Skip to Content

Vintage kleding kopen; waarom beter en voordelen duurzaam tweedehands kleding

Vintage kleding kopen; waarom beter en voordelen duurzaam tweedehands kleding

Vintage of tweedehands winkelen is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Bijna overal vind je wel een kringloopwinkel, vintage boetiek of rommelmarkt waar je de leukste en meest unieke tweedehands items kunt vinden om jouw kast of die van je partner/kind(eren) mee aan te vullen.

Voor sommige mensen kan de eerste ervaring met de wereld van tweedehands kleding erg overweldigend zijn, want waar moet je immers beginnen? En waarom zou je niet lekker makkelijk naar een reguliere winkel gaan om daar snel de items te halen die je nodig hebt?

Daarom deze 5 redenen waarom tweedehands kleding altijd de beste keuze is.

Tweedehands is duurzaam

Eén van de voornaamste redenen om van fast fashion over te stappen op tweedehands kleding is duurzaamheid. En nee, we doelen hier niet alleen op de voordelen voor het milieu, maar ook de levensloop van de kleding.

We weten inmiddels allemaal wel wat voor negatieve effecten grote fast fashion fabrikanten hebben op onder andere lucht- en watervervuiling, maar ook kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden in vaak derdewereldlanden.

Dit word al helemaal erg als je je bedenkt dat het overschot aan kleding in reguliere winkels vaak wordt weggegooid wanneer er een nieuwe collectie uitgebracht wordt. Zonde!

Wanneer je kleding een tweede leven geeft draag je indirect bij aan de vermindering van dit onnodige proces en diens slechte gevolgen.

Maar naast het feit dat vintage kleding bijdraagt aan de vermindering van milieuvervuiling, is het ook op een andere manier duurzaam. Wanneer je bijvoorbeeld een gezin hebt met jonge kinderen dan zul je merken hoe snel zij uit nieuwe kleding groeien.

Omdat tweedehands kleding relatief goedkoop is, is het vaak niet erg als kinderen de kleding na een aantal keer dragen al niet meer passen.

Daarnaast kun je de kleding ook weer terugbrengen naar de kringloop zodat een andere familie er weer gebruik van kan maken.

Je blijft makkelijk on-budget

Voor families met meerdere kinderen is het aanschaffen van nieuwe kleding vaak erg prijzig. Vooral, zoals eerder benoemd, in de fase dat kinderen nog erg snel groeien en dus vaker nieuwe kleding nodig hebben. Tweedehands kleding is relatief goedkoop.

Voor €1-€4 euro heb je vaak al een nieuw(e) t-shirt of blouse, en broeken vind je al van €3-€10 euro per stuk. Zo bespaar je geld voor de toekomst, die droomvakantie die al jaren op de planning staat of een andere leuke activiteit voor het hele gezin.

Gegarandeerd unieke items

Wanneer je die toffe jurk van de Zara koopt voor de trouwdag van die ene goede vriendin, dan bestaat er een heel grote kans dat er iemand rondloopt met precies dezelfde outfit.

Naast het feit dat het een leuke conversatiestarter is, kan het soms ook een tikkeltje gênant zijn.

Dit ‘probleem’ heb je niet wanneer je tweedehands koopt. Items zoals vintage tassen in een kringloopwinkel of tweedehands winkel zijn uniek: er hangt er vaak maar één van in de hele winkel.

Toegankelijk voor iedereen

We hebben eerder al benoemd dat tweedehands winkelen goed is voor de portemonnee. Dit maakt het toegankelijk voor huishoudens met verschillende inkomens. Maar de toegankelijkheid van tweedehands kleding gaat veel verder dan dat.

Zo kun je tegenwoordig niet alleen nog maar winkelen in tweedehands fysieke winkels, maar zijn er ook online ontzettend veel mogelijkheden om tweedehands parels te vinden.

Ideaal voor mensen die doordeweeks een drukke baan hebben, of ouders die niet altijd de tijd kunnen nemen om op het gemak een tweedehands winkel af te struinen.

Online kun je specifieke filters instellen: maat, producttype, kleur enzovoort. Dit maakt tweedehands winkelen een stuk makkelijker, minder tijdrovend en daardoor een stuk efficiënter.

Naast populaire platforms voor tweedehands kleding zijn er tegenwoordig ook winkelketens zoals de Bijenkorf die vintage kleding aanbieden.

Het is een leuk uitje of dagje weg

Tweedehands winkelen is een unieke en leuke activiteit voor het hele gezin. Ontdek bijvoorbeeld het aanbod van verschillende tweedehands winkels in verschillende steden. Of bezoek een grote rommelmarkt of vrijmarkt tijdens je citytrip.

Op veel rommelmarkten en vrijmarkten zijn vaak ook horeca en andere activiteiten aanwezig, waardoor je tussen het winkelen door kunt ontspannen en een hapje kunt eten.

Redactie Mamaliefde