Skip to Content

Flevoland met kinderen; 30x wat te doen kinderuitjes & activiteiten

Flevoland met kinderen; 30x wat te doen kinderuitjes & activiteiten

Flevoland is een van de nieuwste provincies van Nederland, in een paar decennia is hier alles opgebouwd en aangelegd. Naast landbouw en dorpen was er ook ruimte voor natuur en recreatie. Zo zijn er langs het water diverse vakantieparken en campings en kan je hier terecht in een van de schitterende bossen of andere bezienswaardigheden.

Ook vanuit Utrecht, of tijdens een vakantie in Overijssel of Drenthe is het zeker de moeite waard om met het gezin een uitstapje te maken naar deze provincie.

Almere Jungle; Dierenpark & Botanische tuin – Almere

Almere jungle is niet zomaar een dierenpark! Maak een reis langs de vijf werelddelen waarin zowel dier als plant samen komen. Neem een kijkje bij de wasberen of kom oog in oog te staan met een stokstaartje. Beklim het geuren pad en voer zelf de schildpadden! Alle dieren zijn afkomstig uit de opvang. Dit betekent dat de vorige eigenaren de dieren niet meer willen of kunnen houden of dat de dieren uit een benaderde situatie bevrijd zijn. In ieder werelddeel krijg je ook een glimp te zien van de uiteenlopende flora met bijbehorende educatie. Een deel van onze flora collectie kweken we zelf en ruilen we met andere botanische tuinen. Hierdoor dragen we bij aan soortbehoud en natuurbescherming. Met uw bezoek steunt u zowel de opvang van dieren als een leuke en zinvolle dagbesteding voor onze cliënten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Almere Jungle

Kids Eiland – Almere

De speeltuin is op zich geschikt voor kinderen van 0 t/m 12 jaar. Met een snoezelhoek, kruipbuizen tot 7 meter hoog, skelters, luchtkussens en nog veel meer is dit een compleet dagje uit. Bijzonder: je kunt hier je kindje vanaf vijf jaar ‘afgeven’ om zelf te gaan shoppen! Met een armbandje weten de professionele begeleiders hoe je te bereiken bent…

Meer informatie vind je hier. Er is ook een vestiging in Den Haag Megastores.

Smullen en Spelen – Almere

Het pannenkoekhuis Smullen en Spelen is een concept en een plek waar horeca en buitenspelen samen komen. Hier kun je op een ontspannen manier iets kunt drinken en lekker een broodje of een pannenkoek eten, terwijl je kinderen buitenspelen in de avontuurlijke speeltuin die zich voor en naast het restaurant bevindt. Er is zelfs een archeologische vindplaats in de speeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Smullen & Spelen pannenkoekenrestaurant met speeltuin Almere

Stadslandgoed de Kemphaan – Almere

Stadslandgoed De Kemphaan is dé plek waar je midden in de natuur kunt genieten van een avontuurlijk dagje uit. Er valt van alles te beleven. Kinderen kunnen ravotten in het Zuiderzeespeelbos, klimmen in boomtoppen en smullen van heerlijke patat of pannenkoeken van Dubbel-Op. Je kunt ook op pad met de boswachter de natuur in om op avontuur te gaan. Of ontdek de jungletuin, struin over de biologische boerenmarkt en ga aapjes kijken bij stichting AAP. Vervelen is geen optie, vies worden wel dus neem schone kleding mee!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Stadslandgoed de Kemphaan

Speelwildernis – Almere

De Speelwildernis is een bijzonder natuurgebied in Almere. Het hele jaar door spelen er kinderen van 4 tot 12 jaar buiten. Materialen uit de natuur vormen de speelattributen. Acteurs nemen de kinderen mee naar een wereld, waarin fantasiedieren en echte wilde dieren samenleven. Ze hebben speciale theatervoorstellingen voor kinderen waarbij de kinderen onderdeel worden van het theaterstuk.

Meer informatie vind je hier.

Veiligheidsmuseum PIT – Almere

In Almere vind je het Veiligheidsmuseum PIT, als je kind fan is van ambulances en brandweer zeker een aanrader om hier te gaan kijken (als ze wat ouder zijn). Naast een tentoonstelling over de geschiedenis van deze hulpdiensten staan er ook diverse voertuigen. Bij een deel van de voertuigen die er staan mag je er ook in klimmen en plaatsnemen achter het stuur, anderen alleen om te bekijken. Achterin de zaal is er een parcours waarin je met skelters zelf rondjes kan rijden. Vooraan is er een kleine horecagelegenheid en liggen er kleurplaten om te spelen. Er worden regelmatig events georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Dagje uit Veiligheidsmuseum PIT in Almere

Speelnatuur Harderbos – Biddinghuizen

Kom struinen in het plukbos, dwalen in het doolhof of zwemmen in de grote vijver. In de herfst kun je bramen en walnoten plukken en in de zomer vlinders bewonderen op de mooie vlinderstruiken. Door het bos slingeren spannende ontdekpaadjes. Ook is er een super blotevoetenpad. Deze vindt je vlakbij Hans en Grietje pannenkoekenhuis en speelpark.

Meer informatie vind je hier.

Walibi Holland – Biddinghuizen

Voor de iets oudere kinderen is Walibi een absolute aanrader. Dit is een enorm park vol achtbanen, waaronder de snelste en hoogste. Daarnaast vind je hier maar liefst 12 andere spannende attracties (thrill rides) van waterboten tot en met vrije vallen. Als je houdt van een beetje sensatie moet je hier echt heen. Ook voor jongere kinderen zijn er attracties waar ze al dan niet onder begeleiding in mogen. Zo zijn er een aantal water attracties die zeer geschikt zijn op een zonnige dag. Daarnaast worden er speciale events georganiseerd, zoals met Halloween Fright Nights waarbij het park volledig in sfeer wordt aangekleed.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit; Walibi Holland met (jonge) kinderen; prijzen en ook leuke attracties?

Kabouterbos – Dronten

Treedt binnen in de wereld van de kabouters! Bij Het Grote Kabouterbos is er van alles te beleven: een kaboutertrein rijdt boven de tafels, de kabouterband speelt de leukste deuntjes en door het hele restaurant vind je knoppen en touwtjes waarmee je van alles in beweging kan zetten. Neem een duik in de grote ballenbak, speel leuke computerspelletjes of kijk je ogen uit bij het Kabouterdiorama. Wil je liever buiten spelen? Dat kan natuurlijk ook! Er staan diverse kabouterspeelhuisjes, klimtoestellen, schommels, een prachtig springkussen of speel lekker bij de waterpaddenstoelen!

Meer informatie vind je hier.

Bosbad – Emmeloord

Het Bosbad is één van de leukste zwembaden van Flevoland. Je kan hier heerlijk zwemmen in één van de twee recreatiebaden met diverse waterattracties. Daarnaast is er een 25m wedstrijdbad met een springtoren en een duikplank. Een warmwatertherapiebad van (33°) is er voor specifieke doelgroepen. Bij mooi weer kan je buiten zwemmen in het zwembad dat voorzien is van diverse waterglijbanen.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Emmelerbos- Emmeloord

Eenmaal per maand wordt er op een woensdagmiddag een kinderactiviteit georganiseerd. Het is dan altijd gezellig druk. De kinderboerderij is de bestemming voor menig schoolreisje of excursies van andere organisaties. Ook in de weekenden, wanneer er geen cliënten zijn, is de kinderboerderij open, en ook dan blijkt kinderboerderij Emmelerbos een voorziening te zijn die in een grote behoefte voorziet.

Meer informatie vind je hier.

Netl de Wildste tuin – Kraggenburg

Netl de Wildste Tuin, een avontuurlijk speellandschap waar je kunt spelen in en met de natuur en speeltoestellen. Kinderen gaan helemaal los in “de Wildste tuin”, het nieuwe speel- en doepark voor kinderen en hun ouders of opa’s en oma’s. Bewegen en leren gaan spelenderwijs samen in het avontuurlijke speellandschap met natuurlijke hindernissen. Word vies op de modderglijbaan, werk samen op het trekpontje en de touwbruggen, ga hard op de kabelbaan, lach je rot bij de lachspiegels en ontdek de wereld van de bamboejungle.

Meer informatie vind je hier.

Batavialand (werf & museum) – Lelystad

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van Bataviastad, naast dit enorme outlexcomplex vind je Batavialand in de Bataviahaven. Dit is een museum waar je meegenomen wordt in de historie van Flevoland. Wist je bijvoorbeeld dat er hier in de grond niet alleen vergane schepen op de Zuiderzee liggen, waarvan er een paar zijn opgegraven en hier te vinden zijn, maar in de prehistorie mensen hebben gewoond en het dus land was? De op een na oudste mens van Nederland is hier ook opgegraven en te vinden. Voor de kinderen is er een enorm interactief deel gemaakt waarin je zelf kan spelen en ervaren hoe het droogleggen van het land ging. Je kan hier dijken bouwen, golven maken, water omhoog scheppen en nog veel meer. Daarnaast zijn er nog een aantal interactieve opstellingen. Naast het museum vind je de werf waar in het water een enorm voc-schip te vinden is (of als je het mijn zoon vraagt piratenschip).

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Batavialand Flevo museum en Batavia werf met kinderen

Belevenissenbos – Lelystad

Dit is toch wel een van de bekendste bossen van Nederland waar je je niet hoeft te vervelen. Het bos is maar liefst 40 hectare en een grote natuurspeeltuin. Het bos en de toestellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Er zijn talloze speelplekken, tientallen speelaanleidingen en waterpartijen. Door het bos lopen diverse routes voor een mooie wandeling, afgewisseld met speelplekken zodat je kind lekker bezig kan zijn.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Belevenissenbos Lelystad

Batavia Stad Fashion Outlet – Lelystad

Nog meer vakantietips in Flevoland? Daar komt ie. Op zoek naar mooie, luxe maar betaalbare kleding? Nooit in een outlet geweest? Ga dan naar Batavia Stad Fashion Outlet zeven dagen in de week open. Altijd een hapje en drankje in de nabijheid. Echt een uitje. Wat voor merken vraag je? Nou, euhm, Denham, Pop-Up Store Imps & Elfs, Replay.

Meer informatie vind je hier.

Luchtvaart-Themapark Aviodrome – Lelystad

Als je kind gek is van vliegtuigen is het zeker een aanrader om dit museum te bezoeken in het teken van de luchtvaart. Dit ligt naast het vernieuwde Lelystad Airport wat straks de extra vluchten vanaf Schiphol gaat opvangen. Naast het museumgedeelte over de geschiedenis van de luchtvaart is er ook een themaparkgedeelte met diverse attracties. Zo kan je een 4D-film bezoeken of zelf een vliegtuig besturen! Als kind ben ik hier geweest en vond ik het geweldig.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Luchtvaart & Themapark Aviodrome Lelystad review 

Natuurpark Lelystad – Lelystad

In Natuurpark Lelystad leven bijzondere dieren in een natuurlijke omgeving. Zo kan je oog in oog komen te staan met een wisent, wild zwijn, edelhert, Przewalskipaard of zelfs een eland. Ook leven in het park ooievaars, otters, bevers, moefflons en Pater Davidsherten. De dieren leven in grote leefgebieden dus het is altijd een uitdaging om de dieren te kunnen spotten. Het prachtig onderhouden park heeft kilometerslange goede fiets- en wandelpaden langs de dieren. Je kan zelf je fiets meenemen of er een huren bij het bezoekerscentrum. Klaar met wandelen? Bij de centrale plas zit een restaurant met uitzicht over het water waar je wat kan eten en drinken.

Meer informatie vind je hier.

Ontdekhoek – Lelystad

Een grote werkplaats waar kinderen zelf proefjes mogen uitvoeren waardoor ze zich geen seconde hoeven te vervelen. Ze mogen uit meer dan 30 proefjes kiezen. Zo maken ze bijvoorbeeld chips van aardappelen en ontwikkelen ze foto’s in een donkere kamer. Heel leuk voor het vieren van kinderpartijtjes of een dagje uit. Kinderen komen er tijd te kort. Zeker weten dat ze nog een keer terug willen komen!

De Ontdekhoek is voor nieuwsgierige jongens en meisjes van 4 tot 14 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Wat is er te doen in de Ontdekhoek 

Orchideeënhoeve – Luttelgeest

In de Noordoostpolder vind je de Orchideeënhoeve. Een enorm tropisch paradijs in het midden van de polder met voldoende parkeergelegenheid. Naast heel veel verschillende orchideeën kun je genieten van de verschillende aangelegde tuinen met diverse mooie doorkijkjes, uitkijktorens en bruggen. Hier leven ook diverse dieren zoals in de vlindertuin, of de tuin waar aapjes vrij rondlopen, in de kas met de lori’s komen ze zelfs op je schouder zitten. Na een wandeling eindig je in een kas waar een enorme overdekte speeltuin is aangelegd met water en diverse spelelementen. Het is dus handig om schone kleding mee te nemen. Hier vermaken ze zich wel even. Na afloop kan je nog wat eten en drinken in het restaurant dat ook helemaal in stijl is ingericht.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit; Orchideeënhoeve met kinderen

Waterloopbos – Marknesse

In de Noordoostpolder vind je het Waterloopbos. Dit is het bos waarin vroeger het waterloopkundig laboratorium is aangelegd. Dit zijn opstellingen waarin ingenieurs testen en experimenten deden om de invloed van het water te testen. Dit is later verhuisd naar Delft en gebeurt nu allemaal met digitale simulaties, daardoor heeft het bos vrij spel gekregen. Een paar jaar geleden is het in beheer gekomen van Staatsbosbeheer die er wandelpaden heeft aangelegd zodat je hier heerlijk kan rondwandelen. Het vele water is een bron van leven voor libellen maar ook de buizerd en reeën vind je hier. In de ondiepe watermodellen kunnen kinderen veilig spelen met het schone water. Er is ook een speeltuin en bezoekerscentrum.

Naast het Waterloopbos zijn er ook andere natuurgebieden op Flevoland die zeer de moeite waard zijn! Van het Holsterwold tot en met het nieuw aangelegde Marker Wadden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Waterloopbos voormalig waterloopkundig laboratorium museum en speelnatuur spelen met water

Museum Schokland – Schokland

Een verlaten eiland in een weids, vlak landschap. Een haven op het droge, waar ooit de Zuiderzee heer en meester was. Op Werelderfgoed Schokland ligt een eeuwenoud verleden klaar om ontdekt te worden. Wandel in de voetsporen van onze voorouders langs bloeiende graslanden en wel 10.000 jaar oude sporen van menselijk leven. Duik in de geschiedenis van onze aarde in het museum. Of ga aan de slag als een echte archeoloog. egin het bezoek in de Gesteentetuin en verken van daaruit het hele eiland. Verscholen in het Schokkerbos, vind je het bezoekerscentrum. Van daaruit zijn er avontuurlijke rugzakroutes, leuke wandel- en fietsroutes en excursies die je het hele eiland laten zien. Centraal op het voormalige eiland ligt Museum Schokland op terp De Middelbuurt, op een steenworp afstand van De Gesteentetuin. De houten zeewering is al van ver te zien en het karakteristieke kerkje bij het museum is nog altijd een baken in het nieuwe land, dat ooit de drukbevaren Zuiderzee was.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos – Urk

Het Speelbos in Urk is een typisch speelbos voor kinderen van alle leeftijden. Met de stapstenen bij de recreatieplas, de klimtoestellen tussen de bomen en de smalle sloten zal het kind maar heen en weer blijven lopen, niet wetend wat nu het leukst is om te doen.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Stekplek – Urk

Er is een verscheidenheid aan dieren op De Stekplek, schapen, geiten, een koe(tje) en een pony. Ook is er een ezelin en zijn er heel veel konijnen in verschillende soorten en maten. Veel kippen, kalkoenen en pauwen. In de wei naast de oude stal worden er momenteel wat speeltoestellen gezet zodat daar in het voorjaar heerlijk gespeeld kan worden.

Meer informatie vind je hier.

Veluwemeer – Zeewolde

Naast het zwembad heeft de camping ook een eigen strand aan het Veluwemeer. Dit is particulier eigendom en alleen toegankelijk voor campinggasten. Als je de dijk oversteekt kom je eerst bij de haven waar je een ligplek kan huren en de havenmeester vindt en als je langs de beachclub loopt, kom je uit bij het strand die ook helemaal langs de camping loopt. Als je met de caravan bent een ideale plaats dus!

Het viel op dat het strand enorm langzaam afloopt. Zelfs een flink aantal meters verder zag ik kinderen die nog maar met hun kniën in het water stonden. Daarna werd het wel dieper en zie je de jacht- en zeilboten voorbijkomen. Met de zomerse temperaturen dit weekend was dit dan ook de ideale plek om te verblijven. Dicht bij de begroeiing in de schaduw en op het strandje lekker met water en zand spelen. Iedere keer als er een boot voorbijkwam ontstonden er kleine golven die voor meer verkoeling zorgden.

Meer informatie vind je hier.

Aqua Mundo – Zeewolde

Een dagje zwemmen bij Center Parcs De Eemhof is alles wat je van een heerlijk dagje weg verwacht! Snelle stromingen, bochten, hobbels… Snelheidsduivels amuseren zich kostelijk met de razendsnelle afdaling van de wildwaterbaan. In het veilige Kinder-doe-bad hebben de kleintjes de tijd van hun leven.

Meer informatie vind je hier.

Pannenkoekenhuis & Speelpark Hans & Grietje – Zeewolde

Als je hier pannenkoeken gaat eten kan je er wel een halve dag voor uittrekken. Hans & Grietje is namelijk meer dan alleen een pannenkoekenhuis. Als je aan komt lopen en het huis ziet is dat al heel bijzonder. Er is een heel speelpark bijgebouwd zodat je kind zich hier rustig een paar uur vermaakt. In en rond pannenkoekenhuis Hans & Grietje kunnen kinderen het gelijknamige sprookje in het echt beleven. Zo vind je er het populaire heksenorgel of de Groninger kamer, waarin alles op zijn kop staat. Niet alleen buiten maar ook binnen is er speelgelegenheid. Zo kunnen kinderen met glijbanen vanuit de bibliotheek naar beneden glijden en rondjes maken door het pand. Buiten zijn er trampolines en springkussens van klein tot heel groot. Aan de overkant vind je het Harderbos waar je de Broodkruimeltjesroute (ook helemaal in thema) kan lopen. Ook het eten is een bijzondere ervaring, zo kunnen de tafels bewegen! Niet voor niets hebben zij de prijs gewonnen voor leukste uitje van Flevoland.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Pannenkoekenrestaurant & Speelpark Hans & Grietje

Horsterwold – Zeewolde

Het Horsterwold is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Waar zou je beter van rust en ruimte kunnen genieten? Je deelt het bos alleen met reeën, wilde paarden, damherten en vossen en vogels. Een uitgebreid netwerk van paden en routes ligt voor je klaar. Maar er zijn ook grote delen bos met minder paden, waar het nóg rustiger is. Zo’n groot gebied zit ook vol met speciale plekjes en bezienswaardigheden. Ontdek ze met de fiets, lopend, te paard of vanuit de kano. Of ga mee met een van de safaritochten die Staatsbosbeheer hier organiseert, te voet, te water of in de ecokar. En beleef mee hoe de rijkdom aan planten, bomen, dieren en paddenstoelen zich nog steeds verder uitbreidt.

Lees ook: Horsterwold Flevoland; oog in oog met wilde paarden

Boottocht – IJsselmeer

Natuurlijk is er ook nog water te vinden in Flevoland. Wat dacht je van een tocht over de Markerwaard of het IJsselmeer. Zelf hebben we een tochtje gedaan op een ribboot, deze gaan enorm snel en je moet dan ook een zwemvest (of pak) dragen. Dit is geschikt voor kinderen als ze een zwemdiploma hebben. Er zijn ook diverse rondvaartboten voor bijvoorbeeld een uurtje of enorme zeilboten met driemasters die een rondje varen en een bezoek brengen aan Enkhuizen of Urk en je de hele dag onderweg bent.

Marker Wadden

Het weekend sloten we af met een bezoek aan de Marker Wadden. Of tenminste, wat in de toekomst de Marker Wadden worden. Dit is een groep van vijf eilanden die worden opgespoten in de Markerwaard en een natuurgebied wordt en waar de natuur vrij spel krijgt. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Nu zijn ze nog bezig met het opspuiten van de eilanden.

Lees ook: Marker Wadden in het IJsselmeer

Strand Flevoland

Wat is een eiland zonder strand? Op Flevoland vind je meerdere stranden, de meeste aan de zuidkant grenzend aan het Veluwemeer, maar ook in de Noordoost-polder vind je stranden. Aanraders zijn onder andere het strand bij Schokkerhaven, vanaf hier kijk je uit op het Ketelmeer en zie je de zeilboten voorbij varen. Hier vind je ook Pier 16, een restaurant met een geweldige kaart vol natuurlijke producten en lekker eten! Bij Lelystad vind je het Houtribhoekstrand waar locals graag heen gaan. Vanaf hier kijk je uit op het IJsselmeer. Wil je wat eten kan je terecht bij eetcafe @the beach. Tot slot vind je in Almere ook meerdere stranden, in totaal heeft deze gemeente maar liefst 42 km strand. Aan de zuidkant van de jachthaven ligt Strandbad Duin, een strand waar je komt via een pont of looppoortje. Naast het strand is er een speelplaats met stronkenroute, pannaveldje, supermikado, vuurplaats en zwemvlotten en waterspeeltoestel. In de zomermaanden het thuis van Steel Creek Beach Grill!

Overnachten in Flevoland

Lees hier onze ervaringen bij;

Zijn jullie al eens in Flevoland geweest?

Linda van Aken