Afgelopen weekend waren we te gast bij Burgers’ Zoo. Vorig jaar kwamen we hier voor het eerst en was ik onder de indruk van de ligging in de bosrijke omgeving. Dat is bij de Duitse grens toch wel wat anders dan in het Westen van het land. Destijds liepen we onderlangs door naar het oceanium en hebben we veel dieren gemist.
Nu was ik alleen met zoonlief, een gezellig moeder-zoondagje dus (dochterlief was niet helemaal lekker dus bleef bij papa, later bleek ze alles onder gespuugd te hebben dus maar goed ook). Hij is groot fan van dieren en een bezoekje aan de dierentuin is dan ook één van de dingen waar je hem heel blij kan maken. We waren uitgenodigd ter gelegenheid van de nieuwe musical met Zoë en Silos die in het teken staat van de mangrove. Aangezien dit ecosysteem deze zomer nieuw is.
Burgers’ Zoo
Burgers’ Zoo ligt in een schitterende omgeving vlakbij het Nationaal Openluchtmuseum en het Kroller Müller Museum in de buurt van Arnhem. Het zijn lange rechte wegen die hier en daar de hoogte ingaan en door bossen met borden dat je je verlichting aan moet doen omdat het donker kan zijn. Als je uit de Randstad komt, voelt dat toch altijd meteen als vakantie. We kwamen rond één uur aan en konden nog redelijk bij de ingang parkeren. We haalden de kaartjes en een parkeermunt op en hadden nog enkele uren om op ontdekking te gaan door het park.
Dieren kijken
In de dierentuin kom je natuurlijk om dieren te kijken. Nog voordat je binnen komt tref je al een aantal bronzen dieren aan voor de deur, dat vraagt natuurlijk om foto’s;-) Meteen als je binnenkomt kom je bij de pinguïns, zeker aan het einde van de dag komen ze lekker dicht bij de mensen en kun je ze dus goed vanaf dichtbij bekijken. Daarna kun je naar boven de berg op, of verder naar beneden. De vorige keer gingen we naar beneden en je komt dan heel lang geen dieren tegen. Als je de trap omhoog gaat zijn er diverse paden die langs de dieren leiden.
Deze dierentuin is niet erg groot, en daarom ideaal voor een bezoekje met jonge kinderen die graag zelf willen lopen. Bij de ingang loop je direct tegen het verblijf met de pinguïns aan die in grote getalen aanwezig zijn. De dieren hebben echter wel grote verblijven waardoor er niet heel veel dieren zijn en je soms wel lange afstanden moet afleggen van het een naar het ander.
Zo duurde het een klein half uur voordat we na de pinguïns pas de volgende dieren zagen (als we direct aan het begin toch hadden gekozen voor de weg heuvelopwaarts was dat anders geweest). Niet dat dat voor de kinderen uitmaakt. Op een gegeven moment hebben ze het toch ook wel gezien. De belangrijkste dieren voor hen; de olifanten, leeuwen, zebra’s en giraffen. Jammer alleen dat het bij die verblijven dan zo druk was dat je in de rij moest wachten om even iets te zien.
Het park is ingedeeld in een aantal thema’s in de open lucht of overdekt zoals Park, Rimba, Safari en Bush. Bij Safari en Rimba loop je een rondje over een vaste route die je langs diverse dieren leidt die afkomstig zijn uit de betreffende regio. Denk aan apen, Sumatraanse tijgers, zebra’s en giraffen. In het park vind je onder andere olifanten, zeehonden, panters, bosrendieren, stokstaartjes flamingo’s en nog veel meer. Van de heel grote en indrukwekkende dieren tot en met de kleine ‘lief en schattige’ dieren dus.
Op de plattegrond staan een aantal dieren aangegeven zodat je een beetje weet welke kant je op kan gaan. De verblijven zijn erg groen en ruim zodat de natuurlijke habitat zoveel mogelijk wordt nagebootst en kun je er langs lopen, of vanaf boven kijken naar de dieren.
Als ze voor het ene venster niet zitten, zie je ze misschien wel voor het andere. Al kan het ook heel goed zijn dat ze in het binnenverblijf verblijven omdat ze net te eten krijgen bijvoorbeeld of zich ergens verstoppen. Ook daarvoor is er genoeg ruimte. Ondanks dat de verblijven ruim zijn loop je toch aardig snel van het één naar het ander, zeker als je achter een enthousiast kind aanloopt dat direct weer iets anders ziet.
Diverse ecosystemen
Het bijzondere, en meest indrukwekkende, aan Burgers’ Zoo vind ik de diverse ecosystemen. Zo kun je wandelen door de woestijn, op avontuur in de bush en je vergapen aan de onderwaterwereld in de oceaan. Komende week gaat ook de mangrove open, volgend jaar wil ik zeker weer terugkomen ;-)
Het klinkt in ieder geval veelbelovend met de bossen, vlinders en dieren zoals zeekoeien die daar leven. In de desert en de bush liggen de temperaturen erg hoog, wat natuurlijk nodig is om het klimaat na te bootsen. Al kan het in de desert ook erg fris zijn, omdat het in de woestijn ook flink kan afkoelen en de vegetatie dat nodig heeft. Je bril kan dus beslaan als je binnen komt.
Hier hebben we een groot deel van de tijd doorgebracht, op zoek naar de uitgang (zelfs met wegwijzers en een kaart). Wat dat betreft is het een klein doolhof met veel slingerpaadjes en een paar uitgangen. En als je dan een uitgang gevonden denkt te hebben kom je in een ander deel terecht. Hier is duidelijk veel aandacht besteed aan het nabootsen van de leefomgeving.
De woestijn is ook echt een woestijn en de bush een wildernis met bijzondere bloemen, lianen en tjilpende vogels. Er staan wegwijzers naar de dieren, maar je moet geluk hebben om ze te spotten. Zo kwamen we twee keer langs het schildpad; één keer hadden we geluk, de tweede keer nergens te bekennen. Dat vonden de kinderen wel jammer, want ze komen toch naar een dierentuin om dieren te kijken. Bij de woestijn was er wel een heel leuk klimgedeelte, waarin ze net als de beesten die daar wonen zich konden verstoppen in spleten en tunnels.
Desert
Bij de desert is een hoek heel erg groen en de rest dor en kaal zoals je dat in een woestijn verwacht. Er zijn een aantal velden waar dieren leven maar ook een paar grotten waar het donkerder is.
Bush
In de bush waan je je in een tropisch regenwoud, de watervallen hoor je overal wel en kun je zowel vanaf boven als beneden bekijken. Er hangen overal lianen en je ziet vogels vliegen. Er zijn dieren te vinden zoals krokodillen en schildpadden, al is het wel even zoeken. Alleen al een wandeling door de bush met de bloemenpracht is al zeer indrukwekkend. Als ik nog niet was getrouwd, zou ik hier zo trouwfoto’s willen maken.
Ocean
Sinds 2000 beschikt Burgers’ Zoo ook over een groot aquarium. De ocean richt zich zoals de naam het al zegt op het onderwaterleven. Er is een route en je komt binnen in bekend terrein; namelijk de kuststrook wat langzaam afloopt zodat je de diepte in gaat. Daar kom je onder andere langs enorme koraalriffen, een megabassin voor de haaien met een enorme glaswand waar je ook prima even kan zitten en natuurlijk mag een onderwatertunnel ook niet ontbreken.
Uniek is de rondleiding achter de schermen waarbij we van bovenaf in het koraalbassin en de haaienbassin konden kijken. Van bovenaf blijkt het toch iets kleiner dan van onderen, waar je ook door een tunnel loopt en iedere keer weer een grotere glaswand tegenkomt. In vijf stops kregen we informatie over deze bassins, zoals hoe ze die hoge eisen in de praktijk brengen maar ook wat de vissen eten, de waterzuivering, het vissenziekenhuis en hoe ze zorgen voor zout water.
Je vindt hier het grootste levende koraalrif in aquaria buiten Australië. Hier is een koraalrif uit de Indopacifische Oceaan te zien, één van de meest soortenrijke leefgebieden op aarde. Het ecosysteem koraalrif wordt vrij nauwkeurig nagebootst. En dat is helemaal niet zo gemakkelijk, want koralen en anemonen stellen buitengewoon hoge eisen aan de waterkwaliteit, de stromingsintensiteit en de lichtinval. Via een zigzag zie je alle kanten van het koraal, zo maak je een kleine ontdekkingsreis.
Waarbij je begint aan het strand en zo steeds dieper onder waterniveau zakt en steeds meer te zien krijgt. Er is ook een deel waar het dag- en nachtritme is omgedraaid zodat je het nachtelijke leven in een koraalrif kan zien. Zowel vanaf de bovenkant als vanaf de zijkant, zodat je ook in een soort laagjes kan kijken.
Mangrove
Het nieuwste ecosysteem is de mangrove. Hier vind je onder andere zeekoeien die in het water zwemmen maar ook heel veel vlinders die vrolijk rondfladderen. Wereldwijd verdwijnen er grote stukken mangrove. Dit terwijl mangroves een essentiële functie voor de natuur hebben. Burgers’ Zoo wil bewustwording bij de bezoekers creëren en bouwt in Arnhem de grootste overdekte mangrove van de wereld. Bij binnenkomst in Burgers’ Mangrove start de reis op een brug door het mangrovebos.
Slechts weinig plantensoorten kunnen overleven in dit extreme zoutige klimaat, waar bij eb en vloed verschillende omstandigheden ontstaan. Plotseling staan bezoekers oog in oog met de Caribische zeekoeien dankzij een meterslange panoramaruit van 12 meter lang en 1,8 meter hoog. Met wat geluk zwemmen deze indrukwekkende zeezoogdieren vlak langs de ruit voorbij.
Zoë & Silos Musical
Het verhaal begint waar de tv-serie eindigt. Namelijk met Silos die werkt in de mangroves van Belize. Net als in de musical Deep Ocean Monsters over de onderwaterwereld van vorig jaar begint het als een droom van Zoë (Eva Jonker). Ze verlangt namelijk naar haar vriendje en in haar droom reist ze daar naar toe. Dat is maar goed ook want Silos (Stijn Mac Gillavry) heeft hulp nodig met Cecilia. Tijdens de zoektocht naar haar komen ze ook een paar andere dieren tegen.
Het is een echte musical dat betekent dat toneelspel wordt afgewisseld met kleine choreografieën en liedjes. Naast entertainment leer je ook nog het één en ander, over specifieke diersoorten of in het algemeen over schutkleuren bijvoorbeeld. Er zit ook nog een wijze les in die op een speelse manier wordt gebracht. Wat deze musical bijzonder maakt is de blacklight. De dieren en acteurs zijn voorzien van afbeeldingen die oplichten, de poppenspelers zijn helemaal zwart gekleed zodat je ze niet ziet. De musical is dan ook echt voor jong en oud een absolute aanrader!
Wat onze zoon ervan vond? In het begin zat hij nog een beetje leunend in de relaxte fauteuils, later verschoof dat naar op het puntje van zijn stoel zitten en actief meedoen met het verhaal. Na afloop begon hij te huilen, hij wilde namelijk meer. Vooral Zoë heeft zijn hart gestolen. Gelukkig konden we na afloop nog even met de acteurs op de foto, dat maakte het een beetje goed. De tv-serie is online of op RTL Telekids te zien, dus dan kan hij er ook thuis nog van genieten.
De show speelt van 8 juli tot en met 27 augustus, meerdere keren per dag. De entree voor deze show is standaard inbegrepen in de prijs. Je hoeft dus niets extra te betalen.
Spelen & Eten & Drinken
Verspreid over het park liggen meerdere horecagelegenheden met enorme speeltuinen. Er is zelfs een overdekte kinderjungle. De speeltuinen zijn erg groot, zodat je makkelijk je kind kwijt kan raken. Ik heb vijf minuten lopen zoeken voordat ik onze oudste weer had gevonden, vrolijk spelend op de glijbaan, zich van niets bewust… De speeltuin is natuurlijk een ideaal rustmomentje van het ene naar het andere gedeelte van het park.
Er zijn maar liefst drie ruime speeltuinen in Burgers’ Zoo. Twee daarvan zijn buiten en één is een overdekte speeltuin voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Hier kunnen de kinderen naar hartelust even lekker klimmen en klauteren, naar beneden roetsjen en hun eigen grenzen verleggen.
Op diverse plaatsen zijn er ook horeca gelegenheden met ruime terrassen om binnen of buiten te zitten. Je kan hier een voordeelmenu halen of bij het safaricenter genieten van een uitgebreid buffet met eten en drinken naar keuze. Bij het buffetrestaurant is er een ruim terras buiten met diverse plateaus waarvan je een schitterend uitzicht hebt op de safari met de zebra’s en giraffen die op het veld staan. Op een aantal plaatsen zijn er ook kraampjes waar je een verfrissend ijsje kan kopen, ideaal als je op een zonnige dag gaat.
Ook een bezoekje brengen aan de mangrove of de musical met Zoë en Silos? Je kan op de website van Burgers’ Zoo online kaartjes kopen, met korting!
Meer informatie vind je hier.
Gelderland met kinderen
- Gelderland met kinderen
- Veluwe met kinderen
- Apenheul Apeldoorn review
- Burgers’ Zoo review
- Julianatoren review
- Land van Klaassen review
- Paleis ‘t Loo Prinsessendagen review
- Spelerij en Uitvinderij review
- Uilenbos Lunteren review
- Landal Coldenhove review
- Landal Heideheuvel review
- Landal Miggelenberg review
- Landal ‘t Loo review
- Landal Stroombroek review
- Marveld Recreatie review
Dierentuin
- Dierentuin Nederland met kinderen
- Dierentuin Europa met kinderen
- Kinderboerderij Nederland
- Overnachten tussen dieren
- Apenheul Apeldoorn met kinderen
- Avifauna vogelpark Alphen aan de Rijn
- Burgers’ Zoo met kinderen
- Dierenpark Amersfoort met kinderen
- Dolfinarium Harderwijk met kinderen
- Ecomare Texel met kinderen
- Gaia Zoo Kerkrade met kinderen
- Grotten van Han Wildpark Ardennen
- Mondo Verde met kinderen
- Orchideeënhoeve Flevoland met kinderen
- Ouwehands Dierenpak met kinderen
- Pairi Daiza België met kinderen
- Safaripark Beekse Bergen met kinderen
- Safariresort Beekse Bergen met kinderen
- Wildlands dierentuin Emmen
- Herfst decoraties voor in huis - 2 October 2024
- Kruiden decoratie voor binnen en buiten in de tuin - 30 September 2024
- Tips om je tuin gezellig te maken - 28 September 2024