en uitgestrekte boerderijen vind je Erve Brooks. Hier ben je zeker wel een dagje zoet. Er is hier een blotevoetenpad met aan het einde een bad maar ook een avonturenpad met diverse hindernissen die leuk zijn voor jong en oud (en zelfs te doen zijn met een buggy). Er is een grote speeltuin en watertuin, air trampoline maar ook her en der nog een aantal speelplekken. Bijvoorbeeld bij de oude museumboerderij. Daar is ook een kinderboerderij aanwezig en een karakteristieke winkel en lunchroom. In het nieuwere gedeelte vind je in de schuur een overdekte binnenspeeltuin, theetuin en pannenkoekenrestaurant. Hier vermaken je kinderen dus wel even maar is het ook zeker leuk voor de ouders.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Museumboerderij & blotevoetenpad & speeltuin Erve Brooks

Marveld – Groenlo

Voor de kinderen is er in ons subtropische zwembad een peuter- en kleuterbad, zodat zelfs de allerkleinsten zich vermaken op ons vakantiepark. Er zijn diverse glijbanen met onder andere de Crazy Cone. De Crazy Cone is een glijbaan van circa 75 met magic-lighteffecten tijdens de afdaling. Deze supersensatie leg je af in een 1-persoonsband. Daarnaast kun je lekker sportief baantjes trekken in het wedstrijdbad, ontspannen in de hotwhirlpool of genieten in de sauna’s. Maar ook voor zwemlessen en kinderfeestjes is het zwembad zeer geschikt. Er is een geheel entertainmentprogramma met een Friday night disco en baby- en peuterzwemmen.

Meer informatie vind je hier.

Dolfinarium – Harderwijk

Nog een uitje met dieren welke in deze lijst absoluut niet mag ontbreken is het Dolfinarium in Harderwijk vol met zeezoogdieren zoals bruinvissen, dolfijnen, walrussen, zeehonden en haaien. Naast dat er veel leuke buitenspeelmogelijkheden zijn, kan je er ook veel dieren van dichtbij bekijken en natuurlijk kan je niet weggaan zonder een dolfijnenshow gezien te hebben.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit: Dolfijnen kijken in Dolfinarium Harderwijk

Huis ten Bergh – ‘s-Heerenberg

Het is één van de meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen van ons land. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw. Het kasteel wordt omringd door wallen en grachten. Op de voorburcht bevinden zich verdedigingstorens. Het kasteel is ingericht met een voor Nederland unieke collectie laatmiddeleeuwse kunst. Middeleeuwse boeken met prachtige miniaturen, een verzameling vroeg-Italiaanse schilderijen, een 15e en 16e eeuwse portrettengalerij laat het ontstaan van het portret zien. In de verdedigingstoren een wapen- en muntverzameling.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Huis ten Bergh; prinsen & prinsessen kinderrondleiding
Lees ook: Bergherbos met uitkijktoren en zandbulten in Stokkum

Geofort Herwijnen – Herwijnen

Kom naar het spannende forteiland waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. In de GeoExperiene ga je binnen en buiten het experiment aan. Je raakt gedesoriënteerd in de donkere ondergrondse gang. Je wordt uitgedaagd in het doolhof en raakt gefascineerd door de speurtochten en het schatzoeken. Kinderen kunnen speuren in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer. Tieners kunnen een eigen projectie van hun hoofd maken en naar hun Facebookpagina sturen. Na een dagje GeoFort weet je hoe een zalm de weg vindt, waarom de Noordpool verschuift, hoe een iPhone weet waar je bent, hoe kaarten kunnen liegen en nog veel meer. Het is uitdagend voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier

IJsboerderij de Steenoven – Hummelo

Een dagje naar een echte ijsboer! Bij IJsboerderij de Steenoven  kan je mee komen kijken met boer Ronald en er bijvoorbeeld een kinderfeestje vieren. Leren waar de melk vandaan komt, spelen, knutselen, een speurtocht in het bos.. er is veel mogelijk en lekker smullen van een ijsje uit eigen keuken hoort er natuurlijk ook bij!

Hier vind je meer informatie.

Waterspeeltuin Waterpret – Lievelde

Waterspeeltuin Waterpret bestaat uit meer dan 25 spuitfonteinen en waterelementen. De kinderen kunnen heerlijk in het water spelen of onder de fonteinen door rennen. Dit rennen is ook mogelijk, omdat de speciale vloer stroef blijft, ondanks het vele water. De pret wordt daarnaast nog meer vergroot door een spectaculaire waterglijbaan. Kinderen hebben daarbij geen zwemdiploma nodig: de waterspeeltuin heeft een aflopende vloer, waardoor het water direct wegstroomt. Dit maakt Waterpret geschikt voor kinderen van iedere leeftijd.

Meer informatie vind je hier.

Uilenbos – Lunteren

Het Uilenbos is te vinden in de Lunterse bossen en is een speeltuin, kinderboerderij en pannenkoekenrestaurant in een. Daarom is het ook alleen toegankelijk in combinatie met bezoek aan terras en is consumptie verplicht (eigen eten en drinken is niet toegestaan). In de weide grazen pony’s, herten, en schapen, daarnaast is er een vijver, volière en nachthokken. Hebben de kinderen even genoeg van de dieren, dan kunnen zij zich uitleven op de ouderwetse speeltoestellen, zoals schommels, klimrekken, een grote glijbaan, draaimolens en wipkippen. .

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uilenbos Lunteren bij het middelpunt van Nederland

Kinderboerderij de Goffert – Nijmegen

Kinderboerderij De Goffert in Nijmegen is meer dan een kinderboerderij alleen. De boerderij wil bezoekers in contact brengen met dieren, natuur, milieu en elkaar. Het is een ontmoetingsplek voor Nijmegen. Kinderen en volwassenen kunnen helpen bij de verzorging van de dieren of bij het beheer van het terrein. Ook schoolklassen komen regelmatig langs. De educatieve functie van de boerderij bestaat uit het geven van achtergrondinformatie en het meehelpen in projecten van scholen op gebied van dieren en milieu.

Meer informatie vind je hier.

MuZIEum – Nijmegen

Dit museum is wel erg bijzonder! Je ervaart hier namelijk zelf hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Krijg bijvoorbeeld een rondleiding in het pikkedonker of maak een wandeling door het stadscentrum van Nijmegen met een virtualrealitybril waarmee je slechtziendheid ervaart. Op het doe-plein leer je nog meer over zien en niet-zien en kan je onder andere het brailleschrift leren. Alle belevingen worden begeleid door een blinde of slechtziende gids, die je dus het hemd van het lijf kan vragen over zijn of haar oogaandoening.

Meer informatie vind je hier

Slot Loevestein – Poederoijen

Slot Loevestein heeft een hele geschiedenis achter de rug. Maar liefst 650 jaar bewogen tijden zijn aan het kasteel voorbijgegaan. Onderdeel van de Hollandse Waterlinie, in gebruik al staatsgevangenis, maar ook het gewone middeleeuwse leven: Loevestein heeft het allemaal meegemaakt. Om nog even de naam te noemen van de man, waar we allemaal tijdens geschiedenisles van gehoord hebben: Hugo De Groot! Hugo en zijn ontsnapping in een boekenkist: ook dat was Loevestein.

En jij kan hier zomaar rondneuzen! Je kunt zelfstandig het kasteel en de vesting verkennen. Hiervoor leen je een persoonlijke sleutel: wauw! Maar als je graag wilt horen vertellen over alles wat er hier te zien is, dan kies je gewoon voor een privérondleiding. In vakanties worden ook leuke extra’s georganiseerd, zoals een riddertoernooi of een workshop voor kinderen. Hel leuk is ook aan de zijkant de polder die je zelf onder water kan zetten om te ervaren hoe dat vroeger ging.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Slot Loevestein met kinderen

Schateiland Zeumeren -Voorthuizen

Op zoek naar de schat en lekker spelen dus, dat kan in Zeumeren/Voorthuizen. Onder leiding van de kapitein wordt er gezocht naar de schat, er is veel speelplezier bij de eilanden en natuurlijk kan er heerlijk gespeeld worden in het speelkasteel.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Gelderland

Lees hier onze ervaringen bij;

Wat is jouw favoriete uitje in Gelderland?

Linda van Aken