Skip to Content

10 Natuur uitjes met kinderen; dagje uit of activiteiten buiten

10 Natuur uitjes met kinderen; dagje uit of activiteiten buiten

Kinderen zitten teveel achter een beeldscherm en moeten meer buiten spelen. Op vakantie is dat vaak geen probleem, ze maken dan makkelijk vriendjes en spelen graag in de speeltuin of bij het zwembad.

Maar thuis is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het beste kun je als ouder het goede voorbeeld geven en met de kinderen mee gaan.

Maar ja, wat zijn nu leuke natuur uitjes in Nederland? Want ik snap ook wel dat je niet altijd zit te wachten om te kijken hoe gezellig de kinderen het hebben. Dan pak je al snel zelf je mobiele beeldscherm erbij.

Tijd dus voor een leuke lijst met uitstapjes zodat niet alleen je kind naar buiten gaat maar je ook zelf buiten komt en je wat quality time hebt met het gezin! En het fijne is dat ze vaak gratis zijn, of heel betaalbaar!

Strand & Duinen

Kinderen hoeven maar twee elementen en dan kunnen ze zich vervolgens uren vermaken. Zand en water. En laten die twee nu eens in overvloed aanwezig zijn op het strand. Of je nu dicht bij de zee woont, een meertje, plas of rivier. Overal is er wel ergens in de buurt een strand te vinden om op een zonnige dag heen te gaan. Ook als het minder zonnig weer is, is het trouwens heerlijk om bijvoorbeeld even lekker uit te waaien in de duinen. Beroemd is het Klimduin bij Schoorl.

Lees ook: De leukste stranden van Nederland

Natuurspeeltuin / Speelnatuur / Speelpolder / Speelbos

Geef het beestje een naam; een natuurspeeltuin, speelnatuur of speelpolder. Een plek waar je lekker de natuur in kan. Eigenlijk lijkt het wel iets op de speelbossen die hierboven staan. Er is bos, weiland en water en met natuurlijke materialen zijn er diverse speeltoestellen gemaakt. Denk aan een kabelbaan, een hutje, palenparcours of een wilgentunnel. Trek de oude kleren maar aan en gaan!

Wie zegt dat een wandeling door een bos saai is? In een avonturen- en belevenissenbos kan je op avontuur gaan. Je volgt een wandeling of je loopt van toestel naar toestel. Waarbij je over muurtjes klimt, aan touwen zwaait, over bruggen heen gaat of andere hindernissen overwint. Letterlijk en figuurlijk, want zeker voor jongere kinderen is het ook het overwinnen van je eigen angst. Een populair belevenissenbos vind je bij Lelystad, in Zoetermeer vind je het natuurspeelbos De Balij en bij Zuid-Beijerland natuureiland Tiengemeten.

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen en maisdoolhoven in Nederland
Lees ook: Speelpolder Hoeksche Waard
Lees ook: Kameleoneiland Terherne
Lees ook: Belevenissenboerderij Schieveen met speelbos bij Rotterdam
Lees ook: Natuurspeeltuin Speeldernis Rotterdam
Lees ook: Belevenissenbos Lelystad
Lees ook: Avonturenbos Goirle
Lees ook: Speeldernis Rotterdam
Lees ook: Waterloopbos 
Lees ook: De leukste bossen van Nederland

Blotevoetenpad

Bij een blotevoetenpad is het de bedoeling dat je, zoals de naam het al zegt, dat loopt op blote voeten. Bij het begin doe je de schoenen uit en vervolgens loop je over een bepaald pad. Dat kan een paar meter zijn met diverse materialen zoals takjes, zand, schelpjes, stenen, modder en houten paaltjes. Maar ook een uitgebreide wandeling van 4 km met een aantal hindernissen onderweg. Soms zijn deze gratis (vaak de kortere) en voor de langere moet je betalen. Na afloop vind je dan een kraan of pomp waar je je voeten weer kan schoonmaken voordat je je schoenen aantrekt.

Lees ook: Overzicht van blotevoetenpaden Nederland per provincie
Lees ook: Zelf een blotevoetenpad maken
Lees ook: Blotevoetenpad Drents-Friese Wold
Lees ook: Blotevoetenpark Brunssum
Lees ook: Blotevoetenpad Erve Brooks

Maïsdoolhof

Een doolhof vinden de kinderen vaak heel leuk, lekker rennen op zoek naar de uitgang. Dat ze een paar keer verkeerd lopen interesseert ze niet en hoort bij het spel. Naast de ‘gewone’ labyrinths met een heg zoals je die vindt in attractieparken of dierentuinen zoals de Efteling, Burgers Zoo en Toverland of bij het Drielandenpunt, heb je ook een maïsdoolhof. Een doolhof tussen het hoge maïs. Dit is wel echt een seizoensuitje dat vaak vanaf halverwege de zomer tot en met september plaatsvindt voordat de maïs wordt geoogst. Heerlijk om na afloop gezellig popcorn te eten!

Lees ook: Maisdoolhof Nederland
Lees ook: Een bezoekje aan maïsdoolhof bij Hoeve Bouwlust

Kabouterpad

Bij een kabouterpad ga je op zoek naar de kaboutertjes. Veel van deze paden zijn uitgezet door Natuurmonumenten. Bij een bezoekerscentrum betaal je voor de wandeling waarbij je dan een knapzak mee krijgt om de wandeling te maken. Je volgt dan paaltjes die zijn geschilderd als kabouter. Onderweg is het goed zoeken, want zo groot zijn die kaboutertjes natuurlijk niet.

Lees ook: Kabouterpad Nederland

Kinderboerderij

Eén van de meest voor de hand liggende uitstapjes denk ik; een bezoek aan de kinderboerderij. Kinderen vinden dieren geweldig, om er van een afstandje naar te kijken of juist van dichtbij om ze te aaien. Daarvoor hoef je echt niet veel geld uit te geven voor een dierentuin. In een kinderboerderij hebben ze het ook prima naar hun zin. Gezellig met de paarden, schaapjes, konijnen en kippen. Zij vermaken zich prima.

Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

Waterspeeltuin

Als het lekker warm is, is met water spelen natuurlijk heerlijk. Als er een openluchtzwembad in de buurt is kan je dat prima doen. Maar vaak zit daar ook een diep bad bij. Bij de waterspeeltuin is dat vaak niet en kunnen je kinderen lekker zelf op ontdekking terwijl jij van een afstandje ze observeert. Want het blijft natuurlijk wel water. Bij de één kan je gratis naar binnen voor de andere wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het onderhoud. Steeds meer gemeenten geven namelijk geen subsidie meer.

Lees ook: De leukste openluchtzwembaden, buitenbaden en waterspeeltuinen
Lees ook: Maximapark & Bosspeeltuin Utrecht

Appel-, Bloemen- en Fruitpluktuin

In het voorjaar en de zomer zie je overal bloemen bloeien. Nu kan je die langs de kant van de weg plukken, maar dat is niet altijd de bedoeling. Soms worden er speciale events georganiseerd, zoals in Lisse waar je tulpen kan komen plukken. Op het hoogtepunt staat er een rij, maar toch is het voor een uurtje erg leuk. Ook zijn er speciale tuinen en boomgaarden waar je terecht kan om zelf je fruit en bloemen te plukken. In het najaar kan je bijvoorbeeld appels en peren plukken. Daarvoor kan je meedoen aan de Nationale Appelplukdag of zelf een appelboom adopteren. Heb je geen achtertuin voor nodig! Een ideaal uitje zodat de kinderen leren waar het fruit vandaan komt.

Lees ook: Pluktuin Nederland; de leukste bloemen en fruit plukken ook met kinderen
Lees ook: 9 Praktische tips om een boeket bloemen te verzorgen zodat ze langer mooi blijven

Boomkroonpad

Een nogal uniek uitje in Nederland; want er is er nog maar één. Namelijk het boomkroonpad in de Hondsrug in Drenthe. Hier loop je een wandeling over bruggen langs de toppen van de bomen. Zie je het bos weer eens van een ander perspectief. In Duitsland en Oostenrijk zijn deze een stuk populairder en ook een stuk uitgebreider. Bij Kidseropuit vind je een overzicht van de leukste paden in Duitsland, maar ook andere landen.

Lees ook: Boomkroonpad, Speelbos Lorken en kabouterpad staatsbosbeheer Borger in Drenthe.

Botanische Tuin

Ik weet niet hoe het met jullie kinderen zit, maar mijn dochter wil het liefste alle bloemen plukken die ze tegenkomt. In een Botanische Tuin kijkt ze dan ook haar ogen uit. Daar vind je veel verschillende soorten bloemen en planten die van over de hele wereld zijn verzameld. Heerlijk om een wandeling te maken als alles in bloei staat. Veel tuinen hebben ook aan de kinderen gedacht en wat leuke elementen zoals een uitkijktoren, een grasveld om te spelen of zelfs een blotevoetenpad zoals bij de Botanische Tuin in Delft.

Natuur uitjes

Wat zijn jullie favoriete uitjes in de natuur?

Linda van Aken