Skip to Content

25 Pluktuinen Nederland; appels & fruit plukken met kinderen

25 Pluktuinen Nederland; appels & fruit plukken met kinderen

Heb je ook kinderen die het geweldig vinden om bloemen te plukken die vervolgens in een vaasje op tafel moeten staan. Of wil je ze nu eens laten zien hoe appels precies groeien of andere fruitsoorten?

Breng dan eens een bezoekje aan een pluktuin. Hier mag je zelf bloemen of fruit plukken en vervolgens na het betalen meenemen naar huis. Zo kan je zelf je eigen boeket samenstellen, of een fruitkistje vullen.

Appels plukken tijdens landelijke Fruit Plukdagen

25 Pluktuinen Nederland; appels & fruit plukken met kinderen - Mamaliefde

Vorig jaar zijn we voor het eerst ook naar een landelijke fruit plukdag geweest. De kinderen mogen dan zelf de boomgaard in met een mandje en zoveel fruit plukken als ze willen. Dit wordt gewogen en daarna betaal je daarvoor een kleine vergoeding. We hadden een hele verzameling van grote appels en kleinere appels, ideaal om mee te nemen naar school of om appelflappen, appelmoes en andere appelgerechten van te maken. Daarnaast werden er allemaal extra activiteiten georganiseerd.

In september zijn er naast onderstaande fruit- en pluktuinen elke zaterdag diverse boomgaarden open om zelf te komen plukken. Dus kom ook bij de teler kijken en geniet van de nieuwe oogst appels en peren. Heel Nederland, van jong tot oud, is uitgenodigd. Ruim 35 fruittelers openen hun deuren voor bezoekers, en laten met trots zien hoe zij hun appels en peren telen.

Er zijn allerlei verschillende activiteiten te doen, zoals kennismaken met een imker, een speurtocht door de boomgaard, verschillende appel- perenrassen proeven, appelsap persen, of een uitleg door de teler. Natuurlijk zijn er ook gezellige winkeltjes met streekproducten, en koffiehoekjes of een terras. De Fruitplukdagen worden georganiseerd door de telers van de Nederlandse Fruittelers Organisatie.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuin Drenthe

Bosjes Fruit – Gieterveen

Gieterveen is de standplaats van de unieke pluktuin “Bosjes Fruit”. Het gezonde zomerfruit mag je zelf komen plukken. Samen met de kids is dit een leerzame activiteit, die nog wat lekkers oplevert ook. Elke maand vanaf juni geeft weer een ander soort fruit. In juni zijn dit bijvoorbeeld kersen. Augustus zorgt weer voor bramen en kun je er ook terecht voor de bloemenpluk.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuin Zeldenrust – Wapse

Pluktuin Zeldenrust is een blauwe bessenkwekerij in Wapse, gespecialiseerd in het kweken van blauwe bessen voor de verse consumptie. Je kan hier blauwe bessen kopen, maar veel leuker is zelf plukken op het zelfplukland. Daarnaast hebben ze kleinfruit zoals frambozen kruisbessen, rode en zwarte bessen hebben we in het assortiment.

Sinds een aantal jaar is er ook een bloementuin waar bezoekers hun eigen bos bloemen kunnen plukken. Liefhebbers krijgen een schaartje mee en struinen door de tuin op zoek naar hun geliefde bloemen. Je kunt een boeket voor jezelf plukken maar natuurlijk ook voor iemand anders. Voor jezelf plukken is een feestje omdat je al plukkend je boeket ziet ontstaan. Als dit thuis op een vaas staat, krijg je iedere keer een warm gevoel als je er naar kijkt. Iedereen vindt het leuk dat iemand speciaal voor hem of haar de moeite neemt om zelf een mooi boeket te plukken.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuinen Gelderland

Pluktuin Pluk – Haalderen

Zodra er weer bloemen zijn, opent Pluktuin Pluk te Haalderen, weer haar deuren. Meestal gebeurt dit vanaf half april. Met meer dan 15 soorten éénjarigen bloemen kan een prachtig boeket worden samengesteld. Wat later in het jaar verschijnen de dahlia’s met meer dan 200 soorten. Je kunt hier prima terecht voor een leuke workshop, kinderfeestjes en tijdens je plukmoment voor een lekkere kop thee of koffie.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuin van der Velde – Heerde

Pluktuin van der Velde in Heerde heeft een kwekerij met bloementuin, waar je op je gemak kunt ronddwalen en de mooiste bossen bloemen kunt plukken. Vanaf de laatste zaterdag in juni, de tijd waarin de mooiste bloemen bloeien, is men vanaf woensdag t/m zaterdag welkom vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Wil je voor een groep een plukarrangement reserveren, dan krijg je bij dit arrangement, een rondleiding, tips over bloemen en zelf plukken.  Vervolgens ga je op een korenschoof een boeket maken. Daarna koffie met lekkers. Wel even van te voren reserveren.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuin het ‘Platteland’ – Putten

Pluktuin het “Platteland” in Putten, heeft behalve bloemen, ook groente en fruit wat geplukt kan worden. De pluktuin heeft een alleraardigste brocantewinkel, waar heerlijk gesnuffeld kan worden. Iedere eerste zaterdag van de maand is er een themaverkoop zoals antiek, retro, boerennostalgie, verzamelitems en vintage.

Meer informatie vind je hier.

Lavendelboerderij Granny’s Bouquet – Stroe

Stroe is een echte toeristenplek. De lavendelboerderij van Granny’s Bouquet is een geweldige locatie om je bosje lavendel te plukken. Een heerlijk geurende plant. Het is een feest om je tussen de lavendel te begeven en je te laten bedwelmen door de aantrekkelijke geur. Koolwitjes en citroenvlinders, worden in grote getale gespot tussen de lavendelplanten. Op deze plek kan ook de Perzische slaapboom worden bekeken met zijn pluisachtige bloemenweelde. Een plek waar je echt geweest moet zijn.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuin de Bosrand – Wageningen

In Wageningen vindt je pluktuin de Bosrand. Van eind mei tot eind oktober kun je hier zelf je fruit gaan plukken en bloemen oogsten. Alles wordt geteeld met respect voor mens en milieu. Geen chemische bestrijdingsmiddelen. Een pluktuin om van te genieten met het hele gezin. Kinderfeestjes, workshops of een high-tea, alles is mogelijk!

Meer informatie vind je hier.

Pluktuin Groningen

Frambozenboerderij de Kastanjeboom – Opende

Frambozenboerderij de Kastanjeboom te Opende vind je naast eigen gekweekt fruit, biologische groenten en vers vlees uit de omgeving. Een leuke boerderij waar je in de zomermaanden samen met je kinderen kilo’s frambozen en aardbeien kunt plukken. De frambozenboerderij is onderdeel van een gezellige kleine camping, de Kastanjeboom.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuinen Noord-Brabant

Hoppies – Ammerzoden

Tussen Zaltbommel en Den Bosch vind je natuurspeeltuin van Hoppies. Dit speelpark is ooit begonnen als een maïsdoolhof, maar is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige natuurspeeltuin voor jong en oud met water, zand en groen als basis. Voor urenlang ‘offline’ speelplezier! Met onder andere dus een maïsdoolhof (niet het gehele jaar geopend), natuurspeeltuin, speelwater, een blotevoetenpad, pluktuin, knuffeldieren weide, midgetgolfbaan, skelterbaan en airtrampoline. Je zal je hier dus niet snel vervelen! Voor de papa’s en mama’s is er een terras.

Meer informatie vind je hier.

Miss Hyacinth – St. Oedenrode

Recreatiegebied “Vlagheide” heeft een pluktuin die in de gemeente St.Oedenrode is gevestigd. Miss Hyacinth heeft een fijne pluktuin waar je samen met je vriendinnen de mooiste bloemen vindt. Aansluitend zou je een workshop kunnen doen. Dikke dames schilderen, een mooi sieraad creëren of hout bewerken. Voor ieder wat wils.

Meer informatie vind je hier.

Aardbeienterras – Rijsbergen

Aardbeienterras Rijsbergen is vanaf 30 maart 2019 weer open voor publiek. Deze aardbeienkwekerij laat zien waar de aardbei vandaan komt. Gezeten op het aardbeienterras, kun je genieten vanaf april tot november, van een high strawberry (compleet met chocoladefondue) een heerlijke aardbeienlunch, picknick of Brabantse koffietafel. Wel even van te voren reserveren.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuinen Noord-Holland

Fruittuin van West – Amsterdam

Fruittuin van West vind je onder de rook van Amsterdam. De biologische kweker die hier de scepter zwaait, kweekt fruitgewassen en witlof met respect voor de natuur. Er is van alles te beleven op dit veelzijdige bedrijf. Van een paddenstoelengrot, waar je dus zelf je paddenstoelen kunt oogsten, tot fruit, witlof, koeien en het tuincafé. Veelzijdige activiteiten, voor binnen en buiten.

Meer informatie vind je hier.

Zomerbloemenpluktuin – Nes aan de Amstel

Zomerbloemenpluktuin Nes aan de Amstel, geeft je vanaf maart tot en met oktober, de gelegenheid om je eigen boeket samen te stellen. Deze pluktuin is gelegen in het Groene Hart van Nederland waar altijd wel wat te doen is. Eerst bijvoorbeeld een leuke workshop elders in het Groene Hart doen en daarna bloemen plukken in Nes aan de Amstel.

Meer informatie vind je hier.

Kwekerij Noordwijk buiten – Noordwijk

Noordwijk hoef je niet enkel te bezoeken omdat het een badplaats is, in de zomermaanden is het ook heerlijk toeven bij kwekerij en theedrinkerij Noordwijk buiten. De biologische teelt van fruit en groentes zorgt voor een optimale smaakbeleving. Ook kan er in de zomermaanden zeegroentes en theekruiden en gewone kruiden worden geoogst.

Meer informatie vind je hier.

Zelfpluktuin Oudeschild – Texel

Zelfpluktuin Oudeschild, op het eiland Texel, is een typisch voorbeeld van een familiebedrijf waar vele soorten fruit per seizoen kunnen worden geplukt. Aardbeien, snoeptomaatjes, blauwe bessen en vele andere soorten roodfruit kunnen vanaf half mei tot half oktober worden geoogst. Men kan genieten op het terras, spelen in de speeltuin en mooie producten kopen in de ambachtelijke winkel. Een leerzame beleving voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

Bij Landgoed de Bonte Belevenis op Texel vind je ook een pluktuin.

Pluktuinen Limburg

Raspberry Maxx – Mijel

Raspberry Maxx in Mijel Limburg, is hét café voor fruitlekkernijen. De openingstijden van deze heuse pluktuin voor frambozen is van mei tot en met september. Je kunt hier ook terecht voor bestellingen van taartjes, toetjes en andere lekkernijen. Luxe cadeaupakketten maar ook een mooie, pot frambozenjam kan als cadeaugift ingepakt worden. Deze frambozenkwekerij heeft regelmatig spannende activiteiten voor jong en oud. Om een goede indruk van deze frambozenboerderij te krijgen, is het verstandig om je te laten inspireren door de website.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuin Overijssel

Twentsche Bloemenpluktuin & Maisdoolhof – Fleringen

De bloemenpluktuin in Fleringen (Twente) is erg leuk. De Twentsche Bloemenpluktuin staat vol met prachtige snijbloemen in alle kleuren van de regenboog, je vindt hier meer dan honderd verschillende soorten bloemen waaronder dahlia’s, zinnia’s en zonnebloemen. De Twentsche Bloemenpluktuin is ruim drieduizend vierkante meter groot, waarin paden zijn aangelegd zodat u vrij door de tuin heen kunt lopen zonder dat u perken betreedt of planten vertrapt.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuinen Utrecht

Pluktuin Stoutenburg – Leusden

Pluktuin Stoutenburg is uniek! Vanaf half april tot half mei kunnen er tulpen geplukt worden. Daarna verdwijnen de tulpenbollen en kunnen in de loop van de tijd allerlei soorten bloemen worden geplukt. Deze pluktuin is gesitueerd in het Utrechts landschap gemeente Leusden. Op het terrein staat een oud bakhuis wat dienst doet als theehuis. Genieten van een heerlijke high-tea, na een intensief uurtje bloemen plukken, is altijd een aanrader.

Meer informatie vind je hier.

Eekhoeve – Veenendaal

De Eekhoeve is een beleefboerderij in Veenendaal, waar inderdaad van alles te beleven valt. Onlangs zijn de lammetjes geboren. Deze boerderij is tevens zorgboerderij, welke dagbesteding aan ouderen en volwassenen biedt. De landwinkel biedt een groot assortiment producten. Heerlijke kaas, een geweldige eierroom “Veens Kaatje” en vers rundvlees van de koeien, die op biologische wijze worden gehouden. Ook een bezoek aan theehuis “Kees en Sien”, om te genieten van heerlijke appeltaart met een perfect gezet kop thee of koffie is een ultiem genietmoment.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuinen Zeeland

Pluktuin Sint-Anthonijshoek – Koudekerke

Het “eiland” Walcheren, heeft een bijzondere pluktuin onder haar gelederen. De pluktuin en theeschenkerij Sint-Anthonijshoek te Koudekerke, biedt alle mogelijkheden voor een fijn dagje uit. Een aantal zaken die deze pluktuin te bieden heeft, is de camping, een Bed en Breakfast, de theeschenkerij en de strandhuisjes. Je kunt hier dus een dagje bloemen plukken maar ook een overnachting meemaken. Een korte vakantie in één van de strandhuisjes en je bent weer helemaal opgeladen. Bezoek de pluktuin en maak kennis met de vele éénjarigen die elk jaar weer aanwezig zijn om geplukt te worden.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuin Bloemenzee – Kruiningen

Neem eens een kijkje in de pluktuin Bloemenzee Zeeland en verbaas je over de meer dan honderd verschillende bloemen. Heerlijk plukken en daarna uitrusten op het terras met een lekker ijsje. Een ideaal uitje op een mooie dag in de zomermaanden. Het bijzondere van deze pluktuin is de zeegroentekwekerij, waar je je eigen zeekraal kunt oogsten.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuinen Zuid-Holland

Annemieke’s Pluktuin – Hillegom

Bij Annemieke’s Pluktuin draait het allemaal om bloemen en beleven. Zo kan iedereen bij hen een mooi boeket komen plukken. Ieder voorjaar vind je hier tulpen in vele kleuren en elke zomer hebben ze een grote variëteit aan snijbloemen. Kom langs en stel een mooi boeket samen uit de duizenden bloemen in de tuin.

Tip: Leuk om te bezoeken na afloop van een bezoek aan de Keukenhof in Lisse om zelf een bosje tulpen te plukken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Keukenhof Lisse met kinderen; een typisch Hollandsch uitje met speeltuin, doolhof en kinderboerderij

Sfeerstal – Nieuwveen

Al 10 jaar is “de Sfeerstal” Nieuwveen een bijzondere lokaliteit, om een feest te vieren, een vergadering te beleggen, te overnachten in de Bed en Breakfast of de bloemenpluktuin te bezoeken. Een plek waar van alles te doen is. Een oase van rust in het Groene Hart van Nederland. Honderden verschillende soorten bloemen die je met een simpel knipschaartje kunt oogsten. Het theehuis met terras zorgt na de pluk voor de nodige versnaperingen en drankjes.

Meer informatie vind je hier.

Pluktuin Bloemenliefde – Ouddorp

Pluktuin Bloemenliefde in Ouddorp, heeft een veelzijdige bloementuin waar nog echt van bloemen wordt gehouden. Laat hier een vers boeket binden of ga zelf op zoek in de pluktuin naar de juiste bloemen. Ervaar hoe het is om in alle rust een fijn boeket bij elkaar te plukken en te genieten van een kop koffie of thee op het aantrekkelijke terras. Deze pluktuin beschikt over professionele bloembinders. Je trouwdag is helemaal af met een stijlvol bruidsboeket en chique corsages.

Meer informatie vind je hier.

Buytenhof – Rhoon

Buytenhof Rhoon is een plek, waar je afhankelijk van het seizoen, naar hartenlust bloemen, aardbeien en ander fruit zoals appels plukken. Ook kun je genieten van wroetende varkens en de geur van kruiden. Regelmatig zijn er leuke activiteiten te beleven zoals een pannenkoekenmiddag of een workshop kransvlechten of je eigen appelboom enten. Vanaf april is elke dinsdag de schenkerij geopend en kun je genieten van een high-tea met zelfgemaakte taart en koekjes.

Meer informatie vind je hier.

Ben jij wel eens in een pluktuin geweest?

Linda van Aken