Skip to Content

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen

Geen zin in een krijspaleis? Maar wil je toch met de kinderen op pad waarbij leuk spelen wordt gecombineerd met ontdekken, experimenteren en proefjes doen? Dan zijn de volgende interactieve uitjes een absolute aanrader voor kinderen van basisschoolleeftijd. Kleuters zullen vaak nog wat hulp nodig hebben, maar als ze ouder zijn kan je zelf even rustig een kopje koffie drinken terwijl de kinderen op onderzoek gaan! De uitjes variëren van werkplaatsen, tot musea en binnenspeeltuinen.

Nemo Science Museum – Amsterdam

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen - Mamaliefde

Voor iets oudere kinderen is het Science Centre Nemo in Amsterdam een echte aanrader. Een museum gericht op wetenschap en techniek. Het leukste is dat je als kind overal zelf aan mag zitten. Het is al wat langer geleden, maar ik kan me nog herinneren dat ik de halve dag doorgebracht heb in het laboratorium van Nemo om daar allerlei proefjes te doen. Het gebouw is ook zeer bijzonder, als een schip met verschillende decks richt het zich op uit het water.

Lees ook: Dagje naar NEMO Science Museum Amsterdam

Meer informatie vind je hier.

Kinderwerkplaats – Den Haag

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen - Mamaliefde

In de kinderwerkplaats kunnen jongens en meisjes vanaf 4 jaar spelen, knutselen en proefjes doen. Plezier staat voorop, er kan veilig gewerkt worden met écht gereedschap en vrijwel alles wat er gemaakt wordt mag mee naar huis genomen worden.

Lees ook: Kinderwerkplaats Den Haag

Meer informatie vind je hier.

Museon; Museum voor Cultuur en Educatie – Den Haag

Overzicht leukste museum Den Haag, ook met kinderen - Reis-liefde.nl

Het Museon is een populairwetenschappelijk museum met speciale aandacht voor jeugdige bezoekers en families. Op een interactieve manier maken ze kennis met biologie, geologie, archeologie, geschiedenis, techniek, natuurkunde en volkenkunde.

De rode draad is de mens en zijn antwoorden op natuurlijke en maatschappelijke ontwikkeling door de jaren heen. Wat beïnvloed de leefbaarheid van de aarde en welk effect heeft dit voor vrede en recht in de gehele wereld. Het museum ligt in de internationale zone aan de Stadhouderslaan 37 naast het Omniversum.

Lees ook: Oneplanet; Museon & Omniversum

Meer informatie vind je hier.

Science Center – Delft

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen - Mamaliefde

Beleef de wereld van Wetenschap & Techniek in het Science Center Delft. Science, Design & Engineering. Dat zijn de drie hoofdthema’s in dit ‘museum’. Een unieke verzamelplaats van alle onderzoeken die aan de TU Delft worden gedaan. Als bezoeker krijg je de kans om de onderzoeksopstellingen van de TU Delft onderzoekers en studenten zelf te beleven.

Bouw bijvoorbeeld je eigen huis en test of hij een aardbeving kan doorstaan, race in de simulatie, of ga vliegen, bouw met witte Lego en nog veel meer! Durf je onder te dompelen in de wereld van Wetenschap en Techniek. Ontdek zo dat techniek helemaal niet moeilijk is. Het is slechts een kwestie van durven en doen!

Lees ook: Science Center Delft met kinderen

Meer informatie vind je hier.

Spelerij / Uitvinderij – Dieren

De Spelerij is een bijzondere speelplek. De meest ongewone speeltuin die je ooit hebt gezien. Eigenlijk is het meer een doe-, samenwerk- en verwondertuin waar je, samen met anderen, de meest fantasievolle toestellen bedient en in beweging brengt. De hele dag kun je hier klauteren, roetsjen, rennen en ravotten op en om de toestellen.

De Uitvinderij is eigenlijk een enorme werkplaats. Hier maak jij je eigen kunstwerk. Van hout, metaal, plexiglas of piepschuim. Of van al die materialen samen. Dat doe je met behulp van echte gereedschappen en machines. Natuurlijk is er begeleiding. En ouders mogen ook meewerken. Maar in De Uitvinderij gaat het om wat jij zélf maakt.

Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Meer informatie vind je hier.

Verwonderlab – Gouda

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen - Mamaliefde

In het Verwonderlab kun je volop experimenteren, jezelf uitdagen en kleine kunstwerken maken. Het is een bruisend laboratorium waar je verrast wordt en zelf aan de slag gaat. In het Verwonderlab leer je op een originele manier door de ogen van een kunstenaar kijken. Als je binnenkomt, krijg je een menukaart waar alle activiteiten opstaan.

Je mag zelf kiezen wat je wilt doen en wat je leuk vindt. Je kan kiezen uit meer dan 15 experimenten. Je gaat aan de slag met zand, piepschuim, doppen, papier, wind, draad, verf en kauwgomballen. Met het ene experiment ben je lang bezig, met een andere activiteit misschien kort. Je mag zo lang blijven als je wilt. De kunstwerken die je maakt, mag je natuurlijk mee naar huis nemen!

Meer informatie vind je hier.

OYFO Techniekmuseum – Hengelo

OYFO Techniekmuseum Hengelo - Reis-liefde.nl

Niet voor niets kreeg dit doemuseum de titel “Het leukste kidsproofmuseum van Overijssel van 2014. Alles is aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek. Zo ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een interactieve wereldbol onderzoek je de aarde, daarna speel je E-games. De Radar en Detectiezaal met zijn gamecomputers is een voorbeeld van hoe het Techniekmuseum wetenschap leuk maakt.

Je vindt er talloze grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines. En je ziet hoe techniek vroeger werd toegepast en wat er door de jaren heen is veranderd. Dus wees niet bang om een stoommachine in gang te zetten of om te bellen met een telefoon met draaischijf. Kortom, er is genoeg te beleven! In vakanties kunnen kinderen tijdens de Doedagen met een technisch knutselpakket aan de slag. Ook leuk voor meisjes!

Lees ook: OYFO Techniekmuseum in Twente, ook voor meisjes

Meer informatie vind je hier.

Discovery Center Continium – Heerlen

Oneindig veel beleven en doen, zelf experimenteren met wetenschap en ontdekken hoe de wereld in elkaar zit: niet alleen vandaag, maar ook in verleden en toekomst. Dat is Continium! Ontdek de invloed van wetenschap en techniek op jouw leven!

Je komt handen en ogen tekort voor alle leuke doestations, waarmee je zelf ontdekt hoe de wereld in elkaar zit. Bind de strijd aan met robots, wandel een reusachtig groot brein in en zoom in tot nano-niveau. Er is nog véél meer en dan is er ook nog iedere maand een speciaal thema. Dat betekent iedere maand weer andere leuke workshops, demonstraties, bouwwedstrijden, “meet & greets”, mini-exposities en nog veel meer.

Lees ook: Dagje uit: Continium Discovery Center in Limburg

Meer informatie vind je hier.

De Ontdekhoek – Rotterdam, Zwolle & Lelystad

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen - Mamaliefde

In Rotterdam, Zwolle en Lelystad is de Ontdekhoek te vinden. In de werkplaats kunnen kinderen van 4 tot en met 14 jaar proefjes doen en zo dus meer te weten komen over de wetenschap op een leuke manier. Maak bijvoorbeeld zelf chips van aardappelen of ontwikkel foto’s in een donkere kamer. Je kunt in ieder geval zelf kiezen uit meer dan 30 proefjes.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Ontdekhoek Rotterdam

Ontdekfabriek – Eindhoven

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen - Mamaliefde

De Ontdekfabriek is de plaats waar kinderen zowel binnen als buiten verschillende avonturen kunnen beleven. Na het bekijken van een film kunnen ze zelf knutselen en uitvindingen doen, waarbij hun fantasie en creativiteit een grote rol speelt. Ze maken een eigen film of ontdekken in een dolfijn de schatten van de zee.

Meer informatie vind je hier.

Speelfabriek – Rotterdam

De Speelfabriek is een speelwerkplaats voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Een plek waar je zelf dingen kunt maken! En bijna alles mag je ook mee naar huis nemen. Wedstrijdjes racen met eigengefabriceerde race-auto’s, tekeningen maken zoals de zandtovenaar, zeep maken, met de vliegbuizen spelen, knikkerbanen aanleggen, je zelfgemaakte boot uittesten, een milkshake fietsen, frieten bakken en een ansichtkaart maken om ook opa en oma te laten weten dat het leuk was. En nog veel meer…

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Speelfabriek Rotterdam

Villa Zebra – Rotterdam

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen - Mamaliefde

Tentoonstellingen en workshops met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar, dat biedt Villa Zebra. Door middel van het beantwoorden van vragen en het doen van opdrachten, ontdekken de kinderen meer over de kunstwerken en het onderwerp van de tentoonstelling. Voor kinderen van 3 t/m 6 jaar is er de semipermanente tentoonstelling ‘ZELF!’. Deze semipermanente tentoonstelling is volledig ingericht voor peuters en kleuters om zelf te ontdekken. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar zijn er wisselende exposities.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje uit Villa Zebra Rotterdam Zelf

Ontdekstation013 – Tilburg

Interactieve uitjes Nederland; van museum tot technische kinderwerkplaatsen - Mamaliefde

Ontdekstation013 is een mooie, oude fabriekshal waar vroeger de treinen werden gerepareerd. Nu kunnen kinderen van 4 tot 14 jaar er via allerlei creatieve workshops ontdekken waar ze goed in zijn of wat ze leuk vinden. Ontdek wat jij allemaal in Ontdekstation013 kunt doen!

Maak samen met de medewerkers van het Ontdekstation013 je eigen film, bouw je eigen toffe kunst van scrap, of laat een lekkere tosti voor je maken. Tussendoor neem je even pauze met zelfgemaakte ranja uit de limonadefabriek. Er is nog veel meer te doen! Kom jij ook snel naar Ontdekstation013?

Meer informatie vind je hier.

Doemuseum

Doe Museum Veendam Groningen - Mamaliefde.nl

Het Doe Museum is precies wat de naam zegt: een museum waar je naar kunst kunt kijken én van alles kunt doen! Je vindt er prachtige tentoonstellingen en overal in het museum zijn er plekken waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan. Naast het creatieve stuk is er volop ruimte voor spel. Struin langs de exposities van schilderijen, beelden en fotografie.

Met de technieken die onze kunstenaars gebruiken kun je ook zelf aan de slag. Bouw een meesterwerk van LEGO of boetseer er één van klei. Ga schilderen in het schilderatelier of maak een prachtig graffitikunstwerk. Doe één van onze vijf leuke speurtochten of maak een museaal ritje op een Pony Cycle. Alle doe-activiteiten zijn zo georganiseerd dat je ze zelfstandig of voor kids samen met je begeleider kunt uitvoeren.

Let op: Tegenwoordig is dit een rondreizend pop-up museum!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Doemuseum in Groningen

Linda van Aken