Afgelopen weekend werden we verrast door een winterwonderland. Het is alweer even (paar jaar) geleden dat hier voor het laatst ‘echte’ sneeuw is gevallen en we een sneeuwpop konden maken. Nu hadden we beide ochtenden een afspraak dus konden we maar heel kort van de sneeuw genieten. In de middag was het grootste deel helaas al verdwenen. In de schaduw van de voortuin lag op de aarde nog wat sneeuw. Dat nemen we mee naar binnen. Op een groot dienblad schoof ik wat restjes sneeuw (en aarde die mee kwam). 

Lees ook: Winter spelletjes in de sneeuw buiten
Lees verder: Overzicht met materialen en voorbeelden van sensopatisch spel en materialen.
Lees ook: Knutselen met baby’s; de leukste knutselwerkjes voor baby en dreumes
Lees ook: Verven met baby’s? Van veilige vingerverf tot ideeën die ook geschikt zijn voor peuters 

Vervolgens druppelde ik een paar klodders verf op de sneeuw. Ik gebruikte gewone acrylverf, daarbij zag je langzaam al de kleuren in de sneeuw overlopen. Bij voedingskleurstof kan dit zelfs nog iets sterker het geval zijn. Omdat sneeuw best koud is gaf ik onze zoon drie stempelkwasten om mee te verven. Hij kon niet wachten om te beginnen ;-)

Lees ook: Zelf een sneeuwpop maken

Schilderijen maken

Verven met sneeuw; schilderij & sneeuwpop verven - Mamaliefde.nl

Verven met sneeuw; schilderij & sneeuwpop verven - Mamaliefde.nl

Eerst gewoon plat in 2D op de schaal. Als je er op gaat stampen smelt de sneeuw natuurlijk dus krijg je water. De sneeuw, en het water, nemen natuurlijk de kleur over van de verf. Met als gevolg dat je roze, en oranje en groen water krijgt. Dat vond hij hoogst interessant om te ontdekken en benoemen. Zo wordt spelen en oefenen met kleur natuurlijk wel erg leuk.

Verven met sneeuw; schilderij & sneeuwpop verven - Mamaliefde.nl

Binnen is het natuurlijk erg warm, dus dan smelt de sneeuw. Dat biedt weer heel nieuwe dimensies aan het spel. Als echte Hollanders ga je dan natuurlijk aan de slag om dammen en rivieren te maken waar het gekleurde water doorheen kan stromen.

Als het grootste deel van het water is gesmolten giet je het zo weg in de gootsteen, even afspoelen en klaar.

Sneeuwpop verven

Verven met sneeuw; schilderij & sneeuwpop verven - Mamaliefde.nl

Meneer was echter niet klaar met verven en bleef vragen om nog een keer. Papa was in de schuur bezig dus maakte een kleine sneeuwpop voor hem. Dit is toch weer heel anders om te verven. Je gaat nu echt 3D verven. Alle kleurtjes werden door elkaar gemengd om vervolgens de sneeuwpop te voorzien van de mooiste kleurtjes. Met twee kwasten in de zij net een echte sneeuwpop.

Kortom een geslaagde activiteit en zeker een aanrader voor kinderen die niet van koude sneeuw buiten houden maar wel willen spelen.

Lees ook: Eenvoudig recept om zelf klei te maken

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Sneeuw schilderijen & sneeuwpop maken / verven