Skip to Content

Tweedehands kopen: wat wel en wat beter van niet?

Tweedehands kopen: wat wel en wat beter van niet?

Lekker duurzaam is het kopen van tweedehands spullen. Daarnaast is het ook fijn voor je eigen portemonnee. Maar is het wel raadzaam om altijd voor tweedehands te gaan? Veel artikelen kun je prima in een kringloopwinkel of via Marktplaats kopen. Maar er zijn inderdaad ook producten waarbij dat minder verstandig is. Wat koop je dus wel en wat beter niet tweedehands?

Waarom tweedehands kopen?

Zoals gezegd past het kopen van gebruikte goederen bij een bewuste leefstijl. Het is namelijk heel duurzaam om niet bij alles voor nieuw te gaan. Naast het milieu is het financieel gezien ook aantrekkelijker. Het is allang niet meer raar als je gaat voor tweedehands producten. 

Waarom kun je niet alles tweedehands kopen?

Praktisch alles is wel verkrijgbaar bij een kringloopwinkel. Of natuurlijk via bekenden of sites als Marktplaats. Alleen is het bij sommige producten niet aan te raden omdat de veiligheid van het product dan niet meer gegarandeerd is. Of het draagcomfort is niet meer optimaal. 

Wat koop je beter niet tweedehands?

Zoals hierboven gemeld kun je bepaalde producten beter nieuw kopen omdat je dan zeker weet dat alles naar behoren werkt en daarmee de veiligheid van het product nog goed is. Je weet immers nooit of er niks mee gebeurd is. Je kunt hierbij denken aan de volgende producten.

Helmen

Helmen koop je het beste nieuw. Is een helm namelijk een keer gevallen dan is het niet meer zeker of het nog wel veilig is. Er zit sowieso ook een termijn aan de levensduur van een helm! Hoelang je met een helm kunt doen is afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is. 

Autostoeltjes

Ook een autostoeltje kun je beter nieuw kopen. Ook nu weet je bij een tweedehands exemplaar niet wat er allemaal mee gebeurd is. Heeft het bijvoorbeeld een aanrijding meegemaakt, dan is de veiligheid niet meer gegarandeerd.

Je kunt aan de buitenkant niet aflezen of het sterke krachten heeft meegemaakt waardoor het beschadigd is. Je kunt hooguit controleren op breuken of haarscheurtjes, maar echt zeker weten of het veilig is doe je niet. 

Schoenen

Schoenen tweedehands kopen doe je alleen op een heel kritische manier. Zeker als het om de kwetsbare voetjes van je kleintje gaat. Een schoen zal zich immers vormen naar de voeten van de drager en daarmee biedt het dus niet meer de ondersteuning aan een ander voetje. Dit kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de spieren in zowel de voet als het been.

Daarnaast zal het ook gewoon niet fijn zitten voor je kind. Ook al afgesleten zolen kunnen voor een verkeerde stand van de voet zorgen. Is een schoen nog zo goed als nieuw (dus zeker qua binnenkant en de zool) dan zou je het kunnen overwegen. Maar gewoon nieuw is toch wel een betere optie.

Oude apparaten

Oude elektronische apparaten mogen goedkoper zijn in de aanschaf, maar kunnen wel degelijk uiteindelijk duurder zijn in verbruik. Omdat ze simpelweg veel meer energie verbruiken dan een nieuw, modern apparaat. Dan is ook het voordeel voor het milieu meteen weg (of veel minder). Denk hierbij aan de grote apparaten zoals een koelkast of een vriezer! 

Refurbished

Wil je toch een elektronisch apparaat tweedehands kopen, dan is een refurbished model de slimste keuze. Deze apparaten zijn helemaal nagekeken en opgeknapt. Zo ben je wel duurzaam en goedkoper bezig, maar loop je veel minder risico dan bij een gewoon tweedehandsje.

Meestal heb je nog garantie voor een bepaalde periode. En je weet zeker dat het apparaat niet gewoon ‘op’ is. Daar is immers naar gekeken. Ga hierbij wel voor een winkel die goed bekend staat. Want uiteraard kun je anders goed gefopt worden. Zeggen dat het apparaat goed nagekeken is kan immers iedereen wel beweren.

Wat koop je wel tweedehands?

Veel spullen kun je gewoon wel gebruikt kopen. Uiteraard let je op of het heel is, schoon en niet al helemaal versleten. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Kleding. Kinderkleding, zeker voor baby’s, wordt vaak maar kort gedragen. En zeker babykleding is vaak nog als nieuw. 
  • Speelgoed kan prima een nieuw leven beginnen bij een ander kind. Natuurlijk controleer je wel of alles nog goed vastzit en dergelijke. 
  • Babyartikelen als een bedje, de box of een aankleedkussen zijn natuurlijk prima tweedehands te kopen. Ze worden maar kort gebruikt. Ook nu controleer je of alles heel is. Dat kan zeker veel voordeel geven, financieel gezien. 

Waar koop je tweedehands?

Je kunt tegenwoordig op veel manieren aan gebruikte goederen komen. 

  • Marktplaats of andere sites waar iedereen zijn spullen kan verkopen. Ook via Facebook zijn dit soort pagina’s te vinden. Vaak ook lokale, wat het voordeel heeft dat je er makkelijker heen gaat. Laat je het opsturen heb je natuurlijk het probleem dat je het product niet in levenden lijve hebt gezien. En kopen bij een particulier op afstand is toch minder betrouwbaar dan bij een bedrijf. Bij laatstgenoemde kun je het immers terugsturen mocht het toch kapot zijn.
  • Webshops van tweedehandsartikelen. Dit geeft al meer zekerheid. Omdat het om een bedrijf gaat, heb jij het recht om het product te mogen retourneren. Natuurlijk even opletten welke regels zij hanteren. Je mag er dan ook vanuit gaan dat ze enkel artikelen verkopen die ze gecontroleerd hebben en die dus nog heel zijn. 
  • Kringloopwinkels of hoe ze bij jou in de buurt ook mogen heten. Tegenwoordig vind je ze overal. Het grote voordeel is natuurlijk dat je zelf de spullen kunt controleren en zo kunt zien of het is wat je zoekt en of het nog wel heel is. 
  • Refurbished artikelen kun je ook online vinden. Dit is eigenlijk de ideale middenweg bij elektronische apparaten. Het is immers goed nagekeken en eventueel wat opgeknapt. Het is daarmee wel duurder dan gewone tweedehandsjes, maar dat is logisch natuurlijk.
  • Van bekenden kun je ook spullen krijgen of kopen. Laat weten waarnaar je op zoek bent en wie weet heeft iemand het nog wel bij hem thuis liggen!
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)