Onze dochter is al weer ruim 26 maanden, maar heeft altijd nog last van een paar plekjes met  hardnekkig berg op haar hoofdhuid. Berg is een lichte vorm van Seborroïsch eczeem en kan dik, vet, gelig, bruin, wit, roodheid, schilfers zijn. Het komt voor op de hoofdhuid en wenkbrauwen, maar ook achter de oren, borst en plooi tussen neus en wangen. Bij baby’s is het een bekend probleem, maar ook peuters en soms kleuters hebben er nog last van. Onze dochter had wat geelbruinige vlekjes op haar hoofdhuid. De gebieden waren eerst groter maar al een tijdje wat kleiner en ik dacht zelfs dat ze weg waren tot ik haar haar op een andere manier ging borstelen om staartjes te kunnen maken. Nu ben ik niet zo’n moeder die van alles uit wil proberen op het tere huidje van mijn baby en daarbij is berg iets onschuldigs je kind heeft er immers geen last van.

Lees ook: Babykwaaltjes; overzicht hoe de meest voorkomende te herkennen en wat te doen?
Lees ook: Berg schilfertjes bij baby (of volwassene); oorzaak, zalf en tips voorkomen of verwijderen

Natuurlijke methode

Review: Dr. Leenarts bergzalf - Mamaliefde

Toen onze dochter nog een baby was hield ik haar hoofdhuid vet met olie en borstelde ik het uit met een zachte borstel. 90% van de berg heb ik zo weg gekregen. Voor de hardnekkige berg zijn er speciale gistdodende shampoo’s en sommige ouders zweren bij rooibosthee in het badwater.

Dr. Leenarts Bergzalf

Review: Dr. Leenarts bergzalf - Mamaliefde

Nieuw is de bergzalf van dr. Leenarts. Toen ik werd gevraagd om een product te testen voor Mamaliefde wilde ik dat wel. Dr. Leenarts is een dermatoloog die werkzaam is bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk dat bekend staat vanwege de brandwonden en huidproblemen. Momenteel zijn er vijf producten ontwikkeld die geschikt zijn voor kinderen, maar ook volwassenen. Varierend van badlotion en droge huidzalf tot aan zinkzalf en de waterpokken lotion waar het allemaal mee is begonnen. Alle producten bevatten geen parfum, geen conserveermiddelen, geen (wol)alcoholen en geen parabenen. Alleen werkzame ingrediënten zonder onnodige toevoegingen dus!

We hoopten dat we met deze bergzalf snel van die laatste plekjes af zouden komen. De verpakking is mooi klein en compact in een handige tube. Hierbij zit ook een kleine witte luizenkam. ’s Avonds heb ik het gebied ingesmeerd en dit laat je heel de nacht inwerken. De volgende dag had ze een mooie vette coupe. Ik was dan ook erg benieuwd of het spul had gewerkt.

Lees ook: Luizen voorkomen, bestrijden en neten herkennen

Resultaat

Review: Dr. Leenarts bergzalf - Mamaliefde

Het resultaat is wonderbaarlijk. Met het kammetje kon ik zo alles weg kammen. Dicht aanzetten op de hoofdhuid en voorzichtig uitkammen. Hele “bergen” berg kwamen zo los. Zo makkelijk en veel sneller dan met gewone babyolie op de hoofdhuid. Daarna even lekker de haren wassen en we konden haar haar weer mooi in staartjes doen zonder dat je vieze bergvlekken zag zitten. We zijn nu een weekje verder en het plekje is nog steeds bergvrij en ze heeft geen irritatie op de hoofdhuid van de zalf gekregen.

Review: Dr. Leenarts bergzalf - Mamaliefde

Een echte aanrader dus wat mij betreft. Makkelijk en snel resultaat en voor die prijs (13,95) is het al die huis tuin en keuken middeltjes en tijd echt niet waard.

cradle cap stockphoto from Shutterstock / Luca lorenzi