Dave is de oudste zoon van Mirjam. Hij is negen jaar en heeft als hobby mountainbiken. Naast met Lego bouwen, gamen en zwemmen. Hij is hier mee begonnen aangezien zijn vader een wielrenner is en in de winter vaak op de mountainbike te vinden is. Zijn moeder was een mountainbiker, maar kan dit vanwege een knieblessure niet meer doen. Met zijn vieren (ook de jongste was lid van een mountainbikeclub, maar is hier (tijdelijk) mee gestopt) gingen ze regelmatig op pad met de mountainbike.

Mountainbiken als hobby

Mountainbiken is een sport, meer bepaald een tak van wielersport, waarbij men over ruige terreinen fietst, meestal met een speciaal daarvoor ontworpen mountainbike. Het verschil tussen een mountainbike en een gewone fiets is dat hij over het algemeen wat robuuster is (sterker frame en bredere banden met dieper profiel voor meer grip op de weg) en je zit over het algemeen een stuk meer voorover gebogen en hij zou een stuk sneller zijn. Het is zowel een wedstrijd- als recreatieve sport. Daarnaast zijn er zogenaamde prestatietochten. Of kan je puur recreatief fietsen door het bos.

Trainen en wedstrijden

Dave is lid geworden van een mountainbikegroep toen hij 7 jaar was. Hij traint 1 keer per week op de zaterdagmiddag. De training duurt ongeveer 2 tot 2,5 duur. Ze fietsen in verschillende groepjes qua niveau. Als de techniek en tempo goed is kunnen ze door naar een volgend groepje.

Er is ook een mogelijkheid om mee te doen met de wedstrijden. In de maand juni is er op de club een Paul Sosef Cup, dat zijn wedstrijdjes op het eigen parcours om het gevoel van wedstrijdfietsen te krijgen. Iedereen krijgt na 4 x fietsen een medaille. Daarnaast is er de gehele zomerperiode in de kernen uit de omgeving de Dikke Banden Racen, waar ze vanuit de club ook meefietsen.

Financiële plaatje

De kosten voor de training zijn zeer betaalbaar, namelijk €62,- per jaar.

Daarnaast heb je natuurlijk wel een uitrusting nodig. Om te beginnen de mountainbike, de exacte kosten hiervan zijn afhankelijk van het merk of de specificaties, maar komen al snel uit rond de  €400,-. Wil je besparen dan kan je een goedkoper model kopen, of er een tweedehands overnemen.

Fietskleding voor kinderen is over het algemeen best moeilijk te vinden. Daarom bieden ze dit aan vanuit de club. Voor 1 outfit betaal je ongeveer €150,- . Een outfit bestaat uit een shirt met korte en lange mouwen, een korte broek, lange broek en handschoenen. Tot slot heb je natuurlijk een fietshelm nodig.

Voor- of nadelen van deze hobby

Mijn kind vindt het leuke van deze sport dat hij lekker buiten kan zijn en samen met zijn vrienden een stuk kan fietsen. Minder leuk wordt het als het buiten nat wordt vanwege de regen, of als er een valpartij plaatsvindt.

De ouders vinden het super dat hij dit doet. Ze vinden het zelf ook erg leuk om te doen en geweldig om te zien dat je kind(eren) daar dan in meegaan.

Meer informatie vind je hier.

Cross country mountainbike race stockphoto from Shutterstock

Lees ook

Redactie Mamaliefde