Skip to Content

Verjaardagstaart knutselen van sponsjes

Verjaardagstaart knutselen van sponsjes

Vandaag is oma 60 jaar geworden en daar hoort natuurlijk taart bij. Niet dat ze het nu viert, dat wil ze van het voorjaar gaan doen als het mooier weer is. En daar kan ik haar geen ongelijk voor geven. Omdat ik een afspraak buitenshuis heb past zij een paar uurtjes op onze zoon en dan kan je natuurlijk niet met lege handen aankomen.

Ik vind het altijd erg lastig wat je nu moet kopen en vind het dan fijn om de kinderen aan de slag te laten gaan. Soms meld ik het op de peuterspeelzaal zodat als daar getekend / geknutseld wordt ze vaak iets extra’s maken.

In de haast ben ik dat vergeten, dus moest er ‘s middags thuis nog iets geknutseld worden. Op Pinterest zie je echter veel van hetzelfde voorbij komen met bloemen, handjes, megaknuffel etc. Die we al eens gedaan hebben.

Tot ik op Facebook kwam en deze taartjes voorbij zag komen. Deze zijn gemaakt van goedkope materialen zoals schuursponsjes, restjes vilt, pompons en glitters. Daar kon ik wel wat mee!

Benodigdheden

Verjaardagstaart knutselen van sponsjes - Mamaliefde

Voor twee ‘tompoucen’ of eventueel 4 taartpunten heb je nodig;

  • 2 sponzen
  • lapjes vilt
  • spraylijm
  • hobbylijm
  • pompons
  • chenille
  • glitterlijm/verf
  • eventueel andere decoratie

Voorbereiding

De voorbereiding van dit knutselwerkje heb ik aan papa overgelaten. Hij was al vrij en als het gaat om lijm laat ik dat graag over aan hem. Niet iedere knutsellijm is hier namelijk even geschikt voor.

Daarnaast kwam er een scherp mes bij kijken. Dat is dus niets voor de kinderen. Hij heeft ze horizontaal door midden gesneden en de lapjes vilt op maat geknipt. Je kan de taartjes rechthoekig houden als een soort tompoucen of schuin doorsnijden zodat je taartpunten krijgt.

Samen met onze oudste heeft hij ze vervolgens ingesprayed met lijm aan beide zijden, vijf minuten wachten, plakken, en zo drie keer toe tot alle lagen op elkaar zitten.

Tot slot wat losse randjes afknippen. Of het bovenste laagje laten zitten als een soort van slagroomrandje. Wij hebben gekozen voor een roze ‘vulling’ en een witte ‘marsepein’ bedekking.

Taart decoreren

Verjaardagstaart knutselen van sponsjes - Mamaliefde

Als de basis klaar is kunnen de kinderen aan de slag om de taart te decoreren. Hiervoor kan je naar eigen fantasie materialen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan pompons, knopen, stickers, chenille, pailletten, glitterlijm en meer zodat het er lekker smakelijk uit ziet.

De kinderen kunnen hun eigen fantasie los laten op de taartjes zodat het een kleurrijk geheel wordt. Wel is het verstandig om te beginnen met de glitterlijm / verf en vervolgens te gaan plakken. Hiervoor hebben we de crealijm van de Action gebruikt.

Bij de pompons heb je wel wat nodig om te zorgen dat het ook echt blijft zitten. Is het voor de kinderen zelf om mee te spelen zou ik het eventueel even met een paar steken vastnaaien. Dit was een stukje teambuilding; de kinderen kozen iets uit en wezen aan waar en papa deed de lijm.

Naast de decoratie moest er natuurlijk ook een verjaardagskaarsje op. Deze hebben we gemaakt van vijf strengen chenille. Een gele in het midden als vlammetje en vervolgens naar keuze vier kleuren eromheen gedraaid. Met een scherp mes een gaatje maken in de taart en hem vervolgens even vastzetten.

Inpakwerk

Verjaardagstaart knutselen van sponsjes - Mamaliefde
Verjaardagstaart knutselen van sponsjes - Mamaliefde

Terwijl papa in de keuken bezig was met de voorbereidingen heb ik samen met dochter het ‘inpakpapier’ gemaakt. Hiervoor heb ik op een groot A3-vel de vorm van een taart getekend. Zij heeft hierop de kaarsjes getekend, wat ballonnen en oma 60 geschreven.

Als de taartjes klaar zijn en de lijm opgedroogd kan je ze inpakken. Hiervoor heb ik het A3-vel gevouwd als doos, hiervoor had ik wel twee knipjes nodig, dus de tekening kan na uitpakken redelijk weer naar originele staat teruggebracht worden. 

Tot slot nog een mooi lintje en je hebt een eenvoudig verjaardagscadeautje voor oma waar ze vast heel erg blij mee is!

Deze taartjes zijn trouwens ook heel erg leuk om te gebruiken in een speelgoedkeuken. Weliswaar niet bij heel jonge kinderen die alles nog in de mond stoppen.

Linda van Aken