Skip to Content

Striae striemen op buik tijdens zwangerschap voorkomen en tips wat te doen

Striae striemen op buik tijdens zwangerschap voorkomen en tips wat te doen

Striae kan iedereen krijgen, maar zeker tijdens de zwangerschap is de kans hierop groter. Hoewel het niet pijnlijk is, zal niemand zitten te wachten om paarsrode strepen op zijn of haar huid te krijgen.

Strepen, die uiteindelijk zullen verkleuren naar lichte littekens. Dit kan echter wel enkele jaren duren. Hierdoor zullen ze ook wel minder opvallen. Deze zogenoemde zwangerschapsstriemen ontsieren dus je huid, dus is het fijn om het te voorkomen of om het zo goed mogelijk te bestrijden.

Maar kan dit eigenlijk wel en hoe ontstaat striae?

Wat is striae?

Striae zijn paarsrode strepen die ontstaan als het lichaam een extreme groei doormaakt. Ze lopen parallel en zijn grillig van patroon.

Omdat het ontstaan van deze striemen te maken heeft met heftige groei, is het duidelijk waarom tijdens de zwangerschap een grotere kans op striae ontstaat. Je buik groeit immers behoorlijk snel door de snelle groei van je kindje in de baarmoeder.

Maar niet alleen de buik is een plek waar deze littekens voorkomen. Ook borsten, dijen en billen zijn bekende plekken.

Je zou kunnen zeggen dat de huid de groei niet kan bijhouden en daardoor komt er teveel spanning te staan op het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor ontstaan er scheuren: de paarsrode strepen!

Pijnlijk is het niet. Hoewel sommige mensen wel last hebben van jeuk of een brandend gevoel. Het is niets anders dan een litteken en geeft verder ook geen medische problemen.

Het grootste probleem is dan ook vooral dat mensen het niet mooi vinden en er soms zelfs onzeker door worden.

Wie lopen risico?

Natuurlijk zijn niet alleen zwangeren een risicogroep. Wat dacht je van de grote groeispurts die kinderen/pubers mee kunnen maken.

Ook bodybuilders kunnen deze groeistrepen oplopen, doordat zij meer spiermassa aanmaken. Of mensen die extreem dik zijn, waardoor de huid de groei niet aankan.

Daarnaast zijn er ook ziektes die groeistriemen veroorzaken. Verder is het een kwestie van er in een bepaald opzicht aanleg voor hebben, een hormonenkwestie en ook je huidtype is van belang.

Daarnaast heeft een donkere huid ook meer kans op striae. En ja (en daar kan je zelf wel iets aan doen!), roken geeft meer kans op deze vervelende striemen.

Verschillende striae

Er wordt bij onderzoek onderscheid gemaakt tussen rode en witte striae. Striae rubra (de rode variant) heeft een grillig uiterlijk en zijn dus de net ontstane striemen.

Na langere tijd zullen deze overgaan in ongepigmenteerde (dus witte) lijnen. Dit wordt striae alba genoemd.

Behandeling van striae

Er is al vrij veel geprobeerd, maar een echt behandelingsplan is er niet. Dermatologen zeggen dat er geen effectieve behandeling is, hoewel er genoeg producten op de markt zijn die beweren striae te kunnen verhelpen of voorkomen zoals Bio Oil waar heel veel zwangeren bij zweren.

Natuurlijk kan je het wel gewoon proberen. Houd wel in je achterhoofd dat ‘dure’ producten of behandelingen geen garantie zijn en het bij iedereen anders kan uitpakken. De enige uitzondering hierop lijken smeersels met vitamine A te zijn.

Er wordt soms wel gesteld dat een laser- of flitslampbehandeling van striemen die pijnlijk zijn, verlichting kan brengen.

Crème met vitamine A

Uit een groot onderzoek blijkt dat er eigenlijk geen effect te verwachten is van verschillende crèmes en andere smeersels. Het onderzoek werd bij meer dan 800 mensen gedaan en er werd geen enkel resultaat gezien!

Volgens Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, zijn alleen crèmes met vitamine A-zuur de enige serieuze mogelijkheid om iets te doen tegen striae.

Het moet door een arts worden voorgeschreven. Het stimuleert de aanmaak van elastine. Dit kan helpen om rimpels te voorkomen en dus ook groeistrepen. Deze crèmes helpen vooral als de littekens nog rood zijn, dus als ze net ontstaan zijn.

Bij een studie werd gezien dat na zes maanden smeren de littekens smaller en korter waren. Een ander onderzoek laat zien dat 80 % verbetering zag na 24 weken gebruik. Bij een controlegroep was dit maar 8 %. Dr. Jetske Ultee stelt ook dat peelingbehandelingen kunnen helpen.

Massage

Soms wordt er gezegd dat masseren van de huid zou helpen. Omdat je de huid masseert, verwacht men dat het soepeler zal zijn. Maar niets heeft bewezen dat dit ook werkelijk zo is.

Je leeftijd telt mee!

Eigenlijk zou je het niet verwachten (ik niet, tenminste) maar hoe ouder je bent bij je zwangerschap, hoe minder kans je hebt op deze striemen!

Een jonge huid is vatbaarder voor dit verschijnsel. Men gaat er vanuit dat dat te maken heeft met hoe strak je huid nog is. Als je ouder wordt, word je huid immers losser.

Voorkomen van striae

Ben je zwanger, smeer je buik dan regelmatig (een paar keer per dag) in met een amandelolie of bijvoorbeeld een vettige crème zoals vaseline. Met je voeding zou je erop kunnen letten om genoeg zink binnen te krijgen.

Door dit mineraal wordt je huid namelijk elastischer. Dit kan je o.a. doen door vis, vlees, schelpdieren, maar ook pompoen- of zonnebloempitten te eten. Je kunt het allicht proberen!

Striae littekens

Striae zijn, zoals gezegd, gewoon littekens. En ja, een litteken wil nu eenmaal zeggen dat het blijft zitten. Natuurlijk kan je deze striemen wel verzorgen door er speciale zalfjes op te smeren, maar echt weggaan zullen ze niet doen.

Wil je toch echt iets proberen: wacht dan niet te lang. Je hebt de meeste kans op succes als de striemen nog maar pas aanwezig zijn en dus vallen onder de rode variant! Er zijn klinieken die striaebehandelingen aanbieden. Maar let dus goed op wat je doet!

Je hoeft je niet te schamen

Heb je groeistrepen gekregen? Schaam je je ervoor en durf je er bijvoorbeeld niet meer door naar het zwembad? Niet doen!

Deze striemen komen echt heel vaak voor. Maar liefst 71 % heeft hier in meer of mindere mate last van.

Dus je bent absoluut niet de enige!

Striae striemen op buik tijdens zwangerschap voorkomen en tips wat te doen - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)