Skip to Content

Osmo games review voor ipad van coding tot tangram

Osmo games review voor ipad van coding tot tangram

De nieuwe generatie kinderen groeit op met beeldschermen. Aangezien veel apparaten intuïtief werken hoef je niet raar op te kijken als je dreumes of peuter al precies weet hoe jouw telefoon werkt en zijn favoriete apps kan bedienen. Misschien heb je wel spelletjes er op staan zoals Candy Crush, Minecraft en Hay Day.

Ook in het onderwijs wordt er steeds vaker mee gewerkt en spelletjes krijgen ook steeds meer een digitaal karakter. Osmo is daar een goed voorbeeld van. Zij combineren het spelen van spelletjes op de iPad met interactief spel, dat ook nog eens leerzaam kan zijn.

Osmo Gaming

OSMO is een ‘award-winning’ spelsysteem dat een geheel nieuwe interactie met de iPad biedt door de combinatie van fysiek spel en tablet gameplay. Osmo brengt fysieke spelletjes naar de tablet en stimuleert spelenderwijs creatief denken en sociale interactie. 

Osmo is ontwikkeld door enkele ex-medewerkers van Google, speciaal voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. In de Verenigde Staten is Osmo inmiddels een favoriet van leerkrachten en was het een finalist bij de TOTY Innovative Toy of The Year verkiezing.

Alle spellen kunnen na aanschaf van de basisset worden gedownload in de Apple® App Store, op Android werkt dit niet.

Ook heb je voor het spelen met Osmo een basis set nodig dat bestaat uit een base waarin je de iPad (iPad-mini of een normale iPad zonder beschermhoes) kan plaatsen en een kapje voor over de camera zodat hij kan registreren wat je doet. Met behulp van een magnetisch veld wordt er gecontroleerd of je hem juist hebt bevestigd.

Onder in dat Osmo-kapje zit een spiegel, zodat de iPad kan waarnemen wat er voor hem gebeurt. En dan kun je dus helemaal los met de speciale Osmo apps! Op deze manier verandert je iPad in een apparaat waarmee je online gaming combineert met spelen.

Er zijn diverse apps en games beschikbaar voor de Osmo. Deze proberen allemaal spel, creativiteit, sociale interactie en educatie met elkaar te combineren. Een aantal hiervan zijn gratis te downloaden en heb je er geen extra hulpmiddelen voor nodig (naast de basisset).

Voor andere apps heb je een speciale set nodig. Er zijn onder andere apps om mee te leren rekenen en schrijven zoals Numbers en Words. Maar ook meer ‘spelletjes’ zoals een pizza-app waarmee je pizza’s gaat beleggen en een kassa beheert of Monster.

Deze apps worden geleverd in afzonderlijke doosjes van hetzelfde formaat waarin magneetjes zitten zodat je ze makkelijk kan stapelen. Je kan deze los van elkaar kopen, of in speciale beginners / genius kits. Nog niet in alle apps zijn alle woorden vertaald zodat je kind soms even hulp nodig heeft.

Osmo is ontwikkeld voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier fijn mee spelen. Ook is het prima te gebruiken als je meerdere kinderen hebt. Ieder kind kan een eigen gebruikersprofiel aanmaken zodat je verder kan gaan met waar je bent gebleven.

Osmo Tangram

Tangram is een zeer bekend spel, met behulp van een zevental geometrische vormen zoals vierkantjes, driehoekjes in diverse formaten en een parallelogram. Tangram is een spel dat goed is voor de ontwikkeling van je kind. Het bevordert het ruimtelijk inzicht en het goed kijken en oplossingsgericht werken.

Vaardigheden die je ook in andere situaties goed kan gebruiken. In de app zie je de opdracht die je moet maken; een figuur dat je kan leggen. Deze maak je gewoon op tafel. Wel in het zicht van de camera, mocht je tijdens het puzzelen buiten bereik komen krijg je daar een melding van. 

Het voordeel van deze vorm van tangram spelen is dat je kind direct feedback krijgt op wat het doet. Als een stukje goed ligt, krijg je dat meteen te zien.

Dit is zeer goed ingesteld, zodat ook als twee stukjes toevallig dicht tegen elkaar aanliggen en goed liggen, dat wordt weergegeven of als een stukje op de juiste plek ligt maar nog even gedraaid of gespiegeld moet worden.

Het voordeel van deze manier van tangram spelen is dat je direct terugkoppeling krijgt. Zo zie je bijvoorbeeld of je nog een ander puzzelstukje nodig hebt. Iets wat je bij tangram normaal pas achter komt als je aan het einde niet uitkomt of stukjes overhoudt.

Bij het moeilijkste level (wordt met kleuren weergegeven) krijg je deze interactie niet meer. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen kan je om een hint vragen.

Het kan ook voorkomen dat je van de twee driehoekjes een vierkantje moet maken en dat hetzelfde formaat heeft als het vierkantje. Je moet ze dan wel precies zo draaien als in het spel is aangegeven.

Je kan dit spel in diverse moeilijkheidscategorieën spelen waarbij met kleur of in zwart / wit de figuren weergegeven worden. Op deze manier is dit spel geschikt voor kinderen van jong tot oud.

Als je klaar bent met een tangram krijg je daarvoor gouden muntjes en speel je een stukje van het landschap vrij zodat er meer opdrachten beschikbaar komen. In totaal zijn er meer dan 600 opdrachten mogelijk! Door middel van quests wordt je gestimuleerd om zoveel mogelijk opdrachten te maken.

Osmo Newton

Osmo Newton is een gratis app waar je mee kan spelen. Voor Newton gebruik je een witte ondergrond, je kan hiervoor het Osmo Creative (soort whiteboard) bord aanschaffen, maar ook een witte tafel of een wit vel papier werkt prima. In het spel valt er een balletje naar beneden dat je ergens naar toe moet laten rollen of stuiteren.

Met de pen of andere objecten kan je hindernissen maken. Door het spelen van dit spel wordt je creativiteit en inventiviteit geprikkeld. Hoe meer je het spel speelt hoe moeilijker het wordt er zijn wel 60 levels. In het begin kun je nog wegkomen met eenvoudige strategieën maar je wordt steeds meer uitgedaagd om op andere manieren te gaan denken.

Osmo Masterpiece

Ook voor deze gratis app heb je een witte ondergrond nodig. Met deze app kan je goed oefenen met tekenen. Op het papier teken je en op het scherm van je iPad zie je het resultaat terug. Wel is het even wennen omdat je niet naar je hand kijkt maar naar het beeldscherm.

Osmo Coding

Osmo is voor een groot deel ook ontwikkeld om te leren coderen op een speelse manier. Bij Osmo coding is het de bedoeling dat je Awbie, een online karakter het bos in stuurt om aardbeien te zoeken.

Daarvoor moet je hem echter wel op weg helpen, dat doe je niet met je vingers, toetsenbordknoppen of je stem. Maar met behulp van een aantal (19) commandoblokjes die ieder een andere opdracht geven.

Bijvoorbeeld links of rechts laten lopen, iets pakken of laten springen. Deze blokjes leg je in een bepaalde volgorde neer, van boven naar beneden zodat het de bedoeling is dat Awbie precies die aanwijzingen opvolgt.

De blokjes zijn magnetisch zodat ze eenvoudig aan elkaar klikken. Je eindigt altijd met de groene afspeelknop. Als je daarop drukt zal Awbie alle stappen volgen naar het bos op zoek naar aardbeien. Wat dat betreft lijkt het wel wat op het spelen met de Co-de-rups van Fisher Price, dit is echter geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

Het doel is dat je in de tuin van Awbie opdrachten maakt. In de opdrachten zit een opbouw zodat ze steeds ingewikkelder worden en je kind meer uitgedaagd wordt. Naar mate de opdracht moeilijker wordt krijg je ook meer muntjes daarvoor.

Je kan het spel ingewikkelder maken door opdrachten te herhalen. Normaal zal Awbie slechts een stap in een bepaalde richting zetten. In combinatie met een cijfer zal het meerdere stappen zetten in een bepaalde richting.

Het voordeel van dit spel is dat je kind niet zo zeer bezig is met programmeren, maar een spelletje te spelen. Door het spelen van dit spelletje leert het wel op een andere manier na te denken.

Naast deze vier spellen heeft Osmo meer spellen ontwikkeld voor de iPad. Op de site van Meester Sander vind je een handig overzicht met Youtube-reviews van de diverse games.

Linda van Aken
  1. Fleur says:

    Wij hebben Osmo. Ik vind het zelf vooral erg gaaf, de kinderen vinden het ook leuk, maar pakken het niet zo snel uit zichzelf. Die pizza- en monster-app kende ik nog niet, daar ga ik eens naar op zoek. En de code-uitbreiding wil ik ook nog erg graag erbij hebben :)

Comments are closed.