Skip to Content

Investeren met lego (als alternatief op vastgoed of beleggen)

Investeren met lego (als alternatief op vastgoed of beleggen)

Investeren: je denkt waarschijnlijk meteen aan beleggen of investeren in vastgoed. Maar er zijn ook nog hele andere zaken waarin je investeren kan. LEGO bijvoorbeeld! Klinkt misschien als niet heel serieus, omdat je meteen aan spelen denkt. Maar niks is minder waar! Investeren in LEGO kan gewoon veel geld opleveren (en ja, stiekem klinkt het minder saai dan beleggen in aandelen…).

Hoe investeer je in LEGO?

Geloof het of niet, maar volgens een Brits onderzoek is het rendement wat je kunt behalen met LEGO-sets te vergelijken met het rendement wat je kunt behalen met postzegels, wijn en zelfs beeldende kunst! Dat klinkt toch wel leuk, nietwaar? Maar hoe doe je dat dan, zal je misschien denken. Wij zochten het voor je uit.

De verkoop van LEGO

Je zult al wel begrepen hebben dat je dus gaat handelen in LEGO. En dan niet zomaar (nieuwe) LEGO verkopen, want daar hebben we natuurlijk al genoeg winkels voor. Het gaat om slim bezig zijn met de speelset. Zoals op veel meer vlakken is het lucratief om op zoek te gaan naar sets die zeldzaam zijn. Hier wil men immers meer voor betalen.

En dan komt natuurlijk jouw handelsgeest om de hoek kijken. Inkopen voor ‘veel’ minder dan waar jij het voor verkopen kan. In dit geval betekent dat meestal dat je een set nu koopt en gaat verkopen als het niet meer te verkrijgen is.

Hoeveel rendement levert het je op?

De cijfers die in de rondte gaan willen nog wel verschillen. Waar wordt bij de berekeningen allemaal rekening mee gehouden? Houdt men alleen sets in de gaten die echt actief verhandeld worden, dan spreekt men over 8 procent! Maar reëel is dat niet, want je kunt altijd een miskoop doen. En ook dat moet je incalculeren.

Reëlere percentages liggen tegen de 3 procent aan (2,85). Nu klinkt dat misschien niet grandioos, maar hoeveel rente ontvang jij nog op je spaarrekening? En wist je dat handelen in beeldende kunst ook maar 2,6 procent rendement oplevert?

Kopen en verkopen van LEGO-sets

Heb je nog oude sets op zolder liggen? Dan is het een mooie kans om het eens uit te proberen, maar natuurlijk schiet je daar op de lange termijn ook nog niet echt mee op.

Wil je hier toch echt constructief een verdienmodel van maken dan is het interessanter om actief op zoek te gaan naar sets om te kopen. En vervolgens voor meer te verkopen. Natuurlijk is het wel handig om te weten welke sets dan interessant zijn en wat de verzamelaar ervoor over zal hebben.

Waarom LEGO?

Nu klinkt dit misschien allemaal een beetje idioot. Ik hoor je denken dat je toch met ieder item dit soort dingen kunt doen. Waar en niet waar. Ja, natuurlijk kan je met ieder artikel handelen en als je net iemand vindt die er meer voor geven wil, dan heb je winst. Simpel.

Alleen is het leuke aan LEGO dat de series die ze uitbrengen vaak maar tijdelijk in het assortiment zitten, waardoor er meer mensen actief naar op zoek gaan om het ergens toch nog te kunnen kopen. En dan zijn ze dus ook bereid om er meer voor te betalen!

Investeren in LEGO is veiliger

Je kunt willen handelen in iets wat geld oplevert. En eigenlijk wil je dan ook iets hebben wat natuurlijk wel lekker klinkt op een verjaardag. ‘Ik investeer in LEGO’ klinkt misschien minder indrukwekkend dan ‘ik investeer in kunst’… Maar wat maakt dat eigenlijk uit? Want jij zit wel veiliger in je LEGO-wereldje.

LEGO is namelijk niet echt te vervalsen. Een Mondriaan wel… en dan zit je mooi met de gebakken peren! Heel veel geld zomaar weg. En dan komen we direct bij het volgende voordeel: je hoeft helemaal niet veel geld te hebben om dit te gaan doen! Slim nadenken en uitproberen: het kan gewoon met LEGO.

Welke sets zijn interessant voor investering?

Hoe zeldzamer een set, hoe interessanter. Daarnaast moet ook de staat van het geheel goed zijn, en leveren gesealde sets nog in plastic vaak het dubbele of driedubbele op van sets die al gebouwd / mee gespeeld zijn. Het gaat dus niet om de ‘standaard’ LEGO City of LEGO friends sets.

Wat betreft sets doen met name speciale edities die met films te maken hebben doen het vaak goed. Dan heb je waarschijnlijk niet alleen met LEGO-fans te maken, maar ook met fans van de films. Vaak worden sets die op een film gebaseerd zijn al snel weer vervangen door nieuwe series. En daarmee zijn ze dus ook al snel meer geld waard, vooral mensen die later zijn begonnen met verzamelen en alsnog een serie compleet willen maken hebben geld over voor net die ene set.

Harry Potter en Star Wars, maar ook Lord of the Rings zijn series waarvan maar een beperkte oplage beschikbaar komt, vrij prijzig zijn en soms dus niet gelijk gekocht worden, maar wel snel uitverkocht zijn. Vervolgens is hier later (soms jaren) meer interesse voor en worden de sets soms zelfs voor het dubbele verkocht. Afhankelijk van de set natuurlijk. Hou ook goed winkels in de gaten en zie welke sets niet meer verkocht worden of welke sets heel populair zijn.

Naast films series en limited editions doen ook de LEGO Modular, de LEGO Ideas, LEGO Architecture en de duurdere LEGO Technic of LEGO Speed Champions sets het goed als ‘investering’.

Daarnaast heb je de gratis LEGO sets die je krijgt bij een aankoop. Afhankelijk van het aankoopbedrag is dit een polybag of een doosje met een speciale limited edition set die niet voor geld te koop is. Als je deze te koop aanbiedt voor anderen zou je hier dus direct geld mee kunnen verdienen. Je moet dus echter wel eerst veel investeren voordat je zo’n gratis set krijgt, die kan je echter vaak wel al direct of vrij snel daarna gaan verkopen, terwijl je voor de rest meer geduld moet hebben zoals je hieronder kan lezen.

LEGO Verkopen

Na het kopen, is het natuurlijk weer een kwestie van verkopen. Hiervoor moet je heel veel geduld hebben. Er zijn ook wel eens mensen die proberen om een (nieuwe) set te verkopen voor een vast bedrag plus verzendkosten. En dan door anderen er op wordt gewezen dat dezelfde set op dat moment goedkoper wordt aangeboden in de winkel en ook nog eens gratis verzonden. De set moet dus eerst uit het assortiment van de LEGO shop zijn, en vervolgens ook de overige winkels / webshops de set niet meer verkopen voor een gangbare prijs.

Als je de set gaat verkopen, moet je het dus echt hebben van de ‘verzamelaars’, en niet van iemand die toevallig een leuke set zoekt. Die koopt dan sneller een nieuwe set in de winkel. Deze doelgroep vind je vaak in online fangroepen zoals op Facebook, hier wordt soms ook gevraagd om een specifieke set. Of je kan een advertentie aanmaken waarbij je de set te koop aanbiedt.

Tot slot is het natuurlijk de vraag voor welke prijs je het aanbiedt. Je kan hiervoor onder andere op Brickwatch kijken om te zien of een set nog verkocht wordt en zoja voor hoeveel. Of wat de laatst bekende prijs was. De vraagprijs ligt dan natuurlijk altijd hoger dan de originele verkoopprijs. Je kan ook checken bij veilingsites of verkoopgroepen voor welke prijs (vergelijkbare) sets aangeboden worden. En natuurlijk ligt het er ook aan wanneer je de sets aanbiedt om te kopen.

Hoe bewaar je jouw LEGO?

Zoals gezegd zal jouw investering meer opleveren als de sets in perfecte staat zijn. Hou de doos dus dicht en bewaar deze zo dat het niet nat wordt of verkleurd door de zon. Voor de zekerheid kan je ze ook ‘sealen’ zodat ze licht- en luchtdicht bewaard blijven.

Heb je sets waar wel mee gespeeld wordt en die je later wilt kunnen verkopen? Voorkom dan dat er onderdelen kwijtraken of afbreken. Sets die niet meer mooi zijn of incompleet leveren immers minder geld op. Heb jij of je kinderen de set gebouwd en wil je ernaar kunnen kijken? Dan is een vitrine de beste oplossing. Zo blijft het mooi! Bewaar ook de dozen, de bouwbeschrijvingen en eventuele reserve onderdelen en hou losse elementen apart zodat die niet kwijt kunnen raken. Mocht je toch een onderdeel kwijt zijn, kan je de meeste gangbare onderdelen opnieuw bijbestellen om vervolgens als complete set aan te bieden.

Voordelen van investeren in LEGO

Nog even alle voordelen op een rijtje:

  • Geen hoog inlegbedrag nodig
  • Geen ingewikkelde procedures
  • Geen risico’s op vervalsing
  • Je kunt er eventueel eerst zelf plezier van hebben (verlaagt wel je rendement)
  • Zelf onderzoek doen is niet ingewikkeld

Lekker eenvoudig

Starten met investeren in LEGO is dus in principe niet ingewikkeld en ‘goedkoper’ dan investeren in vastgoed of beleggingen. Je kunt op meerdere manieren beginnen en natuurlijk uiteindelijk hierin groeien. Want het kan zomaar naast een investering ook een leuke hobby worden!

Hoe kan je beginnen? (Oké, niet alles valt onder investeren, maar het principe is toch hetzelfde: geld verdienen aan LEGO).

  • Koop LEGO in de winkel en wacht tot de serie niet meer verkocht wordt. Laat hem wel dicht, zo kan je er nog meer voor vragen! Dit is werkelijk investeren…
  • Koop LEGO goedkoop in en probeer het meteen duurder te verkopen via Marktplaats. Dit is niet zozeer investeren op lange termijn, maar gewoon handelen, maar ach, dat kan je er prima naast proberen toch? Rendement zal lager liggen, maar je hoeft tenminste niet te wachten!
  • Struin Marktplaats of kringloopwinkels af naar sets die nog mooi en compleet zijn!
  • Verkoop je eigen oude LEGO-sets. Uiteraard zullen sets die nog mooi zijn en compleet het meeste geld opleveren. Heb je ook de originele doos nog? Zou ook nog meerwaarde kunnen geven!
Floortje