Skip to Content

Eerste Nationale Binnenspeeldag

Eerste Nationale Binnenspeeldag

Verstoppertje spelen, knutselen of stoeien? Alles mag op de eerste editie van de Nationale Binnenspeeldag, op zaterdag 27 oktober. Playmobil en Nickelodeon roepen die dag alle ouders en kinderen in Nederland op om een dag ongestoord samen binnen te spelen.

Spelen is belangrijk voor een gezond kinderleven. Naast dat het heerlijk is om te doen, speelt het een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen én versterkt samen spelen de band tussen kinderen en hun ouders.

Uit onderzoek onder ruim 1.000 ouders met jonge kinderen, blijkt dat kinderen en hun ouders het liefst samen gezelschapsspelletjes doen en daarnaast dol zijn op knutselen, kleuren, met speelgoed spelen, stoeien, tenten bouwen en verstoppertje spelen.

Meedoen aan de speeldag is eenvoudig: Leg de mobiele telefoon weg, trek iets makkelijks aan, haal lekkere dingen in huis, trek al het speelgoed uit de kast, bouw een fort van kussens en dekens en speel!

Gezellig thuis

De herfstvakantie is voor veel gezinnen een periode om gezellige dagen samen door te brengen. Bij mooi weer zijn er veel uitjes, maar als het regent is het heerlijk om binnen te spelen. Het einde van de vakantieperiode op zaterdag 27 oktober is dus het uitgelezen moment om ongestoord samen te spelen.

Leen Van Reeth, Marketing Manager bij PLAYMOBIL: “Met de Binnenspeeldag willen we kinderen én ouders helpen om samen binnen spelen opnieuw te ontdekken. Ga weer eens samen op de grond zitten en kruip mee in de fantasie van je kind met het speelgoed dat voorhanden is”.

Het speelgoedmerk en Nickelodeon hebben de handen voor deze eerste Nationale Binnenspeeldag ineen geslagen met hetzelfde doel.

Er werden onder meer 50.000 raamposters gedrukt die kinderen en ouders via de speelgoedwinkels van Intertoys gratis kunnen ophalen, om zo aan de buurt te laten zien dat ze de 27e binnen spelen.

Victor Coolman, Hoofd Nickelodeon: “Nickelodeon heeft als missie de wereld van kinderen een beetje speelser te maken, dat doen wij bijvoorbeeld door het maken en uitzenden van kinderprogramma’s.

We vinden het heel belangrijk dat kinderen blijven spelen en zijn daarom al jarenlang initiator van de Nationale Buitenspeeldag. Om nog meer kinderen aan het spelen te krijgen is de Nationale Binnenspeeldag een nieuwe samenwerking”.

Samen spelen met je kind?

Onderzoek naar binnenspeelgedrag: 40% van de ouders brengt te weinig speeltijd met kinderen door. PLAYMOBIL deed onderzoek naar binnenspeelgedrag*.

Eén van de resultaten van dat onderzoek is dat 65% van de ouders regelmatig met hun kind(eren) speelt, omdat ze het belangrijk vinden samen tijd door te brengen. Tegelijkertijd vindt 40% van de ouders dat zij op weekdagen weinig tot veel te weinig tijd met hun kinderen doorbrengen.

Op weekenddagen is dit 33%. Als kinderen alleen spelen, speelt 54% het liefst met speelgoed. Gevolgd door knutselen en kleuren, online filmpjes en series kijken en kinderprogramma’s kijken op tv. Als kinderen samen met hun ouders spelen, doen zij het liefst gezelschapsspelletjes.

Daarnaast zijn ze dol op samen knutselen en kleuren, met speelgoed spelen, stoeien, tenten bouwen en verstoppertje spelen.

*Bron: onderzoek uitgevoerd door DVJ Insights / NovioResearch onder ruim 1.000 ouders van kinderen in de leeftijd van 3 tot 9 jaar, september 2018

Kinderen brengen het allerliefst tijd door met ouders

“Kinderen vinden het geweldig om samen met jou als ouder te spelen” zegt Eva Bronsveld, opvoeddeskundige en schrijfster van onder andere het boek ‘Van achter het behang tot over je oren’.

“Samen gek doen, lachen, stoeien, of juist heel serieus en geconcentreerd aan een project werken; kinderen genieten er vaak ontzettend van. Ze doen iets wat ze het allerliefst doen, namelijk spelen, met de persoon met wie ze het allerliefst tijd doorbrengen, namelijk jij.

Daarnaast zien ze, zeker als jij je er echt goed aan overgeeft, weer een heel andere kant van jou als ouder waardoor jullie relatie zich zal verdiepen.”

Verrassende spelideeën;

Van Eva Bronsveld, voor heel veel binnenspeelpret:

  • Met touw een web maken door het vast te knopen aan stoelpoten, deurknoppen en kastdeuren, waar je daarna om de beurt doorheen moet zien te komen zonder het touw aan te raken.
  • Tien knuffels/playmobilpoppetjes/pollepels/snoepjes of andere voorwerpen verstoppen.
  • Koekjes bakken, mooie doosjes versieren om ze in te doen en in de buurt, bij andere binnenspelers rondbrengen.
  • Een schoenenwinkel maken met alle schoenen uit het hele huis.
  • Allemaal drie dingen uit huis zoeken die niks meer waard zijn en weg kunnen (dan is meteen je huis een beetje opgeruimd) en dan van de hele verzameling een groot kunstwerk maken.
  • Samen met één van je kinderen een poppenkastspel bedenken voor (je) andere kind(eren).
  • Een sticker plakken op alle voorwerpen in het huis die …(beginnen met de letter b, rijmen op…, je heel mooi vindt).
  • Alle figuren (Playmobil, poppen, barbies, knuffels enz) verzamelen en ze een publiek laten vormen voor de dans- of zangvoorstelling die jullie samen bedenken.
  • Eén van je kinderen helemaal inbouwen samen met je andere kinderen.
  • Met washi-tape samen een kunstwerk op de muur plakken.
Linda van Aken