Skip to Content

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023

De winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023 zijn bekend! Een vakkundige jury heeft een divers aanbod aan speelgoed en spellen uitgebreid getest en beoordeeld op hun originaliteit, veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en speelplezier. In 17 categorieën zijn drie winnaars gekozen die met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar 2023 mogen dragen. Hiermee herkennen consumenten het beste en veiligste speelgoed uit het grote aanbod.

Vanaf vandaag mogen consumenten stemmen om de publiekswinnaar per categorie te bepalen.

Inhoud toon

Goed Speelgoed

De Nederlandse speelgoedindustrie stelt het belang van Goed Speelgoed voorop:

  • Veilig & getest. Voldoet aan alle wetgeving.
  • Origineel & geen namaak. Wordt door de aanbieder op een eerlijke manier verkocht.
  • Kwalitatief & optimaal speelplezier biedend. Dit speelgoedartikel is zijn geld meer dan waard.
  • Zo duurzaam mogelijk. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol bij de productie van dit artikel.
  • Inclusief. Goed Speelgoed sluit niemand uit. Iedereen speelt mee!

Om ouders te helpen de juiste en veiligste keuzes te maken, bestaat het keurmerk Winnaar Speelgoed van het Jaar. Een vakjury, bestaande uit 20 deskundigen met diverse achtergronden in de speelgoedbranche, heeft de winnaars bepaald, die in de winkels te herkennen zijn aan de vertrouwde sticker.

Categorieën

Dit jaar zijn in 17 categorieën winnaars gekozen, zodat de verkiezing een volledig beeld geeft van het speelgoed dat verkocht wordt. De categorieën zijn gebaseerd op de leeftijd van de gebruikers, van Peuter tot Kidult 18 plus. Maar ook op onderwerp en interesse, zoals de nieuwe categorieën Puzzels en Elektronica. Op deze manier slaagt iedereen erin goed passend en veilig speelgoed en spellen uit te kiezen.

Favorieten van het publiek

Vanaf vandaag tot en met 5 november kan het publiek een keuze maken uit deze winnaars. Zo wordt bepaald wie de Publieksprijs verdient. Stemmers maken kans op mooie prijzen, zoals speelgoed en cadeaubonnen. Op 9 november vindt het Nationale Speelgoed Gala plaats waar de winnaars van de publieksprijzen bekend worden gemaakt.

Actiefiguren en speelsets

Horse Club Paardenvrachtwagen – Schleich

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De paardenvrachtwagen is een grote, luxe vrachtwagen met heel veel mogelijkheden voor fantasiespel met de drie paarden en hun berijders. Met de vrachtwagen kunnen de drie paarden vervoerd worden, maar een deel kan ook worden omgebouwd tot een soort keuken/woonkamer.

Onderdelen van de vrachtwagen kunnen worden gebruikt om een kleine stal te maken. De set is voorzien van veel gedetailleerde accessoires en is prachtig vorm gegeven.

Kinderen kunnen met de vele onderdelen allerlei constructies/situaties creëren die met paarden te maken hebben. Bevordert creativiteit, fantsiespel en leuk om ook samen mee te spelen. Heel leuk voor kinderen die gek zijn op paarden.

Beast Lab – Spectron

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Met Beast Lab kunnen kinderen hun eigen beest creëren. Het lab bestaat uit een apparaat met allerlei knoppen met daarop een capsule. Door het lab te vullen met alle ingrediënten die je beest zijn soort, kleur, huid en kracht geven, ontstaat er een vloeistof waaruit je beest zal ontstaan.

Na iedere toevoeging zullen er allerlei effecten optreden. Vervolgens zal de vloeistof uit de capsule verdwijnen en uit mist je interactieve beest met zijn eigen wapen tevoorschijn komen! Deze kan aanvalsgeluiden maken en laat allerlei lichteffecten zien en kan uithalen met zijn zwaard.

Het proces van het creëren van het beest gaat gepaard met visuele en geluidseffecten, waarmee de spanning verhoogd wordt. Het eindproduct ziet er stoer uit en kan gebruikt worden voor fantasiespel. Het creatieproces kan herhaald worden, wat leuk en spannend is om aan vriendjes te laten zien.

Fingerlings Aapje Charli – BOTI

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Fingerlings zijn kleine plastic aapjes met een schattige uitstraling. Ze kunnen op een vinger worden geklemd met hun pootjes (vandaar de naam) of op allerlei voorwerpen of ondersteboven aan hun staart worden opgehangen.

Ze reageren op aanraking, schudden of geluid met een heel grappig aapachtig stemmetje en kunnen hun hoofd heen en weer bewegen of hun hartje laten oplichten. Het aapje is heel responsief en laat een groot aantal verschillende geluidjes en acties zien.

De bijgeleverde handleiding verduidelijkt hoe alle reacties uitgelokt kunnen worden. Een aapje waar kinderen (en volwassenen) vrolijk van worden. Leuk om in je eentje of met een ander kind mee te spelen.

Bouw en Constructie

DreamZzz Mevr. Castillo’s schildpadbusje – LEGO

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Het schildpadbusje is een constructieset waarmee twee dingen gebouwd kunnen worden. Enerzijds een minibus met heel veel details, anderzijds een fantasierijke schildpad. Het eindresultaat ziet er in beide gevallen fraai uit.

Bij de set worden drie poppetjes plus een aantal accessoires geleverd, waardoor er volop fantasiespel gespeeld kan worden, hetzij met het busje, hetzij met de schildpad. De bijgeleverde handleiding laat stap voor stap zien hoe het busje/de schildpad in elkaar moet worden gezet.

Het speelgoed bevordert allerlei constructievaardigheden (ruimtelijk inzicht, oog-handcoördinatie, gerichte en volgehouden aandacht) en daarnaast fantasiespel (alleen of met een vriendje/vriendinnetje).

GraviTrax Junior Starter Set My Jungle – Ravensburger

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Gravitrax Juniorset bevat een honderdtal bouwstenen waarmee jonge kinderen vanaf drie jaar een knikkerbaan kunnen bouwen. De bouwstenen worden geplaatst in de zeshoekige gaten van de bouwplaten, die alles op hun plek houden. Door stenen op elkaar te plaatsen kunnen hoogteverschillen gemaakt worden.

Met de bijgeleverde planten- en dierenfiguren kan de knikkerbaan enigszins versierd worden. Leuk constructiespeelgoed voor de jongere kinderen, die hierin hun bouwfantasie de vrije loop kunnen laten gaan. De set bevordert ruimtelijk inzicht, oog-handcoördinatie, gerichte en volgehouden aandacht.

Lees ook: Gravitrax Junior review

MEGA Bloks First Builders Move ‘N Groove Caterpillar – Mattel

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Move ‘N Groove Caterpillar is een constructieset voor de jongste kinderen vanaf ongeveer anderhalf jaar oud. Met de grote kleurrijke blokken kan een treintje gebouwd worden bestaande uit een locomotief en drie wagentjes.

Het treintje kan met een koord voortgetrokken worden. Een deel van de blokken heeft speciale eigenschappen, waarmee de zintuig- en motorische ontwikkeling bevorderd wordt. Het speelgoed stimuleert de tactiele, visuele en auditieve ontwikkeling, de oog-handcoördinatie en de fijn motorische ontwikkeling.

Buitenspeelgoed

X-Shot Insanity Motorized Rage Fire – Zuru

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De X-shot is een plastic mitrailleur op een statief waarmee achter elkaar tot 40 pijltjes kunnen worden afgevuurd. De pijltjes zitten op een patroonband, die automatisch door de mitrailleur beweegt als er geschoten wordt. De mitrailleur kan op het statief 360 graden in het rond worden gedraaid.

Daarmee ziet hij er indrukwekkend uit. De pijltjes zijn aan de voorkant van foam voorzien om eventueel letsel te minimaliseren. Kinderen die houden van stoer buitenspel en die samen met hun vriendjes oorlogje willen spelen zullen hier veel plezier aan beleven. Goed om de kinderen uit het huis en in beweging te krijgen. Bevordert actief fantasiespel.

Nerf Elite 2.0 Double Punch Blaster – Hasbro

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Dubbel Punch Blaster is een plastic mitrailleur met een dubbele loop. De Blaster ziet er stoer uit en maakt bij het vuren een sirene-achtig geluid, wat de spanning verhoogt bij het spelen. Pijltjes kunnen afwisselend uit de ene of de andere loop gevuurd worden.

In totaal kunnen er 50 pijltjes snel achter elkaar weggeschoten worden. De pijltjes zijn aan de voorkant van foam voorzien om eventueel letsel te minimaliseren. Kinderen die houden van stoer buitenspel en die samen met hun vriendjes oorlogje willen spelen zullen hier veel plezier aan beleven. Goed om actief fantasiespel te bevorderen.

Waboba Voli Paddle Game – Van der Meulen

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Waboba Voli Paddle Game is een buitenspel voor twee personen waarbij een shuttle met behulp van een harde, vlakke handschoen heen en weer gemept moet worden.

De handschoenen vergroten het oppervlak van de hand en dienen als racket. De shuttle ziet er kleurrijk uit met oranje en blauwe veren. Leuk om buiten (of eventueel binnen in een grote kamer) actief bezig te zijn met zijn tweeën. Bevordert de grove motoriek en de oog-hand/lichaamscoördinatie.

Duurzaamheid

Mijn eerste wereldbol – Clementoni

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Mijn Eerste Wereldbol is een educatief spel voor jonge kinderen om meer te weten te komen over de wereld(delen) en de dieren die er leven. De draaiende wereldbol wordt aan de hand van de instructies in elkaar gezet, waarna de werelddelen erop worden geplaatst.

Vervolgens kan het kind proberen een dier op het juiste werelddeel te plaatsen. De wereldbol vertelt dan over het dier en het werelddeel. In de quizzstand moet het kind vragen beantwoorden over het dier en het werelddeel.

Doordat een kind zelf dieren op de bol moet plaatsen (en uitproberen waar precies) is hij/zij actief betrokken bij het spel en zal het kind benieuwd zijn naar de verhaaltjes die erbij horen. De Quizz maakt het leuk voor het kind om te kijken wat hij/zij allemaal weet. Het spel zorgt spelenderwijs voor het aanleren van kennis over de wereld en een aantal dieren. Een informatief spel dat vooral een beroep doet op het langetermijngeheugen.

Onderwater avontuur – Biobuddi

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Het Onderwater Avontuur is een constructieset voor jonge kinderen. Met grote en kleine bouwstenen met noppen kunnen jonge kinderen een aantal onderwaterdieren en planten maken. Goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en de oog/handcoördinatie.

Alle bouwstenen zijn gemaakt van de onbruikbare reststoffen van de suikerrietplant, milieuvriendelijk, duurzaam en volledig recyclebaar.

Electronica

Bitzee – Spinmaster

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Bitzee is een plastic doosje met daarin een snel bewegend schermpje waarop een fluorescerend diertje te zien is. Het diertje maakt allerlei aandoenlijke geluidjes en kan ‘bestuurd’ worden met behulp van een swipe-pad, door het schermpje aan te raken of door het doosje in allerlei richtingen te bewegen.

Kinderen kunnen proefondervindelijk ontdekken hoe ze allerlei effecten bij het diertje teweeg kunnen brengen (oorzaak en gevolg leren).

Er is ook een handleiding bijgevoegd die alle mogelijkheden duidelijk maakt. De Bitzee is heel interactief en vraagt steeds om aandacht of nodigt uit tot het uitvoeren van opdrachtjes. Leuk speelplezier om alleen te spelen of samen met een vriendje.

Pets Alive Pooping Puppies – Zuru

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Pooping Puppies zijn pluchen jonge hondjes die geluidjes maken en die kunnen poepen. Als er een minibot in de mond van de pup gestopt wordt, dan komt deze er na het bewegen van de voorpoten aan de achterkant weer uit.

De pup heeft een luier en er hoort ook een ‘poepdiploma’ bij. Jonge kinderen zullen het voeden en het poepen grappig en interessant vinden. Verder is het vooral een leuk knuffelhondje waarmee een kind fantasiespel kan spelen. Mogelijk kan het helpen bij het zindelijk worden van kinderen.

Crea-A-tures – Olifant & Unicorn – BOTI

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Met de Cre-A-Tures kun je met behulp van 16 onderdelen een soort van olifantje of een eenhoorn in elkaar zetten.

Het poppetje kan lopen, muziekjes maken, praten en herhalen wat het kind zegt. Kinderen zullen het grappig vinden om dingen te zeggen tegen het poppetje zodat deze het kan herhalen. Leuk om met een vriendje lol te maken.

Familiespellen tot 12 jaar

Mycelia – Ravensburger

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

In Mycelia is het de bedoeling om zo snel mogelijk met de hulp van mysterieuze bosbewoners alle heilige dauwdruppels van je bord af te spelen, zodat je die kan overhandigen aan de bosgodin. Dit doe je door het spelen van kaarten.

Iedere speler begint met dezelfde set met handkaarten, maar het deckbuildingmechanisme zorgt ervoor dat je gaandeweg steeds nieuwe kaarten in je deck krijgt die het mogelijk maken om nog sneller de dauwdruppels van je bord af te krijgen.
Het spel is prachtig vormgegeven waarbij veel aandacht is besteed aan de materialen.

De herspeelbaarheid van het spel is daardoor heel erg hoog wat het leuk maakt om het vaak uit de kast te pakken voor nog een spelletje. De regels zijn eenvoudig en aan iedereen uit te leggen waardoor dit een echt familiespel is.

Dixit Disney – Asmodee

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Wie is er nou niet opgegroeid met Disneyfilms? Wij in elk geval allemaal en in dit spel zie je ook alle bekende figuurtjes op een mooie en subtiele manier voorbijkomen.

In Dixit: Disney Edition kunnen de spelers lekker al hun creativiteit kwijt. Een ronde begint met één van de spelers die een kaart uit de hand kiest en daarbij een woord of een zin bedenkt. De andere spelers proberen hierbij zo goed mogelijk ook een kaart zoeken en geven deze dan aan de speler die aan de beurt is. Het doel van het spel is om de kaart te vinden van de speler die aan de beurt is.

Dit spel ademt overal Disney uit en is ontzettend leuk om te spelen. Je kan in dit spel heerlijk je fantasie en creativiteit kwijt. Er is veel aandacht aan het artwork in het spel besteed zodat jij je ogen blijft uitkijken.

Kites – Asmodee

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Als je van vliegeren houdt, zit je met dit spel goed. Maar vergis je niet, het is een hele kunst om meer dan één vlieger tegelijk in de lucht te houden. Daar kwamen wij ook achter in dit stressvolle coöperatieve spel. De bedoeling van het spel is dat je alle vliegers in de lucht weet te houden.

Deze vliegers worden gerepresenteerd door zandlopers en zolang een zandloper niet leeg is, blijft de bijbehorende vlieger in de lucht. Maar pas op, zodra een zandloper leeg is valt de bijbehorende vlieger uit de lucht en verlies je gezamenlijk het spel.

Familiespellen vanaf 12 jaar

Betoverende Torens – HOT Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De betoverde torens doen hun naam eer aan. In dit spel moet je goed opletten wat er met de tovenaartjes gebeurt en ook waar ze gebleven zijn.

Het doel is namelijk om al je tovenaars uiteindelijk in de zwarte toren te laten komen en daarbij moet je ook nog eens al je toverdrankjes vol hebben. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo makkelijk.

Het leuke aan dit spel is dat wanneer het je lukt om met de torens een tovenaar van je tegenstander gevangen te zetten, je vooral niet moet vergeten waar deze gebleven is. Niets is namelijk vervelender dan wanneer je bent vergeten onder welke toren een tovenaar ook alweer zit. Het spel is heel snel opgezet en de spelregel zijn zo uitgelegd. En dan is het spelen maar…

Akropolis – Geronimo Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

In dit leuke puzzelspel kropen we in de huid van architecten uit het oude Griekenland met als opdracht om een prachtig Akropolis te bouwen. Het spel wordt gespeeld met verschillende tegels die allemaal bestaan uit drie gebiedjes.

Door deze tegels aan elkaar te leggen of door ze boven op elkaar te stapelen, creëer je een eigen Akropolis. De tegels hebben een heel mooie kwaliteit en doordat ze ook steeds anders aan elkaar gelegd worden is het steeds weer een ander spel.

Skull – Asmodee

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

In Skull moet je bloemen zien te vinden om daarmee punten te scoren. Dat kunnen bloemen van jezelf zijn, maar ook die van je tegenstanders. Vind je echter een skull, dan verlies je.

Dit spel is nou echt een blufspel. En de eigenschap bluffen heb je hierin ook echt nodig. De tegels zijn van een heel dik karton gemaakt en met prachtige artwork bedrukt. Elke speler heeft een eigen set met kaarten. Op deze kaarten staan bloemen, maar op één kaart staat een skull.

Tijdens het spel krijg je de keuze om niet zichtbaar voor de anderen een kaart op de persoonlijke stapel voor je te spelen, of om een gokje te wagen. Waag je een gokje dan moet je aangeven hoeveel verborgen bloemen jij denkt te kunnen vinden.

Maar hierbij kunnen de andere spelers je overbieden. Dan moet je of nog hoger bieden, of je laat de beurt aan je voorbijgaan. Skull is een leuk en luchtig spel en is heel makkelijk mee te nemen naar je vrienden.

Kennerspellen

Heat – Asmodee

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Wat een genot is dit spel. We krijgen met Heat echt het gevoel dat we in een raceauto zitten die zich met hoge snelheid over het circuit beweegt.

Dit weet het spel echt heel goed weer te geven. In totaal zijn er vier verschillende parcours, die je met allerlei tegels ook weer kan aanpassen, zodat het circuit telkens weer anders is.

In het spel heb je meerdere manieren om te spelen. Er zijn basis, advanced en championship regels.

Wolven – 999Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

In dit spel heeft elke speler de leiding over een roedel wolven. Elke roedel komt voort uit een eigen leefomgeving. Deze omgevingen komen op hun beurt ook weer voor op verschillende plaatsen op het speelveld, wat voor de overeenkomende wolven weer zijn voordelen heeft. Zo heb je bijvoorbeeld boswolven, bergwolven, weidewolven, enzovoorts.

In dit spel ga je met je Alfawolf en de roedel zoveel mogelijk de wereld om je heen verkennen en aan je territorium proberen toe te voegen. Dat doe je doormiddel van het spelen van de gebiedstegels die boven je persoonlijke speelbordje liggen. Je kan daarbij verschillende dingen doen zoals op prooi jagen, gebieden claimen, schuilplaatsen maken of overnemen, eenzame (neutrale) wolven aan je roedel toevoegen, voor nageslacht zorgen of de wolven van je tegenstanders verdrijven.

Tussentijds zijn er verschillende scoretellingen, waarbij de wolven naar de maan huilen. De stand van de maan bij de waterbron bepaalt welke telling het op dat moment is. Degene die uiteindelijk het beste zijn roedel heeft weten te managen, wint. Het artwork van Wolven is erg mooi. De spelonderdelen zijn van goede kwaliteit. Wolven speelt lekker vlot weg, waarbij er steeds voldoende uitdaging en spanning inzit en je er nooit zeker van kan zijn of de roedel van je tegenstander niet nog stiekem een truc uit zijn mouw zal toveren.

Evergreen – 999Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

In het spel Evergreen heb je met zijn allen een nieuwe planeet ontdekt die je leefbaar moet gaan maken. Dit doe je door een driedimensionaal ecosysteem te maken door van het plaatsen van verschillende bomen, struiken en meren.

Tijdens het spel kun je bonusacties krijgen die bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je de bossen kan vergroten of meren kan aanleggen. Maar let op, elke ronde krijg je wel steeds een beurt minder. Maar dit is niet erg, de bonusacties worden namelijk steeds sterker. Hierdoor kun je per beurt toch steeds meer doen.

Kidult 18+

Party & Co. Extreme – Jumbo

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Party & Co Extreme is een partyspel voor twee tot vier teams, waarbij allerlei opdrachten moeten worden uitgevoerd of vragen moeten worden beantwoord binnen 45 seconden. De vragen/opdrachten vallen in vier categorieën waarbij je je show-, kennis- of creatieve kwaliteiten moet gebruiken of moet laten zien hoe goed je elkaar kent.

Wanneer een opdracht/vraag met goed gevolg is beantwoord/uitgevoerd, krijgt het team een gekleurde ‘pinda’. Van tevoren moet elk team een kaartje pakken waarop het doel staat dat moet worden volbracht om te winnen (hoeveel pinda’s van elke kleur verzameld moeten worden). Dat doel is voor de andere teams onbekend.

Er moet o.a. gedanst, geboetseerd, getekend, geneuried worden of vragen moeten worden beantwoord. Het geheel is mooi vorm gegeven in flitsende kleuren, hetgeen bijdraagt aan de feeststemming. De aard van de opdrachten en vragen, de tijdsdruk en onverwachte wendingen zorgen voor veel spanning en hilariteit. Het spel vraagt om creativiteit, samenwerking, logisch denken en strategie. Heel leuk om samen met vrienden te spelen.

Boeket met wilde bloemen – LEGO

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Met deze constructieset voor volwassenen kunnen acht verschillende soorten bloemen worden gemaakt, die in een vaas kunnen worden gezet en er uitzien als een plukboeket. Met in totaal bijna duizend steentjes kunnen 16 bloemen met stengels worden gemaakt.

Het eindresultaat ziet er zeer kleurig uit. Het in elkaar zetten vraagt om goede constructievaardigheden: gerichte en volgehouden aandacht, een goede fijne motoriek, ruimtelijk inzicht en geduld.

De Verraders – Identity Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Verraders is een bordspel waarbij de spelers tijdens ‘missies’ moeten samenwerken om zoveel mogelijk zilver te verzamelen voor de gemeenschappelijke pot. Tegelijk moeten ze ook persoonlijk zilver vergaren om te kijken wie de eindwinnaar is. Behalve de ‘Getrouwen’ is er ook een geheime Verrader, die tijdens elke missie een geheime opdracht moet uitvoeren.

Als dat lukt dan mag hij in de nachtfase een speler ‘vermoorden’, wat hem persoonlijk zilver oplevert. Tijdens de ‘Ronde Tafel’ wordt besproken en gestemd wie de Verrader zou kunnen zijn. De speler waar het meest op is gestemd, verliest zilver. In de Wapenkamerfase moeten spelers tegen elkaar een opdracht uitvoeren, waarbij de winnaar een een beloningskaart krijgt. In de eindfase onthult de Verrader zijn identiteit en wordt er gescoord wie de winnaar is.

De Verraders is een spannend spel vanwege het onderling wantrouwen m.b.t de onbekende verrader, onverwachte wendingen en de voortdurende keuze tussen samenwerken en voor het eigen gewin gaan. Iedereen zal steeds heel betrokken zijn om te ontdekken wie de Verrader is. Het spel vraagt om gerichte en gedeelde aandacht, planning en strategie, sociaal inzicht en overzicht en een goed geheugen. Leuk en spannend om met vrienden of (oudere) familieleden te spelen.

Kinderspellen

Magische Berg – 999Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Magische Berg is een spel waarbij handigheid en strategie gecombineerd moeten worden. Het spelbord stelt de helling van een heuvel voor en wordt onder een hoek geplaatst. Bovenaan het spelbord staan zes tovenaarsleerlingen die via een aantal paden naar beneden moeten om bij de tovenaar (de meester) te komen. Daarbij kunnen ze gehinderd worden door een viertal heksen.

Het doel is om vier leerlingen bij de tovenaar te krijgen voordat er drie heksen beneden zijn. De weg naar beneden voor de leerlingen wordt bepaald door gekleurde balletjes bovenaan het bord los te laten. Wanneer een balletje van een bepaalde kleur tegen een leerling aankomt en daar blijft liggen, dan mag de leerling naar het eerstvolgende stoppunt met die kleur.

Als de leerling wordt opgepakt, dan rolt het balletje vervolgens verder. Door de leerling heel snel te verplaatsen kan het balletje mogelijk weer tegen de leerling botsen, die dan weer een stap verder mag. Dat kan voor de nodige spanning en hilariteit zorgen. De heksen kunnen echter ook naar beneden als ze door een balletje geraakt worden, dus dat moet voorkomen worden. Je moet dus elke keer goed bedenken waar je je balletje het beste los kunt laten en soms ook nog heel snel zijn.

Het spel bevordert strategisch inzicht en reactievermogen en zorgt voor veel speelplezier. Er kan worden samengewerkt, alleen worden gespeeld of tegen elkaar. Het bord en de poppetjes zijn mooi vormgegeven. Leuk om samen te spelen: met elkaar (leren samenwerken) of tegen elkaar (leren omgaan met competitie).

Bende op de Boerderij – MNKY Entertainment

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Bende op de Boerderij is een spel dat zowel coöperatief als competitief gespeeld kan worden. Op het spelbord liggen vijf stukken land rondom de boerderij in het midden. Over de landerijen zijn vijf keer vijf dieren (paard, koe, varken, kip en geit) verspreid. In de coöperatieve versie moet worden samen gewerkt om alle vijf dieren van een soort in hun eigen weiland te krijgen voordat het nacht wordt (binnen zes beurten).

Door om de beurt met een speciale dobbelsteen te gooien kan één van de dieren 1, 2 of 3 weilanden verder geplaatst worden. De dobbelsteen kan echter ook aangeven dat er een hek tussen twee weilanden geplaatst moet worden, waardoor een dier mogelijk niet verplaatst kan worden.

Er moet dus goed overlegd worden wat de slimste stappen zijn. In de competitieve versie gaat het erom om als eerste jouw dieren in jouw weiland te krijgen; eventueel ook nog eens binnen zes beurten. Het spel is mooi vormgegeven en bevordert strategisch inzicht en plannen, leren samenwerken en/of omgaan met tegenwerking.

Cats and Boxes – Smart Toys & Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Cats and Boxes is een smart game voor één speler en bevat een speelbord met vijf poezen en vijf puzzelstukken met daarop open dozen. De bedoeling is om de open dozen stap voor stap op het bord te verplaatsen en uiteindelijk over een poes te plaatsen totdat alle poezen in een doos terecht zijn gekomen.

Dat vraagt om ruimtelijk inzicht, planning, gerichte en volgehouden aandacht en logisch (sequentieel) redeneren om het probleem op te lossen.

Er zijn zestig uitdagingen met oplopende moeilijkheidsgraad, zodat de aanpak geleidelijk aangeleerd kan worden en de frustratietolerantie langzaam opgebouwd wordt. De uitdagingen en oplossingen worden duidelijk beschreven in het bijbehorende boekje. Leuk voor kinderen (en volwassenen) die ervan houden om complexe puzzels/problemen op te lossen. Mooi vormgegeven.

Knutsel en Creatief

Miniverse – Make It Mini Food: Diner – MGA Entertainment

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Met de Miniverse ballen kunnen kinderen een (niet eetbaar) gerecht in het klein maken. Bijvoorbeeld een hamburger, pizza of een milkshake. Het plezier zit hem vooral in het uitpakken (‘unboxen’) van alle zakjes en doosjes die in de bal zitten en het ontdekken van wat het gerecht is.

Bij het uitpakken komen kinderen een minitafeltje tegen, waar het gerecht op geplaatst kan worden en zaken als bekers, bordjes, etenswaren/ingrediënten, bestek, rietjes, etc. Alles in het heel klein, wat veel kinderen leuk zullen vinden. Een handleiding legt uit hoe het ‘gerecht’ gemaakt moet worden.

Er zijn bijna 20 verschillende versies (gerechten), die kinderen kunnen verzamelen; zogenaamde collectibles. Het unboxen en in elkaar zetten zorgt voor eenmalig plezier en vraagt vooral fijne handmotoriek. Leuk om tijdens een feestje uit te pakken met je vriendjes/vriendinnetjes. Het eindresultaat kan ook gebruikt worden bij fantasiespel.

Dessineo Sticker Studio – Jumbo

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Met Dessineo Stickers kunnen kinderen zelf stickers maken. Het bestaat uit een apparaatje waarmee de stickers aan de achterkant nat mee worden gemaakt, 24 stickervellen en vier kleurenstiften. Een kind kan de plaatjes op een stickervel inkleuren en vervolgens met het rollerapparaat bevochtigen en ergens op plakken.

Het apparaat en het kunnen opplakken van de zelfgemaakte stickers maakt het inkleuren extra leuk, ook voor kinderen die dit niet zo boeiend vinden. Bij jongere kinderen is het wel zo handig om als ouder te helpen met het opstarten van het spel. Het spel bevordert de fijne handmotoriek, oog-hand coördinatie, creativiteit, en plezier in knutselen.

Fabulus Potium – Jumbo

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Fabulous Potium is een spel met kleurstoffen en enkele chemicaliën, waarmee kinderen ‘toverdrankjes’ kunnen maken. In de doos zitten de vloeibare kleurstoffen, flesjes, maatbekers, pipetten, lepeltjes, twee veiligheidsbrillen en een ‘toverboek’. Op de flesjes kunnen stickers worden geplakt met teksten als ‘elfenbloed’, etc., om het geheel van extra magie te voorzien.

Aan de hand van de recepten in het toverboek kunnen kinderen allerlei kleurrijke, bruisende en andere brouwsels maken. Het geheel is soort chemische knutseldoos, die de creatieve fantasie en de interesse in chemische processen stimuleert.

Lees ook: Fabulus Potium review

Peuter

Safari Park Jr. – Smart Toys & Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Safari Park Jr. biedt een mooie uitdaging voor het probleemoplossend vermogen van jonge kinderen. Het doel is steeds om een aantal dieren op bepaalde plekken op het speelbord te krijgen. Het speelbord stelt een safaripark voor waarbij een aantal wegen tussen bomen, struiken, rotsen en een tunnel lopen.

De dieren (twee giraffen, een leeuw en een olifant) moeten met hun voetstukken op specifieke passende plekken op het bord gezet worden en dan via de wegen naar hun eindposities worden geschoven. Niet elke weg is geschikt voor ieder dier omdat de bomen, struiken, rotsen en tunnel voor bepaalde dieren een obstakel vormen.

Het kind zal proefondervindelijk moeten ontdekken wat wel en niet mogelijk is. Er zijn 60 opdrachten in oplopende moeilijkheidsgraad. Op elk opdrachtkaartje is vanuit een bepaald perspectief getoond hoe de dieren op het bord moeten staan. Een kind zal dus ook moeten leren om vanuit dat perspectief naar het bord te kijken.

Het spel stimuleert ruimtelijk inzicht, gerichte en volgehouden aandacht, plannen, ontdekkend en logisch redeneren, plannen, fijne motoriek en oog/hand coördinatie. Zeker bij jongere kinderen wenselijk om dit spel samen met een ouder te doen om frustratie en demotivatie te voorkomen. Mooie vormgeving.

LEGO DUPLO Biotuintje – LEGO

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Het LEGO DUPLO Biotuintje is een constructieset voor jonge kinderen met als thema tuinieren. De set bevat grote duploblokken waarmee een aantal groenten en insecten kan worden gebouwd, alsmede een gietertje. Behalve het bouwen kunnen kinderen met de set ook ‘tuintje’ spelen.

De onderdelen zijn kleurig en mooi vormgegeven. Jonge kinderen kunnen hiermee hun fijnmotorische vaardigheden en oog/handcoördinatie oefenen.

Het speelgoed stimuleert ook de visuele waarneming en ruimtelijk inzicht en leert de kinderen (met hulp van de ouders) iets over de natuur en tuinieren. Het speelgoed nodigt ook uit tot fantasiespel.

Waterbaan Blauw en Roze – Little Dutch

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De waterbaan is leuk speelgoed voor jonge kinderen om met water te spelen, bijvoorbeeld in bad. Via een viertal geleiders die tegen een gladde wand kunnen worden geplakt kan water van de ene naar de andere geleider oversteken. De geleiders kunnen makkelijk verplaatst worden, zodat een kind lekker kan experimenteren met de waterbaan.

Het spel bevordert plezier hebben met water en laat jonge kinderen ontdekkend leren hoe de zwaartekracht de loop van water beïnvloedt. Stimuleert ruimtelijk inzicht, visuele waarneming, fijne motoriek en oog/hand coördinatie en inzicht in oorzaak en gevolg.

Pluche

Rainbocorns Fairycorns – Zuru

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Fairycorns zijn donzige, bolvormige knuffels met grote ogen, een unicorn (eenhoorn), vleugeltjes en op hun buik een groot hart, meestal met sparkles. De Fairycorns zitten in een groot ei en moeten dus uitgepakt (‘unboxed’) worden. Dan pas wordt duidelijk welke Fairycorn een kind heeft gekregen.

Er zijn veel verschillende Fairycorns, die gespaard kunnen worden. In het ei zitten ook nog allerlei accessoires, zoals een minipoppetje, slime, en vleugels die een kind op de eigen rug kan bevestigen.

Het plezier van dit speelgoed zit hem in het uitpakken en ontdekken welke Fairycorn een kind heeft gekregen en wat er nog meer in het ei zit. Na het uitpakken kunnen kinderen zich alleen of met andere kinderen uitleven in fantasiespel met de Fairycorn. Met hun grote ogen en zachte vacht nodigen de Fairycorns uit tot knuffelen en verzorgen. Stimuleert sociaal fantasiespel en empathie.

Squishmallows Roboyo the Water Alien – Jazwares

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Squishmallows zijn grote, gladde en superzachte bolvormige knuffels, die in een omhelzing flink ingedrukt kunnen worden. Er zijn een groot aantal verschillende Squishmallows, die er allemaal kleurrijk en fantasievol uitzien.

Met hun grote ogen en vriendelijke uitstraling nodigen de zachte Squishmallows uit tot knuffelen en fantasiespel met anderen. Ook lekker om met het hoofd op te liggen en rust te vinden.

Mama Surprise Cavia – Spectron

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Mama Surprise Cavia is een cavia met lang zacht haar en grote ogen. De cavia heeft een eigen interactief hok, waarin ze drie babycavia’s krijgen. De cavia maakt allerlei geluidjes en nodigt uit tot verzorgen met de bijgeleverde borstel en of tot het voeren van eten.

Wanneer het hart van de aanstaande moeder oplicht en ze haar speciale geluidje laat horen, moet ze in de kooi geplaatst worden en kan er een babycavia geboren worden (na een nacht of na 10 minuten). Als het hok wordt opengemaakt dan ligt er in het stro een babycavia plus een ‘cadeaubox’ met enkele accessoires.

De cavia’s zien er heel ‘cute’ uit en nodigen uit tot knuffelen en verzorgen. Het ‘verschijnen’ van de babycavia’s is een spannende gebeurtenis, die veel emoties oproept bij kinderen. De moeder- en babycavia’s stimuleren empathie, verzorgingsgedrag en fantasiespel.

Poppen

LEGO Friends Autumns paardenstal – LEGO

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Atumns paardenstal is een constructieset uit de Lego Friends serie met twee paardenmeisjes, paarden, een wagen en een stal/huis en nog enkele onderdelen. Alles is heel mooi en in detail uitgevoerd.

Het in elkaar zetten van de stal en andere onderdelen vraagt om constructievaardigheden: ruimtelijk inzicht, gerichte en volgehouden aandacht, fijne motoriek en goede oog/hand coördinatie. Veel kinderen zullen de poppetjes, paarden en stal vooral gebruiken om samen of alleen fantasiespel te spelen. Heel leuk voor kinderen die gek zijn op paarden.

L.O.L. Surprise Swap Tots – MGA Entertainment

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Met de LOL Surprise Swap krijgen kinderen een LOL-poppetje dat ze van uiterlijk kunnen veranderen in een ander poppetje; zowel qua kleding als gezicht. Het plezier van de LOL-poppetjes zit hem enerzijds in het uitpakken van de bol waar het poppetje en de accessoires inzitten (‘unboxing’) en ontdekken wat er precies in de bol zit.

Anderzijds in de mogelijkheid om met de poppetjes fantasiespel te spelen. Daar komt dan nu nog de mogelijkheid voor een verkleedpartijtje van het poppetje bij. Omdat er verschillende poppetjes zijn kunnen ze ook gespaard worden. Leuk om samen met een ander kind mee te spelen.

Transformers Convertible 2-in-1 Masks – Hasbro

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Transformer Mask is een stoer masker dat kan worden omgebouwd tot een transformerpop. Het masker kan op het gezicht gedragen worden, maar moet wel goed passen om comfortabel te zijn. Het masker kan uit elkaar gevouwen worden waarbij de uitgevouwen delen de ledematen en het hoofd van de transformer worden.

Zowel het masker als de pop zijn mooi vorm gegeven en zien er indrukwekkend (stoer) uit. Het uitvouwen vraagt wel wat kracht en uitproberen. Het ombouwen is na wat oefenen leuk om te doen. Het masker kan gebruikt worden voor rollenspel met andere kinderen, terwijl de transformerpop in fantasiespel kan worden gebruikt.

Puzzels

Tower Stacks – Smart Toys & Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Tower Stacks is een smart game in de vorm van een driedimensionale puzzel. De puzzel bestaat uit negen puzzelstukken met op elk stuk een gekleurde toren. Aan de hand van een boekje met 80 opdrachten moeten de puzzelstukjes op de juiste manier aan en/of op elkaar geplaatst worden om het gewenste eindresultaat te verkrijgen.

Het spel is bedoeld voor één speler vanaf acht jaar. De opdrachten lopen op van beginnersniveau naar expertniveau. Hierdoor kan de speler geleidelijk ontdekken (leren) hoe het spel werkt zonder gelijk gefrustreerd vast te lopen.

De stukken zijn mooi vorm gegeven en de eindresultaten zien er steeds fraai uit. Een leuk spel voor kinderen (en volwassenen) die ervan houden om puzzels en problemen op te lossen. De puzzel bevordert ruimtelijk (3D) inzicht en planning en stimuleert de gerichte aandacht en de frustratietolerantie (volgehouden aandacht).

Cubic Fun 3d Puzzel Titanic LED – Van der Meulen

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Titanic puzzel is zowel een driedimensionale puzzel als een constructiespel voor gevorderden. De doos bevat een groot aantal kartonnen bladen, waar alle onderdelen (voor gestanst) uit gedrukt moeten worden. Die worden vervolgens in elkaar gezet om tot een fraaie kopie van de Titanic te komen.

Alles is tot in detail weergegeven op de onderdelen, waardoor de bouwer ook een mooi beeld krijgt van het interieur van de Titanic. Het eindresultaat ziet er prachtig uit en wordt nog mooier door de ledlampjes die in het schip gemonteerd kunnen worden.

In de bijbehorende handleiding wordt stap voor stap weergegeven hoe de onderdelen in elkaar moeten worden gepast. Een mooie 3D-puzzel voor kinderen en volwassenen die van het uitgebreide constructiewerk houden.

Het is verstandig wanneer ouders hun kind op gang helpen bij deze constructieklus om frustratie te voorkomen. Het spel bevordert visuele waarneming (goed kijken), ruimtelijk inzicht, constructievaardigheden en de gerichte en volgehouden aandacht. De bouwer zal trots zijn op het eindresultaat, goed voor het zelfbeeld.

3D puzzle Apollo Saturn V – Ravensburger

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Het Apollo Saturnus V pakket is een gedetailleerde driedimensionale puzzel waarmee de Apolloraket kan worden nagebouwd. De puzzelstukjes zijn van hard plastic en moeten in elkaar geklikt worden. Het eindresultaat levert een natuurgetrouwe replica van 92 cm op van één van raketten die in de vorige eeuw naar de maan vlogen, inclusief de maanlander module.

De puzzel is heel leuk voor oudere kinderen en volwassenen met goede constructievaardigheden en doorzettingsvermogen. Het spel bevordert visuele waarneming (goed kijken), ruimtelijk inzicht, constructievaardigheden en de gerichte en volgehouden aandacht. De bouwer zal trots zijn op het eindresultaat, goed voor het zelfbeeld. De meeste kinderen zullen hulp nodig hebben om deze 3D-puzzel op een prettige manier tot een goed eindresultaat te brengen.

STEAM

History of Life on Earth – Clementoni

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Geschiedenis van het Leven op Aarde is een educatieve set waarmee kinderen op een actieve en onderzoekende manier meer te weten kunnen komen over de evolutie.

Met behulp van de handleiding lopen kinderen door de verschillende tijdperken in de evolutie. Daarbij krijgen ze aanwijzingen voor het maken van voorwerpen en instructies voor het gebruik van de app om o.a. 360-gradenvideos en virtuele wandelingen te maken en de gemaakte 3D-voorwerpen te bekijken met augmented reality.

Er zijn materialen bijgeleverd voor het maken van een vulkaan (plus uitbarsting), het skelet van een T-rex en een model van het menselijk lichaam met botten en organen. De multimediale aanpak zorgt voor afwisseling en houdt de aandacht van de kinderen bij het onderwerp. De set bevordert de kennis van de evolutie en stimuleert logisch en kritisch denken en enthousiasmeert kinderen voor wetenschappelijke onderwerpen.

SmartMax My First Build & Drive – Smart Toys & Games

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

My First Build & Drive is een constructieset voor jonge kinderen vanaf anderhalf jaar. De set bestaat uit een onderstel van een autootje met vier wielen plus zes vrij grote en kleurige blokken waarmee allerlei constructies op het onderstel gebouwd kunnen worden.

Het kind kan eigen constructies maken of proberen om het voorbeeld op een van de 24 kaartjes na te bouwen. Door middel van onderzoekend leren bevordert de speelset de visuele en tactiele waarneming, ruimtelijk inzicht en perspectief nemen, de fijne motoriek en de oog/handcoördinatie.

Ik leer ontdekken: het lichaam – Jumbo

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

Met de speelset ‘Ik leer ontdekken: het lichaam’ kunnen kinderen op een onderzoekende manier van alles leren over het menselijk lichaam. De set bevat kleurige posters van het menselijk lichaam, informatiekaartjes, kartonnen lichaamsdelen, enz. 

De handleiding geeft instructies om kaarten met informatie voor te lezen of experimenten uit te voeren, die laten zien hoe bepaalde onderdelen van het lichaam werken. De set is heel leerzaam, maar sommige informatie kan ook wat te gedetailleerd zijn om de aandacht van een kind vast te houden.

Dan kan een ouder het beter wat eenvoudiger houden. Veel onderdelen en experimenten zijn leuk om uit te voeren en zullen kinderen enthousiasmeren. De set bevordert via exploratief leren de kennis over het menselijk lichaam (botten, spieren, organen en hun functies).

Voertuigen

LEGO Technic NASA Mars Rover Perseverance – LEGO

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De NASA Mars Rover Perseverance is een Lego Technic kopie van de echte Mars Rover. Hij wordt opgebouwd uit meer dan 1000 vaak kleine onderdelen aan de hand van een gedetailleerde handleiding. De Rover heeft diverse onderdelen die met de hand bestuurd kunnen worden, waaronder de assen van de wielen en de robotarm.

Met behulp van een augmented reality app kan er allerlei context aan het model toegevoegd worden. Het eindresultaat ziet er indrukwekkend uit door alle details.

Het bouwen vraagt gevorderde constructievaardigheden: ruimtelijk inzicht, gerichte en volgehouden aandacht, geduld, en een goede fijne motoriek en hand/oogcoördinatie. Stimuleert daarnaast technisch inzicht en interesse in de ruimtevaart. Het eindproduct is meer geschikt om naar te kijken dan om mee te spelen.

Hot Wheels City T-Rex Chomp Down – Mattel

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De T-Rex Chomp Down is een soort van korte racebaan waarbij een raceauto dwars door een T-rex wordt gelanceerd, een looping maakt en dan verder rijdt naar de staart van de T-rex. De auto wordt gelanceerd door met de hand op de starthandel te slaan.

Als de raceauto met de juiste snelheid wordt gelanceerd dan klapt aan het eind de looping open en valt één deel op de kop van de T-rex, die vervolgens knock-out raakt. Leuk spannend actiespel om geregeld te spelen; alleen of met anderen om te kijken wie het beste effect voor elkaar krijgt.

De effecten en het racen door de T-rex zorgen voor spanning en hilariteit. Het spel vraagt om enige behendigheid bij het in elkaar zetten van de baan en hij het spelen.

Spidey Webstrike 2 n 1 Vehicle – Jazwares

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Mamaliefde.nl

De Spidey 2 n 1 Vehicle is onderdeel van de serie ‘Spidey and his amazing friends’, met diverse poppetjes en voertuigen gebaseerd op de Spiderman strips en films.

De 2 n 1 Vehicle bestaat uit een kleurige auto met daarin een motor met Spiderman (Spidey). Door op een knop te drukken opent de voorkant van de auto en wordt de motor met Spidey naar voren gelanceerd. Leuk om met andere kinderen samen fantasiespel te spelen.

Linda van Aken