Skip to Content

Rol vader in de opvoeding; Wat leer je van je vader en waarom is een vader figuur belangrijk?

Rol vader in de opvoeding; Wat leer je van je vader en waarom is een vader figuur belangrijk?

Mannen! We kunnen niet met en zonder ze! Geldt dit ook voor vaders? Welke rol speelt de vader eigenlijk? Je leest hieronder waarom ik niet zonder de vader kan in ons gezin.

Stoeien

“Papa, ik ga je aanpakken! Je bent weer ‘met zonder jas’ naar buiten gegaan, terwijl het heel koud is.”

Op dat moment sprint onze dochter naar mijn man die op de bank zit en springt boven op hem. Ze kriebelt, knijpt, kietelt, schopt, prikt en slaat hem. Het gaat er hardhandig aan toe. Mijn man zegt dat dit alleen tijdens het stoeien mag.

Ze begrijpt dat het alleen binnen deze kaders is toegestaan. Onze dochter weet dat het er bij papa harder aan toe gaat dan tijdens het stoeien met mama. Vaders zijn meer fysiek ingesteld.

Zij incasseren meer en nemen die blauwe plek op de koop toe. Ik daarentegen zit niet te wachten op een blauwe plek op mijn been. Ik zie mezelf al lopen in het zwembad.

Klimmen

“Mam! Kijk hier een mooie boom om in te klimmen.”
– “Ja prachtig, loop maar door.”
“Maar, ik wil erin klimmen.”
– “Nee, je hebt je nieuwe schoenen aan.”
“Zullen we dan mijn oude gympen halen, want dan kan ik wel klimmen.”

Nee! Die oplossing wil ik niet horen. Ik verzon eigenlijk een smoes, omdat ik het doodeng vind om haar in bomen te zien klimmen. Als ze ook maar één meter van de grond is, zie ik haar al een been breken.

Ik vertel haar dat ik het spannend vind als ze gaat klimmen. Dat ik bang ben dat ze eruit valt. Samen bedenken we dat ze dit beter met papa kan doen. De volgende zaterdag zwaai ik ze beiden uit.

Onze dochter loopt door de poort met een brede glimlach en met haar oude gympies aan haar voeten. “Doei! Veel plezier en doe voorzichtig!” Tja ik kan het niet laten om dit erachter aan te zeggen.

Buiten spelen

Onze kinderen spelen graag buiten. Taartjes bakken in de zandbak staat met stip op nummer 1. Liters water uit de kraan halen om ‘hard zand’ te maken hoort erbij. Water en zand = modder.

En van modder worden de kinderen en hun kleding smerig. Ik heb er moeite mee om er niets van te zeggen, want ik zie de lading wassen al draaien.

Bovendien denderen ze naar binnen om naar het toilet te gaan. Je kunt vast wel raden hoe het toilet eruit ziet na hun bezoekje. Ik heb het liefst alles zo veel mogelijk schoon en opgeruimd.

Dit is niet mogelijk met kinderen en beetje bij beetje lukt het mij om dit los te laten en ze lekker te laten kliederen met de modder. Het is een leerproces. Voor mijn man was dit totaal geen leerproces. Hij moddert zelfs graag mee.

Loslaten

Dat loslaten vind ik als moeder wel een dingetje. Het liefst bescherm ik ze tegen al het leed en zorg ik ervoor dat ze nooit iets overkomt. Is dit verstandig?

Absoluut niet! Ik weet ook wel dat ik mijn kinderen beter los kan laten en hen juist leren om te gaan met tegenslagen. Ik doe er alleen langer over om dit punt te bereiken dan mijn man.

Vaders zien over het algemeen minder beren op de weg en vinden het niet erg dat hun kind valt tijdens het leren fietsen. Het liefst blijf ik ernaast rennen totdat ze echt haar balans heeft gevonden zonder zijwieltjes.

Zelfstandig naar school lopen, nog zoiets. Onze dochter van 7 jaar loopt voor het eerst dit jaar op vrijdag alleen naar school. Doodeng vond ik het.

Om je een beeld te geven: onze dochter moet één straat oversteken (ik kan dit vanuit ons voorraam zien), hierna moet ze nog 150 meter over de stoep lopen en ze staat op het schoolplein. Het is niet ver en onze dochter is heel voorzichtig. We vertrouwen haar.

Ik ben alleen bang wat de mensen om haar heen doen, ik hoor zoveel verschrikkelijke verhalen tegenwoordig.

De eerste keer heb ik dus een moeder van school geappt en gevraagd of ze veilig in de rij stond op het schoolplein. Ik weet zeker dat haar vader dit nooit gedaan had.

Toilet

Staand plassen, mijn man is schuldig ?. Hij doet het gelukkig met de deur dicht, zo weet mijn zoon niet dat je als man ook staand kunt plassen.

Als man kun je dus ook zittend plassen. Ik kan met hem proberen hoe hij dit het beste kan doen. Ik denk alleen dat een vader dit beter kan uitleggen. Houd ik het wel bij het plasbezoek van de meiden.

Bakken

Vaders doen activiteiten die zij zelf ook leuk vinden en die niet altijd overeenkomen met de interesses van moeder. Ik heb dus het geluk dat mijn man koken en bakken erg leuk vindt. Eet ik hun baksels wel op, zo ben ik dan ook wel weer!

Nuchterheid

Onze zoon van 1 jaar heeft gisteren een muntje ingeslikt. Hij stond naast mij en maakte opeens ‘stikgeluiden’. Ik schrok mij een hoedje en schreeuwde in paniek: “Dirk, hij stikt, hij stihiiiikt!” Ik raakte in paniek, sloeg hem tussen zijn schouders en riep: “Nee! Niet zijn hoofd achterover houden.”

Op een gegeven moment zien we hem op zijn buikje wijzen. Hij maakt geen gekke geluiden meer en het muntje is niet meer te zien. Hij heeft het muntje ingeslikt. Dit tafereel duurde hooguit twintig seconden, maar ik voelde de angst door mijn lijf gieren.

Ik wil 112 bellen, maar Dirk houdt mij tegen. “Dan bel ik de huisarts. Zal ik de ‘spoedlijn’ bellen?”
– “Nee, Aniet. Het is geen spoed, hij reageert alert.”

Je leest het al. Mijn stresslevel rijst aardig de pan uit in paniek situaties. Gelukkig heb ik dan een nuchtere man naast me, die mij even terug kan fluiten.

Seksuele voorlichting

Dochters

Seksuele voorlichting. Een belangrijk onderdeel tijdens de opvoeding. Als moeder en dus vrouw weet ik hoe het er in het vrouwenlichaam aan toegaat. Welke momenten er zich kunnen voordoen en welke informatie ze nodig hebben.

Ik denk onder andere aan:

  • Relaties
  • Menstruatie
  • Schaamhaar
  • Anticonceptie
  • SOA’s en AIDS
  • Grenzen aangeven
  • Social media

Als vrouw heb ik van het bovenstaande veel meegemaakt. Ik weet er vanuit mijn ervaring aardig wat over te vertellen. Als puber weet ik dat ik me schaamde voor mijn lichaam wat zich transformeerde naar een vrouw.

En dat ‘nee’ zeggen tegen een vriendje waar je hoteldebotel van bent, ontzettend lastig is. Zo kan ik op een laagdrempelige manier insteken op hun gevoelens.

Lees ook: Eerste keer ongesteld; van symptomen en buikpijn tot eerste menstruatie vieren 

Zoons

Maar dan de zoons. Ja, ik ken de algemene punten wel, maar specifiek in detail treden, dat lukt me dan weer niet. Bovendien is het lezen van papier anders dan dat je hebt zelf hebt meegemaakt.

Denk bijvoorbeeld aan ‘de natte droom”. Ik weet theoretisch wat het is, daar is dan ook alles mee gezegd. Vaders kunnen inhoudelijk hier veel dieper op ingaan.

Wat ik onze zoon wel kan en ga meegeven is het puntje: Grenzen. Vanuit vrouwelijke perspectief wil ik hem op het hart drukken dat hij de grens van de vrouw moet respecteren.

Daarnaast wil ik leren dat hij net zo goed zijn grens mag aangeven. Doe alleen waar je zelf achterstaat.

Rol ouders afhankelijk van gezinssamenstelling

Het is fijn dat er vaders zijn. Zij doen andere dingen met hun kinderen dan moeders. Het is alleen niet rechtlijnig. Want er zijn ook gezinnen met twee vaders of twee moeders. Hierbij geldt hetzelfde, alleen is er een andere vertaling.

Er zijn twee verschillende volwassenen in het gezin. Ieder heeft zijn eigen aanpak. Dat maakt een opvoeder uniek. Dit is leuk voor een kind.

Zo krijgt ze van beide opvoeders andere activiteiten en input. Als ze zin heeft in bakken, kan ze dus beter bij haar vader aankloppen.

Wat ik schrijf is hoe het zou kunnen gaan. Want er zijn altijd uitzonderingen op de regel, gelukkig maar. Zo houd ik ontzettend van het klimbos (in bomen klimmen met harnas, dat dan weer wel).

Als ik me aan de beschrijving van vaders hierboven had gehouden, dan mocht ik niet klimmen in de bomen.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaring wat de rol van jullie partner speelt in de opvoeding van jullie kind? Is hij/zij een ‘modderverafschuwer’ of een ‘moddermaker’?

Vader worden voor dummies

De rol van de vader tijdens een zwangerschap is in de afgelopen decennia zo enorm veranderd, dat het lastig is om nog ergens houvast te vinden.

Maar dat heb je nu wel! Deze handige, toegankelijke gids staat boordevol praktische informatie voor toekomstige vaders, en zet alle technische, fysieke en emotionele aspecten van zwangerschap op een rijtje; nu eens met jou als uitgangspunt.

Anita Schokker