Skip to Content

Podcasts met luisterverhalen voor kinderen, peuters en kleuters

Podcasts met luisterverhalen voor kinderen, peuters en kleuters

Luisteren is hot. In de auto of op de fiets naar werk, tijdens de afwas of het sporten. Er zijn genoeg momenten waarop we van een verhaal willen genieten, maar we onze ogen voor iets anders moeten gebruiken.

Luisteren is dan de perfecte oplossing. Zo ook tijdens de komende zomervakantie. Urenlange autoritten met de kids naar de plek van bestemming worden ineens een stúk draaglijker.

En je kunt nu eindelijk eens lekker luieren op een strandbedje in de zon met een goed verhaal, zonder daar zelf iets voor te hoeven doen.

Luisterboeken en podcasts zijn niet alleen leuk voor volwassenen maar ook voor kinderen!

De leukste podcasts voor kinderen

Podcasts zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit. Nu je bijna overal kunt streamen staat er weinig meer in de weg om overal te kunnen luisteren naar de nieuwste audio-uitzendingen over willekeurige onderwerpen.

Over het algemeen zijn er podcasts in allerlei soorten en maten dus je kunt zelf kiezen waar je voorkeur naar uit gaat.

Voor kinderen was de keuze aan audiobestanden lang beperkt tot luisterboeken, want veel podcasts die speciaal op kinderen gericht waren bestonden er nog niet. Maar daar komt nu verandering in!

In deze lijst vind je allerlei soorten podcasts die geschikt zijn voor kinderen. Om samen met je kind te luisteren, of om je kind lekker alleen naar te laten luisteren, van serieuze onderwerpen tot puur vertier!

1 minuutje kleuters

Voor kleuters is er op de website van Radio Nederland een heel leuke serie podcasts van de VPRO te vinden onder de naam “1 minuutje kleuters”.

Dit zijn allemaal korte podcasts van, zoals de titel al verklaart, ongeveer 1 minuut lang, over verschillende onderwerpen. Verhaaltjes, liedjes, gesprekjes met kleuters over diverse onderwerpen, alles komt aan bod.

De beperkte tijdsduur is echt afgestemd op de concentratiespanne van de gemiddelde kleuter dus geen verveelde gezichten of afnemende interesse.

Met name de gesprekjes waren bij onze kleuter een bron voor verder vermaak, vaak konden we hier nog verder op doorborduren en kwamen we zo heel interessante dingen te weten (probeer eens de podcast “Co-piloot” over toekomstige beroepen!)

Deze vind je hier.

Dik Voormekaar Show

Onder het mom van “goede oude tijd” is er op de website van Radio Nederland een serie podcasts terug te vinden van de “Dik Voormekaar Show”. Jeugdsentiment?

Natuurlijk! Maar tot onze grote verrassing blijkt dat ook onze kinderen zich prima amuseren met de gekke grappen en grollen van André van Duin en Ferry de Groot.

Leuk om te beluisteren met de hele familie, bijvoorbeeld in de auto op weg naar je vakantieadres!

Deze vind je hier.

Zin in Zappelin podcast

De podcast van het populaire kinderprogramma Zin in Zappelin lanceert tien nieuwe zomerverhalen, ingesproken door Soy Kroon.

Tien verhalen die ideaal zijn voor onderweg naar een vakantiebestemming, maar ook fijne voorleesverhalen net voor het slapen gaan. Soy neemt alle stemmen van de Zappelin-figuren voor zijn rekening en laat ze echt tot leven komen.

De verhalen spelen zich af op zomerse locaties zoals het strand, de kermis of het zwembad.

De Zappelin-vrienden maken weer vanalles mee en beleven de mooiste avonturen. Zo gaat Zappie kamperen, durft Ollie de Olifant niet van de duikplank en speelt Ineke Inktvis een spannende tenniswedstrijd.

Deze vind je hier.

Fikkie de Firefighter

Een ouderwets hoorspel voor kinderen van 7 tot 10 jaar is “Fikkie de Firefighter”.

Het waargebeurde verhaal, over een magere zwerfhond die in een winternacht kwam aanlopen bij een brandweerkazerne in New York, speelt zich af in 1929. De brandweermannen adopteerden de hond en gaven hem de passende naam “Fikkie”.

Fikkie bleek een uitstekende brandweerhulp, hij redde tientallen levens en werkte tien jaar lang voor de brandweer in New York.

Dit verhaal is te beluisteren via Soundcloud of de app “Podcasts” op je smartphone.

Deze vind je hier.

Blussen met je neus ertussen

In de kazerne van Kladderveen besluiten bevelvoerders Jansen en De Vries een podcast te maken. Ze voeren een brandweercontrole-inspectie uit op de Feniksschool, waar ze horen dat juffrouw Pakmukkie Frie Frie de Sosobaja al een maand thuis zit door een mysterieuze ziekte. En dat Bas en Katinka uit haar klas ruzie hebben. Zo’n grote ruzie, dat Bas er over rappt.

Terwijl de bevelvoerders de school aan het helpen zijn, gaat de sirene. BRAND! De dieren in het Ooievaarsbos zijn in gevaar! Bevelvoerder De Vries en haar manschappen rukken uit. Maar nog voordat de brand is geblust, blijkt dat alle 2000 liter water uit de tankautospuit op is… Komt het nog goed in Kladderveen?

Deze vind je hier.

Podkin Eenoor

Andere spannende verhalen vind je terug op de podcast over het dappere konijn Podkin Eenoor.

Het verhaal, over een rondreizende bard die midden in de winter terechtkomt in de konijnenburcht van Doornwoud en daar in ruil voor een maaltijd en een slaapplek het verhaal over Podkin Eenoor vertelt, weet jong en oud te boeien.

Luister mee hoe het dappere konijntje dat ondanks zijn jonge leeftijd de allergrootste vijand van de konijnen wist te verslaan.

Deze vind je hier.

Frankie

Een leuke podcast voor (pre-)pubers (en hun ouders) is “FRANKIE”. Dit is geen voorleesverhaal, maar een podcast waarin pubers vertellen over hun leven.

Pubers vertellen zelf over wat ze meemaken, wat ze moeilijk vinden en waar ze van leren. De podcasts van FRANKIE zijn terug te vinden in de app “Podcasts” op je smartphone.

Deze vind je hier.

Stokstaartjes

Stokstaartjes is een podcast voor nieuwsgierige kinderen over wetenschap! Afleveringen duren tussen de 10 en 15 minuten en zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. De eerste twee series, over dinosaurussen en over de ruimte, zijn enthousiast ontvangen en inmiddels ongeveer 60.000 keer beluisterd. De derde serie gaat over het Oude Egypte. De podcast is gratis te beluisteren via de bekende podcast-apps.

Deze vind je hier.

Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes

In samenwerking met Rebel Girls organiseert Abel Studios de podcast ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes’. De podcast is een Nederlandse bewerking van de veelgeprezen boekenreeks die in meer dan 100 landen is verschenen en waarvan meer dan 7 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Zing en dans bijvoorbeeld mee bij het verhaal van Beyoncé verteld door zangeres Pearl Jozefzoon. Duik de jungle in met wildlife-expert Sterrin Smalbrugge en hoor meer over het leven dat Jane Goodall bij de apen had.

Of reis terug in de tijd met journaliste Natasja Gibbs die het moedige verhaal over gerechtigheid vertelt van Amerikaanse heldin Rosa Parks. Je luistert, waar en wanneer je maar wilt, naar de mooiste verhalen over vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd.

Deze vind je hier.

Linda van Aken
  1. Manon says:

    Heerlijk, mijn kinderen (5 en 7) luisteren in het weekend uren naar luisterboeken. Goede aanvullende tip: met een gratis bibliotheek lidmaatschap voor kinderen kun je heel veel boeken luisteren en lezen via de online bibliotheek app, en alles kun je downloaden en dus gebruiken zonder internet.

Comments are closed.